Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   488 / 577
(#) buenos válasza Malfox hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Szia! Van esetleg mégegy ilyen a padlásodon?
(#) fgyj hozzászólása Szept 4, 2018 /
 
Mindig azok a ronda szuperrádiók! Azokkal csak a gond meg a baj van...
Néha visszatérhet az ember az alapokhoz.
Ki mit gondol: mikor szól hangosabban a felrajzolt készülék? Az A esetben, vagy talán a helyére képzelt B esetben - avagy netalán a C esetben?
(A helyes megfejtők között dicséreteket fogok kisorsolni.)
(#) Kinka István válasza fgyj hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Szia!
A "B" estben nincs demodulált HF jel, mert mindkét félperiódusa zárt diódát talál az útjában.(Ilyen a szakadt detektor hatása is.)
A "C" estben mindkét félperiódus átjut, ezért nincs demodulálás.(Mint zárlatos detektor estén.)
Legalább is így gondolom.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018
(#) pucuka válasza fgyj hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
A detektoros rádió topikban kellett volna kérdezned.
A B eset: a szembefordított két dióda, mindíg zárva van egy réteg. Csoda lenne ha szólna.
C eset: szólni ugyan fog, de nem fog egyenirányítani, valószínűleg halkan, a két dióda aszimetriájának megfelelően.
Az eredeti kapcsolás korrekt, jó megoldás, az antenna, és a demodulátor dióda terhelési viszonyainak (leágazás) optimális megválasztásával érhető el a legnagyobb hangerő.
Ennél nagyobb hangerő feszültség kétszerező demodulátor kapcsolással érhető el.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018
(#) fgyj válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Köszönöm a jelzést. Nem néztem utána, és így nem tudtam, hogy olyan topik is van
(#) fgyj hozzászólása Szept 4, 2018 /
 
Kinka Istvánnak és pucukának máris küldöm a dicséretet a gyors és komoly válaszért
(#) pucuka válasza fgyj hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
A fórum keresőjének használata még nem ártott meg senkinek.
(#) fgyj válasza pucuka hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Egyébként ide (és nem máshová) akartam tenni ezt a komolytalan feladványt. Várom a további elképzeléseket.
(#) hobbyjani válasza fgyj hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Ha esetleg van egy múzeális antik kristályrádiód,akkor talál ide is,esetlg klónozi is tudnál egy ilyen antik dolgot (még mások is csináltak ilyent ebbe a topic-ban )
(#) fgyj válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Muzeális antik kristályrádióm nincs, csak egy muzeális antik kristályom. Megmutatom azoknak, akik még nem láttak ilyet. (Gyerekkoromban egy varrótűvel kitűnő detektor volt.)
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2018

Galenit.jpg
    
(#) fgyj hozzászólása Szept 6, 2018 /
 
Akik elolvasták a feladványomat (kedd, 16:31), nem érezték meg a szöveg stílusából, hogy tréfás ötletről, sőt beugratásról van szó
Csak egy kis lélektani kísérlet volt.
Átsiklottak azon, hogy "a felrajzolt készülék"-ről írtam (tehát nem részletről). Vagyis a rajz az egész készüléket ábrázolja! Így a válasz az, hogy ez a készülék sehogyan sem szól, mert nincs benne olyasmi, ami szólhatna. Bocsánat a gonosz ötletért!

A tanulság az, hogy milyen könnyű elterelni az ember figyelmét.
(#) hobbyjani válasza fgyj hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Hát akkor kitünő,láss neki a munkának,készits eg szép dobozt fábol ,lakkozd le úgy hoy minnél antiknak tünjék,készits tekercset,egy régi forgót találsz valahol,aztán ha van egy régi fülesed,nagy impedaciás,akkor telyes a kép,a photoshoppon készithetsz egy márkát is neki pl made in 1923,még láttam ilyent ebben a topic-ban
(#) pucuka válasza fgyj hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Ezzel a magyarázattal csak egy baj van. A téma címe: Muzeális készülékek - alkatrészek restaurálása, és nem a találós kérdések rovat, de még nem is csak a "Crystal radio - detektoros rádió" téma. Bár ebben akár még meg is kérdezhetted volna.
De ebben a topikban abszolút témaidegen, bármennyire is ragaszkodsz hozzá.
Egyébként maga az áramkör attól hogy kitörölted a hallgatót, még kifogástalanul működik, és a kérdésed nem is a hallgatóról szól. Miből kellett volna rájönni bárkinek, hogy ez viccnek szántad?
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2018
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Nem tudom miért kell igy megharagudni,másképpen a múzeális készülékek klónozása sem tartózik ide,ha kimondottan retaurálásról van szó még is egyesek ezt csinálják és még hatalmas tapsokat is kapnak,sőt ha valaki szólni próbálna ezért,jól meg is szidják.
(#) fgyj válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 8, 2018 /
 
Kedves hobbyjani, nem haragszik itt senki, csak nem értünk egyet valamiben.
(#) BarnaPili válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 8, 2018 /
 
Ha csípi a szemed, egyszerűen görgesd tovább! A többieknek, köztük nekem is, tetszenek ezek a korabeli alkatrészekből megépített szerkezetek. Mindenki jobban jár. Te nem stresszelsz rajta, mi meg gyönyörködünk.
(#) messius hozzászólása Szept 8, 2018 /
 
Tisztelt Fórumtársak! Kérlek, használjátok az "off gombot", amit pont az ilyen esetekre találtak ki. Szerintem ezzel megelőzhető a "konfliktus". Köszönöm!
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 8, 2018 / 2
 
De most komolyan. Hol látsz az eredeti "feladványnak szánt" hozzászólásban klónozást, vagy restaurálást. Ha a később bemutatott kristállyal épít egy detektorost, régies stílusban, egy árva szót sem szóltam volna, de kifejeztem volna tetszésemet. A kérdés azonban egy megcsonkított (hallgató nélküli) rajznak a diódás detektoráról szólt. Lehet, hogy bamba vagyok, de ebben semmi humort nem érzek, csak szabályszegést. Bár néha azt is el lehet követni kellő humorral puhítva.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2018
(#) tiko77 hozzászólása Szept 11, 2018 /
 
Üdvözlet mindenkinek!
Egyenlőre a 239a dobozával elakadtam, sajnos tönkrement a rezgőcsiszolóm és skálaüveget is várok hozzá. Mivel lassan helyet kell csinálnom a garázsban hozzáláttam az AR 303 rendberakásához. Iszonyat mennyiségű kosz és ragacs eltávolítása után egész szép lett a doboz, nem is tervezek vele további munkát. A skálaüveget is szépen sikerült letakarítani, teljesen ép.
A belsejével sajnos gondok vannak, az óvatos tisztítás után derült ki hogy a tekercsek sérültek, sajnos úgy kaptam hogy bele volt gyűrve a hálózati kábel és vagy a dugó vagy valami megsérthette még régen. Nem csak szakadtnak hanem kicsit égettnek is tűnik bár lehet hogy csak kosz az elszíneződés. Donort vagy alkatrészt keresgélek, a kérdésem az lenne hogy az AR 301 és 302 szóba jöhet vagy csak típus azonos jó bele??? A tekercsek javítására nem sok esélyt látok és ami egyenlőre még biztos hogy az elkó is kuka.
Köszönöm a tanácsokat!
(#) color válasza tiko77 hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Szia!
Nagyon szép lett a szövet. Mivel sikerült megtisztítani?
Gratulálok ügyes munka.
Elkó javítható szvsz. a tekercsek is lehetnek csere azonosak hasonló korú és márkájú gépből.
Csak így tovább üdv.
(#) tiko77 válasza color hozzászólására (») Szept 11, 2018 / 1
 
Szia!
A szövetet baba popsitörlő kendővel töröltem át óvatosan, szerencsére nem volt durván elszíneződve sem kiszakadva inkább csak poros .
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
A tekercsek ugyanazok, csak kérdés, hogy a 301-302-k közül melyik hullámsáv-kiosztásuval stimmel, mert ezek voltak:H-K-R, K-R-R, K-Halász-R, sőt a rövid is lehetett 4-féle . A tekercsek adatait ide nem tudom mellékelni, ha kéred, elküldöm emilben.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018
(#) tiko77 válasza gkari hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Szia!
Ha el tudnád küldeni azt megköszönöm, úgy láttam csak a két felső nagy tekercs sérült. Ha nem lesz más megpróbálom megtekerni, vesztenivalóm nincs. Az enyém a H-K-R (ha nem tévedek)
(#) Ferenc 47 hozzászólása Szept 13, 2018 / 1
 
Üdv. mindenkinek!
A véleményeteket kérném, de főleg Janó bácsiét, mivel szerintem ő még munkában is találkozott ilyen készülékekkel! Egy Orion 520 B-ről van szó. Ennek telep tartó polc van a belsejében, és arra lennék kíváncsi, hogy ezen elfért mindkét telep? Valahogy mintha kisebb lenne a hely! Az anódtelep méretére csak halványan emlékszem, fűtőtelep doboza az meg van. A polcon két ütköző szeglet is van, gondolom a csúszás elkerülésére. Ha nem fért bele mindkét telep, akkor nem lenne értelme a polcnak! Teszek fel képet! Köszönöm a hozzászólásokat!

P9130005.JPG
    
(#) Janó bácsi válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Szept 13, 2018 / 1
 
Abban az időben különféle alakú, méretű, kapacitású és feszültségű telepeket lehetett kapni.
és több félét lehetett használni hozzá. Még olyan is volt, ahol egybe volt, az anód, meg a fűtő telep. A telep a polcon volt, és tartozott hozzá még egy (2.?) gumi leszorító is. Mivel kevés volt belőle forgalomban, nem találtam belső képet róla. Egyébként a hangszóró nem eredeti, ez egy néprádió hangszóró, a gyári nagyobb volt.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2018
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
El tudom küldeni, de csak Email-mellékletként, küldj címet privátban!
(#) hobbyjani válasza gkari hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
Biztos valami hadi titokról,vagy szerzőjog sértésről volna szó,hogy ide nem szabad kitenni a tekercs adatokat,csak emailbe,én ki fogok most tenni ilyesmit ide ,univerzális adatok minden trióda hexódás szupernek,egy román könyvből vannak : Épitsünk szuper rádiót. Az adatok 7-12 mm vaspormagnak (az antik rádiókban mind ilyen van) -antenna tekercs HH 3x300 menet 0,1,modulátor tekercs,3x150 menet 0,1, KH antenna 350 menet,0,1,modulátor 105 menet,0,1, HH oszcilátor 145 menet 0,2 ,visszacsattoló tekercs 30 menet 0,2, KH oszcilátor 75 menet 0,2 ,visszacsattolás,15 menet 0,2,a rövidhullámos tekercsek nem szoktak sérülni,mert vastag drótból vannak
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2018
(#) gkari válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
Sokkal egyszerűbb az ok: a küldendő file nálam PDF, megpróbáltam kétszer is, nem sikerült. Egyébként e rádiónak más adatok szerinti a tekercsei (pl. vasmag:M6 menet, és már jóféle KŐPORC gyártmányú ferritek, HHosc: 82/25 menet).
(#) hobbyjani válasza gkari hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
3-5 mm ferritmaghoz is vannak adataim,ilyent tv roncsokból is lehet szerezni, HH antenna 800 menet 0,1,modulátor 340 menet 0,1,oszcilátor 195 menet 0,1,visszacsattolás 12 menet 0,1, KH antenna 300 menet,0,1,modulátor 135 menet, 0,1, oszcilátor 100 menet,0,1,visszacsattolás 10 menet,0,1, ennek a rádiónak nincs külön HH oszcilátor tekercse,a KH tekercsre kapcsolódik egy kondi a hoszúhullámon, ha kell van adataim heptódás keverőhöz is.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2018
(#) Ferenc 47 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
Köszönöm szépen a tájékoztatást, tudtam, hogy ha más nem is, de te biztosan többet tudsz róla! A készülék tegnap érkezett, láttuk, hogy nem eredeti a hangszóró, de van egy520-as donor,majd ki lesz cserélve. Láttuk már másik képen a lefogató gumit, vagy gurtnit, de ebből ki van véve, de a helye látszik is a polc közepén, mert bele építettek egy tápegységet, ami működik is, csak ki lett véve. A külsejét restaurálni kell. Köszi Janó bácsi!
Következő: »»   488 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem