Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szivattyú (vízszint) vezérlés javítás
Lapozás: OK   1 / 25
(#) gabriel80 hozzászólása Ápr 30, 2007 / 1
 
Szeretnék egy megbízható és tarós, egyszerű esetleg kicsit bonyolult (IC), vízszint vezérlést szívattyúra: azaz lenne egy kis 300 l/h akváriumi szívattyú, s ez látná el a balkon és más virágokat tartájból vízzel, csepegtetős módszerrel. a Balkonláda alján 3 cm víztározás van ezt kéne nézni ha elfogy beindúl az öntözés, persze fentről csepegtetve és egy közvetlenül a láda víztárózója beöntőjébe ( esetleg ide lehet rakni az érzékelőket).
Néztem a hasonló forumot de bíztosan elektróda vesztés nélkülit nem találtam, ezért gondoltam akár valamillyen, mágneses, vagy pl.: HRH_2 műkődési elve is megfelene, de az drága. a szívattyú táp230V~, és megfelelő kapcsolási rajzok, és alkatrész lista alapján megépítem, (Budapesti beszerzés).
Köszönettel a segítségért. Gabriel
(#) 925 válasza gabriel80 hozzászólására (») Ápr 30, 2007 1 /
 
Ha egy elég egyszerű megoldást akarsz akkor egy folyadékszint kapcsolót alkalmazol, hozzá egy relés elektronikát ami kapcsoja a szivattyút. Ha kell küldök hozzá egy kapcsolási rajzot.

Nézd meg : www.Conrad.hu Rend. sz.: 701629 Ára:1990Ft
(#) mefi01 válasza gabriel80 hozzászólására (») Ápr 30, 2007 /
 
itt 1 rajz.
1 könyvből koppintottam ezért biztos müxik de még nem próbáltam.
a két pont helyére tegyél 2 kábelt és azt lógasd bele a vízbe , az 1ik led helyére tegyél 1 relét ami a szívattyút kaopcsolja.
szerintem ezzel megoldható a problémád!

jó építést!
(#) tbence3 válasza mefi01 hozzászólására (») Ápr 30, 2007 /
 
Nem lehet csak úgy belerakni egy relét. Kell neki egy dióda is. /pl.:1n4148/
(#) tbence3 hozzászólása Ápr 30, 2007 /
 
Nézd meg ezt! Ez biztos működőképes.
Link
Üdv.
(#) Moderátor hozzászólása tbence3 hozzászólására (») Ápr 30, 2007
 
Egy http:// elég.
Linket javítottam!
(#) tbence3 válasza (») Ápr 30, 2007 /
 
sorry
(#) gabriel80 válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Üdv : Köszi a rajzot, de az 1ik led: az a zöld lenne vagy a piros, s a dióda bekötése hogyan? ( ez egy zárlat kapcsoló lenne), s megbízható esetleg?, de hogy menne s kapcsolna ki és be a szivattyú ebben a rajzban? van erre egy kapcsolási rajz, ahol az elképzelés papíron lenne, rellém az van, s trafók is 9 és 12 v.
Köszönöm.
(#) gabriel80 válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Ez lehet az amit gondoltam, de a rajz kusza, ha valaki átültetné normálisra, esetleg bekötésire azt megköszönöm, mert igaz a müküdése fordítva van mert ez itt talajvíz elszívás automatikusan szerintem, de az 1 és 2 véget fordítva használva töltésre is lehet használni ( ja it mivel a föld állandó, nem lesz elektrolit vesztés, mert 12V= a rendszer, de úgy tényleg működő képesnek néz ki, de az 10 led mit jelez ki? rellé ami van nem fiatalok, de még nem lett használva: evig KR 11s (110DC 12V=, és 4A kapcsolhat, 120R), KR 8s (220V AC 50Hz, 4A kapcsolhat, 4.5KR), s mivel a alamra nem hang kell hanem egy biztonsági kikapcs, mivel ha tovább nyomja a szivattyú, kb 50 l vízet nyom ki, az nem jó. Ötlet, s Köszönöm.
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Nemrég csináltam egy ilyesmit. A procinak adja a jelet, a lényeg az elektródák váltakozóáramú táplálása az erózió elkerülése végett.
Egyébként, ha a környezeti hőmérséklet mindig magasabb az öntözővíz hőmérsékleténél, akkor termisztorral is lehet vízszintet érzékelni.(a hidegebb víz ha eléri, akkor kapcsol.)

Vízsens.GIF
    
(#) gabriel80 válasza 925 hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
ez tényleg egyszerű, de ilynben én is gondolkodtam, egy úszót, s a tetején érintkezőkkel, ami zárja a szivattyú vezérlő rellét, de ez elég megbizhatatlan, mert volt hasonló, s ha beég az érintkező, hát gazdagabb vagyok 50l vízzel, sajna erre a megoldásra gondoltam a valahogy mágneses érintkezőset, olyat mint az ajtó nyitás érzékelő? javaslat? Köszönöm.
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Csak halkan jegyzem meg, hogy én vízszint érzékelést iőzítő nélkül sosem építek. (ha egy adott idő eltelte után sincs szintjelzés akkor is lezár a töltés) A klozet-tartályom 20 éve így megy...

Nem tudom, hogy egy tálcában mennyi helyed van a mágneses megoldásra, hiszen ott valamilyen - pl hungarocell - úszóra ragasztott kis mágnest kell emelnie a víznek.
(#) gabriel80 válasza 925 hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
üdvi, esetleg ez: Rend. sz.: 156523
ismeri valaki? Conrad oldalról.
az a gond az uszóssal, hogy a balkonláda töltőjébe kell tenni, aminek a tetején ott a csepegtető, és a hely is kb 4cm átmérőben, mindennek. hát ez van.
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Üdvi, biztos jó lehet, de mi hova kerül ebben a kapcsolásban, s hogy adok neki 3 v 50Hz-et?, illetve a + ra lehetne kötn valami rellét, vagy máskép?
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Ez jó kiegészítő lehet a (#81875) ra , amúgy ez áll legközelebb az elképzelésemhez, vagy esetleg (#81859), de ennek nincs biztonsági rendszere, vagy van?
neked van valami kapcsolási rajzod és mükődési elve?
Köszi előre is.
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Nah, összerajzoltam Neked.

Tölt.GIF
    
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Köszi a rajzot, ( előző kérdésedre, a víz hőmérséglete ua , mivel a balkonládák és víz tartály ugyan ott van.
A rajhoz, akkor ez hogy is működik, úgy látom két végpont van, s jók a leírt valamelyik rellé ehez a kapcsoláshoz? a végső kettő tranyó mi legyen, illetve elején a GDS is milyen legyen, illetve ha a 4093-hez a lábak számát is hozzá írnád, az még jobb lenne, és hogy is működik? Köszönöm.
(#) Topi válasza gabriel80 hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
4093-hoz lábszám itt:
http://www.hobbielektronika.hu/katalogus/alkatresz_88.html
Kinézed magadnak valamelyik kaput, és a kapu IC tápfesz lábát...
(#) PCB válasza Topi hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Szia !

Kicsit módosítva a (#81875) rajz.

Ebben az álapotban

szintérzékelő 1K (ilyen ha minden igaz kapható is)

20%-ig Piros LED
20% - 80% közt Piros/Zöld LED
80% -tól Zöld led világít

Üdv!

szint.gif
    
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Máj 1, 2007 / 4
 
Hogyan működik...
Az elhelyezett 3 érzékelő - ahogy a képen látszik - úgy van elhelyezve, hogy a test és az alsó kb egy magasságban, míg a felső a megkívánt felső határszinten. A kiinduláshoz tételezzük fel, hogy a szint megfelelő, tehát mindkét szint-elektróda vezetést észlel. Telik az idő, fogy a víz, elhagyja a felső elektródát = nem történik semmi észlelhető. Ha a vízszint az alsó érzékelőt is elhagyja, a kimeneten a relé meghúz, egyben elindul egy időzítés - amit méréssel meghatározva (mennyi idő kell a feltöltéshez) kell belőni az érték nélküli kondival. Ha a vízszint ezidő alatt eléri a felső elektródot, a szivattyú leáll, úgyszintén leáll, ha az idő letelt.
Tápegységhez csak kéttekercses trafó alkalmas (szinte minden nyáktrafó ilyen), mert így egyszerűen előállítható egy stabil - majdnem négyszög alakú - 50Hz az elektród-erózió megelőzése végett. Szabadon álló elektród esetén az 50Hz a 100nF-os kondin keresztül nyitogatja a FET-et (pl BF244), ami 220ohmmal sütögeti a 4,7µF-os kondit, így az nem tud feltöltődni. A víz viszonylag kis ellenállása a talaj felé vezeti a váltót, így ekkor nincs ami nyitogassa a FET-et, a 4,7µF feltöltődik tápfeszre. A "keresztkapcsolt" két NAND- kapu R-S flip-flopot alkot, az alsó érzékelő FET-je utáni pedig invertál. A negyedik kapu az időzítő, hasonló kapcsolásban, mint a FET-es sütögető áramkör. Amikor a flip-flop bebillen és a relé meghúz, a felső kimenet nullába megy, a 10k-s soros ellenállás közel talajra kerül, a tranzisztor lezár. Az 1megás ellenálláson keresztül elkezd töltődni az érték nélküli (bemérendő) kondi, majd mikor elérte a schmitt-trigger billenési szintjét, lezárja a relével soros alsó tranzisztort = relé elejt. Az áramkörben alkalmazott kapacitások és a schmitt-triggeres NAND, nagyfokú zavarérzéketlenséget biztosít. A tranzisztorok pl a BC... sorozat tagjaiból szabadon választhatók, gondolom a reléd nem vesz fel 50mA-nél többet 12V-ról.
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
Köszönöm a részletes magyarázást, ez pontosan megfelel, összevetem a rajzzal, s értelmezem. ez olyan nagyon biztonságosnak tünik.
,remélem megépíthetőre, s működőre kreálok ezen a héten a sok küzül. mindenki örömére. ha lenne még pontosítás nyugodtan, beszerzés pl.:Lamexnél, vagy van olcsóbb is ott elvben lehet nagykerben vásárolni 2000Ft-tól.
Üdv.
(#) gabriel80 válasza PCB hozzászólására (») Máj 1, 2007 /
 
ezt is megnézem, vélemény a tönniről, szerintetek, melyik megoldás lenne a legjobb, olyan lehetetlen feltételekkel, mint, stabil, és megbízható legyen. Köszönöm , ezt is értelmezem, remélem ezzel is boldogulok.
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 2, 2007 /
 
üdv! néztem a rajzokat és filózok, mind jónak tünik, vélemény mert az 555 olyan ki be kapcsolós a tiéd olyan bonyolult de biztonságos, illetve volt más, melyik legyen?
Köszönettel a javaslatra vonatkozó észrevételekt. ,
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Máj 2, 2007 /
 
Ezek az áramkörök kiválóan működhetnek, bemutatásra, szemléltetésre különösen alkalmasak. A 27k-s ellenállás a vízen fél mA-t hajt át (DC). Így az elektródák 2 hónapnál többet nem hiszem hogy kibírnak. (az én első klozettartály töltőmben a DC elektróda táplálás miatt a végén már laposelemből kihúzott szénrudat tettem, de ez is jégcsapszerűen lerohadt) Szóval ezeknek az áramköröknek a bemenetére is felakaszthatod az AC-táplált FET-eket, ha tartósságra törekszel. Én 3V váltót 1megás ellenállással küldök a vízbe...
(#) gubi hozzászólása Máj 24, 2007 /
 
Sziasztok! Szettem szét gyári szint kapcsolót, ami nem váltóval müxik (nivelco krk-402) Lm324 van benne vagyhát
akár 741-el is meglehetne csinálni szerintem.
Nemtom sajna lekopintani mert smd meg többrétegü a nyák, de nekem is nagyon kéne.
:rinya:
(#) gabriel80 válasza gubi hozzászólására (») Máj 24, 2007 /
 
Szia , Fentiekben nagyon sok jó lehetőség van leírva.
Úgy érdekes lehet, a gyárid amit darabban néztél, ha van kedved küld el a fotókat, kiváncsiságból.
Üdv.
Amúgy a fentieknek: :nevetes2: MŰKŐDIK :
(#) gubi hozzászólása Máj 25, 2007 /
 
Sok helyen raktam be ilyet és tökéletes csak tizenezer a pontos ára, ja és a párára kicsit alergiás.
(#) gabriel80 válasza gubi hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Köszi, érdekes:
(#) prezoli hozzászólása Júl 9, 2007 /
 
Ha tudnátok segíteni...Olyan problémám lenne hogy egy /vizes/ tartálynak a vízszintjét LED sorral /10-16 db/ kéne kijeleztetni.Ehhez valószínű,hogy egy kapacitív elvű szenzor kéne.Annak idején mintha láttam volna UAA170 IC-vel ilyen megoldást /trabant üzemanyagszintjelző/ .Ha valaki tud rajzzal vagy hiperhivatkozással legyen szíves segítsen
(#) berjoska válasza Sebi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /
 
Ezek a kapcsolások évek óta működnek ipari környezetben egy vízbázisú vegyi trutyit szabályozok vele.
Rozsdamentes heggesztő elektródárol le kell verntük revét
Következő: »»   1 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem