Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1183 / 1183
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») 14:14 /

Idézet:
„teljesítmény csak 80%”

Ami azt jelenti hogy hibásan lett particionálva alignálatlanul. XP-vel.
A partíció kezdetének eltolása nem osztható (maradék nélkül) 2^20-al.
A hozzászólás módosítva: 14:19
(#) pipi válasza Ge Lee hozzászólására (») 14:27 /

(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») 14:28 /

Minden bizonnyal... Mivel w10-et használok már sok éve, és amikor be lett téve akkor még 100/100-as volt. Lehet, hogy valaki belopózott valamelyik éjszaka és újra particionálta, valamint feltelepített mindent úgy ahogy volt.
(#) Ge Lee válasza pipi hozzászólására (») 14:37 /

Biztosan érdemes, egy olyan valamivel ami w8-nak látja a w10-et.

dat.jpg

(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») 14:38 /

Nem lett volna csoda, mert azt hiszem, több évtized alatt egyetlen ismerősömet sem sikerült rábeszélnem a mentésre, ha már eleve nem úgy állt hozzá, és abból igen kevés akadt. Már felismerem a csendből, miután megemlítem, hogy semmi sem lesz belőle. : -)

Szerintem mérsékelt mennyiségű anyagnál ma pendrive-okat érdemes használni (nem egyet), csak időnként azokat is frissíteni kell. Egyetlen tönkrementtel találkoztam eddig, az évekig a kocsiban volt a szélvédő alatt, egy kamerában... bár olvasható maradt. (Biztosan nem az írás mennyisége lett túl sok.) És van itthon egy csomó az SD kártyákat is beleértve, de cégeknél ilyet használók jobban tudhatják.

A CD-től, DVD-től én félek, bár van még itthon nyersanyag, mert láttam pár év alatt lepattogzó, olvashatatlanná váló szériákat, és elvileg nem a legrosszabbak közül, ill. csak úgy tönkremenőket is.
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») 14:44 /

"L e g a l C o p y r i g h t ( c ) 2 0 1 1 - 2 0 1 2 S e r g e y V o l y n k i n"...
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») 15:02 /

msinfo32-ben szerepel Bővebben: Link
4096 helyett már 2^20 kell

és az XP-hez kiadott HDS még nem adott erre hibát
A hozzászólás módosítva: 15:03
(#) pipi válasza Ge Lee hozzászólására (») 20:53 /

Az align a lényeg, nem hogy minek látná a jövőbeli win12-t
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») 21:36 /

Ne haragudj: vannak fehér foltjaim mert nem vagyok egy Memória János (Johnny Mnemonic).

Még a 4 különböző tárolási forma elfogadható egészséges paranoiaként, de a 6-ra már én is azt mondom, hogy felesleges, ha egyébként a kellő biztonsági szabályok be vannak tartva.

Az eredeti, az USA védelmi minisztériuma általi 3-2-1 ajánlás szerint 3 különböző földrajzi helyszínen, legalább 2 különféle típusú adathordozón - tehát mondjuk 2 HDD és 1 felhő -, 1 közülük teljesen offline mentés. Ezt továbbgondolva én a 3 különböző földrajzi helyszínen, 3 különböző gyártó különböző HDD-in (RAID5 tömbökben) - amik közül egy offline - megoldást alkalmazom, így elkerülhetőek a szériahibák, megvéd a betöréstől, ingatlantűztől, elázástól és a kisebb természeti katasztrófáktól, és semmilyen adat sem kerül ki 3. félhez.

"Van olyan 4GB-os merevlemezem amiről a mai napig ki lehet olvasni ami rajta van"

Ez egyértelmű, mert azoknak a HDD-knek az adatsűrűsége nagyságrendekkel kisebb volt, tehát adott felületen sokkal nagyobb bitek, mozgástér és hibaszázalék volt kalkulálva a rögzítésre. Még a 40-80 GB-os HDD-k korában is meg tudtál úgy bontani egy letapadt fejes HDD-t, hogy ha észszerűen tiszta helyen voltál, nem tapogattad össze az ujjaddal a tányérokat és csak annyira vetted le a fedelét, hogy visszamozgattad a letapadt fejblokkot és rögtön vissza is zártad, akkor még volt esélyed lementeni mielőtt a bele került porszemek teljesen meghámozták volna a tányérokat, az adatokkal együtt. Ma ezt már esélyed sincs megtenni mert egy modern HDD-n négyzetmilliméterenként 9000-szer sűrűbben van rögzítve az adat, hogy a kellő kapacitást biztosítsa (az általad említett 4 GB-ot alapul véve, napjaink referenciájaként pedig 36TB-ot (tudom, ez nem hiteles teszt mert nem uniformizáltuk a tányérszámot és méretet, de a lényegét tekintve gondolom érthető).

Röviden: azért nem várható el napjaink HDD tányérjainak bitméretével rögzített adatoktól, hogy annyi ideig megmaradjanak mint a korai HDD generációk modelljein, mert a mai HDD-k nagyságrendileg nagyobb adatsűrűséggel rendelkeznek, aminek a biztosításához többezerszer kisebb adattároló felület tartozik bitenként, így annak az adatmegtartási képessége is kisebb. Ezeket egyébként már nem simán csak mágneses rögzítéssel viszik fel mert ilyen sűrűségben, úgy már fizikai képtelenség, hanem lézerrel (Seagate) vagy mikrohullámmal (Toshiba) előmelegítve az írandó területet, ami miatt aztán jóval kisebb mágneses teljesítmény is elegendő a felíráshoz, így nem íródnak felül a körülötte maximálisan sűrűn helyezkedő bitek sem.

Az a vicc, hogy a 2.5" méret pont a hordozhatóságra nem jó, mármint úgy értem, hogy túl könnyű a drive és egy vastagabb és merevebb USB 3.0 kábel már simán arrébb húzza az asztalon, vagy megdönti ha meg van csavarodva, háziállat lelökheti, stb. A 2.5" és 3.5" méret közt az az egyik sarkalatos különbség (bármelyik gyártónál), hogy a 2.5"-okban nagyságrendekkel gyengébb a motor, így jóval könnyebben tapadnak le a fejek (Tünet: nem pörög fel a drive, csak alig hallhatóan sípol vagy nyüszít. Javíthatóság: csak laboratóriumi tisztaságúra szűrt levegőjű térben megbontva, speciális fejkiemelő villával.). 3.5"-ban egyetlen nagyon régi szériára emlékszem aminél annyira gyenge volt a motor, hogy hagyta letapadni a fejeket, ezzel szemben 2.5" esetében kb. bármelyikkel elő lehet idézni, és nem is kell nagyon rámenősen kihúzkodni az USB csatlakozót. A teljesség igénye nélkül: ez csak a jéghegy csúcsa.

SSD, memóriakártya, pendrive: egy flash alapú tároló sosem fog annyi ideig adatot megtartani tudni, mint egy hagyományos HDD. A vonatkozó JEDEC szabványban 1 évet rögzítettek, amíg a konzumer SSD-knek tápellátás nélkül hagyva meg kell tudniuk tartani a rajtuk lévő adatokat. A valóságban már nem egyszer találkoztam olyan modellel, aminek a fele sem sikerült. Az SSD gyors, de csak gyors. Arra tökéletes, hogy A pontban felmásold rá a HDD-dről az adatokat, elvidd B pontba, aztán az érkezésedet követően rögtön kimásold egy ottani HDD-re a tartalmát.
A hozzászólás módosítva: 21:37
(#) Gombszem válasza img hozzászólására (») 21:38 /

Idézet:
„... egy alig használt HDD elhagyhatja az adatot pontosan azért is, mert alig van használva: ha a mágneses réteg ellustul (legalább évente nincs átmozgatva vagyis felülírva), akkor megjelenhet a bitrot / bitflip, ami véletlenszerű adatsérüléseket okoz...”

Egy kicsit megrettentem. Van két darab 2 TB 2,5" HHD-m, amit tokkal + USB 3 kábellel vettem néhány éve. Adatot mentek rá, írogatva nem nagyon vannak. Eddig semmilyen gond nem volt velük. Szerinted mit csináljak?
A két HDD teljesen egyforma, a típusszáma is (HX-M201TCB), de az elsőt Samsung-nak, a másodikat egy év múlva Maxtor-nak adtak el.
(#) img válasza Gombszem hozzászólására (») 22:03 /

Igen, az M3-as Maxtor(ok), csak felvásárolta őket a Seagate és azóta a saját neve alatt futtatja a termékvonalat.

Vegyél egy harmadikat (bármilyen 3TB jó) és körhintáztasd meg rajtuk az adatokat:

- Az 1. Maxtorról átmásolsz (Nem áthelyezel!) mindent az új HDD-re,
- szúrópróbaszerűen megnyitsz fájlokat az új HDD-ról és leellenőrzöd, hogy rendben vannak-e,
- ha igen az új HDD-t az óra melletti USB leválasztás ikonnal leválasztod, megvárod míg már nem pörög, kihúzod, aztán megformázod az 1. Maxtort (de csak azt),
- Bedugod a 2. számú Maxtort és arról átmásolsz (Nem áthelyezel!) mindent az 1. Maxtorra,
- szúrópróbaszerűen megnyitsz fájlokat az 1. Maxtorról és leellenőrzöd, hogy rendben vannak-e,
- ha igen az 1. számú Maxtort az óra melletti USB leválasztás ikonnal leválasztod, megvárod míg már nem pörög, kihúzod, aztán megformázod a 2. Maxtort (de csak azt),
- Bedugod az új HDD-t és arról átmásolsz (Nem áthelyezel!) mindent a 2. Maxtorra,
- szúrópróbaszerűen megnyitsz fájlokat az 2. Maxtorról és leellenőrzöd, hogy rendben vannak-e,
- ha igen az új HDD-t az óra melletti USB leválasztás ikonnal leválasztod, megvárod míg már nem pörög, kihúzod, aztán örülsz (esetleg meg is formázhatod (de csak azt), hogy használd.

Ezt a frissítést 1-2 évente megismételed (a többi HDD-ddel is).

Ha bárhol problémába ütközöl, akkor segítséget kérsz.
Következő: »»   1183 / 1183
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem