Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   95 / 106
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Ez körübelül mennyi idő alatt épül fel? Próbáltam LTSpice-ban leszimulálni, de nem invertáló lábon rögtön megjelent a teljes feszültség.
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Vagy nem jó valami a szimulációban vagy nagyon nagy időintervallumot nézel és nem látszik a feltöltődés. Próbaképpen növeld az ellenállás és/vagy kondenzátor értékét. Pl. 100 kΩ - 100 µF értékekre.
(#) sdrlab válasza erbe hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Az elgondolás nagyjából jó is lenne, de elég hibásan rajzoltad azt le....
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
De, jó a szimuláció..., az elképzelés hiányos kicsit!
Nem elég az invertáló bemeneten lassítani, mert bekapcsoláskor azonnal be fog állni a jelző állapot! Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, ég egy kondi kell, ami a nem invertáló lábon van, és nagyobb az időállandója, mint az invertáló lábon lévőnek!
(#) Bakman válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Ha jól látom, teszti ezt írta: "nem invertáló lábon rögtön megjelent a teljes feszültség".
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Bocsánat elírtam. Az invertáló lábon jelent meg rögtön a feszültség. Kipróbáltam 100k + 100µF-el, de ott sem láttam feltöltődést.
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Merthogy a jelző állapothoz ez tartozik?!
(#) mcc válasza teszti hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Az LTSpice-ban az "Edit simulation" menüben tegyél pipát a "Start external DC supply voltages at 0V" mellé. Enélkül úgy tekinti a szimulátor, minta az idők kezdete óta be lenne kapcsolva a táplálás.
(#) Bakman válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
A kérdésre válaszoltam!! Olvass vissza, és érteni fogod az egészet!!!
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Attól, hogy "érted", még nem lesz jó a működése!
(#) teszti válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Le tudod rajzolni, hogy szerinted mi lenne a jó megoldás?
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Előbb valahogy magyarázd el nekünk, tulajdonképpen mit is szeretnél csinálni, mert már két témában is csak írkálunk neked mindenféle tippeket de visszajelzés nem sok volt eddig.
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Lerajzoltam az egyszerüsített rajzát. Ezen kívül van még egy LDO is a körben de az most nem érdekes. Akkus fúró, többféle fokozat kapcsolható, ezt elektronika végzi és a IRFZ48N gate lábát kapcsolgatja. Szeretnék egy akku feszültség figyelőt belerakni, ami lekapcsolja a motort ha már lemerült az akku.
A bekapcsolás és a fokozat kapcsolás egy tolókapcsolóval történik aminek az egyik lába a közös test, ezen nem tudok változtatni. Ha már nem használom ki is akarom kapcsolni, ezt végezné a 2N7002 + TPC8017 kombó. A kapcsoló "0" helyzetében testre zár a kapcsoló.

Kettő problémám van vele:
1. Bekapcsoláskor a motor megrántja az akkut aminek beesik a feszültsége ezért működésbe lép az LM358 (menet közben már nem). Erre kínáltatok RC tagot, még próbálom leszimulálni.
2. Bekapcsoláskor a 2N7002 elfüstöl (több is), volt olyan is amikor a TPC8107 is zárlatba ment át.
Sok darabot ellőttem már, ezért tettem fel a kérdésem, hogy spóroljak az IC-ken és jól működjön a kapcsolás.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2021
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
2: A FET-ek elhalálozására már rajzoltam egy megoldást. Az a baj, túlságosan lassan nyitod ki/zárod le azokat.
1: A szimulátor beállítását kipróbáltad? mcc írt róla.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2021
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Az sajnos nem jó nekem, mert közös a kapcsoló teste, és a "0" állapotban lenne bekapcsolva. Én pont fordítva szeretném ezért tettem be a 2N7002-t.

Lemaradt egy 2N7002 az előző rajzról.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2021
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Sikerült leszimulálnom, köszönöm erre a segítséget + mcc. Beállítottam a 0V-ot és működött.

Annyit változtattam, hogy a nem invertáló lábra tettem az RC tagot és kb. 2 másodperc alatt éri ez a beállított limitet.
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Fogsz egy szinte bármilyen NPN tranzisztort és invertálod vele a kapcsoló jelét.

Szép lassan összeáll ez.
(#) mcc válasza teszti hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Ha gyorsabb kapcsolást szeretnél, akkor az LM358 helyett használj valódi komparátort, mint pl. LM2903. Ez dual open kollektoros kimenettel, amiről tudod hajtani egy tranzisztor párral (pl. BC337/BC327) a FET-et, nagyon rövid kapcsolási idővel. Így kb. 10-szeres sebességet is elérhetsz
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2021
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Köszönöm, kipróbálom. Egyébként ez miben más mint az én fetes kapcsolásom? Látszólag ugyan azt csinálja?
Az lehet hiba, hogy és 100k ellenállást tettem a felső fethez és nem 1 k-t?

mcc: itt talán pont előny a lomhább kapcsolás, mert van egy kis mozgástere az akkunak. Szándékosan akartam elhúzni a kapcsolás idejét.
(#) sdrlab válasza teszti hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Én ugyanarról beszéltem, amit Bakman javasolt!
Leírtam, hogy azt az egy darab plusz kondit hová kell kötni, és milyen értéket kell képviseljen...
(#) sdrlab válasza teszti hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Ez a kapcsolás így, ebben a formában nem tudom, mit kellene csináljon?!

A 12V az micsoda? Maga az akku? A B+ az micsoda?

Hogyan lesz a 2 pont között akkora potenciál különbség, ami átbillenti a komparátort?! Az Rds ellenálláson keresztül? Ha igen, azt ugye tudod, hogy ez nem valami egzakt, stabil érték?! Semmiképp sem célszerű önmagában ezt használni, inkább valami soros ellenállást érdemes használni hozzá.

A motorkapcsoló FET-ek így ebben a formában nem működnek! Legalább egy felhúzó ellenállás hiányzik az IRFZ gate-jére!

A 2N7002-esek elfüstölni csak akkor tudnak, ha előzőleg már elhalt a teljesítmény FET-ek gate-ja, azaz zárlatba ment át...
(#) kutyammajom hozzászólása Jún 18, 2021 /
 
Sziasztok!

Egy jelenségre keresem a választ, van egy opamp amivel egy piezo lapka jelét erősítem (MCP6024). A gain nagyjából 20x-os. Az opamp bemenetei wheatstone híddal VCC/2-re van állítva, 47k-s ellenállásokkal. A piezo az egyik ellenállással párhuzamosan van kötve. A tápfesz 3V LDO-ra van kötve, ami 5V USB-ről kapja a tápot, tehát az 50Hz ripple nagyon kis mértékben, de rákerül a 3V-ra is.

A jelenség pedig ha közelítem a kezemet a piezohoz, már 10-15cm távolságból is mérhetően megnő az opamp kimenetén az 50Hz amplítúdója, és közelítve egyre jobban nő. Ez elméletileg is levezethető jelenség? Tehát a bemeneten találalható kapacitív komponens változása változtatja az opamp PSRR vagy CMRR értékét, és ezért változik a kimeneti ripple, vagy egyéb oka van?

Mert ha ez így van, akkor ebből kis átalakítással lehetne valahogy kapacitív távolságmérőt építeni, ha a VCC-hez szándékosan van ráeresztve egy szinusz jel. A kimeneten pedig az amplítudó változása aránylana a bemeneti kapacitáshoz, amit egyszerűbb mérni mint frekvenciát.
(#) sdrlab válasza kutyammajom hozzászólására (») Jún 18, 2021 /
 
Ennek nem sok köze van a táp 50Hz-éhez(ami inkább 100 lenne ugye)..., ellenben ahhoz igen, hogy te magad vagy az antenna, ami többek között 50Hz-el beterített, és azt csatolod rá a bemenetre! Ha megnöveled a bemeneti ellenállások értékét(megtartva az arányukat), még érzékenyebb lesz erre....
(#) kutyammajom válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 18, 2021 /
 
Értem, akkor az csak véletlen egybeesés hogy a tápon is 50Hz ripple van, és én is 50Hz-el terítem be. Valami köze lehet hogy van a tápfesz stabilitáshoz is, mert ha ugyanez az áramkör akkuról megy, és nem USB töltőről, akkor ez a jelenség alig mérhető, szinte nem zavarja a kezem a kimeneti jelet.
(#) pucuka válasza kutyammajom hozzászólására (») Jún 18, 2021 /
 
Idézet:
„Az opamp bemenetei wheatstone híddal VCC/2-re van állítva”

Wheastone híddal ellenállásokat mérhetünk (annak két ága van, azért híd), az opa egyik bemenetét egyszerű osztóval állítjuk be fél tápfeszre.
A PSRR, és a CMRR (táp, és közös módusú elnyomás) a felhasznált műveleti erősítő tulajdonsága, az a bemenetére rávezetett jellel nem tudod megváltoztatni, de annak hasával számolni kell.
Hogy ha a műveleti erősítő bemenetére egy antenna szerű eszközt kapcsolsz, az összeszedi a környezeti zavarokat, és ezt az erősítő kimenetén felerősítve mérheted.
Az ilyen fajta elrendezés kapacitív közelítés érzékelőnek nem igazán használható, az érzéketlensége, és a környezetétől nagymértékben függősége miatt.
Ilyen kapacitív közelítés érzékelőt, amelynek megfelelő érzékenysége is van, az keverő rendszerű eszközzel lehet megvalósítani. Ez két nagyobb frekvenciás oszcillátor jelének keverésén alapul, az egyik oszcillátor fix, a másik hangolható, egy külső érzékelő felülettel. Ha alapesetben a két oszcillátor frekvenciája megegyezik a különbségi frekvencia nulla, ha az egyiket elhangolod, a különbségi frekvencia nő. Ezt a különbségi frekvenciát egy f/U átalakítóval feszültség változássá alakítod, ez már elég érzékeny, és lineáris távolságjelzést tud produkálni.
Ha erre a brummra (amit a kezeddel mint antennával viszel rá a műveleti erősítő bemenetére), mint zavarjelre gondolsz, azt kondenzátoros szűréssel tudod elfogadható szintre csökkenteni. Pl. mindjárt a féltápfesz beállító feszültségosztóra, a műveleti erősítő + bemenete, és a föld közé kötött kondenzátorral.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
(#) kutyammajom válasza pucuka hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Nekem igazából nincs szükségem pontos távolságmérésre, elegendő lenne az is hogy minél olcsóbb és egyszerűbb megoldással meg tudjam határozni hogy a bemeneti kapacitás valamiért megváltozott, és lássam a kimenő jelen a zavar mértékét. Több csatornát figyelnék egyszerre, így ha valami jel az összes csatornán megjelenik, azt ki tudom szűrni mint külső zajt.

A piacon elérhető kapacitív szenzor chipekkel nincs jó tapasztalatom, a két állapotú kimenettel rendelkezőek nagyon instabilak, sokkal egyszerűbb ha egy olyan analóg kimenetet van, ami függ a bemeneti kapacitástól, és ADC-vel, majd mikrokontrollerel szoftveresen feldolgozom a jelet.

Vannak többcsatornás kapacitív távolságmérő chipek, de nagyon bonyolult programozni, és drágák is. Ja meg nem is egyszerű beszerezni a chiphiány miatt.

A piezo erősítőnél pedig az 50Hz-et a bemeneten nem szűrhetem, mert 500Hz körüli mintavételre van szükségem, ezzel az értékes jelet is leszűrném, már a tápon meg kell szűrjem, itt a megfelelő LDO-t kell majd kiválasztanom.
(#) pucuka válasza kutyammajom hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Én sem igazán a távolság mérésre gondoltam, az tényleg bonyolultabb érzékelőt kíván.
A bemeneti kapacitás az attól nem változik, hogy odaérinted a kezed, vagy nem, egyszerűen arról van szó, hogy egy sokmindentől függő változó kapacitáson keresztül viszel az érzékeny áramkörre
egy zavart. Ha több áramköröd is van, az sem biztos, hogy ez a zavar mindegyiken megjelenik, pláne nem azonos szinten.
El kell érned, hogy az áramköröd a zavart ne érzékelje, hanem csak a piezo által szolgáltatott jelet.
Hasonló a helyzet a piezos érzékelőjű lemezjátszók esetén, ott pl. árnyékolással védekezünk a környezetből származó zavarok ellen. Hová is lenne a világ, ha brummos lenne a műsor, amit a lemezjátszó lejátszik.
Érzékeny erősítőt jól szűrt tápról lehet használni, mert van ugyan minden erősítőnek tápoldali elnyomása, de igen kis jelek nagy erősítése esetén előfordulhat, hogy ez kevés.
(#) sdrlab válasza kutyammajom hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Milyen táp az, amiből 50Hz jöhet ki?! Egyutas egyenirányítású talán? Ha nem, akkor inkább valami mérési probléma lehet ez a freki csak...
De a lényeg..., mikor akkuról megy az inkább földpotenciált jelenthet, míg egy töltő(ha jól értem mobil töltő) végképp kapcsoló üzemű szerkezet, és az egész áramkör potenciálját simán ~230/2V-ra viszi fel! Ahhoz képest a kezed másik fegyverzetként 50Hz-et szív el a bemenet felől, amit pedig erősít az egész....
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2021
(#) Peter65 válasza kutyammajom hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Milyen az USB töltőd? Van földelő csatlakozási pontja a hálózathoz?
Ha nincs, akkor jó eséllyel a tápegységed kimenete a földhöz képest 50Hz-es frekvenciával valamekkora potenciálon ugrál a belső kapacitív csatolások miatt. Egy multiméterrel is valószínűleg kimérhető. Ha az áramköröd GND pontját a földhöz rögzíted, valószínűleg megszűnik a jelenségek egy része, vagy legalábbis mérséklődik.
(#) kutyammajom válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Igazából olyan kicsi a zaj, hogy nem zavarja az eszköz működését, de a földelést ki fogom próbálni. Földelt USB töltővel még nem találkoztam, de biztos lehet kapni.

A kapacitív érzékelő megoldás lenne az érdekesebb ha egy műveleti erősítővel össze lehetne rakni, és a kimenetén az amplítudó változna, nem kéne frekvenciát mérni, de majd kisérletezek.
Következő: »»   95 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem