Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   28 / 274
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
A telepes cső nem jó a 0V anódfeszes megoldáshoz, mert közvetlen fűtésű.
(#) _BiG_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Hm, a földeletlen rács belső zavart okoz a fűtött katódból kidobott elektronokkal? Jó tudni...
Mondjuk ez a cső amúgy URH-n is eldolgozik, ezért van benne árnyékolás, az előbbiekben említett ECC83 hangfrekis cső, abban nincs is.
(#) _BiG_ hozzászólása Jún 2, 2012 /
 
Akit érdekel a 0V anódfeszes csövezés, annak figyelmébe ajánlom a mellékelt cikkeket. Az ötödik cikk a már felrakott rádió.
Anno az RT elég érdekes témákat tudott...
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Miért probléma hogy közvetlen fűtésű? Annál is működik a spontán emisszió, ha a rács pozitív a katódhoz képest. Az meg könnyel előállhat a rácsegyenirányítás miatt. A katód egyik vége, pedig ott is földön van. Én ugyan nem próbáltam még ilyeneket, (nem is fogok) de nem sok bizodalmam van hozzá. Ahogy nézem, sok erősítése nem lehet. Attól még szórakozni lehet vele.
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
A rádiós kapcsolás mellékelt cikkjében a k ö z v e t e t t fűtés ki van emelve, ilyen ritkítással. Gondolom, nem véletlen. De majd kipróbálom, bár csak közvetlen fűtésű pentódám van telepes csőben, triódám nincs.
Tudom, a pentódát is lehet triódának kötni, de nem tudom, ebben az esetben okoz-e különbséget pl. a katódra kötött fékezőrács.
Tényleg, triódát gyártottak egyáltalán errefele telepes kivitelben?

Hm, töprengtem és arra jutottam, hogy a potenciálkülönbség lehet a kizáró ok, ami a közvetlen fűtésű katód két vége között van - közvetett fűtésnél ilyen nem alakul ki, a katódhenger remekül árnyékol.

Emiatt az elektronok egy része nem a katódból az anód felé megy, hanem elkanyarodik a katódszál pozitívabb vége felé. Ha nem közel merőleges a katódra az anód felé menő pálya, akkor a rács sokkal sűrűbbnek látszik és nagyobb az esélye az ütközésnek, emiatt anódáramot már az így eltérített elektronok nem tudnak létrehozni, ehelyett felesleges rácsáramot generálnak.

Ja, nem kell pozitív rács ahhoz, hogy a spontán emisszió elektronjai eljussanak az anódra, egy diódánál is működik, ez az indulóáram (de ezt tudod).
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Szerintem nem kéne foglalkoznunk azzal, hogy merre mennek az elektronok. Ők tudják, mi csak sejtjük.
Közvetlen fűtésű trióda pl. KC3, nem valószínű, hogy mostanság egy ilyen szembe jön a körúton, de létezett. (ami úgy eszembe jutott) A többrácsos csövek triódába való kötésével nem trióda, csak valami olyasmi keletkezik, a potenciál eloszlás sohasem lesz olyan, mint egy triódában. Különösen igaz, ha a fékezőrács katód potenciálra van rögzítve.
Valahol valami pozitív potenciálnak kell lenni a csőben ami valamiféle nem spontán anódáramot elindít, mert az indulóáram az leginkább zajforrás. (arra is használják, zajgenerátornak)
(#) A.Norbi hozzászólása Jún 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy 8,6MHz környékén működő detektorosom.Viszont rendes antenna hijján elég halk.Láttam már olyan kapcsolásokat,hogy valahogy elemet raknak bele erősítőnek.Namost,le tudná valaki írni,hogy mit,hogy,és hova kössek,esetleg meg tudna dobni egy kapcsolással?Ja igen:kezdő vagyok,szóval légyszi úgy írjátok le,hogy egy hülye is értse
Köszi!
(#) pucuka válasza A.Norbi hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Elemmel, (de semmilyen energiaforrással) nem lehet erősíteni. Erősítővel viszont lehet, és annak működéséhez energia forrás (pl. elem) szükséges. Az erősítést végezheted a nagyfrekvenciás, és a hangfrekvenciás részen is. De akkor már nem detektoros vevő. A detektoros vevőknél is lehetséges némi hangerő növekedést elérni, külső energia nélkül, ezekre példát találhatsz ebben a topikban.
(#) A.Norbi hozzászólása Jún 3, 2012 /
 
Na igen,arra gondoltam.és valami egyszerüen megépithetö kapcsolást tudnál küldeni légyszi?
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Hát, az indulóáramot lehet mérni, nem csak zaj, de olyan fél-egy Volt feszültség is létrejöhet. Ez abból adódik, hogy lesznek olyan elektronok, amelyek elég energiával rendelkeznek a katódból való kilépés után, hogy átrepüljék a vákuumot és becsapódjanak az anódba, azon feszültséget létrehozva. Ehhez nem kell pozitív potenciál, ehhez az energiát az elektronok a katód melegének árán (azt tulajdonképpen hűtve) érik el.

Azon filózok, hogy van nekem tulajdonképpen közvetlen fűtésű triódám: a DM70-es indikátorcső, vagy a DM160-as pici indikátor, bár az inkább "digitális" működésű (számítógépekben használták anno), nem kimondottan erősítő.
Már ha piciben gondolkodunk, de van OQQ-151/3000-es nagy adótriódám is, mondjuk fura lenne rádióvevőt csinálni belőle... A fűtése 10,5V és 4A-t csipeget be...
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Telepes rádiókban használták a DM60, DM70 -et hangolásjelzőnek. A rácsfeszültséggel arányos a felkiáltójel hossza. Persze számítógépekben is használták kijelzőnek. Ott csak világít, nem világít funkcióra, és a kis fogyasztás miatt.
Ha érdekel, ilyen szubminiatűr csövekben volt trióda, és kétféle pentóda. A telepes csöves adóvevőkben használtak rengeteget, orosz is van bőven.
DF 60, 61, 66, 70, DC70, DAF70, 1ZS29V, 1ZS36B stb.
Adótriódából nem szerencsés vevőt építeni, bár nem lehetetlen.
(#) A.Norbi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Na pucuka legutóbb rosszul fogalmaztam
Szóval igen,az erősítőre gondoltam énis.Hangfrekvenciás erősítőm már van egy régi számítógéphangfal személyében,este jól szól vele,nappa viszont süket(8MHz ilyen).Nagyfrekvenciás erősítőről tudnál küldeni egy kapcsolást,amit házilag is össze tudok pakolni légyszi?
(#) _BiG_ hozzászólása Jún 7, 2012 /
 
Önépítő csöves rádió
Hangszóró bekapcs
(#) satlokk válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
(#) szendi001 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Persze háborús sztorit mond, de úgy hogy 49-es Nagyon nem semmi, kinek van ennyi ideje?
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Szembe jött egy KC4-es
Ha oda jutok, tesztelem.
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Remélem jött mögötte egy KL4 -es is. Az már egy fél wattos erősítő.
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Jött volna, de sajnos a pénzem meg előbb elment
(#) Vales válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Nagyon Szép, Jópofa!
(#) Atosbacsi válasza gkari hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Üdvözletem!

Előre elnézést a végtelenül kezdő kérdéstől. Megépítettem a conrad.hu-n talált kitből az fm rádióvevőmet. Működik, nem volt nagyon nehéz az összeszerelése, örül! Egy kicsit viszont szeretném hangosabbá tenni, nem kell üvöltenie, semmi extrát nem várok el, csak hogy például működő mikró mellett is jól halható legyen. Néztem ezt a kit-et: Bővebben: Link. Kérdésem az volna hogy ezt használhatnám gond nélkül? Mielőtt megcsinálom a saját dobozomat hozzá, szeretném véglegesíteni a technikát.
Válaszokat köszönöm.
(#) Atosbacsi hozzászólása Jún 11, 2012 /
 
Elnézést, rossz linket adtam meg. Erre gondoltam: Bővebben: Link
(#) madzagos hozzászólása Jún 15, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!
Haladok a 3 csöves rádiómmal,de van egy problémám! Az első csőnek 1T4T-t használok de ha hozzáérek (megkocogtatom)a cső üvegrészéhez akkor sípolni kezd ami lassan elhalkul.Mi lehet a baj? Ha átkötöm 1S4T-re az első csövet akkor ez a hiba nem jelentkezik. Az első cső közvetlenül a tekercs mellett van.
Üdv Madzagos
(#) hatvanasjocó válasza madzagos hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Az esetleges nagyobb erősítés és a cső belső lazább szerelése miatt mikrofóniás a cső. Ne ütögesd! vagy azt a csövet használd ami kevésbé hajlamos erre!
(#) madzagos válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Köszönöm a választ. Gondoltam én is arra hogy próbálom a csöveket és azt hagyom benne amelyik kevésbé búg.
Üdv Madzagos
(#) Gőzgépész hozzászólása Jún 23, 2012 / 1
 
Tisztelt építők...
Szeretném bemutatni az általam "elkövetett" három csöves telepes készüléket.Az elkövetésben társtettesként közreműködött Sz-ferkó aki a kapcsolási rajzot adta, az anódpótlót megalkotta és rendelkezésemre bocsájtotta.
Első ütemben kétcsövesként készült és mivel a vételkészsége gyenge volt, ezért be építettem egy harmadik csövet is.Nem sok javulás következet be.Ezután a légmagos tekercsek helyett ferrit magos tekercsek készültek.A vételkészség és szelektivitás sokat javult, de igazán azóta működik jól, miután a visszacsatoló tekercset el lehet csúsztatni a rezgőköri tekercshez viszonyítva és így tökéletesen beállítható a visszacsatolás.Azóta tisztán és jó hangerővel veszi a Kossuth rádiót, ami itt nyíregyházán a jó vételkészség kritériuma,tekintettel a 20 Kw. helyi adóra ami tőllem3-4 km.-re van.
Jó vételi lehetőséget kívánok még sokáig a középhullámon.
(#) Gőzgépész válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Köszönöm Zoli...
Az elismerésed jól esik.Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a fórumtársak ha problémám van úgy a fórumon, mint privát üzenetben segítenek és még alkatrészekkel is ellátnak.Pl:Köbzoli,Sz-ferkó,Hatvanasjocó és akitől az alapító rádiócsövet kaptam:Gafly.Így aztán sokkal könnyebb.Ezért állítom:ha valamit csinálni akarsz, csak el kell kezdeni és ha elakadsz mindig akad aki segít.Ezért jó ez a fórum.
Jó egészséget és jó vételt kíván:Tibor.
(#) Vales válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Ez valami Csodaszép lett, Gratulálok!
Megérne egy komplett cikket ez a készülék is.
(#) satlokk válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
(#) mikoszabolcs hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Sziasztok! Végigbogarásztam a témákat, hogy ne legyek az aki sokadjára teszi fel a kérdést. Talán elsiklottam így is felette és lehet, hogy már megválaszolásra került a kérdés. Olyan rádiót szeretnék építeni, aminek közönséges vonali kimenete van, -tehát erősítőt nem tartalmaz- , tápegysége dugaszolható tápról hajtható (pl. szabvány 5V stb. ) illetve ami a lényeg, hogy egy adott frekvencia vételére van kialakítva és nincs szükség rá, hogy ez a frekvencia a használat során kicsit is megváltozzon.

Ez a frekvencia az FM 99,8 MHz vagyis a kékesi adótorony KOSSUTH rádiót sugárzó frekvenciája. Ja és természetesen mivel az igény alább hagyott, NEM KELL sztereónak lennie, közönséges mono kossuth vevőt szeretnék építeni amit egy már leglévő korábban PC hangszóróként üzemelő kis erősítőre kötnék rá.

Előre is köszönöm, ha valaki konkrét, esetleg érdemi kapcsolással tudna szolgálni. A legjobban az "egy IC és szinte semmi más" megoldások azok amiket a legjobban el tudnék képzelni erre a célra, bár tudom ez rádióvevő így ennyire azért nem lehet leegyszerűsíteni.
(#) satlokk válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Júl 3, 2012 / 1
 
Szia!
Az 1986-s Rádiótechnika Évkönyv 153. oldalántalálsz hasonlót az elképzelésednek,igaz ott hangolható a kis szerkezet de ezt átalakíthatod könnyen.Komplett FM-rádió egy IC-vel cím szó alatt .
Következő: »»   28 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem