Fórum témák
» Több friss téma |
Közben rájöttem hogy mivel csökencsem az érzékenységet a kézközelítés iatt volt. Igy más a hang hangossab de maradt az érzékenyseg. Egy ellenálás értékét 20 szorosára növeltem. Majd lessz rajz is.
Sziasztok. Volna itt egy ilyen kapcsolásom megépítve megtekert trafókkal viszont a rádiórészt is meg akarnám építeni lehetőleg AM sávhoz. Milyen tekercset, illetve forgót kéne illesztenem hozzá hogy legalább az AM sávot át tudja fogni (400Khz-1,1Mhz emlékeim szerint. )
Szia! Ha gondolod nekem megvan a Prince 722 kapcsolása. Átküldhetem, nem áll semmiből.
A kapcs rajz 161 Kb, az alkatrész listája 88. Irj ha kell.
Nekem is megvan a kapcsolás de a tekercskészletéről semmi infó amúgy sem. Nekem egy olyan tekercs és kondenzátor "válogatás" kell amivel az egyszerű műsorszóró AM sávot tudom venni.
![]()
Taáltam egy ilyet. Megvannaka tekercs adatai is. Nekem az ECH 81 es radióm volt jó régen. De nem találok rajzot.
Ime az ECH83 nem is 81. A makai könyvben leírt tekercs jó ide. Fejhalgató helyett ellenálás és kondenzátorról megy a hang. Kérdés milyen tekercset akarsz? Én a ferritmagossat szeretem mert könnyen allitható. Szintén függ a tekercs mérete a kondenzátorrtól. A másik képena középhullámú tekercsem van 360pF kondira de az 500assal is jól megy. Kh az 530 tól 1600KHz ig megy. Különben most ez a tekercse van a szuperregeneratív rádióm.
Ez az 50mm-es maggal gondolom légmagos tekercs akar lenni, És akkor az a kondit az anódhoz utána tekercs és katód azt az én kapcsolásomban milyen értékekkel kell bevinni?
A makai könyvben lévő jó lesz hozzá. Nekem müködik vele.
Akkor bigrobi válaszából a 2. képen látható (L1L1.PNG) elvileg jó nekem igaz?
Légamgos tekercs, jobról az első az a föld második megy rácsra az első tekerrcs 3-ik ivezetés a forgókondi. A másik 40 menet nekem az entnnakörhöz meg egy 25 vagy 30 kell a visszacsatolásnak vagy megpróbálni azt a 40et annak hasznalni. Nekem hartley oszcilátoros a mostani kísérleti rádióm, így az első a tranzisztor bázissa, 2. egy potencióméteren keresztül emiter es a 3-ika föld. Ennél nincs visszacsatolótekercs., ha visszalapozol parat ott van apr terv róla, ezt sosem probáltam elektroncsővel. Egy 5cm PVC vízelvezető csőre van feltekerve. Lényegében ez a középhullámú sávot átéri.
Nekem is komplikálódik a helyzet egy oszcilátor felépítéssel nem tudom az egész sávot átfogni 500KHz és 10Mhz között. Egy ellenálást állandoan változtani kell. Mivel a kollektornál kimarad az a potencióméter,a kolektoron levő ellenálásal bajlódok, vagy középhullámra jó vagy rövidre. Vagy oa is potenciométer kell de én nem akarok oda azt. A tekercsemen természetessen több kivezetes van ami megy a bázisra ógy változtatnám a hullámhosszokat. Külon 5-10MHz vagy csak 500-1600Khz be tudom állítani.
Elég egyszerű, és jól működik a leírt gondon kívül?
Egy régi román folyóiratban kaptam,csöves konverter az amatőr sávokra,fel lehet használni a régi tévéroncsok tunerjábol a PCF82,vagy 802 csövet,vagy az orosz 6F1P-t,utána jöhet akármilyen középhullámos szuper,vagy akár DSP-s rádió,ki akarom próbálni.
Igen picit át van alakítva mert van 3 tranzisztoros erősítő így, az emiteren van 1khom ellenáls és onan megy a hang. Majd csinálok 1 rajzot is
![]()
Egy másik rajzot is kaptam,egy szuper amit a mai tranzisztorokból lehet épiteni,a KF trafók helyett 455-s kerámia szűrőket fogok tenni,igy a hangolás egyszerűb lesz,csak a BFO-hoz kell egy trafó,a hangvégfok pedig egy 8002 ic lesz.
Íme gyorsan rajzoltam eggyet. A kondenzator nálam 500pF a tekercs jelenleg 20+60 és ferritmaggal álítom be hogy első legyen a Kossuth adó. A felső 100Kohm potencióméter nincs ott, nálam egy ellenálás van jelenleg 5.6Kohm ha jól emlékszem de 47Kohmig eleg jó de van változás. Akár 2-3méteres anntennával is működik pest ha halkan sőt még símán ferritrúddal is. De 10-12m antennával használom. Földelés nem is kell neki. Ha a kollektornál nincs ott a kondenzátor és az ellenálás nem szól a rádíó. Ha fejhalgatón akarjuk halgatni nem kell a 3 tranzisztoror erősítő. Az az ellenálás helyet jöhet a fejhalagtó és nem 10nF hanem egy 1µF elkó megy. Az erősítőben egy két érték eltér pl. 47 helyett 44Kohm van mert minnel többet akartam regi alaktrészt felhasználni. a 100ohmos ellenálás nélkül könnyen befütyül vagy zúg az erősítő. Valójában volt egy potencióméter az erősítőnél is, az ki van hagyva a az alső emiteren levő potencióméterrel az érzékenység mellet a hangot is állítom. Az értékek jászásával az oszcilátorban el tudom érni hogy szeb hang de halkabb, avgy érzékenyebb legyen sőt a multkor volt az a bajom hogya kezem közelségére reagált. Kollektorra nem ment az erősítő az egész oszcilátort elhúzta, kivéveva ha külön árramforrásról megy a zerősitő pl. aktív hangszóró. Erre a megoldásra egy hibás kapcsolásom miatt jöttem rá.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2018
Nekem van egy ilyen ,,hercegi"rádióm,egyáltalán nem hercegeknek volt szánva,mert a belseje egy közönséges audion néprádió,abban a korszakban amikor már a herceg rádiója már nem lehetet más csak szuper.Itt van a rajza.
És láthatod milyen szép, egyszerű, letisztult kapcsolás. Semmi 22 000 µF szűrés, mégse búg.
Ugyan ezt építem én is, csak annyi különbséggel hogy a gyári tekercskészletet azért nem szeretném végigtekerni,így kap egy tekercset amivel a mai műsorszóró AM sávot képes fogni.
![]()
Az a legegyszerűbb ,egy tekercs régi tévéroncsbol kibelezet 3 mm feritmagra kb 100 menet 0,1-es huzal KH-nak,az antennát meg csatlakoztatod egy 50 pf kondival,visszacsattolást is csinálhatsz reá kb 20 menet de ilyenkor még kell egy forgó a visszacsattolásnak is.
3 mm -es ferritmagra hogyan lehetséges 100 menetet tekerni? (még .1 es drótból is)
Nem gyűrű,egyenes,régi tévé KF trafóból,megy még az antik vaspormagos is.
Akkor a visszacsatolás is mindenképpen kell igaz? Légmagos tekercset akarok mindenképpen, már csak azért is mert jól néz ki a tekercs a régi csövek mellett.
![]()
Az elöbb jött be az Absolutli radio közphullámon ami angliaban van tök pöpec. Csak kcsit halk a 4 trnaziszot nem ojan erös mint 32 avgy 3 elektroncső? Régen ECH83+EL86 al ment hangossana rádióm. itt meg 4 tranziszorral is csendben kell maradni. Ja sikerült rovidhullámba is ez az de valami adatatvitelis tb meg beszed nem jó frekveciákon vagyok.
Akkor csináld stílusossan.
![]()
A legnagyobb bajom talán a hellyel van.
![]()
Elméletileg az én rádióm alig akart nagyobb lenni egy cigisdoboztól, egy tápdobozba fog kerulni ennyit a tervezésról. Sajnáltam nem nagy forgót felhasználni, a nagyobb átmérőjű hangszórón szebb a hang stb. De íme egy ötlet tedd a tetejére a tekercset video link
Szia! Megnéztem neked, ezek a csövek mehetnek 250 voltos anódról. De fűteni is kell őket, az 4 volt a három cső az kb. 3,5 amper. De számolj néggyel. Szerintem egy kb 20 wattos trafó elég lehet neked.
Szóval a 210 voltos anód feszültséggel nagyon nem lőttél mellé ![]()
Itt van a rajz az előerősitő cső átalakitása audionra ,én mégis a ferritmagos tekercset ajánlom,mert azt pontosan be lehet állitani a sávba,a menetszámok ab 100 menet,bc 30 menet 0,1 huzal,a második változat jobban tetszik,mert nem kell a visszacsattoláshoz forgókondi.Ha légmagosat csinálsz,akkor a beállitáshoz fel és le kell tekerjed a drótot amik pontos lesz a KH sáv.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |