Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MCP3550 AD átalakító (PIC)
Lapozás: OK   2 / 2
(#) jahui válasza ciw hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
HEEHEEHEE !

Az jó, ha 5-10 értéken belül mozog??
Megvárok ~5 mérést, átlagolom, máris áll mintha oda lenne ragasztva. Hát ha még spéci REF-et használnék, fémdobozba építve..

Sokat nem volt időm tesztelni, mert asszonyka már rákérdezett, hogy az AD a hölgy monogrammja e. Majd holnap tovább vesézem.

Azért fentmaradt egy-két kérdés:
Le kellett szednem az összes kondit a bemenetről, mert úgy 20-40 értéket mászott. Mihelyt leszedtem őket, megnyugodott. Most csak a két 10K van rajt. Ez hogy lehet?? Semmi nem kellene az elejére?? Valami spéci kondikat kellene használnom? A túláram ellen is meg szeretném védeni valahogy a bemeneteket.. (PL ha táp kerül rá zárlatos vezetéknél) Esetleg ebben még várnám az ötleteket.. Két Zénerre gondoltam, de nem tudom azok mennyire "szivárognak"

Az AD érzékenységéről annyit, hogy nem érdekli semmi. Adapterről megy 2méteres vezetékkel, matatom a panelt, telefonhívást indítottam 3 cméterről, de meg se hatja..

Jó ez az AD ! szó szerint: EZ AZ AD.

Már csak egy elméleti kérdés:
Hogy tudnám garanciában kicseréltetni az IC-t? Kifizetik az egy hét küzdést microchipék? Na mindegy, de azért tesztelhetnék őket másnem vmi foglalatban..

Nagyon, nagyon köszönöm a sok ötletet, most aztán agyalhatok kinek adjam a pontokat.. Ha nem bíztattok,nem jó ismerősé lenne, feldatam volna.

Ha van öteletetek a kondikkal, túláramvédelemmel kapcsolatban, örülnék neki..
(#) Medve válasza jahui hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 



-Egy ellenállás is szokott zajt termelni...de hogy mekkorát?
-Ha van kedved, használhatnál fagyasztósprét, hogy csökken-e a zaj (bár én már félteném azt az IC-t! )
Vagy mélyhűtőbe..???

Mégegyszer:


Túláramvédelem: A zenert szokták használni...de van olyan, hogy tranziens elnyomó dióda! Igen nagy teljesítményt is képes a testre vezetni impulzus jelleggel, de láttam, hogy ilyeneket, SMD méretben a mobilokban is alkalmaznak, a csatlakozónál.
Vagy egy gagyi megoldás, a mért jelet átvezeted egy OPA-n, mint leválasztón... csak alacsony zajú legyen
(#) szilva válasza jahui hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Nem teljesen világos: az eredeti IC működik rendesen, vagy megérkezett az új?
(#) ciw hozzászólása Okt 18, 2007 /
 
Üdv !

A bemenet védelmére mondjuk használj 5V körüli szupresszort. A 10K ellenállás után az ád mindkét bemenetére és a föld közé, ill. még tehetsz egyet a két bemenet közé is.

Ezek iszonyatos pillanatnyi áramot képesek levezetni és ráadásul nagyon gyorsak is.

Tehát ha valaki baromságot csinál a bemeneti jellel akkor max a 10k ellenállásod bánja.

Egyébként szerintem ennyi védelem elég, mert akármilyen védelmet csinálsz mindentől úgysem tudod megvédeni a kütyüt. (hülyeség ellen nincs orvosság).
(#) jahui válasza Medve hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Szasztok !

Nem történt semmi, csak örülök .. max 15 érték körül mozog.. Most kis szünet, de vszínű OPA lesz az elejére, plusz szupresszor a bemenetre.

Köszönet mégegyszer mindenkinek !

Kinek adjam a pontot ?
(#) Medve válasza jahui hozzászólására (») Okt 19, 2007 / 4
 
Volt alkalmam beszélni a TEXAS képviselőjével és megemlítettem neki ezt a problémát (tipus nélkül). Gyanúsan hamar válaszoltak, de úgy tűnik félre értettük egymást. De az adott link elvezetett IDE
ami segíthet. Lehet, hogy az az aluláteresztő szűrő a titok??
(#) jahui válasza Medve hozzászólására (») Okt 19, 2007 /
 
Elgondolkodtam:
15-20 értéknyi instabilitása van.
Ha használnám a negatív tartományt, az már 30-40.
Beleszámolom a hőmérséklet érzékenységet, a tápegység szórását, könnyen összejön egy 100-as.
az 7-8 bit... Tuti, hogy van még lineális hibálya is..

Nekem viszonylag igénytelen helyen kell, de aki tényleg ki akarja használni precízen a +/- 22 bit-et, annak beletörne a foga..

Elgondolkodtató, hogy összezárom a bemenetét, testre kötöm, és úgy is mozog.. Azért magunk közt itt nagyon "0"át kellene mutatnia, hacsak bele nem számolom a 2cm-es vezeték 0.00000001 ohm ellenállását..

Valami nem tökéletes, az biztos.
(#) Medve válasza jahui hozzászólására (») Okt 19, 2007 /
 
Egy multiméterben találtam, hogy a túlfeszvédelmet a T10-T11 párossal oldották meg. Gyors lehet?
(#) jahui válasza Medve hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Sziasztok !

"Lezárom" a témát, végül is megoldódott a feltett kérdés. Köszönöm mégegyszer a segítségét mindenkinek !
(#) abdul válasza jahui hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Sziasztok!

Kérdeznék én is az MCP3550-es A/D átalakítóval kapcsolatban.
Végigolvastam az eddig írottakat és lenne azért kérdésem jahui-hoz: Végülis végülis kicserélte az MCP3550-es IC-t az újonnan rendeltre, vagy "egyszerűen csak" megjavult?

Én is mostanában ezzel az IC-vel foglalkozok (bajlódok), csak én hőelemet szeretnék vele pontosan mérni.
A problémám eléggé hasonlatos az eddig leírtakhoz, ugyanis nálam is makuláltlan a kommunikáció, de a mért értékek ugyanúgy ingadoznak.
A kapcsolásom nem túl bonyolult: az A/D elé tettem egy programozható műveleti erősítőt, a hőelem egyik lábát egy ellenálláson keresztül 4,096V-os referenciára kötöttem, a másikat pedig ugyancsak egy ellenálláson keresztül a földre. Ha a hőelem helyett egy rövidzárat használok akkor stabil a jel (természetesen digitális szűrő használatával), ha a rövidzár helyett egy ellenállást raktam be akkor is stablis volt, de hőelemmel -25 és +100 fok között ingadozott. Próbáltam a hőelemet mérni hőmérsékletmérős multiméterrel is de az is stabil volt., csak a "műszerem"-mel ingadozott...

Valami javaslat?

Előre is köszi!

Abdul
(#) vilmosd válasza abdul hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Hali
Esetleg kapcsrajz?. Nem ertem ezt a egyik lab 4.096-on a masik foldon.
A masik a referenciahomerseklet (a meres elvebol adodoan) ezt hogy alakitod ki?
Udv Vili
(#) abdul válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Szia!

Bocsánat, azok a dolgok lemaradtak.
A referencia hőmérséklet mérése TC77-el történik, a mérési kialakítás vázlata pedig az ábra szerinti.
A programozható erősítésű műveleti erősítő két bemeneti csatornája a hőelem két pontjára van kötve, felváltva erősíti hol az egyiket, hol a másikat (és természetesen két mérésből áll össze egy teljes mérés).
A PGA pedig MCP6S22.

Sziasztok!

Abdul

vázlat.GIF
    
(#) vilmosd válasza abdul hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Hali
Azert en tennek a csatlakozasi pont es a PGA bemenete koze egy RC szurot mert ( igaz nem ismerem ezt a joszagot) de a hosszu derot sok zavart osszeszedhet es ha a magas frekin a CMRR romlik akkor Neked bizony a kimeneten megjelenik a felerositett zavar. Gondolom vmi nagyon nagy bemenoellenallasa van a PGA-nak . Tehat ajanlott a R a csatlakozasi pont es a PGA bemenet koze, C a PGA bamenetei koze, a csatlakozasi pontok koze valamint minden pont es a GND koze. R = 1-2k , C = 10-47 n jo minosegu keramia lehetoleg. Esetleg meg megneznem szkoppal nem-e brumm a zavarjel. Ebben az esetben be kene tenni a csatlakozasi pontok es a GND koze 1-10u tantalt.
Udv Vili
(#) vilmosd válasza abdul hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Hali
Most megneztem a PGA (MCP6s21/2/6/8) adatlapjat. Hat ez nem diff bemenetu, tehat csak software-s kivonas utan lehet eredmenyt produkalni. Inkabb ajanlanam a bemenetre egy inst. amp epiteset. Nem tudom mi a hoelem de J es K tipusokhoz jol hasznalhatok az olcso bipolaris erositok (pl 4558). En csinaltam ilyen erositot es direktbe bevittem a 16f690-be. Csont nelkul vitte. A ref homerseklet merese egy tranyoval v. TC 1047-el tortent. Stabilan ketyegett. Nekem csak a brumm volt egy kicsit huzos de a bemenetre tettem RC szurest es maris lecsendesedett.
Tehat probalj meg vmi diff erositot es a jelet 1 csatornara bevinni.
Esetleg INA a texastol.
Udv Vili
(#) vilmosd válasza abdul hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Hali
Kersd meg a 91092a.pdf-et a MC oldalan. Talasz benne erositot K tipusu hoelemhez.

Udv Vili
(#) abdul válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Szia!

Tettem bele még 3 alkatrészt az ábra szerint, de így is ugyanazt csinálja: ha a hőelem helyett rövidzárat helyezek a bemenetre akkor stabil, ha ellenállást, akkor is stabil, de a hőelemmel nagyon-nagy ugrálások vannak benne.

A mérés elve egyébként az, hogy megmérem először az alsó pontot, aztán a felső pontot, aztán a többit (kivonás, szűrés, linearizálás, kijelzés) már szoftverből oldom meg.

Egyenlőre nem akarnék műveleti erősítővel meg instrumentációs erősítővel foglalatoskodni.

Ja! És ha nem a hőelemmel mérek, hanem a fent említett másik két "ellenállással", akkor az erősítés szinte matematikai pontossággal 32x, de a hőelemmel 29 és 31 között ugrál, ami elvileg nagyfrekis zavar lenne, de akkor az ellenállással és a rövidzárral miért nem?

Előre is köszönöm a segítséget!

vázlat2.gif
    
(#) vilmosd válasza abdul hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Hali
Szerintem ez igy nem mukodokepes kapcsolas mert a PGA singleended nem diff erosito es igy nem fog mukodni a szurod sem.
Probald mar meg egy barmi opa-ra rakotni a hoelemedet es siman muszerrel merjel ra a kimenetre . Ha koveti a kimeneted a homersekletvaltozast ezt a jelet vidd be a PGA-ba csak kisebb erositessel . Ezzel a modszerrel kivonod a zavarjelekt ami bejon a hoelem kabelen. Lehetseges (sot biztos ) hogy a mintavetelezes idoeltolodasa miatt mas es mas nagysagu a brumm es egyeb zajok osszetevoje tehat a kivonas utan termeszetesen az eredmeny is idoben fog valtozni. Ha rovidzarat teszel termeszetesen nem jon zaj a hoelemkabelen. Ezt csak ugy gondolom mert nem ismerem a teljes meresi elrendezest. Esetleg meg vegigneznem a hoelem kotesi pontjait mert egy laza kotes igen tud szivatni.

Na mostanra ennyi
Udv Vili
(#) szilva válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Azt írta a kollega, hogy külön méri a két bemenetet és szoftverrel vonja ki őket egynmásból. Akkor viszont nem a két bemenet között kellene hidegíteni, hanem a bemenetek és a föld között egy-egy kondenzátorral - szerintem.

Amúgy amit én használtam hőelemet, annak elég kicsi volt az ellenállása, úgyhogy akár µF értékű kondikat is lehet oda tenni. Nálam legalábbis bevált, PIC-kel mértem egy OPA-s erősítés után, teljesen korrekt lett.
(#) abdul válasza szilva hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Sziasztok!

Köszönöm szépen a segítséget!
Szilva: Teljesen elkerülte a figyelmem, az, hogy nem biztos, hogy csak a hőelem két pontja közé kell kondi, hanem a single ended kapcsolás miatt a föld felé is!

De tegnap egy huszárvágással véget vetettem a dolognak és a képen látható megoldással direktbe a bemenetre kötöttem a hőelemet, és így stabil lett!

Sziasztok!

vázlat3.GIF
    
(#) szilva válasza abdul hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Örülök, hogy sikerült a zavart kiküszöbölni. Ha jól számolom, ezzel az összeállítással 1uV körüli felbontással lehet mérni, a hőelemek pártíz uV/K együtthatóval szoktak rendelkezni. Megkérdezhetem, hogy hova kell ekkora pontosság?

Én a pákavezérlésem építése közben egy viszonylag kis offsetű OPA-val előerősítettem és automatikus nullázással mértem. Pákához képest már feleslegesen jó, tizedfokos pontosságot lehetett elérni ezzel az összeállítással és egy kis digitális szűréssel.

Bár, ha jól emlékszem, ezek az MCP A/D-k nem valami ökör ára cuccok, lehet, hogy így sem kerül lényegesen többe, viszont extra pontosságot ad.
(#) abdul válasza szilva hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Szia!

Semmi extra egyébként, csak sima otthoni használatra készült a hőmérő.
(#) Vfr72 hozzászólása Dec 25, 2018 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Nem PIC, hanem Atmega16A.
MCP3550 ADC-vel ismerkedem. Az adatok kiolvasásával van problémám.
MCP3202 ADC-t már sikerrel használtam, de az MCP3550 ic-vel nem boldogulok. Ha jól értelmezem, akkor az SPI órajele csak akkor indul el, ha a adatot küldöm a slave felé. 8 órajelre generálódik a slave kimenetén 8bit adat, amelyet az MCU-ból tudok kiolvasni, ismételt 8 órahelre a következő 8bit adatot kapom. Az MCU SS kimenete ellenálláson tápra húzva, a slave CS lába GND-n.
Egyenlőre az is tökéletes lenne, ha a beérkezett 1-1 bájtot a PortA ás PortC-re tudnám küldeni, demononstrálva a működést. Az alábbi kódrészlet eredményeként 80ms időközönként a portokon lévő LED-et folyamatosan más-más értéket mutattnak, függetlenül attól, hogy az ADC bemenete rövidre zárt vagy terhelt.

A egítséget előre is köszönöm.

  1. unsigned char olvas()
  2. {
  3.  
  4.         _delay_ms(80);
  5.  
  6.         SPDR = 0xff;// Adattranszfer elinditasa (MOSI)
  7.         while(!(SPSR & (1<<SPIF)));// Varakozas amig az adattranszfer befejezodik
  8.         adatbe_l = SPDR;// Beerkezett adat;
  9.        
  10.         SPDR = 0xff;// Adattranszfer elinditasa (MOSI)
  11.         while(!(SPSR & (1<<SPIF)));// Varakozas amig az adattranszfer befejezodik
  12.         adatbe_h = SPDR;// Beerkezett adat;
  13.        
  14.         PORTA=adatbe_l;
  15.         PORTC=adatbe_h;
  16.        
  17. }
(#) Bakman válasza Vfr72 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Idézet:
„a slave CS lába GND-n”
Az MCP3550 CS lába van GND-re kötve? Ha igen, ez így nem jó, az adatlap szerint bekapcsoláskor egy ideig magasnak kell lennie.
Idézet:
„az ADC bemenete rövidre zárt vagy terhelt.”
Ezt hogyan kell értelmezni? Bemenetet rövidre zárni, illetve terhelni nem lehet. Az IC-nek három bemenete van: Vref +, IN+ és IN-.
(#) Vfr72 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szia!

Idézet:
„Az MCU SS kimenete ellenálláson tápra húzva, a slave CS lába GND-n.”

A bemenetre wheatstone-híd csatlakozik. A rövidzárat úgy értem, hogy a +in és -in rövidzár, a terhelés alatt a híd ohmikus (~2-300ohm) terhelését értem. A próbálval arra voltam kíváncsi, hogy kapok-e stabil adatfolyamot, de nem kaptam.
Azzal kezdtem a programban a kiolvasást, hogy a slave CS lábát a műveletnek megfelelően billegtettem, kínomban kötöttem GND-re a slave CS lábát. IC csere volt, 4,096V referencia tápról megy az ADC. Szkóppal nézve szabályos az SPI órajele.
(#) Bakman válasza Vfr72 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Próbáld meg úgy, hogy a + bemenetre pl. egy potival 2 V-ot, a - bemenetre pedig 1 V-ot kapcsolsz miközben a Vref+ megkapja a fix 4.096 V-ot.
(#) Vfr72 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szerinted a kód jó?
Természetesen ez nem a végleges, a probléma keresése miatt egyszerűsítettem le.
(#) Bakman válasza Vfr72 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Nem tudom, nem ismerem a nyelvet.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem