Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Az egy közvetlen fűtésű nagyfeszültségű egyerirányító cső tévé képcsövekhez. Milyen elképzeléseid vannak ezzel kapcsolatban?
Feszültség duplázó a szkóp cső vezérléshez. A 230 után van egy biztonsági trafó amire rámegy a többi tápfeszt előállító trafó. A biztonságiról veszem ki a nagyfeszt mert a másikra már nem fért fel. A 86 kapott egy 51nanós kondit amire ráment a kb 470k terhelés. Az osztón mégsem az jelenik meg amit szeretnék. A műszer csak a váltakozó komponenst méri míg a mini szkópon a fél hullám. Most még nem tudom mekkora kondit tegyek utána mivel mindnek van egy határa aminél nagyobbat nem lehet tenni.
Mekkora feszültségre van szükséged? Jobban járnál egy szilíciumdiódás duplázóval, mint ezzel az őskövülettel. A cső fűtését is biztosítani kell.
A határérték 800V. A 2x330 plusz a rács 110 sorba rakva már elég széles sávot foglal magába.
Bontsál ki monitorból vagy TV-ből Damper diódát! 1300 - 1500 V 5 A. Pl. DMV1500, DTV1500, ...
BY228 A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2026
Ha bontani kell, lézer nyomtatóban is vannak kis kapacitású kV-os diódák.
Gould OS 255-ös szkópom van két darab. Ezeknek, úgy látszik gyengéje az 1000 voltos nagyfesz tekercs a trafón. Átüt, menetzárlatosak lesznek és onnantól kész. Vettem valamelyik webshopban 6 darab 230/3 voltos trafót fillérekért. A kis trafók eredeti, 230 voltos primerjeit sorba kötöttem, a 3 voltos szekundereket pedig párhuzamosan. A gyári trafóról lebontottam a szerencsére legkívül lévő 1000 voltos sérült meneteket. A helyére pedig addig tekertem szigetelt vezetéket, amíg az annyira meghajtotta a kis trafók 3 voltos tekercseit, amíg a soros, 230 voltos tekercseken meg nem lett az 1000 volt. Nem túl szép megoldás, de ha valaki nem tud nagyfesz trafót tekerni, akkor áthidalható így a probléma. Hasonló módon te is meg tudnád oldani a nagyfesz problémádat.
Tápfesz kondiSzokásomhoz híven igyekszem túlbonyolítani a dolgokat. Adott a 600V feletti táp amit duplázással tudtam csak létrehozni. Próbából 2db 1µF-os kondit tettem a rendszerbe amit egy 820k-s potival terheltem le. A jel relatív stabil. Ami viszont gondot okoz, hogy csavaros kondiból nem találtam megfelelő tűrésűt. A minuszra ment volna a kondi ház míg az egyik plusz a nullára míg a másik a pluszra. Gondolom olyan verziót még nem készítettek amit 500V fölé terveztek. Ha mégis tudtok erről szóljatok. Addig marad a 2 darabos verzió.A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2026
Helytakarékosság miatt tettem fel a kérdést.
Hello! Nem egészen érthető a problémád..
- A tűrés a kapacitás értékre vonatkozik, régi kondinál ez pld. -10..+100%. De Te vélhetően a feszültségre gondolsz. A kondin található feszültség a próbafeszültségére vonatkozik. - A másik gondod a kétszerezés miatti szigetelésre vonatkozik? Mert a kondi háza a negatív pólusával van összekötve. Ha ez nem kerülhet a testre, akkor szigetelő gyűrűt szoktak alkalmazni, a kondi ház kivezetésére pedig egy nagy "forr-szemet". De mivel ilyenkor a kondi teste pld. 300V-on van, a házat körbe szokás szigetelni. (Pld. régen papírcső, manapság zsugorcső) - A képen látható kondi vélhetően nem 1uF. De a nagyfeszültségű kondi, lehet olaj-papír kondi is, amiből (bár ritka, de lehet 600V-os is. Ha nincs más, két soros kondi, és vele párhuzamosan kapcsolt "feszültségmegosztó" ellenállás a szokásos megoldás. De egy rajz, mindig százszor beszédesebb, mint hosszú monológ. Nem baj ha az, csak egy skicc.
Reméltem, hogy nem két nagy méretű olaj kondival kell megoldani az egyenirányítást hanem egy darab csavaros kondival. Pechemre ebben a feszültség tűrésben nem gyártottak csak ilyen nanós kategóriában. Annál már a kV sem akadály. Mindegy betettem a 2x4µF 600V-osat oszt jó napot.
Eszembe jutott amit a nagy öregek tanítottak talán a muzeális fórumban. Fogj egy csavaros kondit, szedd szét, tedd bele azt amit használni fogsz és lesz örülés. A többi már csak ügyesség kérdése.
Kis kinaiak régóta ezt csinálják, nagy akksi házába kis akksit tesznek, meg egy kis homokot hogy meglegyen a súly. Vevő meg örül az olcsóságnak? úgyhogy a térkitöltést te se feledd , ne kotyogjon a cucc ?
Kondenzátorokkal is megcsinálják ezt. Nem tudom, mennyire éri meg nekik, mert ugyan úgy kell hozzá egy nagy ház, + valamilyen kondenzátor, + kézi munka az összeszereléshez. De biztosan megéri, ha csinálják.
Csak ott lehet léthogosultsága, ahol annyira olcsó a munkaerő, hogy így is megérje. Vagy inkább az lehet, hogy a nagy tételben gyártort alkatrészek amik nem fogytak el, új köntöst kapnak. Például a raktárban maradt 3300µF/35V kondikat az éppen szalagon futó 4700µF/50V serlegekbe rakják. A dolgozó bére az úgy is ki van fizetve, ne kávézgatni járjon, maradjon a szalagsoron.
Katona koromban Január elsején frankfurti leves volt az ebéd, mert szilveszterkor nem fogyott el a virsli. A szakács adott volt, a virsli szintén, főzni meg kellett valamit. |
Bejelentkezés
Hirdetés |