Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   447 / 577
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Ez a rádió szép ,csak nem ebben a topic-ban van a helye,hanem egy másikban: Rádióépités a kezdettől a világvevőig,itt láttam ilyen házi épitésű antik rádiót,amit egy kedves tehetséges kolléga épitet.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2017
(#) hobbyjani hozzászólása Júl 23, 2017 /
 
Bővebben: Link

Aztán meg ez is kell hozzá,lehet licitálni
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Júl 23, 2017 / 1
 
Mint már említettem, semilyen aktív alkatrész nem volt meg, így a trafók is hiányoztak. Van ugyan trafóm, de nem törtem magam a beépítésükkel, mert tapasztalatból tudom, hogy egy Nieder trafó rács felőli része (10-20 ezer menet) rendkívül érzékeny a külső zavaró mágneses hatásokra, szinte lehetetlen megfelelően árnyékolni. Próbálkoztam már 0.5 mm-es zárt vasdobozzal, de azon is átment a trafó mágneses zaja.Abban az időben nem volt villamos hálózat, ha volt az is egyenáramú, így zavar sem nagyon volt legfeljebb a villámlás. Azon kívül, hogy a rádióba is került hál.trafó (jól eldugva, telepnek álcázva) ma minden helység tele van pump tápokkal, fénycsövekkel, ledekkel, plusz a TV meg a többi zavarforrás. Régebben is próbálkoztam már Nieder trafóval felújítani gépet, de mind használhatatlan lett az említettek miatt. Tehát ebben is R-C csatolással van megoldva a dolog. A forgató gombok sem voltak meg, most készítettem el őket, 100-as skálával. Egyenlőre ez is ideiglenes, amíg nem tudok valami eredetihez hasonlót kapni. A sok érintkezős jack aljazatok már nincsenek meg, illetve tövig le voltak törve, a maradékot meg nem merem kiszedni az előlapból, (sajtolva van) mert félek, hogy megsérül. Ezért oda rendes banánhüvelyek kerültek. Múzeumba fog kerülni a rádió, valószínűleg Ózdra.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 24, 2017 / 1
 
És itt a videó a készülékről:

Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Ismét egy szép munka, gratulálok hozzá.
(#) Gőzgépész hozzászólása Júl 24, 2017 /
 
Köszönöm a megemlékezést hobbyjani tagtársunknak.Jóleső érzés, hogy van aki megnézi és méltatja a régen készült készülékeimet.
Mindenkinek további eredményes alkotómunkát kíván:M. Tibor.
(#) tocs válasza Massawa hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Engem érdekel,ha még aktuális.
(#) hobbyjani válasza Gőzgépész hozzászólására (») Júl 25, 2017 4 /
 
Kérlek tedd ki ide is mégegyszer a fényképeket,hogy lássák az itteni társak is őket,persze ird rá,hogy csak utána gyártot modelek,nem úgy mint egyesek akik egyenesen múzeálisnak kiáltsák ki az otthon fabrikált antik rádiót
(#) killbill válasza hobbyjani hozzászólására (») Júl 25, 2017 / 1
 
Egyesek? Ha valami bajod van, akkor mondd ki batran, ne celozgass!
(#) feketek válasza hobbyjani hozzászólására (») Júl 25, 2017 / 3
 
Ugye nem Janó bácsira célzol a csípős megjegyzéseiddel kolléga? Ha mégis ilyen fordulna meg a fejedben, kérlek gondolkodj mielőtt megszólalsz, vagy írsz a ropikba! Meg egyébként is... Eléggé negatív taralmúak a megnyilvánulásaid, ami nem helyénvaló egy ilyen csapatban!
(#) laczika hozzászólása Júl 25, 2017 /
 
Sziasztok! Van nekem egy Terta orionette 1004 rádióm. A hullámváltója fixen be van kötve már középhullámra. A 3 KF tekercsbe még bent van a gyári viaszdugó, de a másik 2 viasszal lezárt tekercsből a forgóhoz közelebbiben ferritet kellett cserélnem mert amikor hozzámkerült szét volt már tekergetve meg törve. Egy orion TV ferritjét kapta meg anno, ami formailag teljesen azonos. Betekertem úgy hogy a legerősebben szóljon. Jó is volt de most elővettem nosztalgiából, és csak a Dankó rádió meg mellette még valami külföldi adó jön be rajta. A Muravidékit és a Kossuthot sehogy se tudom behozni középhullámon. Pedig régebben működött. Olyan mintha a sáv eleje érzéketlen lenne. A forgókondi lemezei közt nincs zárlat, hangoláskor recsegés sincs. Próbáltam a rádiót forgatni meg a ferriten a tekercset huzogatni, de nem jó. Van egy hullámváltó nélküli példányom is az teljesen jól hozza a 2 állomást. Mitől lehet ez?
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017
(#) kristikoma válasza laczika hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Csak arra tudok gondolni, hogy az önrezgő keverőben van valami baj. Megmérném először az egyenfeszültségeket, utána az oszcillátort. Utóbbit lehetőleg csővoltmérővel, vagy szkóppal. Ha végig van jel az oszcillátorból, akkor a modulátor kör hibás.
(#) Janó bácsi hozzászólása Júl 25, 2017 / 9
 
Tisztelt Mindenki. Szept.1-én lesz 60 éve, hogy a szakmában vagyok, akkor mentem kisinasnak egy rádiószerelőhöz. Az elmúlt 60 évben rengeteg híradástechnikai cuccom gyűlt össze, sok mindent el is dobáltam, de maradt még vagy 15-20 felújítható masinám a pincébe. Eddig kicsit lusta voltam dogozni velük, de most úgy döntöttem felhozok egy párat, és neki állok a rendbe tételüknek, amit megint le fogok írni, meg fényképekkel bőségesen illusztrálni. Ha másért nem, hát azért mert úgy látom jól lehet velük bosszantani "egyesek"-et. Itt van mindjárt ez a kis panel. Ez valójában egy telepes rádió volt, beépített hálózati adapterrel. Valamilyen manufaktúrális kisipari gyártmány lehetett, de az adattáblája már annyira rozsdás, hogy nem lehet elolvasni. Minden alkatrésze megvan, csak nagyon elnyűtt, koszos állapotban. Az előlap is hajlott a panel is gyűrött, szóval látszik rajta az elmúlt 70-80 év. Különösen, hogy ennek a felét, valami nedves koszos helyen tölthette. Már szét is dobtam, a forgókat, gombokat, kapcsolót beraktam az ultrahangos tiszítóba, most száradnak. Remélem kibírták a mosást. A hál.trafót is szétszedtem, holnap megtekercselem. A kitrafó annyira rozsdás, hogy valószínüleg nem lehet majd felhasználni, de azért megpróbálom. Vannak telepes orosz csöveim, abból lesz felújítva.
A többit, majd holnap. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Egy szép felújjitott készülék,aminek legalább 80 százaléka eredeti,nem bosszant senkit,csak gratulálni lehet a mesternek aki felújitotta.
(#) hobbyjani válasza laczika hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Egy kis segitségnek ez is jó lesz. Látom a tranzisztornak van egy munkapont bellitó trimerpotija,lehet hogy mocskos,poros,be kell sprayezni,aztán a munkapontot újra beállitani,én jártam meg ezt egy régi erősitőnél.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017

orionette.pdf
    
(#) cua válasza hobbyjani hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Tisztelem mindenki velemenyet, igy termeszetesen a tiedet is. Viszont attól hogy sokat hajtogatsz valamit meg nem lesz 'igazabb' vagy epp hangsulyosabb.
Ja igen, a stilus is mindenkinek sajatja, van akie jobb es van akie rosszabb.
(#) E197 hozzászólása Júl 26, 2017 / 4
 
Köszöntök mindenkit! Janó bácsi biztatására leírom az Orion 56 felújítását lépésekben.
Mikor megkaptam rögtön szétszedtem, így egybeni képet nem is készítettem. A dobozon több lyuk furnérleválás volt. Az elejébe meg beleragadt valami régi szivacs, ami már ragacsossá vált. A belsejét meg rendesen átalakították. 6 voltos fűtésű csöveket raktak bele, az audion csövet kicserélték noválra, a hálózati trafó leégett, meg nem is eredeti. Szerencsére a hangszóró jó. Mondjuk a gerjesztő tekercs mellett van még pár menet rátekerve, varnish csőbe bújtatva, de nincs bekötve. A tekercsek kivezetései ki voltak forrasztva, egy csomó levegőben lógó alkatrészláb is volt.
(#) E197 hozzászólása Júl 26, 2017 / 4
 
Még pár kép, bocsánat, ha nem sikerült olyan jól
(#) E197 hozzászólása Júl 26, 2017 / 3
 
Következő lépésként elmentem Sík Béla múzeumába és az ott lévő eredeti belsejéről csináltam képeket. Sajnos abban sem volt meg az eredeti 2*8MF-os blokk ha bárkinek lennének méretei róla, azt szívesen megköszönném
(#) fecameca válasza E197 hozzászólására (») Júl 26, 2017 / 1
 
Az eszem megáll. Még ez is audion volt? Pedig én régen azt hittem, hogy gyárban csak szupert gyártottak, mielőtt ide regisztráltam. Volt egy nagy doboz ilyen csövem is, de nem tudtam, mire valók? Egy költözés után a pincénk beázott, és a doboz is sajnos. Mikor felemeltem, szétgurultak, és a többségük összetört. Akkor kidobtam mindet. Azokat is, amik túlélték az árvizet. Fater úgy látszik, csak a csöveket tette el belőlük, készülék néhány telepes volt, azokat meg én dobáltam ki. Ennek az Orionnak még a rajzát is úgy hozta be a Google, hogy nem is kellett sehonnan sem letölteni. A belsejéről is vannak fenn képek, a felirat alapján az Első Zalai Rádiómúzeum Alapítványtól származnak. Ezeket sem találtad?
(#) E197 hozzászólása Júl 26, 2017 /
 
Találtam, köszönöm szépen, csak nem minden látszott rajta egyértelműen, meg már régen megbeszéltem Sík Bélával, hogy egyszer elmegyek megnézni a múzeumát, így összekötöttem a kellemest a hasznossal. A kapcsolási rajzhoz meg nem csak a Kádár könyvet, hanem az 1937 decemberi Rádiótechnikát is igénybe vettem. Aztán átrajzoltam, mert így jobban szeretem, hogy egyértelműbben látszanak a kötések. Kirajzoltam a tekercseket is, mert vissza kellett forrasztani a végüket, mert az előző javító rendesen belenyúlt a készülékbe Készítettem részletrajzot pár alkatrész elhelyezkedéséről, azokat is felteszem, hátha még valakinek jól jönnek
(#) E197 válasza fecameca hozzászólására (») Júl 26, 2017 / 1
 
Igen, a két vh. között nagy volt a verseny, hogy melyik konstrukció fog nyerni a szuper vagy az egyenes, de azt hiszem az Orion 1941-ig gyártott egyenes vevőt(Ha jól tudom) Ez a készülék meg 1937-38 között készült. Az azévi rádiószezon legkisebb készüléke, készpénzára 198,-- Pengő
(#) E197 hozzászólása Júl 26, 2017 / 2
 
Az előző rajzok birtokában szétszedtem az egészet, majd elkezdtem újra összerakni. Sajnos nincsenek korabeli piros sátor gyártm. ellenállásaim, így az lesz benne, ami épp akad. 1936-37 körül jelentek meg a tipizált csövek és ilyenkor a Tungsram a típusai elé T a Vatea V betűt rakott, a hátlapra is ez van nyomva. Szerencsére van egy belevaló sorozatom, melynek a típus előtt T betű van. Érdekes mód méretük is nagyobb, mint a későbbi daraboké. Az árnyékoló serleghez sikerül akkora méretű pléh dobozt szereznem, amekkora szükséges. A lyukakat még nem tudom, hogy fúrom ki, mert könnyen deformálódik a vékony bádog. Persze még lesz csinosítva, hogy ne nézzen ki ilyen csúnyán. Az eredeti hálózati kacsoló sem volt benne, csak miután megkaptam, akkor raktam bele egy ahhoz hasonlót. A doboz oldalán ezért voltak lyukak, mert egy kapcsolós potmétert rögzítettek az oldalára, ami persze már át volt kötve, mert a kapcsolója elromlott. A belseje még korán sincs kész, többek között pár kondit még meg kell javítani, valamint nincsen még hozzá alkatrészem.
(#) E197 hozzászólása Júl 26, 2017 / 1
 
A dobozhoz is nekiláttam nemrég. Először elkezdtem leszedni róla a lakkot, de mivel a kromofág nem nagyon hozta kiderült, hogy politúrozva volt. A csiszolással kapcsolatban rossz élményeim vannak, ezért citlinggel, meg tapétavágó pengével elkezdtem lekapargatni a shellakkot. Janó bácsi tanácsát követve parafa dugóval betömtem a lyukakat és egy rossz rádiódobozról lévő furnérral helyettesítettem valahol egész jól sikerült, valahol elütött. Miután mindenhonnan leszedtem, majd az összes furnérhibát kijavítottam ma reggel 400-as papírral végig mentem a dobozon, bepácoltam, majd elkezdtem politúrozni. Persze ez egy hosszú és fárasztó folyamat, de az első óra után ilyen lett a doboz. A többit majd holnap folytatom
(#) E197 hozzászólása Júl 26, 2017 / 2
 
és a többi kép
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Júl 26, 2017 /
 
Magyarországon még a noválkorszakban is gyártottak egyenesvevőt,például Tihany és Pajti,mikor már csak az amatőrök kisérleteztek már ilyesmivel,de láttam tranzisztoros egyenest a japánoktol is,gyárit.
(#) hobbyjani válasza E197 hozzászólására (») Júl 26, 2017 /
 
Ez egy gyönyörű szép példány lesz,majdnem minden eredeti rajta,valódi múzeális készülék,nem utángyártott.Minden elismerésem.
(#) E197 válasza hobbyjani hozzászólására (») Júl 26, 2017 /
 
Köszönöm szépen, bár nincsenek hozzá korabeli ellenállásaim. Sajnos vannak olyan helyzetek, mikor az ember bármennyire is szeretné eredetire megcsinálni, nem lehet, mert nincsenek meg a kellő alkatrészek. Én is szoktam kedvtelésből korabeli készülékeket készíteni, például ládarádiókat, de akkor még a dobozt is én készítem bükkfából. Persze könnyű, a dédapám asztalos volt, így szinte minden a rendelkezésre áll dobozgyártás terén.
(#) Gafly válasza E197 hozzászólására (») Júl 26, 2017 /
 
Idézet:
„Persze könnyű, a dédapám asztalos volt, így szinte minden a rendelkezésre áll dobozgyártás terén.”

Ezzel csak óvatosan, mert hosszú sorban fogunk állni

Ámbár ha "öreg alkatrészt" keresel, akkor csak szóljál.
Tudod, aki nem keres/kérdez, az nem talál ingyen sem
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2017
(#) hobbyjani válasza E197 hozzászólására (») Júl 26, 2017 / 1
 
Nekem vannak régi orosz tv roncsaim,azokban léteznek zöld szinű nagyméretű ellenálások,azok valhogy hasonlitnak a világháborusokra,ezeket szoktam használni a restaurálásra.
Következő: »»   447 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem