Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag
 
Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   25 / 30
(#) ferkóbácsi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
T:zsoltee0001

Eredetileg hólyagos hátú hőtükör fóliát tettem a sörcsövek mögé,ami egy jól szigetelt dobozban a hő hatására meg olvadt.Nem hiszem,hogy szükséges lenne mind két oldalról melegíteni a rendszert,mert ha egyik fele meleg akkor a másik is.Saját magadnak meg adtad a választ a nevében is benne van HŐTÜKÖR.Már meg is van oldva a dobozok hátuljának a fűtése.
Üdv:Feri.
(#) gronee válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Szó se volt róla hogy én tükröst akarnék építeni,én a opticai kábelről beszélek,így egy deka hely nem kellene a hátuljának,nem tom milyen méterekről beszélsz,de vannak jó gondolataid,Ferkóbácsinak meg igaza van,erre nem is gondoltam,igaza van hogy felesleges mindkét oldalát fűteni
(#) Iszkakof István válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Tiszta igazad van kedves horgász bácsi. A sörkollektor egy kiforrott dolog. Amit leírtál és Vujity Tvrtko riportja segítségével biztos a siker. Ennyi információ birtokában én is nekikezdtem építeni. Természetesen, nálam is előálltak a kezdeti nehézségek, egy-egy sörös doboz oldala alul behasad. Légy szíves, nézz be a riportba 2 perc 19 másodpercnél, a lelkes építő sorjázza a friss vágást, vagy a dörzsöléssel úgy felmelegszik és annyira kitágul, hogy össze dugható? A csapat a dobozokat nem ragasztotta össze. Vagy csak kihagyták a riportból?
(#) ferkóbácsi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Egyforma márkájú sörös dobozoknak az alja10-15 századdal nagyobb átmérőjű mint az eleje,nyugodtan össze lehet tolni hidegen is.Nagy jó passzolnak egymásba.tehát: 1 sor dab,---a másik borsodi a harmadik iszok akarom mondani ászok és így tovább.Az alját pedig 1mm-es flex koronggal vágd le,nem fog beszakadni.A sorjázásra pedig egy 3-szög reszelő végét köszörüld le jó élesre és egy körkörös jó mozdulattal ki is sorjáztad(sáber-nek is nevezik)
Üdv.:Ferkóbá.
(#) sunfire válasza gronee hozzászólására (») Júl 10, 2012 / 1
 
Sziasztok!
Ez valóban jó ötlet, hogy a hőelnyelő felületet valami tükörrel növeljük es az összegyűjtött fényt koncentráljuk. ezen az oldalon elég jól be van mutatva egy ilyen megoldás, olcsó és hatékonynak tűnik. A kollektor csöveket, amiket medence vízének a keringetésére és fűtésére alkalmaznak, kis aluminium tükrökkel támogatják és a hőveszteséget ráadásul még pet palackokkal is igyekeznek csökkenteni. Azt irják, hogy 83 fokot is elérnek az induló kifolyó víz esetén, de folyamatosan egy fordulatra 3-4 fok plusszot szed le a rendszer és 1000l/ órás a szivattyú teljesítménye. Szerintem ez is érdekes megoldás.
Itt az oldal címe:
Napkollektor fólia tükrökkel (házilag készített)
(#) zsoltee0001 válasza sunfire hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Szerintem ebbe a hőségbe nem medence fűtő, hanem hűtő kellene
(#) nedudgi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Ez csak attól függ, mikor jár a szivattyú. Ha éjszaka, akkor máris hűt a szerkezet.
Megjegyzem, az említett megoldás nem éppen költséghatékony. A KPE cső fala vastag, a fittingek drágák, a szakaszos üzemeltetéssel pedig gyenge hatásfokot eredményez.
Bővebben: Medencefűtés topik.
(#) sunfire válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Az oldalon szereplő költségvetési táblzat szerint az eszköz elkészítése 15000.- Ft A szakaszos üzemeltetéssel 20 fok körüli hőmérsékleten elérhető a 35 fokos medencehőmérséklet, és még akkor nem is ment a szivattyú a teljes napsütéses periódus alatt. Ezzel az egy napi ráfordítás 35 Ft/nap. Ezt tartod soknak?

Forrás:
A medence fűtésének költsége
(#) ferkóbácsi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
T.nedudgi!

Nem akarok alkalmatlankodni,de a kpe csövek nem bírjáják a magas hőmérsékletet.Egy vízvezeték szerelő ismerősöm mesélte,hogy egy lakásban egy másik szerelő kpe csövekkel vitelezte ki a fürdőszobát,ami egy darabig bírta,de egy idő után a meleg víz oldalon egyszerűen kidurrant.A többit a fantáziátokra bízom,mekkora lehetett a kár.......
Üdv:Feri
(#) nedudgi válasza sunfire hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Igen.
Ne felejtsd el, a megadott teljesítményt négy egység adja.
Körülbelül 25.000 Ft egy, az ismertetett rendszerhez hasonló teljesítményű, LPE csőből készített kollektor elkészítése. 10 óra működtetés akár felébe is kerülhet, a folyamatos üzemeltetéshez elég egy 50W teljesítményű keringetőszivattyú.
(#) sunfire válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Igazad van, ez a rendszer nem helyezhető nyomás alá csak nyitott, átfolyós rendszerben működik, így bírja, de nézd meg a jelentkező hibákat az oldalon:
Házi készítésű napkollektor hibái
(#) nedudgi válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Egyetértek Veled, bár a kritika megírásakor erre nem is gondoltam. :hide: Véleményem szerint a hatásfok akkor a legjobb, ha minél hidegebb vizet vezetünk a csövekbe, és az folyamatosan áramoltatjuk. Ugyanis nem meleg vizet akarunk előállítani, hanem a medencét melegíteni.
(#) kly válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Én két hete csináltam egy medencefűtést. 200Méter 25 ös KPE cső spirálba tekerve és fel a garázs tetőre.
költség 28000.- volt , szivattyúm volt otthon. Azóta a 17m3 medencém 35 fokos . Folyamatos üzemben 3-4 fokot emel a bemenő víz hőfokán a kimeneten. Nem mértem mennyi vizet ad de érzésre jó sokat(21mm es vízsugáral kb 1m re ellövi a vizet) Fogyaszt 200Ft forintot naponta. A visszatérő vizet nem a medencébe vezetem hanem egy 2m magas csobogóra ami zuhanva éri el a vizet.(király masszírozó lett belől)
Mindenkinek ajánlom ezt a medencefűtést, kiválóan működik.
Mostanában már nem is megy egész nap mert túl meleg lenne a víz.
(#) zsoltee0001 válasza kly hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
csinálhatnál pár képet
(#) ferkóbácsi válasza kly hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Csinálhatnál egy jó pár képet.
(#) ferkóbácsi hozzászólása Júl 11, 2012 /
 
Ivóleves üveg palackok felhasználása.
Nagy bevetéssel fogyasztom az ivóleveket(gyűjtöm az üvegeket)ugyanis arra gondoltam,ha az üvegek alját le vágnám és egyberaknám,persze valamilyen csővel kibélelve.Tovább tartana mint a pet palack,,örökös'' lenne,majdnem olyan mint a vákumcsöves kollektor.Fűtéshez simán fel lehetne használni.(fagyállós rendszerre gondoltam)
Mi a véleményetek,és tippeket várok az üveg aljának a levágásához.
Üdv:Feri
(#) kameleon2 válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Üveg levágására nekem a viz + autogén hegesztő megoldást javasolták. Addig töltöd vízzel a palackot, ameddig a vízvonal meg nem mutatja a vágás helyét. Vasat kelll izzítani fehér izzásig majd beledugni a vízbe. De ez sem rossz : Sörösüvegből tolltartó illetve az oldalon található tipp: "Ennél még egyszerűbben is meg lehet oldani a dolgot.Nem kell hozzá se cipőfűző, se mosdókagylóba mártogatás.Feltöltöd az üveget hideg vízzel addig a szintig, ahol el szeretnéd vágni. A víz tetejére öntesz pár milliliter benzint, azután beledobsz egy égő gyufát. Ennyi.A víz szintjénél az üveg abban a pillanatban elpattan, a hőtágulás miatt.Ezt akárhányszor meg is lehet ismételni, így akár szépen karikákra is lehet vágni egy üvegpalackot. "
(#) ferkóbácsi válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
T:kameleon2

Köszönöm a megoldásokat,és ki fogom próbálni.
T:Feri.
(#) kendre256 válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Egy fűtőszállal körbetekered (1 menet) az üveget a vágandó helyen, felizzítod a szálat (fűtőszáltól függően néhány voltos feszültséggel). Ha ettől önmagában nem pattanna el, akkor egy kis hideg vizet öntesz rá.
(#) ferkóbácsi válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Köszönöm szépen eddig talán ez a legjobb megoldás
(#) szalaym válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Űdv mindenkinek.
A YouTube -on leltem egy oldalt ahol elkészítették a Sőrkollektor újabb vátozatát, Érdemes megnézni :

http://www.youtube.com/watch?v=BBmQRGfCVWE
(#) zsoltee0001 válasza szalaym hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nem rossz, a pvc csöveket csak símán összedugdosták?
Az élettartama azonban erősen megkérdőjelezendő, mint ahogy az összes pet-oalackos kollektronak.
Üdv
(#) Gezaba hozzászólása Aug 30, 2012 /
 
Hol lehet fényvisszaverő fóliát( Mylart vagy hasonlót) szerezni? Melyik fajta a jó?
(#) nagy hoho válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Az alumínium golyós fólia a legjobb de megfelel a grill fólia is ami vastagabb a a konyhai alu. fóliánál. Én a Tesóban vettem.
(#) sanykaraj hozzászólása Nov 4, 2012 /
 
Üdv láttam többen is építetek sörkorlektort az lenne a kérdésem hogy hogyan illeszteték össze a dobozokat é egyszerűen levágtam az alját és a tetejét körbe, hogy a csúcsos része megmaradjon és egymásba toltam teszt szerűen. Van még bőven dobozom ha valakinek van valami jobb ötlete.
(#) Iszkakof István válasza sanykaraj hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
ferkóbácsi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Válasz • Júl 5, 2012
Ennél a hozzászólásnál Ferkó bácsi tökéletesen megmagyarázott mindent, ami most érdekel. Én is kipróbáltam és sikerült. Sajnos, most parkoló pályán van a sörkollektorom készítése, de ha kész lenne, most elkelne az energiája.
(#) sanykaraj válasza Iszkakof István hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Köszönöm a választ sőt a videó is hasznos volt. Még azt szeretném megkérdezni hogy a sörös dobozok éllé plexit vagy üveget érdemesebb-e rakni ?
(#) Iszkakof István válasza sanykaraj hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Én üveget teszek majd, ha megépítem, mert nekem az a hozzáférhetőbb. Van egy 2X1 méteres vizes napkollektorom, de most a kopogtatásáról nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy üveg, vagy plexi. Sajnálom.
(#) sanykaraj válasza Iszkakof István hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Azért kszönöm
(#) nagy hoho válasza sanykaraj hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Én két leselejtezett vizes kollektort építek át sörösre. Ebből adódóan az eredeti üvegeket használom fel. Sokkal jobb mint a PC, az utóbbinak nagy a hőtágulása, drága, és már több helyen olvastam, hogy az UV sugárzás miatt idővel homályos lesz.
A dobozok alját levágtam, a tetejét kivágtam és össze toltam némi sziloplasztot kentem nagyon vékonyan, lehelet vékonyan ami nem is annyira a ragasztást, mint a könnyebb összetolhatóságot szolgálta.
Következő: »»   25 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem