Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   245 / 1318
(#) zsuscsinyo hozzászólása Júl 17, 2008 /
 
Sziasztok!

Nemtudom találkoztatok e már azzal a jelenséggel, hogy 7 szegmenses kijelző multiplexelésénél "szellemképes" lesz a kijelzés. Aki már oldott meg ilyen problémát annak a tapasztalatát várom. A kijelzők frissítési ideje 5ms összesen 4db. Képet csatoltam bár nem lett olyan jó minőségű de látszik.

ja és amúgy BC547-esekkel hajtom meg a kijelzőket. Ha növelem az intervallumot akkor vibrál a megjelenés..
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Ez nagyon jó! Látszik, hogy van mit tanulnom tőled!

A többi részt csak összedobtam, pl. elég gázos a DELAY ilyen formájú használata és a GOMB kezelés viszonya. Az egészet timer időzítésből kéne megoldani, jlezővel. Na de működik és ez néhány perc volt csupán.
(#) watt válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
A kapcsoló tranyók, vagy a kimenet nem elég gyorsan kapcsol ki. Próbálj a digitek váltása közé is időt tenni.
(#) ha3fjf hozzászólása Júl 17, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy külső (i2c buszos) eepromot használni a PIC-em programjának a tárolására. Az odáig megvan, hogy valami bootloaderrel, vagymivel kéne megoldani, de hogyan? Esetleg van erre már kész megoldás csak én nem találtam meg?
Válaszokat előre is...
(#) szilva válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Az is lehet, amit watt írt, hogy a kapcsolótranyók lassan "engednek el", de az is okozhat ilyet simán, hogy a digitkijelölés és az alak kiírása nem egy időpillanatban történik. Ez a helyzet pl. akkor is, ha más portokra van kötve a kijelölés és az alak, és a két port írása közt legalább egy utasításnyi idő eltelik.

Azt célszerű csinálni ilyen esetben, hogy előbb kiírni az aktuális karakterpozícióra egy üres karaktert, ezután átváltani a digitkijelölést, majd ezután kiírni az új pozícióra kerülő karakterképet. A lépések közé lehet, hogy be kell tenni egy-két nop-ot is, hogy megszűnjön a jelenség teljesen.
(#) szilva válasza ha3fjf hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Először is csak olyan PIC-nél fog működni a dolog, ami tudja a saját kódmemóriáját írni. Másodszor én ugyan nem látom túl sok értelmét, de ha mégis van neki, akkor érdemes körülnézni a Microchipnél, mert többféle bootloader application note létezik náluk.

A bootloader egy olyan program, ami a PIC-ben fut, és valahonnan (soros vonalról, USB-n keresztül, I2C-ről) veszi az adatokat, amit a PIC saját kódmemóriájába ír. Fontos, hogy a futtatandó kód "összeférjen" a bootloaderrel (a bootloader által használt kódmemória nyílván nem írható felül, esetlegesen a program által használandó reset és interrupt vektorok máshol lesznek a bootloader miatt).
(#) proci hozzászólása Júl 17, 2008 /
 
Hello! Csak egy rövid kérdés.

Találtam egy 5V 300mA-es mobiltöltő trafót, szerintetek meglehetne hajtani ezzel egy PIC-et?

Köszi a valaszokat
(#) watt válasza ha3fjf hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Tárolni még lehet, de onnan futtatni nem nagyon!
Előtte be kell(kellene) tölteni, de ha külső memót akarsz használni, akkor gondolom az azért van, mert nem férsz el a PIC-ben a programmal!? Kérlek ezt pontosítsd, hogy tovább tudjunk lépni!
(#) watt válasza proci hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Ha rámérsz és 4,8...5,2 V közötti a feszültség, ami pl. 100mA-el terhelve sem esik le, akkor igen.
(#) proci válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Hát nincs mérőműszerem viszont szerintem nem esik le mert végülis akkumulátor töltésre találták ki, és akkor is stabilan kell működnie ha töltés közben bekapcsolom a mobilt. De javítsatok ki ha tévedek

Igazából azért kérdeztem hátha már valaki póbálta, mert nem akarom kinyírni a PIC-et
(#) watt válasza proci hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Akkor kijavítalak, mert tévedsz! Nagy a valószínűsége, hogy nem stabilizált 5V van ott(hanem több)!

Ha nincs műszered, akkor vegyél! Főleg ha nem akarod kinyírni a PIC-et! Nem kell a legdrágábbat, már 1-2e-ért lehet kapni.

Idézet:
„viszont szerintem nem esik le”

Az ilyen elszólásokat pedig próbáld kerülni, mert nem jól jön ki!
(#) Medve válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Hello, én rámértem már néhány impulzusüzemű töltőre, az adatlapjaikon egyaránt 5V szerepelt, és némelyik annyi is volt, de volt amelyiken 8V-ot mértem. Szóval csak vigyázni!...Bár terheléssel nem néztem, lehet, hogy kis terhelésnél is beáll a stabil 5V. (?)
(#) proci válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
''„viszont szerintem nem esik le ” Az ilyen elszólásokat pedig próbáld kerülni, mert nem jól jön ki!''

Egyébként 3.6V-os akkumulátorhoz volt az 5V-os töltő, de mindegy akkor építek stabilizáltat ahogy Topi írta a cikkben.
(#) watt válasza proci hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Idézet:
„Egyébként 3.6V-os akkumulátorhoz volt az 5V-os töltő, de mindegy”

Látom nem érted miről beszéltem...
Azt csinálsz amit akarsz!
(#) watt válasza Medve hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Ha nekem címezted a mondandód, akkor igen, én is mértem már néhányat és ezért írtam proci-nak ami írtam!
(#) zsuscsinyo válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Köszi megoldódott, a karakter kijelzéséhez váltásnál raktam egy üres karaktert , majd amikor átváltott akkor jelenítettem meg az eredeti karaktert És most tökéletesen működik! Mégegyszer köszi a tippeket
(#) trudnai válasza ha3fjf hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Szia ha3fjf,

Program tarolasara a PIC belso ROM-jat kellene hasznalni. Ugyan meg lehet csinalni nehany mid-range ill 18F-es PIC-eken, hogy a program memoriat atirja az ember, de ezt a firmware frissitesere talaltak ki nem arra, hogy ezt sokszor megtegyuk. Elmeletileg ezerszer lehet ujrairni de ez nem garantalt, ez csak egy iranyszam. Nemregiben kijott a PIC32 ami egy 32 bites PIC, az kepes kulso memoriabol is programot futtatni, vagy vannak mas mikrovezerlok amik ilyenekre kepesek. Altalaban azonban a PIC belso program memoriaja elegendo szokott lenni - ill ha nem akkor kell valasztani egy nagyobb prog memoriaval rendelkezo tipust.

73!
(#) proci válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Ha nincs műszered, akkor vegyél!

Ez frankó hozzáállás!

Azt csinálsz amit akarsz!

Ez még frankóbb!

Látom nem érted miről beszéltem...

Nem tényleg nem értem miről beszéltél. Van egy 3.6V-os akkumulátor amit egy 5V-os gyári töltő tölt, az lett volna a kérdés hogy lehet-e használni PIC-hez de Medve már megválaszolta, hogy akár 8V is lehet ebből arra a logikus következtetésre jutottam hogy nem. Ennyi

(#) trudnai válasza proci hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Idézet:
„Ha nincs műszered, akkor vegyél!

Ez frankó hozzáállás!”


Nezd, watt-nak tokeletesen igaza van! Nagyon olcso mar egy egyszeru alap muszer, amivel feszultseget es aramerosseget lehet merni. Nem kell komolyat venni de ha elektronikaval akarsz foglalkozni akkor ez a legminimalisabb muszer amit be kell szerezni, enelkul teljesen halott az ember.

Idézet:
„Azt csinálsz amit akarsz!

Ez még frankóbb!”


Ezt pedig arra ertette watt nyilvan valoan, hogy nem figyelsz oda mirol beszel. Az nem egy parameter, hogy 3.6V-os akksit toltenek vele es hogy 5V... Ez kb mintha azt mondanad a holdra szallo egyseg zold szinu es piros gombok vannak rajta - kepes leszallni a Phobos-ra is? Ilyen kerdesre a helyes valasz: "elkepzelheto"...

Kell tudni, hogy a tap regulalt-e, hogy szurt-e egyaltalan. Ha nem regulalt akkor mekkora uresen es terhelten a fesz amit lead, van-e benne rovidzar vagy tularam vedelem.

Ha ram hallgatsz kiveszel egy regi AT vagy ATX tapot egy mar nem hasznalt PC-bol es a fold, a +5 es a +12 -t kivezeted (ill ATX eseteben a +3.3-at is) es igy kapsz egy viszonylag stabil es megbizhato asztali tapot amivel akar olyat is csinalhatsz, hogy kell +7V akkor a +5 es +12 -be dugod a banan csatlakozokat. +9V ertelem szeruen a +3.3V es +12V -bol emelheto le ugyanigy...
(#) zsuscsinyo válasza proci hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Szia! Watt-nak igaza van, a kedvedért most mértem rá egy gyári eredeti nokia telefontöltőre... 3,7V van rajta, de nem volt meglepő amikor 8,29V -ot mutat a műszer. Általában a telefonokban van stabilizátor, mert egy hibás töltő miatt mehetne kukába a telefon. Hidd el jót akar de ha mindenképp rá akarod kötni a PIC-et akkor többször már nem kell. És ők ezt szerették volna tudatni veled. Itt segítenek a másiknak, nem azért írták ezeket hogy beszólogassanak, de manapság műszer nélkül egy ledet nem kötnék be, nem hogy egy PIC-et!

Kérek ezt se nézd sértőnek, de nincs más út, ha megölöd a PIC -et az már egy műszer árának a fele..
(#) ha3fjf válasza trudnai hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Köszi a választ, ezek szerint a kontrollert kell helyesen megválasztani, hogy elég hely legyen benne.
Egy másik kérdés: USB-Firmware frissítés, Microchipes progival miért csinál néha érdekességet USB csatlakozás során? Néha felismeri, néha nem. Ha nem ismeri fel, eszközkezelőben letiltás/engedélyezés után ismént működik a firmware frissítés...Normális (nem frissítés) üzemben 99%/1% ez az arány...

További szép napot!

73!
(#) potyo válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Azt érted, hogy miért jelent meg a szellemkép, amíg nem tettél be üres karaktert?
(#) zsuscsinyo válasza potyo hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Igen, valószínű akkor kapcsolt át a másik kijelzőre mikor éppen át akart váltani az adat. Így "magával húzta" a másik kijelzőre ahol még volt benne egy leheletnyi élet
(#) potyo válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Ezért kérdeztem rá, mert kontrollernél nincs olyan, hogy "valószínűleg". Nem láttam a programodat, de így látatlanban azt merem mondani, hogy a programod úgy működött, hogy kiírta a szegmensvezetékekre a következő digiten megjelenítendő adatot, majd a digitvezetékekkel átkapcsolt a másik kijelzőre. Na ez a két lépés között jelent meg az előző kijelzőn halványan a következő digiten megjelenítendő szám. Azért halványan, mert csak 1-2 utasítás idejéig volt bekapcsolva.
(#) trudnai válasza ha3fjf hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Huha, milyen eszkoz az amirol szo van?

USB-nel siman meg lehet tenni, hogy egy-egy node nem latszik normalisan, csak bizonyos skorulmenyek kozott. Magyaran az eszkoznek lehetnek kulonbozo konfiguracioi. Pl. lehet egy adat interface-e annak az eszkoznek amin keresztul a fw frissitodik es az csak akkor latszik ha tudja az eszkoz most frissiteni szeretnenek. Konfiguracio valtast pedg resettel erik el.

Namost pl ha van egy jo nagy kondi a Vusb -n akkor lehet nem fog megfeleloen resetalodni az USB eszkoz es aloall ez az allapot. Vagy ha nem kepes a fw valami miatt idoben valaszolni a setup kerelmekre (elektronikai vagy fw hibak miatt). Pl a PicKit2-nel a Vusb-re kellett tenni egy ellenallast a fold fele, hogy a tapszuro kondik ki tudjanak sulni, ezzel ertek el, hogy levalasztaskor a kondi kisuljon igy ujra csatlakoztataskor a reset allapot bealljon.
(#) ha3fjf válasza trudnai hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
18F4550I/P az eszköz, a szoftver pedig a Microchipes CDC Serial emulator. Az eredeti folyamat szerint USB-re dugás esetén az alapprogram indul el, feltelepítve egy soros portot, majd azon kommunikál a PC-vel.
Ám ha nyomva tartom az SW2-t, majd SW1, akkor átkapcsolna bootloaderre. A probléma ekkor kezdődik igazán. A régi (soros portot) hardver eltávolítódik, de az új nem, vagy hibásan ismerődik fel. Ha letiltom (nem eltávolítás), majd újra engedélyezem, a bootloader rendesen elindul. A jó nagy kondi rajt van, de egy 1k-s ellenállással. A Pickit2-ből pedig az újabb fajta van, piros gombos, ebben már ezt is megoldották. Mit szabtam el?
(#) watt válasza ha3fjf hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
A PICKit2-ben találsz "Jó nagy kondit"? Szerintem ott lesz a hiba, vedd ki!
(#) trudnai válasza ha3fjf hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Ez egy Microchip hivatalos demo board USB fejlesztesekhez? A USB framework+bootloader es a CDC melyik verzio? Mit jelent, hogy hibasan ismerodik fel, hogy a CDC-nek megfelelo com portnak akar felismerodni, vagy hogy azt irja ki hibas vagy felismerhetetlen eszkoz? Nincs valami USB snoopered amivel az USB adatforgalmat lehet vizsgalni (szoftveres is valoszinuleg elegendo lenne)?
(#) zsuscsinyo válasza potyo hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Igen pontosan, előbb kapcsolta be a kijelzőt, és utána váltott számot
(#) rogers hozzászólása Júl 18, 2008 /
 
Hi ..

Kellene egx kis segitség mert elakadtam. C-be nem igazán tudok programozni de most muszálj lenne mert Usb-n keresztül küldök adatot a Pc-nek de mivel a nyomógombot nem tudtam pergésmentesiteni ezért több impulzust küld.3-4-et 74hc00 nem lett jó mert nincs csak záró a Reed relén.Találtam 1 forrást de nem müködik valamiért.
void sample()
{
if (contact)
{
if (counter > 0) counter-- ;
if (counter = 4) state = 1 ;
}
else
{
if (counter < max) counter++ ;
if (counter = 12) state = 1 ;
}
return (state) ;


Tud valaki esetleg c-be valami jó rutint vagy hogy miért nem jó?

Thx
Következő: »»   245 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem