Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása
 
Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   107 / 107
(#) cs_gabor hozzászólása Jún 6, 2019 /
 
Felcseréltem egy működő gépből a tápegységeket, így egyértelmű, hogy a gép rendben van, a táp a rossz.
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 7, 2019 /
 
Sziasztok!

Bár nem konkrétan PC táp, de a működési elvben nem igazán különbözik, így bátorkodom ideírni. (Amúgy Yamaha network receiver digitális részének 5V-os tápegysége.)

Az alap hiba, hogy nem lehet bekapcsolni az erősítőt, ugyanis nem kap tápfeszültséget a vezérlő logika. Hosszabb áramtalanítást követően (gondolom, amint már kisül a 320 V-ra feltöltött elkó) konnektorba dugáskor kb. fél mp-re felvillan a Standy LED, de ennyi az össz. életjel.

Szervizkönyv van, rajz alapján odáig jutottam, hogy az IC541 tápfeszültsége a feltüntetett 17,4 helyett csak kb. 9,3 V (a 323 V az 327 nálam, ez nyilván hálózati állapottól is függ). Az FB/OLP lábon nem mérhető feszültség, felpuffadt/kifolyt elkót nem látok a panelen.

Szkópom sajnos nincs itthon, szóval teljeskörű mérést nem igazán tudok végezni róla. A mértek alapján IC / kondi csere esélyes, vagy ne vágjak bele pontosabb vizsgálat nélkül?
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2019
(#) erbe válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 7, 2019 /
 
A trafó 15-16-os lábai között mérhető ellenállás? Már több hasonló tápnál találkoztam szakadt tekerccsel.
(#) Tomi94 válasza erbe hozzászólására (») Jún 8, 2019 /
 
0.6 ohm, szóval az talán jónak tűnik.
(#) Tomi111 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 8, 2019 /
 
Az IC 2-es lábán dióda, 22R jó? Az a 9V a belső táp lehet az induláshoz. Szekunder oldalra labortápról adj 5V-ot, lassan növelve 5,6-ig. Így az opto tranyó felőli oldalán láthatod a változást, ha a szabályzás jó. Az áramfelvételt is ellenőrizheted az 5V-on. Szekunder zárlatra tippelek(v túlterhelés) Vagy trafó menetzárlat, mert ahogy írod nem szakadt az 5 -6 között.
Nemrég agy Behringer zenekari hangfal segédtápjában találkoztam hibás készenléti trafóval. Nem volt szakadt, gondolom menetzárlat. Egy pc-táp stand-by trafóját tettem bele. Méretileg passzolt, két tekercs végpontjait kellett megcserélnem.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2019
(#) BlackForce válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 10, 2019 /
 
Olyan hiba is lehet,hogy a visszaszabályzó körben valami nem kerek.
Velem meg az esett meg,hogy a szekunder oldalon a zener,vagy tl431 volt a rossz.
(#) Tomi94 válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Szia!

Nem tudtam időt szánni rá, hogy egyáltalán megírjam az eredményeket, és majd még valószínűleg vissza is kéne mennem a szkóppal ellátott műhelybe, hogy folytatni tudjam.

De múlt héten mértem a Vcc lábon szkóppal, lásd mellékelt fotót.
Nagyjából látom az adatlap szerinti működést, vagyis elkezdi tölteni a 22u-s kondit, kb. 15 V-nál történik valami, gondolom elindul a kapcsolóüzemű rész. Csakhogy ott kicsit túllő az előírt max. 26 V-on (9. oldal), felmegy egészen 30-ig. És nekem úgy tűnik, mintha ott kapcsolná le a működést, elkezd beesni a tápfeszültség, és kb. 9V-nál életbe is lép az erre kitalált védelem, onnantól nem fogyaszt tovább.

Labortáppal a 22u-s kondira kapcsolódva, látszólag jól működik, vagyis: 16 V tápfesz alatt semmi, utána 1.4-2 mA áramfelvétel. Ha a feszültséget lefelé tekerem, kb. 9.5 V-nál ez 0-ra csökken. De ennél a mérésnél hálózati táplálást nem adtam a készüléknek, tehát nem tudta feljebb tölteni a kondit a labortáp kimeneténél.
(#) latyakosa válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 29, 2019 /
 
Kapacitásra és ESR-re is ellenőrizted a 22uf kondit ? Javaslom forraszd ki és úgy vizsgáld. Vagy próba képpen tegyél oda egy másik lowesr példányt.
(#) Tomi94 válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 29, 2019 /
 
Ja, ez kimaradt a leírásból, de mind az IC tápkondiját (22u 50V), mind a szekunder oldali, 5V-ot szűrő elkókat kicseréltem, mint első tipp. Low-ESR kivitelűre természetesen.
(#) Tomi111 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 29, 2019 /
 
Akkor viszont lehet BlackForce-nak lesz igaza, a szekunderben lesz a hiba. Opto, TL431, ellenállások, más nincs ott. Ezeket nézd át. Valószínű nem szabályoz le. Gondolom induláskor egy pillanatra az 5V (5,6) is magasabb lesz.
Írtad, hogy egy pillanatra felvillan a stand-by led, akkor szekunder zárlat nincs.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2019
(#) latyakosa válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 29, 2019 /
 
Ha a többi passziv alkatrész hibája ki lett már zárva, bepróbálkoznák egy IC cserével.

Esetleg, - bár nem néztem meg részletesen az adatlapot - talán a tny26x vagy a viper sorozatból is találni lehet 67khz-n működő példányt hasonló bekötéssel.

C opciónak keresnék egy kész 5V konvertert ha elfér.
(#) Tomi94 válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Nos, leteszteltem a szekundert. Az eredmény, hogy ha a kimeneti 2200u-s kondira rácsatlakozok egy 6V-os táppal, akkor a TL431 nem-földelt lábain is 0.3 V nagyságrendű feszültség van, és ez a rá vezető ellenállásokon veszik el. Szóval akkor bepróbálkozom a cseréjével.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Fél-siker. Döglött volt az is, de nem csak az. Az IC543-as optocsatoló is halott, 10 ohmot mérek a diódáján (van benne még egy ilyen, azon szakadást, és szerintem az lesz a jó). Ezt még nem tudom, hogyan szerzem be hozzá. Ellenállások viszont jónak tűnnek.

Tettem bele új TL431-et, az opto-t kikötöttem egyelőre. Ez sem stimmel valahogyan, mert a katódon 1,94 V-ot mérek most, miközben a referencián az előírt 2,54-et. (Ez nem is állhatna elő, ha jól értem az adatlapot..)
(#) latyakosa válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Ellenállások nincsenek megnyúlva ? A rajzon szereplő feszültség értékekből számolva a TL431-n kb 1.1mA áramnak kellene folyni.
(#) Tomi94 válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Megnyúlva éppen nem, sőt, most rámértem még egyszer, és a 180 ohmból lett 155. A másik kettő (1.5k, 22k) kifogástalan.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Még meggondolva, az sem kizárt, hogy jó ez így, csak a kikötött opto miatt a teljes áram az ellenálláson folyik, és így több feszültséget ejt. Elvileg sikerült rendelni héten belüli érkezéssel, vettem vagy 5-öt, szerintem érkezésig félreteszem a cuccot.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Beindult, tehát akkor opto + stabilizátor probléma volt. Most, hogy melyik döglött be előbb, és mitől...
(#) latyakosa válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Akkor "örülünk Vincent!", Ponyvaregényből
(#) BlackForce válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Örülök neki ha sikerült meggyógyitani.
Különben ezt a hibát akár tipikusnak is mondanám.
A primer oldalon ic,kondi,neghajto fet
A sekunder oldalon meg xx00µF kondi vagy a visszaszabályzó kör (zener vagy TL431,opto)
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2019
Következő: »»   107 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu