Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   4 / 168
(#) akiro hozzászólása Szept 24, 2008 /
 
Sziasztok! Én fordítva tenném fel a kérdést.
Nyíegyháza - Debrecen - Miskolc környékén tud valaki olyan üzlet, ahol eladni tudom a szkópomat?
Egy ST-16B lenne, 10Mhz, gyakorlatilag nem használt.
(#) p_istvan válasza akiro hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Szervusz!

Tedd be itt az apróhírdetésekhez.

Amúgy menyire gondoltál?

(pl. én is debreceni vagyok)

Üdv.
(#) Bagyula válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 7, 2008 /
 
Megválnék Tektronix szkópomtól 20 ezerért .A határfrekije nem túl magas néhány megahertz ,hibátlan .A műszer Budapesten van .

tektro.jpg
    
(#) Proci_85 hozzászólása Okt 12, 2008 /
 
Egy ideje nézegetem a szkópokat. Talán olykor jó lenne megnézni pár jelalakot az erősítőn, labortáp kimenetén. Apróbb áramkörökön.
Most találtam a hestore-on: Bővebben: Link
Ára, mérete barátságosnak mondható, de hm..1 csatorna...Édemes vele foglalkozni?
(#) kendre256 válasza Proci_85 hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Erősítőn jelalakot megnézni teljesen jó.
Egy csatornával az esetek nagyon nagy százalékában jól el lehet boldogulni, de a két csatornás sokkal kényelmesebben használható. Van olyan eset, amikor meg szükséges a két csatorna (pl. fázistolás mérés, bonyolultabb rendszerekben triggerelés).
(#) Yshteee hozzászólása Okt 14, 2008 /
 
Sziasztok

Kezdő vagyok, és szeretnék oszcilloszkópot vásárolni.
Találtam egy ilyet, a hestore.hu-n.
10 MHz oszcilloszkóp Mi a véleményetek? Kezdő vagyok.
(#) KTobi válasza Yshteee hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Szia!

Én is már régóta szeretnék oszcilloszkópot. Kinéztem magamnak még régebben a HEStoren a digitálist, ami a legolcsóbb(25MHz). (Most jutottam el odáig, hogy hamarosan megveszem) Akkor még nem voltak analógok. Kérdeztem a tanáromat, mi a véleménye. Otthoni használatra, csak kis tudásút ajánl. Neki otthon egycsatornása van, azt hiszem 10MHz-es. Olyan oszcilloszkópokkal, mint amik vanak most a HEStoren kétcsatornás analóg dolgoztam/ok az iskolában. Egyszerű a használatuk, kényelmesek. Szerintem szükséges a két csatorna. Bármit, amit eddig mértük az iskolában, szinte mindig használtunk két csatornát.

"Kezdő vagyok" Hidd el én is. Ha egy kicsit részletezed, akkor esetleg tudunk valami pontosabbat ajánlani.

Mai világban a 20MHz, nagyon elég. A 10MHz is elég. Azt döntsd el, hogy neked biztos elég-e ha csak egy csatornát látsz. Én ajánlanám a kétcsatornást. Az is nagyon olcsón van ~260Euro. Ismerve az oszcilloszkóp árakat, ez olcsónak számít. Gyárakban, üzletileg foglalkozóknak szokott lenni, komoly oszcilloszkópja, ezek 1000Euró felett vannak.

Ha még csak most kezdtél el elektronikával foglalkozni, akkor azt ajánlom, hogy gyűjtsél még egy kicsit.

Üdv. Tóbi
(#) László zs válasza KTobi hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Én a vaterán vettem "Hard-ver" nevű eladótól. Érdemes megnézni azokat a szkópokat amit szokott árulni, tudásban és árban is OK - de nem árt pontos infót kérni a termék állapotáról. Érdemes a lejárt aukcióit megnézni, igaz csak töredékét mutatja mert az enyém sincs benne .
(#) Mate78 hozzászólása Okt 14, 2008 /
 
Sziasztok,

én is most tervezek szkópot venni.Az a bajom hogy nem tudom milyet vegyek.Még azt sem hogy analógot vagy digitálist.Valaki mondja meg hogy mi az előnye az egyiknek,másiknak,melyiket miért érdemes megvenni,és mit kell megnézni vásárlás előtt.
100-120eFt-om van rá.Vagyis lesz.Anno a suliban analóg szkópokat használtunk,nagyon jó volt vele dolgozni.
Amire most kellene az HF erősítők mérése,mikrokontrolleres áramkörök mérése,ilyesmik,tehát hobby célra.Néztem,75-100ezer+Áfa körül 2csatornás digitális szkópokat lehet venni,persze nem Tektronix-ot,de nem is az az igény.

Köszi előre is

üdv
(#) Yshteee válasza KTobi hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Kezdő?

Nos, annyira kezdő vagyok, hogy sejtéseim vannak, hogy hogyan kell használni de még soha nem használtam ilyet, ahhoz meg hogy megtanuljam használni kellene egy ugye? Ezért azt gondoltam, hogy veszek egy használtat, láttam is egyet egy "szekond-hend soppban" -németországból behozott ocska kacatok között- 5000Huf volt ráírva. De nem vettem meg ez 3 éve volt. Azóta azt gondoltam, hogy újat veszek. Való igaz amit kinéztem a HeStore-on az analóg, és egysugaras, de az ára jó, és azt gondolom megtanulni ez is jó. Hogy kétsugaras kellene? Miért jó az nekem egy kezdőnek, ha kétsugarast veszek? Ugyanis árban csak ezt tudom megfizetni újban, használtat meg nem akarok. Bár az EMG 1568 nem néz ki rosszul Köszi mégegyszer, ha segittek egy kezdőnek elindulni.
(#) mex válasza Yshteee hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Igen ez nehezen feloldható dilemma.

Szóval kezdőként egysugaras,10Mhz-s szkóp nagyon is jó (bár nekem lett volna ilyen lehetőségem anno),csak az a bökkenő,hogy nagyon hamar elfogod sajátitani a kezelését,és utána égető szükségét érzed a bemenő és a kimenő jelalak összehasonlitásának valós időben egy képernyőn. Innentől vagy nekiállsz egy elektronkapcsoló épitésének,ami nem is olyan könnyű feladat ha jót akarsz,vagy elkezded szidni magad a döntésed miatt....
A használt szkóp meg lutri,én sem vennék, főleg régebbi tipust,akármilyen jó is a specifikációja.

Marad a gyűjtögetés és a további "nyálcsorgatás".
Tudom,hogy eléggé elkeseritő dolgokat irtam,de nekem ez a meglátásom.

Valamelyik topicban (talán a hol kaphatóban) láttam egy szkóp 6 állású többtárcsás kapcsolóját, azután érdeklődtek honnan tudná beszerezni. Választ idáig még nem kapott a fórumtárs.....
(#) Yshteee válasza mex hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Ebben a meglátásban is van logika

Sőt talán hosszabb távon ez a célravezető, igazából nem tudom, hogy kellhet-e, ugyanis az analóg tech nem igazán érdekel, inkább a digitális, inkább a mikrovezérlők. Építeni eg elektron kapcsoló? Nos láttam egyet a HE 96 évfolyamában de én az az ember vagyok, -és talán ezért is maradok életem végéig amatőr- aki nem építget. Nyákot gyártani, nem csináltam még azt sem, bocsánat a sprint layout-tal csináltam egy egy relés kapcsolást a múlt héten, de még nem marattam ki. Eddig egy kapcsolást ha megcsináltam Joker lapot használtam. Ma vettem egy dugaszolós próbapanelt, mert még forrasztgatni is lusta vok Digitális tech-hez mi kellhet egy tápegység, egy jelgenerátor vagy netán funkciógenerátor. Meg max egy ttl-szint ceruza. Szkóp? eddig csak egy ötlet volt de olyan sok helyen nem lehet használni, legalábbis én nem venném hasznát. Vagy nem jól gondolom?
(#) mex válasza Yshteee hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
A digitális technikában csakis kétsugarassal kellene kezdeni. Vagy egyáltalán ne is használj,nincs rá akkora szükség mint az analóg vonalon. Valószinűleg elég a szintceruza. De azért a nyákkészitést nem fogod megúszni.
(#) KTobi válasza Yshteee hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Tehát, ha még szkópot nem láttál, akkor ajánlom olvasd el a következő topicot Bővebben: Link

Sok kérdésre választ ad. Ha teheted, akkor menj el valakihez akinek van oszcilloszkópja, és próbálj meg rajta mérni. Általában ezek bolondbiztos szerkezetek (Jó, nem a magasfeszültségű vezetéket mérjük vele). A szkóphoz mindenképpen hozzávaló kábel kell. Ha nincs a szkóp árában benne, akkor venni kell, ideiglenesen, és 1-2kHzes frekvencián bármi jó, de legyen a végén BNC csatlakozó. Nagyon könnyen lehet egyszerű méréseket elvégezni, de összetetteket nem is fogsz egyenlőre (én se).

A két csatorna előnye: Ha van egy erősítő (mert minden kezdő csúcs szupper erősítőt akar építeni, nem tudom miért), akkor érdekes lehet, hogy ha így néz ki a bemenet, hogy néz ki a kimenet. Jó, meg lehet nézi először a bemenete, majd a kimentet, de nem tudod meg, hogy a szkóp megfordította-e a jelet. Csatolva egy kép az oszcilloszkóp képernyőjéről (oszcillogram). Ezt próbáld leolvasni, felső jel U1, 5V/div (egy beosztás 5V), alsó jel U2 0,1V/div, az idő 0,2mS/div.

Igazad van, főleg analóg technikában használják a szkópot. Digitálisban még az órajel ellenőrzésére egy PCt is felhasználhatsz. Vannak programok, amik a hangkártya jelbemenetét mint kétcsatornás szkóp használják.

Szerintem Te még várhatsz a szkóppal.

Üdv. Tóbi
(#) Yshteee válasza mex hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Igen azzal küzdök mostanában. pl egy 3 digites 7szegmenses kijelzőt nemis olyan könnyű "bedrótozni úgy hogy ne kelljen átkötéseket alkalmazni". Vagy cxsak én vagyok kezdő Nade ez nem az a topik. még a végén megrónak érte engem. Szóval nem olyan fontos ez nekem. Arra meg hogy csak legyen felesleges ma még legalábbis
(#) denesk hozzászólása Okt 15, 2008 /
 
Sziasztok! Ha valakinek új oszcilloszkópra van szüksége annak tudok segíteni, csak írjon a fokusz1@gmail.com-ra.
(#) djhans hozzászólása Okt 15, 2008 /
 
Én nemrég vettem egy TV miniscope3-at 6 ezerért. Ez egy 15 megás szkóp. Mi a véleményetek, megérte. Kívül belül szép állapotban van.
(#) lapose válasza djhans hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Szia!
Megérte!
Sokszor még a legegyszerűbb szkóp is nagy segítség. Manapság egy új 10Mhz-es szkóp legalább 20 rugót taksál!
(#) kendre256 válasza djhans hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Ha tökéletesen működik, akkor ingyen vetted!
Ha kis hibái vannak, még akkor is nagyon megérte.
(#) djhans válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Teljesen tip-top. Akkor most megnyugodtam. Meg gondolom később is javítható lesz mert teljesen kommersz alkatrészekből van össszepakolva.
(#) lapose válasza djhans hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Elég egyszer megszokni a használatát utána már hiányozni fog!
(#) djhans válasza lapose hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Most már nem csak erősítő kimeneti jel vizsgálatára használom, hanem a tápokat is ellenörzöm hogy brumm mentes-e? Simán meg lehet találni vele a macikat meg a nagyfrekis gerjedéseket.
(#) Csaplar hozzászólása Okt 16, 2008 /
 
Sziasztok!

Információt szeretnék kérni. Nem nagyon értek az elektronikához, inkább csak lelkes amatőr vagyok.
Mikrovezérlőkkel barkácsolgatok kisebb alkalmazásokat.

Soha nem használtam még Szkópot de mindenki mondja, hogy mérjem meg ezt- meg azt vele, amikor valahol elakadok.

Szeretném kikérni a véleményetek erről a készülékről:
http://www.hestore.hu/termek_10025529.html

Ha mondjuk megvenném ezt a készüléket, mire tudnám használni? Tényleg nagyon nem értek hozzá, szóval esetleg néhány mondtaban össze tudnátok foglalni, hogy pl. meg tudom vele mérni, hogy hol szakadt el egy vezeték, stb...

Köszi és üdv
(#) Cöcö hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Sziasztok!

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Én is amatőr felhasználó lennék. Már használtam tárolós szkópot is (I2C busz probléma keresés, miazmás), de 200+ kFt-om sajna nincs ilyen eszközre.

Én egy ilyet találtam a ChipCad-nél: USB Szkóp

32 rugó. 2 csatornás, 1 csatornásan 1MS/s, max 20V input, 8 bit felbontás. PC-re USB portjára kell dugni. Más nem kell hozzá.

Olyanokat vizsgálnék, mint mennyire pontos az ATmega órája, hanghullám terjedése téglafalban, földben. Föld kapacitás változása nedvesség hatására. Vagy a DCF-77 modul milyen jelet ad ki. Meg ilyen hülyeségek.

Az SOS oldalán láttam 150 MHz-es cuccokat is, de 200+ kFt-ért. Ezt nem lépném meg...

Szabad ilyet venni? Látott már ilyet valaki?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kendre256 válasza Csaplar hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Kezdőknek, ha nincs lehetőségük egy megbízható, használt, jobb minőségű oszcilloszkópot venni, tudom ajánlani. Van ennél jobb szkóp, de hangfrekvenciás erősítőkhöz, kapcsolóüzemű tápokhoz, 1-2 MHz-es négyszögjelig szerintem jó (magasabb frekvenciás négyszögjelet is láthatsz rajta, csak egyre torzítja a jelalakot, és az esetleges jelalakhibák a magasabb frekvenciák felé már nem látszanak). A használtakhoz képest előnye, hogy garancia is van rá, és nem elhasznált.
Hogy mit tudsz vele megmérni, az nagyon sokban függ attól, hogy mekkora a tudásod. Egy tapasztalt, nagy tudású ember gyengébb műszerrel is sokkal többet tud megmérni, annál az embernél, mint aki kevesebbet tud (persze a műszer határain belül).
Ha nem tudod, hogy mit tudsz majd vele megmérni, akkor nem biztos, hogy most még szüséged van rá. Ha nem hiányzik máshonnan a szkóp ára, akkor vedd meg, és méregessél vele, és minél többet használod, annál jobban szükséged is lesz rá (ahogy megtanulod, hogy milyen sok mindenhol lehet használni).
Egyébként alapból ezzel a szkóppal jelalakot, feszültséget, átszámolással áramot, időt (periódusidőt, felfutási és lefutási időt), átszámolva frekvenciát, fázistolást (X-Y üzemmódban), külső eszközökkel együtt frekvenciamenetet tudsz mérni.
(#) kendre256 válasza Cöcö hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Szerintem ennyi pénzért ez a szkóp elég karcsú. Szerintem több hátránya van mint előnye. Előnye, hogy kicsi, és digitális tárolós, két csatornás. Hátránya, hogy kell még egy gép is hozzá (mindjárt elveszik az az előnye, hogy kicsi), kicsi a sávszélessége, gyanítom, hogy érzéketlen is (erről nem írnak semmit).
Ezzel szkóppal a DCF jelét meg tudod nézni, a hang terjedéseket is valószínűleg, ATMega óra pontosságot nem nagyon (de azt másmilyen szkóppal sem, a szkópok nem annyira pontosak).
Ha szükséged van a digitálisból adódó funkciókra (kép mentése, adatok tárolása stb.), akkor szerintem egy legalább 10 MS/s-osat vegyél. Az sem olyan nagy szám, de az már jobb valamivel. Ha a digitális funkciók nem olyan fontosak, jobb vásárlás szerintem egy 10 MHz sávszélességű analóg szóp.
(Nekem 3 hasonló, vagy jobb kategóriájú "szkópom" van, tudom mik a korlátaik...)
(#) Cöcö válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Szia! Nagyon kösz a választ.

Nekem nem nagyon kell a CRT, jó ha a PC-re löki az adatot. Azért lenne jó, mert triggerelhető és az esemény bekövetkezésekor nem kell látnom, hogy mi történik, hanem utólag kielemezhetem. Tipikusan a terjedési dolgoknál előnyös. Laptoppal együtt szerintem jól használható lenne.

Az a gond, hogy azt sem tudom megfogalmazni, hogy milyen érzékeny műszerre lenne szükségem. Ezért sötétben tapogatódzom. Miben szokták megadni az érzékenyésget (dB?) és mi szokott jó lenni? Ebben tudnál segíteni?

A 10 MS/s jól hangzik, de az 80 kFtnál indul. Annyim meg nincs rá.

Lehet, hogy szétnézek eBay-on, hátha...

Kösz!
(#) kendre256 válasza Cöcö hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Az érzékenység azt adja meg, hogy hány volt (millivolt) bemenőjelre lesz a függőleges kitérés 1 osztás. A normál szkópok 5-10-20 mV/div érzékenységűek maximum, ez azt jelenti hogy 40-80-160 mV (csúcstól-csúcsig mért) feszültség már kitölti a teljes képernyőt. Az osztóval ezt le lehet osztani 50V/div-re, ekkor 400V-os jel tölti ki a képernyőt.
Ha mérőfejet használsz, az további 10-es osztást jelenthet (ha olyan fajta), azzal nagyobb feszültségű jeleket is lehet vizsgálni. Általában viszont azokat sem szabad 500-1000V-nál nagyobb jelekre kapcsolni, mert tönkremennek.
(#) BlackStar hozzászólása Nov 19, 2008 /
 
Sziasztok.
Oszcilloszkóp vásárlás előtt állok és szeretném a tanácsotokat kérni.

Melyik típust ajánlanátok (hobby célra)

- OWON PDS5022S
- DSO-2090

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) kendre256 válasza BlackStar hozzászólására (») Nov 20, 2008 /
 
A kettő közül én az OWON PDS5022S-t választanám.
Kisebb a sávszélessége, viszont érzékenyebb. Méréseknél én nyugodtabb vagyok, ha nincs galvanikus kapcsolat a szkóp és a PC között. Ez a típus akkor is használható lesz önmagában szkópként, ha a Microsoft rákényszerít az újabb operációs rendszerekre, és a másikhoz esetleg már nem lesz szoftvertámogatás. A sok kezelőszervvel kényelmesebben kezelhető, mint egy csak szoftverfelületű DSO. Összességében ez a kisebb (ehhez nem kell még egy PC is).
Következő: »»   4 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem