Fórum témák
» Több friss téma |
Így már hibátlan igen
![]() BOSCH Condens 2000F kazán - Computherm termosztátSziasztok,Adott egy új BOSCH Condes 2000F kazán, amihez szeretném egy wifis, rádiós Computherm E400RF termosztátot csatlakoztatni. Amiben nem vagyok biztos az az, hogy a termosztát vevőegységéből a COM/NO portokat egy kéteres vezetékkel a kazán melyik portjára csatlakoztassam. Csatoltam képet a bekötése pontokról. Bennem felmerült a 8-as ("Bemenet külső hőigény számára) vagy a 2-es port ("230 V feszültség alatt lévő, kapcsolt bemenetek"), azonban az utóbbi 230V-os kapcsolt bemenet... Megköszönném tapasztaltabb, hozzáértő kollégák segítségét. Szobatermosztát bekötéseAlu Super 40 GázkazánSziasztok! Egy Danfoss termosztátot szeretnék kicserélni egy Avatto Smart termosztátra. A földszinten és az első emeleten is ugyanolyan termosztát van és külön egy-egy keringető szivattyút kapcsolnak. Abban kérnék segítséget, hogy a smart termosztátot, hogy kell bekötnöm a másik helyére. Előre is köszönöm a segítséget!
Hello! Feltehetően azért nem válaszoltak eddig, mert sok tisztázatlan kérdés van.
- Pontosan mi a termosztátod típusa? Mert az nem mindegy. WT 100 GA vagy GB vagy GC? Mert számodra a GC lenne a legmegfelelőbb. (Dry Contacz) - Nem látni, hogy a régi termosztát mely sorkapocs pontja van bekötve, vezetékek színe és száma? Mert én úgy látom (vagy is nem látom), hogy három vezeték van. Zöld+Sárga ami a védőföld és a fém felületre megy. Továbbá egy zöld és egy fekete vezetéket látok, ami a termosztát 1-es és 2-es pontjára kellene hogy menjen. (Termosztát sorkapocs számai sem látszanak.) - Bár a régi termosztátnak is szüksége lenne (a hiszterézis csökkentés céljából) a Nulla bekötésére, de itt nem látom, hogy ez eredetileg meg lett volna valósítva. (4-es sorkapocsba ment volna) Mert az új termosztátnak szüksége lenne a hálózati feszültségre. Ebből a fázis elvileg itt van, de a nulla nincs. - A relés egységnél is vannak gondok. Ahogy nézem, az S1..Sx pontok a fekete csoki sorkapocsra vonatkozik. Tehát az S4, az "R" fázis, az S5 pedig a "0" nulla. Viszont van a "T1 és T2" a termosztát. Oké, a fázist mind kettő elvileg az S4 "R" fázis pontról kapja. De az melyik sorkapocsra van kötve a másik pontja? Mert a termoszát után S1 és S1 jelölés van, ami az "S1" sorkapcsot jelentené, de az nem lehet közös. Így elég értelmetlen a K1 és K2 (feltehetően) kapcsoló sorkapocs jelülése. Az itt valahogy nem logikus, vélhetően el van írva. (De ez a helyszínen OHM méréssel kideríthető a K1-K2 kapcsolótól.) Mert az alap feladat az lenne, hogy meg kellene 230V-al táplálni az új termosztátot az L és N pontokon (1-es és 2-es pontja a termosztátnak). Valamint a Dry Contakt (4-es és 5-ös) pontot bekötni a T1 és T2 régi termosztát helyére) Tehát vagy a termosztátokat a helyszínen kell 230V-al megtáplálni és csak a 4-5 pontokat bekötni a régi termosztát 1-2 pontja helyett és kész vagy. Vagy át kell alakítani a relés egységnél a termosztátra menő vezetékek bekötését. De ez a felkészültségedtől is függ, mennyire tudod megvalósítani! De első a kérdések tisztázása..
8-as, bemenet külső hőigény számára. Ha minden igaz, ott most egy átkötés van.
Szia!
Köszönöm a teljes körű szakmai leírást és elemzést. Az új termosztát típusa: Avatto WT-81, ME81AH. A régi termosztát 1 - es pontjára a zöld, 2-es pontjára a fekete(fázis) vezeték lett kötve. A védőföldelés a földszinti termosztáttól megy tovább az emeletihez. Kívülről adtam 230V-ot az új termosztátnak. A kapcsoló relé 1-es pontjára a feketét a 2-re a zöld vezetéket kötöttem. A wifis termosztát nagyon szuperül működik. Az szeretném kérdezni, hogy nulla vezeték bekötése után a kapcsoló relé csatlakozóit hogy kell, bekötni illetve átkötni? Még egyszer köszönöm a segítséget! Minden jót!
Hello!
"Az szeretném kérdezni, hogy nulla vezeték bekötése után a kapcsoló relé csatlakozóit hogy kell, bekötni illetve átkötni?" Jól értem, hogy ez arra az esetre vonatkozik, hogy ha nem külön táplálnád meg a termosztátokat a 230V-al, hanem a relés doboztól, a termosztát meglévő saját vezetékein keresztül?
Én csak ezt a manualt találtam, amiből nemigazán derül ki, melyik bekötés az igaz.
Ez az én manualom, szerintem a bal felső kép vonatkozik rám.
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:40
A helyzet az, hogy meg van fázis (fekete), meg van a kapcsolt jel (zöld) és nincs meg a nulla, helyette a védőföld (zöld-sárga) van meg.
A Wi-Fi termosztátnak műanyag háza van, tehát számára a védőföld szükségtelen. Tehát ha a relédobozban megkeresed a termosztátokhoz menő védőföld zöld-sárga erét és azt bekötöd az S5 nullára, akkor a két termosztátnál a zöld-sárgán, nem a védőföld, hanem a nulla fog megjelenni. (Ekkor illik kék zsugorcsővel megjelölni ezeket az ereket. Mind a termosztátnál, mind a relé doboznál!) Így a termosztátnál a következő bekötést lehetne alkalmazni. (Nem elfeledve a földszinten a megtoldást.)
Köszönöm a gyors válaszokat és kapcsolási rajzot.
Viszont kívánok minden jót!
Szívesen. A manual-ban szerintem el van írva az O-NC" jelölés, mert az eredetileg egy váltó kontaktus nyitó és záró érintkezőjét jelölné, melyeknek párja a COM lenne. Lehet azért bam így jelölve, mert esetleg programozható a termosztát, hogy nyitó-vagy záró kontaktust "kapcsoljon" az 1-2 pontok közé. De remélhetőleg eligazodsz rajta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |