Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   821 / 1216
(#) Pali79 válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 4, 2016 /

A multiplex meghajtásnál megszokott, hogy fölé megy az ember, más lehetőséged nem nagyon van a fényerő növelésére.
(#) pajti2 válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

A ledek bírják a többet is, ha átlagban alatta maradsz annak, amitől ropogósra sülnének. Idézet katalógus lapról "N500TGR4D: 5mm Bicolor Green & Red LED Lamp" (találomra most éppen ebbe botlottam bele):

Idézet:

Peak Pulse Forward Current (1) 100 mA
(1) Pulse width of 1/10 duty and 10msec width, for long operating life, max. of 20mA recommended

Ha 100 mSec időtartamon belül csak 10mSec időre villantod meg, a 100mA-t nekitolhatod, és bár az nem a hosszú életű üzem, nem lesz tőle különösebb baja. És ott van egy olyan is, hogy:

Idézet:
„Avg. Forward Current 30 mA”

Bírja statikusan a 30-at is.

Bármilyen ledeket is használsz, kotorj utána katalógus lapnak.
(#) giskard válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

A LED impulzus áram növelésén kívül lehetőség, ha a lábszám megengedi (vagy proci csere (esetleg lábszám növelés pl. shift regiszterrel)) több egyszerre működő multiplex használata (pl. 8-as, vagy 16-os csoportok).
(az egyenletes fényerő megtartásához a nem egő LED-eknek is legyen ugyanannyi ideje mint az égőknek )
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
(#) sonajkniz válasza diablo hozzászólására (») Júl 5, 2016 / 1

Idézet:
„De úgy látszik a mérnökök többségének nagy fejtörést okoz egy dokumentáció kiegészítése pár apró szóval”

Én ezen már nem akadok ki. Amikor kérdeztem a fórumon, hogy mennyi az EEPROM mentési ideje, mert az adatlapon nem találom, hiába nyálaztam át többször is az EEPROM-ról szóló fejezetet, kiderült, nem ott van, hanem az elektromos paraméterek között. Milyen logika alapján?
Más! 64 bites Linux alatt nem fordítja le a programot az MPLAB X.
Felhívtam a Chipcad-et, hogy hol lehet a hiba. Azt az igen meglepő választ kaptam, hogy mivel ők csak 32 bites Linux-on tesztelték, nem is tudnak erről a hibáról.
(#) Beles hozzászólása Júl 5, 2016 /

Sziasztok!
PIC32MZ1024ECG-vel bajlódok. Külső 12Mhz-s kristállyal próbálok órajelet csinálni az USB-nek, de gyanítom hogy nem megy az oszcillátora. Mekkora kondi kellene rá? Sajnos nincs meg az adatlapja a quartznak. A dolog érdekessége az, hogyha mérem oszcilloszkópal, meg van a 12Mhz, és működik is az USB, de ha nem mérem, nem megy az USB. Próbáltam nagyobb kondit rárakni, mert gondoltam a mérőfej kapacitása a nyitja, de sehogy sem megy, csak ha rajta van a mérőfej a quartzon. Próbáltam 8.2p, kétszer 8.2p és 22p kondikat is.
(#) Hp41C válasza Beles hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Milyen revizió kódú a kontroller? Ideézet a PIC32MZxxEC errataból:
Idézet:
„A crystal oscillator cannot be used as an input to the Primary Oscillator (OSC1/OSC2 pins).”

Az A5 revizióban állítólagt már javították.
(#) Hp41C válasza diablo hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

A Microchip dokumentációs rendszere egy kontrollerre az adatlapból (datasheet), a család referencia dokumentációkból (family reference guide) (rengeteg fejezet van belőle), a programozási leírásból (programming specification) és az errata -kból (silicon errata, datasheet clarification) áll. Ha tetszik, ha nem... Érdemes mindegyiket végigolvasni.
Pl. Az új PIC32 kontrollerek azonosítói (device id) csak és kizárólag az errata dokumentumban található meg.
(#) Beles válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

A5 revízió van. De annál is azt írják csak egy fajta kirstállyal garantálják a működést
Lehet hogy inkább külső oszcillátort kellene használnom?
(#) ha1drp válasza Beles hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Ha csak az USB-vel van probléma az lehet az USB PLL hibája. (Errata 19.)
(#) Beles válasza ha1drp hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Nem, van benne 3sec késleltetés. Az órajel a belső FRC-ről megy a core-nak, de ha ráteszem azt is az oszcillátorra, akkor kiszámíthatatlanul működik.
(#) pajti2 válasza Beles hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Nem néztem vissza a haladó topicot, de valamikor volt téma az EC, és mint megállapították a srácok, külső kvarcoszcillátor a biztos megoldás, mint pld: Q12 MHz Oszcillátor

Az EC egy előző generáció, az EF a jelenlegi. Ha EF mag is van a közeledben, inkább azt javasolnám gyakorlásra.
(#) Beles válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Köszönöm a megerősítést, én is arra jutottam hogy külső oszcillátort kötök rá, az a tuti. Csak sajna így új nyákot kell készítenem, ezt el akartam kerülni
Jó hogy mondod ezt az EF szériát, nem tudtam hogy ez újabb generáció. Jóval kevesebb a hiba benne, de mondjuk az oszillátor pont abban sem jó
Nem értem hogy lehet ennyi és ilyen komoly hibákkal piacra dobni egy terméket...
(#) pajti2 válasza Beles hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Az EC-ben annyi a hiba, hogy csak a végigdokumentálásába belefáradtak a népek. Hangulatra olyasmi véleményeket fogsz megtalálni régi blogokban, hogy a processzor családot egyenlőre hagyják, ahogy van, a fejlesztői gárdáját küldjék előbb a bezúzóba Tényleg csak akkor rongáld vele az idegeidet, ha nagyon unatkozol. Ha még van választásod, inkább ne EC-vel csináld a cuccost.
(#) Zsora válasza diablo hozzászólására (») Júl 5, 2016 / 1

Felénk a revíziókat nagyon korrektül kezelik, mind a dokumentációkban történt hibák, mind a hardveres módosítások terén. Amint kiderül valami hiba és javításra kerül (vagy csak valami fejlesztés történt), készül róla egy dokumentum, ami leírja a változásokat és azok okait. Ezenkívül minden vonatkozó dokumentum (kapcsolási rajz, nyákrajz, műveleti utasítások) frissítésre kerül (de a régiek továbbra is elérhetők maradnak) és új verziószámot kap. Továbbá készül egy teljes lista, ami időrendi sorrendben az összes változást és okot tartalmazza, ami alapján jól követhető minden. (Ehhez is tartozik verziószám.)
Így is lehet csinálni.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Szia! Néha egy dióda is segíthet sorosan a vezérlés oldalról. Amúgy annyira biztonságos minden kapcsolás, mint amennyire odafigyelsz a részletekre. Ez egy minta, vagy alapkapcsolás. 12V-on nem sok gondod lehet vele. Nem láttam még olyat, hogy a vezérlőeszköz felé rúgott volna vissza - ez főleg a FET fizikai kialakítása miatt van így. DS irányba egyszerűen vastagabb az anyag. Ha gond adódik és zárlatba menne a fet - nem nagyon terhel visszafelé. Persze a tápfeszt is lehet védeni - mondjuk egy biztosítékkal.
(#) Beles válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Vettem osczillátort, ezzel már jól működik
(#) pajti2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Idézet:
„Amúgy annyira biztonságos minden kapcsolás, mint amennyire odafigyelsz a részletekre.”
Az induktív áram visszacsapás a motor felől nincsen explicite lekezelve. Vagy az a részlet nem fontos?
(#) kriszrap válasza giskard hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Idézet:
„(az egyenletes fényerő megtartásához a nem egő LED-eknek is legyen ugyanannyi ideje mint az égőknek”

Valamelyik nap pont erre gondoltam mielőtt megnéztem a posztodat.
Köszönöm a segítséget az idömultiplexbe.
(#) kameleon2 válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Már megbocsáss - de melyik ágon?
(#) pajti2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Ha visszanézel a rajzra, konkrétan a "MOTOR" kapcsokon, az "1" és "2" között a fet kikapcsolásakor önindukciós feszültség fog generálódni. Arra szokott jó lenni egy ellenirányban odakapcsolt dióda.

De kicsit jobban megnézve, a fet gate-jére is mindig rakni szoktak egy legalább 1Mohm-os ellenállást is a parazita töltések kisütögetésére. Az is jó helyen lenne még ott.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
(#) pajti2 válasza rolandgw hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Próbálom azt számolgatni, mekkora lehet world-wide az mcu< 100mhz piac.

Eddig arra találtam adatokat, hogy a teljes 32 bites piac 16.7 bill usd volt 2014-ben, de abban tabletek, okos telefonok meg mindenféle high category mikrovezérlő is benne van. Arra is találtam adatot, hogy a Microchip az mcu<100 mhz piacból 6.67% részesedéssel rendelkezett, és hogy az ő teljes árbevételük 1.39 bill usd volt, de az minden mcu-ból összesen. Még az a puzzle hiányzik, hogy legalább Microchipék saját bevallása szerint nekik hogyan oszlik meg a bevételük 8-16-32 bites / egyéb termékek platformjai között.

Ha véletlenül otthon vagy a kérdésben, örömömre szolgálna bármilyen tipp.
(#) rolandgw válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Nagyon off, ezért röviden: ennyire nem vagyok otthon a témában. Ha jól emlékszem a mikrocontroller.net fórumán ment a találgatás az Atmel fúzió okairól.Linkeltek egy beszélgetést egy Chip vezérrel, aki elmondta,hogy szeretnék növelni a 32-bites mcu eladást (jelen állás szerint itt a TI és az Infineon is megelőzi őket a közölt listához képest) ezért szükségük van az ARM-re is.
(#) cross51 hozzászólása Júl 7, 2016 /

Sziasztok!

Lenne egy olyan feladatom, hogy függvény generátort kellene csináljak PIC-el. Van itthon hozzá egy 25MIPS-es PIC32 vagy egy 70MIPS-es dsPIC amibe high speed PWM modul is van.

A kérdés az lenne, hogy legalább tizeded de inkább százados pontossággal rendelkező függvény generátort lehet csinálni a PIC-el (csak négyszögjel, 50% kitöltés kell és 0-1MHz)?

És ha igen, hogy csináljam mert én gondoltam a delay-ek számítgatására, de mivel valószínűleg C-ben írom a programot így ott az nem az igazi. Még a timer használatra is gondoltam, de ott nekem nem jön ki még az egész pontosság sem 32 bitesre konfigurált timerral, vagy a high speed PWM-es modul de az kicsit kínai nekem vagy erre a feladatra az lenne a legjobb?
(#) Pali79 válasza cross51 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Ha csak sima négyszög jel kell akkor a PWM modul a legjobb megoldás. Bár én csak 8 bitben utazom, de annál nem nagy történet. Egy rakat példa van a freki és a periódus idő számítására.
(#) cross51 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Igazság szerint nem az lenne a fontos, hogy melyikkel, hanem az, hogy melyikkel tudnék minimum tizedes pontosságú frekvenciát generálni és hogy a PIC képes-e egyáltalán erre? Vagy ehhez esetleg valami DDS IC jobb lenne?
(#) ktamas66 válasza cross51 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Nem tudom a "tizedes" pontosság mit jelent, esetleg a Numerically Controlled Oscillator (NCO) modullal rendelkezőket lehet érdemes megnézni.
(#) ha1drp válasza cross51 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Egy referencia oszcillátor egész számmal való osztásával nem tudod előállítani az összes frekvenciát. Ahhoz a referenciát is változtatni kellene, de még az sem lenne elég. Ilyen kis felbontáshoz fractional PLL-t használhatsz, pl. SI5351. Illetve DDS a megoldás pl. AD9102. A szoftver DDS is lehet jó, igaz az 1MHz határfrekvencia soknak tűnik a kontrollereknek. Bár a felbontás megvalósíthatónak tűnik, azonban ehhez a pontossághoz a referenciának is megfelelőnek kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
(#) Pali79 válasza cross51 hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Hát ehhez számolgatni kellene. A periódus időt így kell számolni:
PWM Period = [(PR2) + 1] • 4 • TOSC •(TMR2 Prescale Value)
Ennek a reciproka a frekvencia. Ez alapján ki tudod számolni, hogy ha a két programból is változtatható értéket 1-gyel növeled vagy csökkented, akkor az mekkora változást okoz. Így el tudod dönteni, hogy elé finom-e a felbontása vagy sem.
Egyébként gugli barátunk ebben is: Bővebben: Link
(#) pajti2 válasza cross51 hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Amit akarsz, nagyon ritka pontosságot igényel.

0-1 mhz tartományban digitálisan 0.1 hz pontossággal állítani elő bármilyen frekvenciát kell egy 10 mhz-es, 0.5 hz pontosságú oszcillátor (maximum hiba 0.05 ppm). A gyakorlatban használt kvarcok 40..120 ppm pontosságúak. Azzal a problémával kellene igazából megküzdeni.

Ha a kimeneti jel is műszer pontossággal kell, szerintem ilyesmire jobb egy cpld.
(#) don_peter hozzászólása Júl 8, 2016 /

Srácok szeretném USB használatával együtt használni az B5-ös PIN-t. (PIC32MX795)
20. láb: VBUSON/C1IN+/AN5/CN7/RB5
Bővebben: Link, PIC adatlapja

Van erre mód, hogy külön ezt a lábat is tudjam használni amikor az USB aktív?
A teljes PORTB-re szükségem lenne, de eddig nem tudtam megoldani, hogy működjenek egymástól független.

Előre is köszi.
Következő: »»   821 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem