Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1183 / 1203
(#) Gombszem válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 10, 2025 /

Idézet:
„... A PowerShell scriptet el lehet felejteni ...”

Én más véleményen vagyok, de ez így is jó.
(#) img válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 11, 2025 /

Ismerem az adott két programot, csak nem használom őket soha. Arra gondoltam, hogy a script csak annyiból említendő, hogy meghív valamilyen utasítást valamelyik nevezett programból. Az lenne a lényeg, hogy mit mert az alapján lehet összehasonlítani az elvárt működést a valóban véghez vittel. Szerintem még mindig szilvát hasonlítunk a banánhoz mert ha a tiéd nem formáz akkor tkp. csak feleslegesen veszélyezteti az adatok épségét az ide-oda másolgatásukkal. Ha ráadásul ezt a HDD-n belül teszi akkor eleve ~feleződik a sebesség, plusz a rendszeres megszakítások miatt csak csak lassabb lehet, mint egy másik meghajtóra irányított, szektorról szektorra haladó, optimalizált másolás.

Vagy valamit nagyon elbeszélünk egymás mellett az alapvető információhiányból adódóan.

Egyébként azért nem mentem bele jobban a részletekbe mert egyrészt nem vagyok programozó, így a Windows low level API-k működésében nem vagyok otthon, másrészt a tényállás ismerete nélkül feleslegesnek érzem mert pl. HDD és HDD közt is óriási különbségek vannak: a hagyományos (CMR / PMR) HDD-kre kvázi direktben történik az írás a HDD RAM-jából, míg a modernebb HDD-ken A RAM-ból először egy cache területre (media cache) kerül (a tányérok külső részén, ahol a leggyorsabb a drive), majd (SMR HDD esetén, sorbarendezés után) onnan másolja át a hosszú távú adattároló területre. Hasonló az SSHD-knél, csak azoknál a cache a NAND-ban van. A cache kikapcsolásával pedig a drive a valódi sebességére lassul a tapasztalatok alapján.

Ráadásul az SMR HDD-knél nem olyan egyszerű a törlés / formázás mint egy hagyományos HDD-nél mert az SMR HDD-k ilyen szempontból SSD-ként viselkednek (ugyanúgy TRIM-elni kell őket mint az SSD-ket, ezért a törlési / formázási folyamat sem olyan egyszerű náluk mint a CMR / PMR HDD-knél).
(#) Udvari Zsombor válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 11, 2025 /

Adat meghajtóknak inkább tartok HDD-t, jelenleg 2×HDD+1×SSD felállásban vagyok és így biztosabban érzem magam. Az viszont tagadhatatlan, hogy az SSD-nek hordozható eszközökben (pl. laptop) van igazán jelentősége (nem tartalmaz mechanikai alkatrészeket).

Próbáltam átnézni a cikket de rögtön bele is futottam egy pótlandóba mert ők még a fix 12.5%-nyi MFT területről írnak, holott az már a cikk írásának az idejére is több lépcsőben gyakorlatilag korlátlanra lett emelve a drive kapacitásától függően. Illetve nem rémlik, hogy arról írtak volna, hogy NTFS-nél összekapcsolhatóak az MFT helyfoglalók, hogy nagyobb méretű bejegyzés számára is elegendő helyet biztosítsanak.

A RoboCopy / Xcopy témában annyit találtam, hogy alapvetően a fájlonkénti (metadata) overhead csökkentésével és többszálas futással optimalizálják a folyamatot, amivel gyorsabb lehet mint a szektorról-szektorra haladó szekvenciális másolás sebessége (bár a részleteinek még jobban utánanéznék).
(#) img válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 14, 2025 /

Azt hiszem, hogy megtaláltam a mankót:

https://www.reddit.com/r/sysadmin/comments/1b2rt3r/can_multithreade..._file/
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2025
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Dec 15, 2025 /

Almappák meglétének összehasonlítása

Adott két mappa, azokat szeretném összehasonlíttatni Total Commander programmal úgy, hogy a jobb oldalon kijelölje azokat az almappákat, amik bal oldalon nincsenek meg. (!) Viszont azt figyelmen kívül kellene hagyni, hogy bal oldalon vannak olyan almappák, amik jobb oldalon nincsenek meg. | Jelenleg nem igazán akar működni a mappa összehasonlítás.
Idézet:
„A fájlok mindkét mappában ugyanazok.”
Van erre valami működő metódus?
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 15, 2025 /

Abbol az ablakból kell indítani ahol a kijelölés van, majd be kell kattintani hogy csak kijelölt
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Dec 15, 2025 /

Mire gondolsz? A "kijelölés" menü "mappák összehasonlítása" és "különbözőek jelölése, azonosak rejtése" opcióival próbálkoztam, sikertelenül.
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 15, 2025 /

Nekem magyarra van állítva a nyelv.
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 15, 2025 /

Idézet:
„Menü: Commands / Synchronize Dirs.”
Csak azt akarom, hogy kijelöljön dolgokat és ne szinkronizálja össze a mappákat ‒ automatikusan ne másolgasson semmit se.
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 15, 2025 /

Ez a kijelölés -> mappák összehasonlítása illetve Shift-F2 lenne, de csak fájlokra működik, mappákra nem
(#) veroka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Próbáld ki a Multi Commandert. Én millió éve használtam, és emlékeim szerint mintha tudna ilyet. Ráadásul ingyenes.
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

@pipi ‒ Aha, sajnos csak fájlokra működik, almappákra nem (mekkora hülyeség).
@veroka ‒ Nem tudom, hogy az mennyire jó, de minden, amit szoktam használni az a Total Commander-ben van: mindkét oldalt fülek (zároltak is), Ctrl+Q nézőke és annak beépülői (.wlx), Ctrl+Alt+betű módszerrel való gyors szűrés, fájl útvonal másolása vágólapra, csak fájlnév másolása vágólapra, fájl megnyitása szerkesztésre F4-gyel.
(#) Skori válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Szerintem azért "nem vette az adást" elsőre, mert nem tudta, hogy a "Compare" magyarul összehasonlítást jelent. Vagy azért, amit a suliban is napi szinten látok, hogy ha kettőnél több mondat van leírva egyszerre, akkor a harmadik mondatot már csak 10% olvassa el, a negyedik mondatot meg gyakorlatilag senki sem...
(#) SzervízMacska válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Tegyük hozzá, hogy állítólag idevágó szakmai végzettséggel…
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Működik ez, bár amíg ez az ablak nyitva van, addig nem enged a főablakba kattintani, így nem lehet manuálisan végigmenni a listán, de nem okozott galibát az így indított másolás sem.
(A képen a lista csak egy újragenerált példa, mert másolás után magától kiürül a lista, ami így nem lenne szemléltethető ‒ természetesen eredetileg ← irányba másoltattam.)

tcmd_sync.png

(#) Udvari Zsombor válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Nyugalom, eddig még nem kellett mappákat szinkronizáltatnom ‒ és ezután se fog "sűrűn" kelleni ‒, mivel mindig manuálisan szoktam másolgatni, de ilyen kusza "megvan / nincs meg" állapotnál már nem ment volna.
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Már mindegy, a kívánt tartalmú másolást megcsináltam a "Szinkronizálás" gombbal.
(#) Skori válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Nyilván csak találgatni próbáltam. Zsombor eddigi fórumbeli tevékenysége alapján ez a reakció (ill. a reakció hiánya) teljesen beleillik a képbe. Mindig két emberen múlik a dolog, aki kérdez, meg aki veszi a fáradtságot, hogy válaszoljon, (és egyik sem kötelező). Ha leírod a megoldást, de nem foglakozik vele a kérdező, az csak rajtad áll, hogy hogyan kezeled a továbbiakban. Gyakran találkozom ilyesmivel, és nem csak ebben a fórumban. Van amikor leírom szájbarágósan is a magyarázatot is, de van amikor elengedem a dolgot, mert nem mindenkinek lehet segíteni, csak annak aki pl. hajlandó értelmezni a kapott választ...
(#) Gombszem válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 17, 2025 4 /

Megy itt a pszichológia nagyon. Az is megérne egy elemzést, hogy a fekete képernyő kinek tetszik, és miért. Könyvet sem nyomtatnak fekete papírra fehér betűvel.
(#) bbb válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

Ebben tévedsz. Pár évtizede láttam már ilyen könyvet emlékeim szerint, de azt nem találtam most guglival. Találtam viszont másikat a "fekete könyv fehér betűkkel" keresésre: Bővebben: Link
(#) veroka válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 17, 2025 / 3

A fekete témának OLED és AMOLED képernyőkön, illetve ezek leszármazottainál van értelmük, praktikusan mobiltelefonoknál és tableteknél. Ezeken a képernyőkön maguk a képpontok világítanak, nincs háttérmegvilágítás mint az LCD képernyőknél. Mivel a fekete képpontok nem világítanak, ezért a fekete téma energiatakarékos. Ezt csak azért írtam le, mert nem mindenki van tisztában a fekete témák értelmével.
És ha valaki a telefonján megszokta, az lehet, hogy a laptopon-asztali monitoron is jobban szereti a fekete témákat. Más izlését ne itéljük már meg...
(#) Ge Lee válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 17, 2025 / 1

Mivel nem érted, kielemzem neked, bár nem kell nagy elemzőnek lenni hozzá.
Amikor ott ülsz egyfolytában órákat a gép előtt, mondjuk egy szimulátort nyomkodva, a monitor fénye már annyira le van véve amennyire csak le lehet, mégis olyan érzésed van, hogy majd kifolyik a szemed, na akkor majd rájössz, hogy mennyivel szemkímélőbb egy fekete háttéren dolgozni mint a fehéren.
Nálam sötét a windows háttér, sötét a tcmd, sötét a szimulátor háttere stb.

Az, hogy ilyennel mást próbálsz lejáratni, inkább a te szegénységi bizonyítványod...
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

Ez a windows háttérképem az összes (5db) gépemen (ugye mekkora hülyeség?).

page-bg.jpg

(#) Udvari Zsombor válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

@Gombszem ‒ Nálam is sötét módra van állítva amit csak tudok, az igaz, hogy TN paneles LCD monitorom van, de a sötét mód akkor is jobbat tesz az embernek. Nálam emellett zöld ablakszín is van, plusz az ablak (szürke helyett) zöldes alapszínét a "WinPaletter" program intézte egy régi Win98 témából.
@Ge Lee ‒ Nekem mindegyik gépemen más a háttérkép, sőt, mindhárom monitoromon is más-más kép van beállítva, amiket kedvem szerint időnként lecserélek.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

+1 vélemény: Nekem már a CRT monitoros korszakban is sötét háttérkép volt beállítva.
(#) Régi motoros hozzászólása Dec 17, 2025 /

Ha már Total Commander

Mivel most épp felkaptátok a TC-t, nekem is volna kérdésem vele kapcsolatban.

1. A beépített nézőke, ami [F3] gyorsbillentyűvel lehetőséget ad pl kép vagy szöveg fájlok megtekintésére, állítható e úgy, hogy amit nem tud megjeleníteni, használjon egy másik beállított programot a megtekintéshez, pl *.pdf, *.webp vagy akármilyen más kiterjesztésű fájlnál,
mondjuk a már telepített megjelenítőjét?

2. Ugyanígy, a jobb kattintásos menüből a Szerksztés opcióra választható e különböző programok,
a különböző fájltípusokra, szintén a már telepített programok közül?

3. A kiterjesztés szerinti fájl sorba rendezésnél választható e olyan feltétel, hogy az indítható fájlokat előre sorolja, konkrétan az *.exe, esetleg *.com vagy *.bat fájlokat?
Ez a funkció anno a DOS Navigator -ban benne volt, és őrült jó, mikor nem kell egy mappában csak azért lefelé tekerni 66 képernyőnyit, mert pl tele van *.dll fájlokkal az a mappa, ahol az indító *.exe állomány is található.

Tudom, ki lehet tenni parancsikont az *.exe -hez, de itt most nem ez lenne a megoldás.

Nem tudom elég érthetően fogalmaztam e...
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2025
(#) Doky586 válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

3 Egyszerűbb színeket adni neki: pl exe az piros, dokumentumok zöld, stb
(#) Régi motoros válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 17, 2025 /

Természetesen nekem is kiterjesztés szerint vannak rendezve a fájlok, ahogy a csatolt képeden látszik. De ez nem oldja meg a problémát, mert ha a képed szerint a NanoVNA-App.exe előtt nem pont egy, hanem pl 123 *.dll, vagy bármilyen ABC szerint előbbi betűvel kezdődő kiterjesztésű fájl van, az *.exe fájl lesz a 124.-ik a mappában így természetesen X oldallal lentebb kerül, és ez a probléma...

A jobb klikk Szerkesztés helyett igen írhattam folna az [F4] kombinációt is, nem ez a lényeg.
A lényeg az, ha pl a szerkesztésre beállítom a Notepad++ programot, akkor a szöveges fájlokat természetesen tudom azzal szerkeszteni. De ha mondjuk egy képet szeretnék szerkeszteni, azt hiába akarja a Notepad++ -al megnyitni, semmi értelme. Ekkor az általam használt kép szerkesztőt kellene indítani a szöveges állományokra beállított Notepad++ helyett. Enterrel meg természetesen a Win saját képmegjelenítője indul el, amiben szintén nem lehet szerkeszteni.

Tehát mint írom, a kiterjesztések szerinti szerkesztés sem megoldott.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2025
Következő: »»   1183 / 1203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem