Fórum témák
» Több friss téma |
Ha nem félsz az assemblytől, akkor megírom neked rá a programot is, illetve kapsz egy egyszerű rajzot az áramkörről.
Idézet: Ahamm, így már világos a dolog.„Egyelőre én nem terveztem a következő 3 évben a programozásba ennyire bele merülni, arra is segítséget várok.” Remélhetőleg elnézőek lesznek a moderátorok, az ilyen kérés a hirdetési részlegre való.
Csináltam már ilyen FET bekötést. Nekem nem jött be. Ha nagyon muszály volt P FET-et használom, akkor vettem hozzá FET drivert.
Nincs azzal semmi gond, felhasználástól függően sokkal jobb megoldás lehet FET meghajtó (pl. viszonylag nagy PWM frekvencia), de egyszerűbb esetekben gazdaságosabb és nem kell trükközni az autóban.
Hello! Igaz nem ide való, de még megtanulsz programozni, kipróbálhatod.
Úgy gondolom ez is (már a saját magam) edukációs jellegű, és a topihoz talán erősen kapaszkodó kérdés. Így biztos hogy megmarad a dolog. Hisz ha kapok programot azt erősen át fogom tanulmányozni megérteni azt, hogy mi miért, alapot adva a közeljövőbeni tanulásomnak.
Illetve nem utolsó sorban elég régi a profilom szeritnem, nulla fake poszttal ahhoz hogy nyomjon a vizemre egy lapáttal. De majd látjuk. Nyilván ez rajtuk áll vagy bukik. Én továbbra is tartom magam a fentebbiekhez, hogy tanulási céllal mégis önhasznú projekttel rukkoltam elő. Nem a kéregetés a célom egyáltalán.
Nos ahogy ígértem, itt egy egyszerű kapcsolás, ami pont azt csinálja, amit te szeretnél.
Ha kérdésed van a rajzzal kapcsolatban, kérdezz privátban. A programot is mellékelem majd, de a pontos értékek beállításához össze kell rakjak egy deszkamodelt. Az áramkör működése: Amíg a PIC tápfeszültsége el nem ér egy szintet, blokkolódik a program. Amint indul, megvalósítja a 2 másodperces felfutást 25%-ig. A kb. 1KHz PWM frekvencia végett a PIC tápja elég stabil. Azonban, amikor az index működni kezd (világít teljes fényen az izzó), a PIC táp tápfeszültsége csökken, amit érzékel és leállítja a PWM-et. A villogás szüneteiben ugyan ismét elindítja a felfutást, de ennek az idő rövídsége (villogás szünetideje) miatt nincs látható jele. Csak az indexelés végén. Miért nem indul el a pic 16f887 külső kvartzról?Sziasztok!A problémám a következő : pic16f887 vagy pic 16f883 nem indul külső kvartz-ról. A próba panel egyszerű:vss és vdd 100uf 25v ,100 nf kondival összekötve. Az osc ra6 ..ra7 kötve 2db 15pf kondi a testre a kvartz mind két lábától . A mcl-t próbáltam +5v ra húzni ..nem. Ja az alkatrészek működnek kipróbáltam. A panelt pickit működteti. Ha olyan prg írok ami int oscal működik akkor megy,ha a configot át írom HS (18.432mhz) akkor meghalt. ??????
Tedd fel a kódot, mert így sötétben tapogatózás...
Akkor sem indul el, ha a 100 µF-os kondit kiveszed a rendszerből? Kell a kód, ahogy Pali79 is írta, lehet, hogy elnézel valamit.
Próbáltad úgy hogy kerek 18Mhz re van állítva a kvarc értéke ?
Állítva? Nem értem... Beállítod a CONFIG1-ben a HS opciót, aztán jónapot. A kvarc meg annyi amennyi...
Valószínűleg kaqkk kolléga a Flowcode-ban beállítandó frekvenciára gondol, ami az alatta lévő XC8-as fórdító számára a
A kód csak proba.
x=0 t1: wait 0,x 'a eepromot irja hogy lássam hogy megy waitms 1000 x=x+1 goto t1 a külső kvartz értéke nem érdekes. ha a configban átállítom ,int oscra ra akkor a belső alapbeállítás 4mhz-al fog működni ,és működik is .
Ja, igen. Arról még nem tudunk, hogy milyen környezetben, nyelven írja a kódot a kérdező.
rosszul irtam wait0,x helyett WRITE 0,x ,de ez nem érdekes.
Ha nincs paraméterezve a frekvencia honnan fogja tudni a program hogy milyen osztást használjon a megszakításokhoz ?
Meg tudod nézni a programban vagy valamilyen generált mappában, milyen konfigurációt állít be a program? Illetve te hogyan állítod be a konfig biteket?
nincs megszakítás a programban .
A frekvencia független . Ha a külső kvartz megy x frekvencián,de a progi x/2 frekvencián lett lefordítva akkor a működő pic kétszer olyan sebességgel fog működni (ami rossz mert az időzitések rosszak stb de itt nem erről van szó). Tehát ha a belső kvarzot használja ugyanaz a prg és hardver akkor működik. De a külső kvarz-al nem indul el ?!?!
Nagy valószínűséggel a konfigurációban van a hiba , ezért kérdezte Bakman is hogy hogy állnak a konfig bitek ...
a int osc evvel müködik
#define CONFIG1 = 0x20E4 #define CONFIG2 = 0x3EFF evvel nem '#define CONFIG1 = 0x20D2 '#define CONFIG2 = 0x3EFF a kép a rossz conf1
Sziasztok !
Még egy észrevétel : az adatlap szerint 10 Mhz feletti quartz-al csak 4.5 - 5.5 Volton megy az oszcillátor , ez esetleg biztos megvan-e ?
A 100 µF-os kondenzátor nélkül sem indul el?
A jó és a nem jó között három különbség is van:
MCLRE, PWRTE és FOSC.
Ha 'csupaszon' van(nincs 100 uf ,100pf) ,akkor is csak int oszcillátorral megy.
mclre letiltva.dig i/0
pwrte letiltva fosc hs osc. ?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |