Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   171 / 278
(#) erbe válasza laacika hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Nem figyelsz eléggé. Az a fojtó nem
Idézet:
„ki van egészitve”
, hanem annak a rábiggyesztett ellenállásnak egész más funkciója van.
(#) kissadam válasza laacika hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Ráadásul az ellenállás után sorosan van egy kondenzátor is. Aminek a végpontja a gép fém házára van kötve.
(#) erbe válasza kissadam hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

A kondenzátor nincs sorbakötve az ellenállással. Annak is zavarcsökkentés a szerepe, de másként.
(#) kissadam válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

A képen nem látszik rendesen, az ellenállás másik pontja a fojtóra vagy csak erre a kondira kapcsolódik? Akkor lényegében az ellenállás párhuzamos a fojtóval, a kondi meg a fojtó és ellenállás egyik pontjára csatlakozik?
(#) mpisti válasza laacika hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Valamit elértettél. Bár már nem emlékszem mikor volt szó az általad említett dologról, de azt sose írtam, hogy a fojtóval sorba kell kötni azt a bizonyos ellenállást. Egyébként- ahogy Erbe is írja-, ennek az ellenállásnak az a funkciója,hogy a fojtóban keletkező lengéseket csillapítsa.És a fojtóval párhuzamosan van kötve.
(#) mpisti válasza kissadam hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Az a kondi a kimeneti zavarszűrés része. E szempontból nincs köze a hegesztőáramkörhöz.
(#) kissadam válasza mpisti hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Sejtettem, de így már tudom is.
(#) nimrod79 hozzászólása Jan 14, 2016 /

Sziasztok!

Van egy Einhell BT-GW 150 co-hegesztőm, ami egy érdekes jelenséget produkál.
A hegesztőn van egy 6- os fokozat kapcsoló, ezzel állítom az áram erősséget. Mikor 1- fokozattól 4- es fokozatig használom, akkor jól lehet vele hegeszteni, de ha 5- ös 6- os fokozatra teszem, akkor a nagyon fröcsköl a hegesztés. Ezt mért csinálja? Esetleg lehetne ezzel a fröcsköléssel kezdeni valamit. A hegesztőben van egy nagy trafó, egy egyenirányító, és egy fojtótrafó.
A fojtótrafó milyen célt szolgál? Aztán arra is gondoltam, hogy a hegesztőm lehet, hogy azért fröcsköl nagy fokozaton, mert kevés neki a vasmag. Arra gondoltam, hogy kicsi benne a trafó és elfogy az energia. Esetleg ezt kondikkal nem lehetne egy kicsit szinten tartani? Vagy a fojtótrafó miatt fröcskölhet nagy fokozaton? Az egyik ismerősömnek van egy varstroj varming 150- co-hegesztője. A múltkor hegesztettem vele. Iszonyat jó volt vele hegeszteni, olyan jó, pontos rajta az előtolás, és hegesztéskor egyáltalán nem fröcsköl. Az én hegesztőmnél hol keressem a hibát?

Köszönöm!

bt-gw150.jpg

(#) maszek0005 válasza nimrod79 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Milyen régóta használod? Szinte biztosra veszem, hogy a tolómotor és a vezérlője a hegesztőáramról táplálkozik, és ez a hiba forrása. A fojtótekercs, egyenirányítás után a hegesztőáram simítását szolgálja. A tolómotornak, és a vezérlőkártyának egy kis külön trafót építsél be, és akkor megszűnik ez a hiba. 5- ös, és 6- os fokozaton elég nagy az áram, és itt már a hibátlan működéshez kevés a feszültség, a tolókártya működésében zavart okoz, és ezért fröcsköl.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
(#) maszek0005 válasza maszek0005 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Másik hibalehetőség, kopott, vagy piszkos, eltömődött huzalhüvely ( spirál).
(#) nimrod79 válasza maszek0005 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Olyan 4- éve vettem ezt a hegesztőt vadi újonnan, és már akkor fröcsögött mikor agyon feltekertem. Igen a huzaladagoló mechanikája gyárilag rossz volt, de azt most frankón átalakítottam. A mechanikához esztergáltattam kicsi bronz perselyeket, hogy a tengely ne a műanyagba forogjon. A gyári panelt meg kidobtam belőle és a Gábor haverom készített bele egy rendes panelt. Ami nagyon egyszerű és egy külön kicsi trafóról működtetem.
Teszek fel egy képet az eredeti és a Gábor féle panelről. Szóval a huzal adagolást amennyire tudtam helyrehoztam, de ez a na gyáramon lévő fröcskölés ugyan úgy megmaradt.
Mit csinál a fojtótrafó?

Moderálva!

Ha arra a spirálra gondolsz amibe fut a co- huzal, akkor azt is kicseréltem vadi újra.

Az nem lehet, hogy kicsi a trafó a hegesztőben és ha nagyon feltekerem a hegesztőt akkor esek a feszültség? És azért fröcsög a hegesztés? Nem a fojtó trafóra gondolok, hanem hegesztőáraméra.
(#) p_kowa válasza nimrod79 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

A fröcskölés ha már újonnan is megvolt, szinte biztos hogy a fojtótekercs kis induktivitása miatt van. Láttam itt valamelyik topicban olyat hogy 2 sorkimenő vasra (tv u vasmag h betű formában) tekertek a hegesztő kábelből pár menetet és nyugodtabb lett az ív. Nem volt szükségem rá még hogy kipróbáljam, de kísérletképp nem árthat ha megpróbálod.

Szerintem inkább a fojtótekercs induktivitása lessz kevés ezeken a felső fokozatokon, ha az alsókon jól jól lehet vele hegeszteni.
(#) nimrod79 válasza p_kowa hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Vagyis kevés, kicsi lehet a fojtótekercs?
Azt nem igazán értem hogyan kell és mire feltekernem a drótot.

Hogyan tudom tuningolni a fojtótekercset?

Igen, pontosabban az induktivitása kicsi. Kevés lehet rajta a menetek száma. Szóval amelyik ágban van a fojtó (ha negatív akkor a testkábel) abból a kábelból kell tekerni egy régebbi tv sorkimenő trafójának a vasára pár menetet. Ezzel készítesz egy fojtóval soros induktivitást, ami megnöveli a fojtód eredő induktivitását. Ezzel csökkennie kellene az áramlengéseknek. De ha könnyebb úgy akkor meg lehet növelni a fojtó menetszámát is, ha fér még rá.

A meglévő tekerccsel megegyező keresztmetszetű huzalból kell hozzá tekercselni, azonos irányba, még kb 20 menetet, de ajánlott 5 menetenként leágazásokat készíteni. A leágazások átkötésével be tudod határolni hogy melyik fokozathoz melyik leágazás lessz megfelelő.

Ok most már értem...
Vagy rátekerek a mostani fojtótrafóra, vagy sorba kötök még egy trafót.
A meglévő, eredeti trafóra nem tudok rátekerni, mert nagyon kics a hely.
A másik variációhoz mekkora vasmagra lenne szükség?
Ja ezt a hegesztőt gyárilag úgy készítették, hogy a hegesztő áramának a trafójának a 220v- os tekercse nem réz, hanem alu.

Még egy kérdés.
Szoktak co-hegesztőkbe kondenzátorokat rakni. Úgy láttam, hogy az egyenirányító után raknak be egy baromi nagy kondit. Mért szokták ezt a nagy kondit ide beépíteni?

A kondinak az egyenfeszültség simítása a feladata. 20.000-től 50.000 mikróig vannak beépítve. 63V- os feszültségű, csavaros bekötésűeket lehet beépíteni. A sima drótlábúak ide nem jók. A kondira kisütő ellenállást kell beépíteni úgy, hogy a mágneskapcsoló kikapcsolásakor kapcsolódjon rá a kondira.

Nem trafót kell hanem tekercset sorba kötnöd, ha nincs hely a fojtóra rátekerni. A vasmag U57 es ferrit, azon kb 33-35mm széles hely van ahova tekerhetsz. Régi tévékből lehet kibontani olyanokat (pont egy pár van egyben) ami elég is lesz. El lehet velük érni olyan kb 30-35uH induktivitást is akár.
Nem tudom mire lesz elég, de egy próbát megér.
(#) erbe válasza p_kowa hozzászólására (») Jan 14, 2016 / 1

Ne keverjétek az inverteres hegesztők X kHz-es frekvenciáit az 50 Hz-es trafósokkal! Az előbbinél hatásos lehet a ferritmagos fojtó ami 50 Hz-en semmit sem ér.
40000-60000 µF kondi javíthat rajta. A túl kicsi vasmag telítődhet a nagy áramon.
(#) p_kowa válasza erbe hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Nem emlékszem már pontosan hol olvastam, melyik topicban, de úgy rémlett hogy 50Hz-es trafóról volt szó. Ennek ellenére én sem vagyok biztos benne hogy fojtó kiegészítésnek érne valamit, abban viszont biztos vagyok hogy nem telít be, mert így nincs rajta akkora gerjesztés.
(#) p_kowa válasza p_kowa hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Most olvasom hogy nincs benne kondi, akkor még jó is hogy csak a felső 2 fokozatban fröcsköl csak
(#) moltam hozzászólása Jan 15, 2016 /

Helosztok.
Olcsóbban ki lehet hozni egy házilagos építést, mintha vennék egy használt gépet? Nagy dolgokra nem kéne, csak hogy megtanuljak nagyjából hegeszteni és ki tudjam kasznizni a zsigulim.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
(#) Graf Spee hozzászólása Jan 15, 2016 /

Sziasztok. Régen vásárolt co gépemet szeretném rendbehozni.

A vezérlője leégett és tönkrement. Nem nagy szám, fékezés nincs rajta. A hegesztőoldalról nyerte az energiát.
Van 24v-os trafóm, ami elég erős (kb. 2 ampert le tud adni). A youtube-on láttam egy bemutató videót egy co vezérlőről.

Bővebben: Link

Szeretném ezt megépíteni vagy megvásárolni. Lehet ezt kapni még valahol, vagy valaki már használt ilyet?
(a készítőt megpróbáltam megkeresni, de sajnos ha jól láttam a facebookon már hiába... nyugodjon békében)
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
(#) p_kowa válasza moltam hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

A 0-ról felépíteni egyet biztosan drágább. Ilyenek miatt pl hogy mágnesszelep, tolómotor (bár ezt meg lehet oldani ablaktörlő motorral) meg ugye a munkakábel sem olcsó. És még nem soroltam fel mindent. Én egy régi 50Hz-es gépet szeretnék átalakítani inverteressé. Magyarul újjáépítem felhasználva az alkatrészeit, így nem lesz olyan vészes költség előre láthatólag...Egy kérdésem viszont lenne a profikhoz: van valami érezhető különbség a hegesztésben egy teljes és egy félhidas Co közt? Vagy elhanyagolható?
(#) nimrod79 válasza Graf Spee hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Az én hegestőmben egy kicsi motor tolja a huzalt. 24v aszem 1,5 A.
Az én gyárilag beépített motorvezérlőm is tönkrement, aztán a gábor haverom készített nekem egyet. Egy nagyon egyszerű kis panelt, amiben szinte nincs is semmi. Egy rellé ami a 220v kapcsolja, két kondi és egy ellenállás, egy stabícé (aszem ez a neve) meg egy poti amivel tudod állítani a motor fordulatát. Esetleg ebben tudok segíteni.
Következő: »»   171 / 278
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem