Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   106 / 126
(#) patexati válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Azzal nincs gondom..Soha nem használtam automata váltásút.
(#) Ge Lee válasza patexati hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Vedd meg nyugodtan, ebben a kategóriában az egy jó ár/érték arányú műszer. De nézd meg máshol is, az az oldal nem az olcsóságáról híres.
(#) patexati válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Nézegetem
(#) Kovidivi válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Annyira nem tartom nagy hátránynak, hogy nem automata a méréshatár váltás. Engem sokszor idegesít, amikor feleslegesen váltogat a multi, és nem is kapcsolható ki az automata üzemmód sok esetben. Vagy amikor az egyel magasabb méréshatárban marad a multi, pl. 4.00A-nál, de nekem pont fontos lenne, hogy 3.987A ként tudjam az áramot leolvasni, ne csak 3.99A-ként.
(#) patexati válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Hát igen. Én még Ganz Univo műszeren tanultam meg mérni,volt sok analóg multim (NSZK-ból hoztam 30 éve nagy szám volt egy zsebre rakható tükörskálás műszer) megtanultam mérni átszámítani.leolvasni...Egy ilyen akkoriban még az álomban sem szerepelt
(#) Kovidivi válasza patexati hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Valami ilyesmire gondoltam. Ami 15-20 éve a legdrágábbnak számított, ma már pár ezer Ft-ért jobbat/okosabbat/szebbet kapunk. Lehet 15 év múlva ugyanez lesz a mostani csúcs multiméterekkel. A technológia csak fejlődni tud.
(#) szapcsika válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Mondjuk olyat sem szabad venni, amiben nem kapcsolható ki az automata méréshatár váltás. Meg persze olyat sem, aminél kinő a szakállam, amíg megtalálja a helyes állást.
(#) Kovidivi válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Ez csak használat közben derül ki. Pl. nálam ellenállás mérésnél nem kapcsolható ki, és árammérésnél sem.
(#) dara válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
ÖÖÖ.Mihez is kellene 5-6 digit fesz pontos méréséhez?Csak kiváncsiság.
(#) (Felhasználó 116638) válasza dara hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Műszertechnikában ez nem nagy szám, a cégben dolgozunk 12,5 digites műszerrel is.
Hová?
A kérdéseddel meg is válaszoltad magadnak: minden olyan helyre ahol fontos a mérés pontossága.
Pl: Műszertechnika, kalibrálás, nagypontosságú feszültségosztók, feszültségreferenciák mérése, ellenőrzése, méréstechnikai berendezések, stb.....
Mérési jegyzőkönyvekhez sem minden esetben elfogadható hogy az "analóg bemeneten 2,5 V körül mértem valamit"
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Az sokszor már amatőr körülmények között is kell, pl. egy mezei 3,5 digites multiméterrel ha már hajszállal 20V felett kell mérned, akkor ugye 200V-os méréshatárba kell kapcsolni mert túlcsordul, ahol már csak tizedeket fog megjeleníteni (20,1V stb.), századokat már nem.
Nekem is van ilyen célra egy 5 digites, de mivel ez a nagyon olcsó kategóriából való, csak adott tartományokban mér helyesen, máshol szór, azaz csal.
(#) szapcsika válasza dara hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1
 
Nagyon sokszor nem az abszolút pontosságra van szükség, hanem a felbontásra relatív méréshez. Nagyon egyszerű, de gyakori példa. Zárlatot keresel mondjuk egy NYÁKon. Megtáplálod és lépkedsz végig rajta. A vezetősávokon eső kis feszültségesést detektálva be tudod határolni a zárlat (mondjuk egy zárlatos szűrőkondi) helyét. Itt szükség van arra, hogy uV különbségeket mérj, amihez ilyen műszer kell.
Másrész kalibráláshoz eleve kb. egy nagyságrenddel jobb műszer kell, ha házilag kalibrálod a 3–4 digites kézi multikat, akkor ilyen kell.
Harmadik dolog, amikor nem feszültséget mérsz, hanem ellenállást, áramot egy söntön, termoelemet, stb. akkor is kellhet a felbontás és pontosság.
(#) dara válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Értem.Köszönöm a választ mindenkitől,de én hobbi szinten gondoltam amit Ge Lee meg is válaszolt.Én már pár tiz éve elektronikázom itthon de még nekem nem volt szükségem ekkora fesz felbontásra azért kérdeztem.
szapcsika.Biztos igy is lehet zárlatot keresni de én nem szoktam megvárni mig a füst jelzi a zárlat helyét.
(#) szapcsika válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
12,5 digites az max frekimérő. 8,5 digitnél nagyobb voltmérőnek nincs sok értelme, elveszik a zajban. Egy Keysight 3458a, hogy a legismertebb 8,5 digitest említsem, több milliós tétel és hasonló összeget lehet költeni a rendszeres kalibrálásra. De ezt amúgy is kalibrációs és referencia célokra használják inkább.
(#) patexati hozzászólása Dec 24, 2018 /
 
Jó kis vita kerekedett Maradjunk annyiban attól függ ki mit mér.mennyit,milyen tartománykülönbségekben,stb.. Lehet a sok méréshez jobb egy smd csipeszes automata,de konkrét dolgok méréséhez szerintem csk az analóg méréshatár váltás,lehetőség a meegoldás.. Amit linkeltem műszert szerintem sok mindenre használható nem napi de komolyabb használatra ezért érdeklődtem tapasztalatokról Boldog karácsonyt mindenkinek!!
(#) (Felhasználó 116638) válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1
 
Valóban elírtam, Keithley 2002, 8 és feles
A frekimérőtől azért meg tudom különböztetni
Elnézést a tévedésemért.
(#) gordonfreemN válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Idézet:
„Nagyon sokszor nem az abszolút pontosságra van szükség, hanem a felbontásra relatív méréshez”

Idézet:
„... akkor is kellhet a felbontás és pontosság.”

Akkor most kell a pontosság vagy nem?
Véletlenül nem ismetlöképességre gondolsz?
(#) szapcsika válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Nem, több különböző példát mondtam a kérdésre, hogy mire lehet jó 6,5 digit. Nyilván van, ahol kell.
(#) proba válasza dara hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1
 
Pedig nagyon jó módszer. Zárlatot így is meg lehet keresni. Adsz a panelra néhány voltot, áramkorláttal, azután az elmenő vezetősávokon feszültségmérés. Amelyik irányba kiügróan több arra kell keresni a hibát.Esetlegesen a betáplálási pont megváltoztatása, szintén feszültségmérés. Elég pontosan be lehet határolni a zárlatot. Minél érzékenyebb a műszer, annál kissebb környezeti terheléssel, de 2-300mA már egy átlagos multinak is elég, normál nyákszélességgel. Ott meg azért még nem füstöl semmi.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) nagym6 válasza dara hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Én véleményem szerint 4.5 digites lenne a minimum hobbira is. Többek között azért, amit itt írt a kolléga. Csak az a baj, hogy legtöbb gyártó már a 4.5 digitest sem tudja hosszú távon kellő pontosságúra megcsinálni. Ebből is HP, vagy Fluke, hasonló kellene, hogy 5 év múlva is legyen értelme a 4.5 digitnek.
(#) Teaway válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
És mi a helyzet a 3¾-essel, aminek 3999 a kijelzése?
(#) nagym6 válasza Teaway hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
5.678 V esetén csak 5.67 V-ot ad. De valahány digit hiba specifikáció szerint itt is van, a 7 század már csak kb..
(#) Teaway válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
5.67 és 5.68 között „csak” 2 ezrelék a különbség. Ezzel már sokan elégedettek lennének.
(#) nagym6 válasza Teaway hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
5.67 vagy 5.68 lesz a kapott érték, nem tudjuk közöttük hol van az ezrelék. Írtam példának 8 ezreléket, de ezt nem tudod mennyi. Tehát lehet 10 ezrelék amit nem tudunk. Sok esetben elég, de sokszor nem, ki mit csinál.
Műszer méréshiba is bezavar, 4.5 digitesek pontosabbak a 3999-eseknél.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
A 4,5 digites multi még noname kategóriából (értsd Uni-T és hasonlók) 30e körül kezdődnek, a komolyabb márkák (Fluke, Keysight, Keithley) pedig hol is? 150-200e Ft?
Szerintem sok hobbistának összesen nem ér ennyit a komplett műhelyfelszerelése, még a világ boldogabb részein se. Ezzel nem mondom azt hogy nem lenne jó, de ha tényleg ez lenne a beugró szint, akkor itt a fórumon is írogatna max. 10 ember.
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Nem értem, hogy miért kell még mindig vitázni. A műszert mindig a mérés szabja meg. Ha a mérésekhez elég az olcsóbb pontatlanabb műszer akkor azt kell venni, ha pedig pontosan szeretnénk mérni akkor drágább, minőségibb műszer kell. Nincs olyan, hogy hobbista meg profi műszer. Műszer van amit a feladathoz kell választani. Bent a cégen a táskákban átlagos UNI-T-s kézi DMM-ek vannak. Az asztalokon régebbi METEX asztali DMM-ek vannak. Ha pedig a mérés megköveteli akkor jönnek a visszább tárgyalt Keysight és Keithley műszerek.
(#) tbarath válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Miért kell vitázni? Én azt hittem, hogy itt a fórumon beszélgetünk, ha tudunk segítünk egymásnak, és néha ha nem értünk egyet akkor bizony vitatkozunk is egymással.
De akkor én kérek elnézést, rosszul tudtam, felejtsük el a hülyeséget amit írtam. Szóval a 4,5 digit Fluke/Keysight a minimum szint hobbira is, én meg most fogom és az egész műhelyt kihajítom a kukába, mert csak mindenre alkalmatlan dolgokkal bohóckodtam eddig
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
De ez nem vita, semmi szakmai érvet nem látok, csak azt, hogy mindenki kölcsönösen hülyének nézi a másikat, mert nem ért egyet a szubjektív véleményével.
Ha te otthon olyan barkácsolsz ahova megfelelő a jelenlegi műszerparkod akkor nem kell kidobni, sőt akkor tökéletesen választottál. Ha viszont valaki otthon olyat barkácsol ahol fontos a nagy pontosság és kalibrált műszer akkor semmire nem megy a műhelyedben. Viszont akkor ő megveszi a drágábbat.
Én úgy látom, hogy senki nem akarja a másikat megérteni, inkább félreértelmezi.
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Én is úgy írtam, hogy a 4.5 digites "lenne" a minimum. Sokszor kellene ennek a pontossága. Sajnos az ára.
(#) tbarath válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1
 
Nem nézek én hülyének senkit, sőt, sok fórumtársunk hozzászólásaiból nagyon sokat tanultam, csak itt feljebb lapozva pl. nagym6 és Gee Lee is közéjük tartozik. Szóval abszolút tisztelem őket és a véleményüket is, még ha nem is mindig értek velük egyet.

Azt pl. nem hiszem, hogy tényleg 4,5 digit kellene _minimum_ _hobbi_ felhasználásra, pláne komoly márkából, ami újan 500+ EUR. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jó, ne használnánk szívesen ilyet (mint ahogy teszed Te is), csak épp nem engedhetjük meg magunknak.
Erre "szakmai" érvet nem is hoznék fel, mert ott van az élet, szerintem itt a fórumon a tagok 95%-ának nincs otthon a polcon egy 4,5 Fluke, Keithley, vagy Keysight/Agilent/HP multija. De ami van az a _hobbi_ igények nagy részére megfelelő. Aztán lehet olyan is, hogy nagyobb pontosság kellene, na akkor jön a törpölés...
Következő: »»   106 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem