Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   185 / 274
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Akkor én rosszul tettem fel a LW-t a padlásra. Azt hittem nem számít számottevően.
(#) bigrobi válasza sany hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Nekem ki van húzva 3x kb 13 meter huzal ha jól emlékszema padláson. A végei ösze vanna kötve es jön lefelé. Én ezt MW re csináltam de jó megy az LW is. 12m nem kevés? Gyári rádió vagy saját készítés?
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 18, 2019 / 1
 
Az antenna szabad hosszát mindig viszonyítsd a venni kívánt frekvencia (sáv közepes) hullámhosszához. A hosszú oldala minél jobban közelítse a λ/4 hullámhosszt. Még középhullámon is igen nagy szabad tér kell ahhoz, hogy megközelítsd a kívánt hosszt.
Dipól szerű antennát rövidhullámon lehet készíteni ehető hosszban.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
(#) bodgabo válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Olvasom itt a hozzászólásokat, és kezdek elbizonytalanodni. Az LW -ha antennáról van szó- akkor Long Wire vagyis hosszú drót. Nálad itt lehet hogy hosszú hullám (Long Wave)?
(#) bigrobi válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Én hosszú hullámúnak értelmeztem. Lehet félreértettük egzmsát?
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 18, 2019 / 1
 
Az antenna vonatkozásában az LW azaz LongWire, azaz hosszú drót antennáról van szó. Az ilyen antennatípus roppant egyszerű, és épkézláb megvalósítható méretben a hosszúhullámú, középhullámú, és a rövidhullámú sáv aljában használatos. Nem utolsó szempont az isem, hogy az ilyen antenna összetekerve hordozható.
Ezekben az esetekben az antenna fizikai hossza mindig rövidebb, mint ami a hangolt antennához szükséges lenne. Ritka az a helyzet, amikor valakinek többszáz méteres, esetleg több kilométeres szabad terület rendelkezésre áll.
Az ilyen antenna típushoz adáskor szükség van a lehangolásra, ami gyakorlatilag az elektromos hosszabbításából áll. Vétel esetén ez nem annyira kritikus, legfeljebb az antenna kisebb feszültséget (teljesítményt) szolgáltat amit azért némileg lehet erősítéssel (érzékenység növeléssel) pótolni.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
(#) ha1drp válasza pucuka hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Ezt elég félreérthetően fogalmaztad meg.....
Az LW (LongWire) antenna lényege az lenne, hogy egy-egy ága legalább λ (igazából 5/8λ) hullámhossz hosszúsága legyen. Kialakítása lehet dipólus illetve monopólus is. A hossz miatt az első ritkán fordul elő. Konkrétan egy KH adó (~500 kHz) esetén egy ág hossza 640 m hosszú legyen legalább. E hosszú antennának az előnye a λ/4 hosszú antennákhoz képest, hogy "nyeresége" van, amit az irányítottsága miatt keletkezik. Az irányítottság a vezeték vége felé mutat. Ez DX munkánál roppant hasznos.
Illesztés, lehangolás stb......
Ne felejtsük el, hogy az antenna közvetlenül terheli a vevőkészülék bemeneti körét, ezért az antennát (, és minden antennát !) minden esetben illeszteni kell a bemenethez. Különösen igaz az egykörös rádiók esetén. A hibás illesztés mindig jelcsökkenéshez vezet!
(#) pucuka válasza ha1drp hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
A hozzászólásomban elsősorban a LW = LongWire vs. LW = Long Wave problémára koncentráltan reagáltam. Semmi irányítottság, semmi nyereség, de még illesztésre se nagyon, csak az adással kapcsolatban, és mellékesen. Szerinted egy 30 m hosszú drót milyen antenna mondjuk KH -n?
Valóban, az antennakör terheli a vevő bemenetét, ezért az ilyen hullámhosszhoz képest rövid antennáknál a laza illesztésen kívül nem sok lehetőség van, az pedig mindig veszteséges az optimálishoz képest.
A LongWire antenna csak egy kvázi szükség antenna, ha van rá hely, és lehetőség a tisztességes antenna elhelyezésére, akkor már nem LW antennáról beszélünk.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
(#) bodgabo válasza pucuka hozzászólására (») Jún 20, 2019 / 1
 
Oké, ezzel tisztában vagyok, lehet hogy a szövegben az MW zavart meg (a Sokol rádión volt a két sáv jelölve MW és LW, gyerek koromban sokat babráltam ). De akkor az MW mit jelent itt?

LongWire szerű (kb 10m) antennával rádióztam tavaly nyaraláskor saját készítésű L-C hangolóval, 7 - 28MHz közt bárhol SWR 2 alá tudtam hangolni. Sikerült is néhány DX.

/P QTH, L-C tuner
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 20, 2019 / 2
 
Gondolom (de nem biztos) MediumWave.
A legfontosabb az antenna hangoló egység. Ha az jó, akkor akár egy kerékpár vázat is le lehet hangolni egy adott frekvenciára. Az persze más kérdés, hogy milyen lesz a hatásfoka.
De a tapasztalatodból is látszik, hogy egy összeköttetésnek nem a legfontosabb paramétere az adóteljesítmény.
(#) bigrobi válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 20, 2019 / 2
 
MW medium wave - KH közép hullám
(#) Simsone hozzászólása Jún 20, 2019 /
 
Sziasztok!
Szinkrodin vevőt szeretnék építeni NE 612 Ic-vel, 88- 100 Mhz re. Ugye az Ic-nek saját oszcillátora van, ha jól tudom 200 megáig. Konkrét rajzot nem találtam erre, csak lényegesen alacsonyabb frekvenciákra.Gondoltam megváltoztatom a rezgőköri értékeket, de az oszcillátor 6-7-es láb kivezetése gondot okoz. Nem tudom, hogy a trimmer kondit ill. a tekercset hogyan helyes bekötni ?
(#) tnl válasza Simsone hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
Tudsz szerezni ne 612-t, amelyik nem smd?
(#) pucuka válasza Simsone hozzászólására (») Jún 20, 2019 / 1
 
Az adatlapján vannak megoldások, azokat átnézted?
Mit szeretnél venni a szinkrodin vevőddel az FM sávon?
(#) tnl válasza Simsone hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
Lehet hogy ez az !

612 osc.png
    
(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
De sajnos azt nem tudom, melyik kellene legyen a trimmer kondi.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2019
(#) Simsone hozzászólása Jún 20, 2019 /
 
Hambazárban lehet kapni SA 612 - 790 ft/db./
Skori féle urh mikrofont. Többféle szupregenerativ vevőt csináltam előkőrrel, némelyik érzékenyebb volt némelyik nem /teleszkópantennával/. A másik probléma az az állandó sistergés.
A cél : minél távolabbról lehessen venni a jelet, és a készülék egyszerü legyen.
Szinkrodin vevőt még nem csináltam /szégyen ide- oda/. Szeretném tesztelni.
(#) bodgabo válasza tnl hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
Szerintem a tekerccsel párhuzamos kondival lehet leginkább hangolni.
(#) Kera_Will válasza Simsone hozzászólására (») Jún 20, 2019 / 1
 
Szinkrodin vevővel nem tudsz FM modulációt feldolgozni.
Azt CW , SSB moduláció vételére használják.(szinkron AMre is)
Szupregek pedig természetesen zajosak ,működési elvükből adódóan jellegzetes "szupreg zajt" is létre hozzák a demoduláláskor.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2019
(#) bigrobi válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
Szupregnél nekem az ultra audon és a Flewelling kapcsolás elég jó minőségű volt igaz RH-n. Más kapcsolásoknál már jómagam is panaszkodtam itt a forrumon.
(#) pucuka válasza Simsone hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
A minél távolabbról, és az egyszerűség nemigen hozható össze.
Sajnos, meg kell építened egy tisztességes szupervevőt, mert erősíteni is kell rendesen. Az SA612, csak a bemeneti fokozat. A kimeneti jelét szűrni, erősíteni, limitálni, és demodulálni kell.
Azért szerencsére mindegyik feladatra vannak integrált áramkörök, úgyhogy nem annyira bonyolult a dolog.
Viszonylag nagy löketet kell választanod a jó jel/zaj viszony miatt, és ehhez kifejezetten rádió műsorvevőkben használt FM KF ic -k a jók.
Persze ettől függetlenül kísérletezhetsz DC vevővel, a repsávra (110 - 137 MHz) jó is lesz. Vagy bárhová, AM adásokat hallgatni.
Elvileg ez az IC is jó lehetne, ha az oszcillátorának a kimenete is ki lenne vezetve, mert akkor PLL -be lehetne kötni. A PLL hibajele megegyezik az FM modulációval (is). De ez az IC erre nem alkalmas.
(#) bigrobi válasza Simsone hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
Van TDA meg még egy valami áramköröm, szuperhet FM, AM vevő a tda ban az erősítő is benne van csak a postakölcség árán, innen szerbiábol veszel 1 új rádiót és szétszeded, ingyen odaadnám. TDA1083 De látom itt is lehet venni.
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
Ma már a szuper is a multé,a DSP vevőket használják amit már cigaretta áron meg lehet venni,kitekben is,minden hulláhosszban használhatók,én például az URH-ban olyan adókat veszek ezekkel a kinai vacakokkal amit a szuper Sony minősigi tunerrel meg sem közelitettem.
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 20, 2019 / 1
 
Igazságod vagyon, én is beleszaladtam a csapdába. Vettem egy olcsó kis rádiót, mondván kitermelek belőle néhány dolgot, KF trafóra fájt volna a fogam. Aztán kinyitva van benne egy IC, két potméter, egy kapcsoló, meg a hangszóró. Semmi több.
Csakhát az olyan, amilyen (meglehetősen jó) de a hallgatáson kívül nem sok mindent lehet vele kezdeni.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2019
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Jún 20, 2019 / 1
 
tda 7088 klónnal foglalkoztam, nemrég, de nem sikerült jól áthangolnom.
Még nem adtam fel, de rossz vele dolgozni az egész panel 2x4 cm es jó lehet kicsit nagyobb.
(#) Simsone hozzászólása Jún 20, 2019 /
 
Érzékenység szempontjából ezek a "kész" IC-ék milyenek? A szupregnél, szinkrodinnál biztosan jobbak?

Mindenesetre, kisérletképpen a szinkrodinnal megpróbálkozom /itt az ideje/.


Köszönet.
(#) pucuka válasza Simsone hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
Az analóg rádióvevőknél az érzékenység, és a sávszélesség szorosan összefügg. Minél kisebb a vevő sávszélessége, annál érzékenyebb vevő készíthető.
Az "egyszerű" vevők azért érzékenyek, mert gyakorlatilag a sávszélessége megegyezik az átvitt hangfrekvenciás sávval. AM esetén a demodulátor gyakorlatilag egy aluláteresztő szűrő.
FM esetében egy kicsit más a helyzet, a szükséges sávszélesség sokkal nagyobb, a zavarelnyomás miatt határolni kell.
A mai korszerű, és érzékeny FM vevő IC -ben koincidencia demodulátort használnak, ez, mivel nem tartalmaz hangolt elemeket igen könnyen integrálható. Ennek a végén is aluláteresztő van, így a kis sávszélesség szintén nagy érzékenységet eredményez.
FM demoduláció.
(#) bigrobi válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
DSP ben nincs izgalom.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 20, 2019 / 1
 
Dehogynem, csak negatív. Engem nagyon zavar, hogy ugrál, nem lehet finoman hangolni. Persze ez egy olyan ember számára aki csak a műsort hallgatja rajta, annak jó, de ha keresgélésre szeretnéd használni, akkor már nem annyira leszel boldog tőle.
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Jún 20, 2019 /
 
Ezt esetleg nem valamilyen automatikus "állomásra ráhangol" dolog okozza?
Következő: »»   185 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem