Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TAS5630 vélemények
 
Témaindító: nrgie, idő: Feb 9, 2010
Lapozás: OK   10 / 12
(#) lorylaci válasza sny hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Teljesen differenciális opamp... azt bezzeg nem hagyták el belőle, de ezen spóroltak. Vicces, mert egy iylen alkalmazásban a teljesen differenciális opamp lazán kiváltható tegyük fel egy quad opamppal. 3 opampos instrumental amplifier, majd egy fázisfordító. És akkor van minden: közös módusú zajelnyomás, variálható gain, satöbbi...
Nem is kell csilivili opamp, hiszen csak buffer (nem szűrőben van). Sőt ha nem a leggyorsabbat választjuk, akkor az RF át sem megy rajta.
Amit kihagytak az egy RF stopper. Sőt a 0 ohmok gyakran kis gyűrűk szoktak lenni, vagy kis induktivitások. Ez jóval fontosbab, pláne egy kapcsolóüzemű erősítőben. Nem csak a bementre nem engedi az RF-t, hanem azt sem engedi, hogy az esetleges RF a kapcsolóüzemű erősítőből mondjuk az előtte lévő eszközök felé távozzon, amik nem mindig védettek.

A TI meg nyilávn azért tervezte így, mert így kvázi szimmetrikus bementen van. Az egy jó dolog. Azzal, hogy lekötik a panelen valahol a földre, ez pont elviszik. Ennyi erővel már csak egy opamp is elég lett volna: egy fázisfordító.
(#) sny válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Egyetértek. Abban sem vagyok biztos, hogy bármelyik IC eredeti lenne.

A stab IC-k elvileg LM317, de a rajtuk lévő kódnév ismeretlen a hazai smd 317-hez képest. Katalógusban sem találtam.

Szerintem is tök felesleges ez az OPA1632 oda. Ahelyett, hogy ezt vakításnak odahajították, megoldhatták volna helyette, hogy magasabb legyen a bemeneti impedancia. Kihagyhattak volna a jelútból 4 elektrolit kondenzátort. Ezen felül normális analóg tápokat is tehettek volna...

Holnap megpróbálom a tápokat rendberakni....
(#) lorylaci válasza sny hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
A stabIC elvileg nem kell, hoigy fontos legyen. Maga az IC belül előállít alacsonyabb fezsütlésget egy "digital regulator" egységgel. Nem tudom, hogy ez kapcoslóüzemű átalakító akar lenne, vagy egyszerűen egy lineáris átalakító, ami a digitális és egyéb áramköröket látja el.

A 12V-ról annyi a feltétel, hogy alacsony forráimpednaciával rendelkezzen, és jól szűrve legyen. Ami fontosabb, hogy a gate meghatjó áramkörök kellően le legyen választva, ezt szolgálnák az RC elemek, és persze a hely nyáktervezés.

Persze egy normál tápegység amúgy is ad 12V-ot a 48V mellett. Vagy eleve használ az ember 12V-ot szolgáltató standby tápot, sok megoldás van. Igazából a step-down szerintem felesleges.

Az OPA-t azért rakták oda, hgoy az ember vegye meg, a jó drágát. Persze kevesebb helyet foglal, mint egy quad opamp, vagy egy integrált insturmentation amplifier és invertáló. Én, ha megnézed visszalapozva megosztotam egy primitív panelt. Ott ezt a p-be ki is hagytam. Egyszerűen az IC sziimpla bementiet használtam. Szimmetrikus jelről, tök jó volt.
Ha meg az emebr komolyabb erősítőt épít belőle, akokr úgyis csinále gy preamp boardot, mindenféle egyébb dologgal.

Régen sokat terveztem ezzel az IC-vel, de legnagyobb baja az, hogy drága. és ha elve egy termékpalettát tervezel, akkor nem tudsz felfele menni. A hasonló klefele menő IC-k, meg a kissebb teljesítményt is csak alacsony impedanciákon tudják. A TAS5615-t pl megszüntették.
Hasonló költségen össze lehet hozni egy UcD-t vagy más, modnjuk félig diszkrét megoldást. Persze abban nem lesz ennyi extra, de pl a túláramvédelem megoldása 100V-ig teljeshídban gyerekjáték.
(#) ces98 válasza sanca2 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Sziasztok!

Meg jött az én panelem is. Én még próba előtt kicseréltem a LM2575-ös kapcsitáp IC-t HV típusra, és a bemenet negatív pontját leválasztottam a GND-ről (az RCA alatt van letestelve) ugyanis szimmetrikus bemenetre volt szükségem. Egy Mean Well 48V 320W-os tápról meghajtva 8 Ohm-os terheléssel, azonnal, tökéletesen működött. Megdöbbentő, hogy mekkora teljesítmény jön ki egy SMD IC-ből, minimális melegedés mellett. Nekem hangosítási célra kell, kíváncsi vagyok mennyire bírja a strapát...

Kopi
(#) sanca2 válasza ces98 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Szia

Örülök hogy jó lett a tied elsőre, az enyém még nem, remélem nemsoká jó lesz az is
(#) sny válasza ces98 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Köszi, kikapom az RCA-t. Azt kergettem, hol van lekötve a GND...
(#) ces98 hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan tapasztalatotok, hogy ha a TAS5630 elszáll, akkor azt milyen módon teszi? Arra lennék kíváncsi hogy kell-e utána hangszóró védelmet tenni, vagy az efféle incidenseket a hangszórók túlélik esetleg?

Kopi
(#) lorylaci válasza ces98 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Ha hidkapcsolásban használod, akkor nagyon-nagyon kicsi az esély, hogy a hangszóró károsodjon. Mivel ekkor két átellenben lévő FETnek kell elszálnia. Ha egy FET száll el, akkor nem történik semmi.
Amúgy van benne túláramvédelem meg szinte minden.

Ha relés hangszóróvédelemre gondoltál, akkor az itt amúgy sem védene semmit, 50V-ot és 25A-t nem tudna szinte semmilyen relé sem megszakítani. MOSFET "relét" lehetne használni.

Én már tettem tönkre pár ilyen IC-t szándékosan (egymás utáni sok túlmelegedés), akkor mindkét kimenet nagyimpdenaciás állapotú volt, szóval a logika halt be előbb.
(#) ces98 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Koszi a valaszt. En is ugy erzem, hogy rendesen meg van vedve, de az ordog nem alszik... Szerintem, ha egy fet elszall, akkor is lehet problema, meg hidkapolasban is, mert ilyenkor feltap azert csak rakerul a hangszorora, amig a tularam vedelem le nem old a jo oldalon, bar ez eleg gyorsan megtortenik, ugyhogy lehet, hogy megsem problema. Azt nem tudom, hogy tularam eseten ujraprobalkozik, vagy kiakad shutdown-ra, es reset kell neki...

Koszi, Kopi
(#) lorylaci válasza ces98 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Idézet:
„egy fet elszall, akkor is lehet problema, meg hidkapolasban is, mert ilyenkor feltap azert csak rakerul a hangszorora,”

Nem, ez téves állítás. Teljes hídban, ha az egyik FET elszáll és kinyit, akkor az akkor a másik FET még mindig ott van a sorban. Szóval FESZÜLTSÉG nem kerül a hangszóróra (potenciálja megemelkedik, de a potenciálkülönbség számít).
Egyrészt az LC szűrő, másrészt a hangszóró induktivitása nem engedi az áramot felfutni egy periódus alatt (>300kHz, kb 3us, számodl ki dI/dt=dU/L), így ahogy kinyit az elszállt FET oldali másik FET, akkor rögtön egy tápfesz zárlat keletkezik, ami >100A és ekkor áram képes us-ok alatt kioldani a tápfesz biztosítékát (vagy a tápegység túláramát bekapcsolja).

Az előbbiből következik, hogy még egy félhidas végfok esetén is a hangszórónak semmi baja nem történhet egy MOSFET elszállása esetén, mert 1 nagyfrekis perióduson belül teljes tápfesz zárlat történik.
(#) ces98 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Idézet:
„Teljes hídban, ha az egyik FET elszáll és kinyit, akkor az akkor a másik FET még mindig ott van a sorban. Szóval FESZÜLTSÉG nem kerül a hangszóróra”


Szerintem ez nem így van, mert ha a híd egyik oldalán teszem azt a felső fet elszáll, akkor ugye a hangszóró egyik oldala tápfeszre kerül. Ez a hangszórón keresztül a jó hídoldal kimenetét kezdi tápfelé felhúzni. A jó oldal viszont a visszacsatolása miatt féltápon próbálja tartani a kimenetét, tehát kezdi azt föld felé húzni. Az erőlködés vesztese szerintem a hangszóró lenne. Valóban közben történnek a Te általad említett dolgok is. A rossz oldalon lévő még jó alsó fet rányit a rossz felsőre. Ekkor valóban tápzárlat keletkezik, ha a belső túláram védelem hagyja (feltéve, hogy még működik ilyen helyzetben). Ha nem hagyja felfutni az áramot, és nem áll ki shutdown-ra (nem tudom, hogy túláram esetén hogy reagál), akkor beállhat egy állandósult állapot, miközben füstöl a hangszóró...
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Ez a gyakorlatban sem így szokott történni, de elég ha megnézed egy bizti adattábláját. Fizikailag sem képes us-ok alatt kiolvadni, de általában 20-40ms ideig a névleges áramának a tízszeresét is elviseli, és ez a doksik alapján is csak minimum érték, mert lehet akár a tízszerese is.
A végfokok olvadóbiztosítója pedig a lehetséges anomáliák miatt mindig úgy van méretezve hogy egyrészt lomha, másrészt leginkább zárlatra (tűzvédelem), tehát a kimenetre kiülő tápfesztől nem is biztos hogy kiolvad a névleges terhelésen, vagy csak nagyon lassan.
Aztán hogy ez idő alatt mekkora károsodást szenved a lengőcséve vékonyka huzalja azt döntse el mindenki maga, de láttam már néhány leégett példányt életem során, pedig azok zömét gyári, gondosan megtervezett és elkészített erősítők tették tönkre.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Ge Lee-nek igaza van, egy bizti nem feltétlen ég ki 1 periódus alatt, de modnjuk egy egyszereű védelem kikapcsol. De gyakorlatilag 10-100 periódus alatt biztos nem történik semmi a hangszóróval, de ezalatt valamilyen védelem tutira bekapcsol, ha van.
Ha nagyon védeni akarjuk a hangszórókat, akkor használjunk MOSFET relét. De szerintem teljeshídnál pont felesleges.
Kapcoslóüzemű tápnál meg nézzük meg a védelmünket. Egy LLC konverter ha mondjuk a túláramvédelmet a névleges áram kétszeresére állítjuk be, és nicns írtózatus puffer bank a szekunderen (mert visszacsatolt a táp, akkor minek), akkor 100ss-on belül tuti kapcsol a védelem a névelges áram tízszeresénél.
Nem visszacsatolt tápknál, ahol nagy szekunder oldali pufferbank van ott persze ez nem játszik.

Idézet:
„hangszóró egyik oldala tápfeszre kerül. Ez a hangszórón keresztül a jó hídoldal kimenetét kezdi tápfelé felhúzni.”

Nem, hanem a félhíd kerül tápfeszre. Ott van egy LC-szűrő, a hangszóró azon fele csak pár időállandó után kerül a tápfeszre (az időállandó az saccra 100us).
Idézet:
„jó oldal viszont a visszacsatolása miatt féltápon próbálja tartani a kimenetét”

Nem, a jó oldal a két kimenet különbségét nézni. És ha a bemenet 0-t diktál, akkor a másik kimenet is felfe kezd menni (ha a felső FET megy tönkre). A visszacsatolás a hibát javítani igyekszik.

Mit kell nézni?
A kinyitó alsó FET impednaciája egy nagyságrenddel legalább kisebb mint a terhelés impedanciája. Ráaádsul ott az LC szűrő. Szóval előbb fog a félhíd teljesen felrobbani, mint a hangszóró. De ha van normális védelem a TÁPban, akkor az kapcsol be.
Nézzük meg a FET(és borda) hőkapacitását, és a hangszóró kőkapcitását (számoljuk azzal is, hogy van jó 1mH induktivitás !).

Ha pedig nem akarsz MOSFET relét hasznolni, akokr síma relét semmiképp ne használj, emrt nem véd semmitől. AZonban használhatsz mér CROWBAR védelmet.
(#) ces98 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 14, 2014 /
 
Köszönöm a választ.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Jelentem, nem adtam fel. Aki nem tudná, épp 2 modult élesztgettem, amikor belekaptam a tápkábelbe és rosszul végződött a történet a modulok szempontjából...ez volt már majdnem egy éve... aztán a kezdeti elkeseredés után újból nekivágtam a dolognak.

A saját hibámból kinyírt modulokat újjáépítettem, mondhatni újat építettem. És végre ismét elkészült, így már 4 modul van. A tesztelgetések után beletettem őket a végleges helyükre, ahogy mindig is terveztem. És hogy működik-e a 4 modul együtt? Hát persze.

Gond nélkül összeszinkronizáltam a 4-et.

Nagyon profi. Annyi a dolog szépséghibája, hogy nem fér el táp a dobozban. Nem baj. Külön lesz. Ez most így jó, ahogy van. Jelenleg a többi részt fejlesztgetem, előlap stb... A táp még ráér, most ez az erősítős doboz legyen teljesen kész.

Mutatok egy képet, kb, hogy néz ki. Szerintem nem rossz
(#) saraha válasza zoka hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Hali.Elég jó lett a bele tetszik,gratula.Kívülre mondjuk tehettél volna xlr meg speakon csatit.....Nekem is hasonló van csak a hidalt verzióban.Csak az enyém csúnya mert számítógépházban van a táppal együtt,procihűtővel.
(#) zoka válasza saraha hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Köszi. Eredetileg speakon lett volna, csak nagyon kevés a hely a hátlapon, mert elég kicsi a doboz, másrészt nem is túl olcsó a neutrik, kínaival meg már megjártam...De házimozi / otthoni zene célra lesz, nem kell mindig ki-be kötni, másrészt ez kissé masszívabb rugós csati az átlagnál.
A használat szempontjából döntöttem RCA mellett, mert lesz benn hangerő "poti", bemenetválsztó, szóval nem lesz külön keverő, ebbe megy a PC meg a TV is.
De még van mit fejleszteni
(#) saraha válasza zoka hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Idézet:
„házimozi / otthoni zene célra”

Arra kicsit erős....,nem lennék a szomszédod...
Kínait ilyenekből tényleg ne...Isten ments!
(#) zoka válasza saraha hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Szerencsére halkan is nagyon jól szól, nem feltétlenül a hangerőre megyek, de szeretem, ha van tartalék.
Mondjuk sub-nak autós mélyhangszórót használok, ami 87dB, oda azért kell pumpálni A Wattokat, cserébe rohadt mélyen szól.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) zoka hozzászólása Feb 10, 2015 /
 
Sziasztok! Okoz gondot, ha induláskor a 12V tápot megkapja az IC, de a fő tápot (40-50V) csak néhány másodperc után kapja meg?
(#) lorylaci válasza zoka hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Elvileg az IC nem igényel különleges bekapcsolási sorrendet, legalábbis az adatlap szerint.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Ha jól emlékszem egyszer amikor teszt módban indítottam, véletlenül nem kapta meg a fő tápot, csak 12V-ot kapott, annyi történt, hogy sd led világított. Úgyhogy talán nem gond.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Szia!

Beüzemeltem a 4 TAS-t, most már hónapok óta tökéletesen működik erről a tápról: ITT
Az erősítő és a táp is külön dobozban van. Az erősítő dobozában annyira nincs hely, hogy még a kapcsolóüzemű táp sem fért volna be, így muszáj volt külön dobozba tennem a tápot. Egyenlőre hagyományos trafókkal oldottam meg a tápellátást. 5 sat hangsugárzót és egy sub-ot hajtok vele, tehát összesen 6 csatorna szól egyszerre. Hihetetlen, hogy mire képes erről a sima 400W-os toroidról a 4 modul. Úgyhogy nekem felesleges is most erősebb táp, csak pénzkidobás lenne...
Annyi észrevételem van a táppal kapcsolatban, hogy néha halk pattanás hallható, ha a lámpák kapcsolgatva vannak a lakásban. Ez a pillanatnyi zavar a 12V segéd vagy a főtáp felől érkezik ?
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Hát nem egyszerű kérdés, gondoltam, hogy nem is lehet rá válaszolni így kapásból, de annyira nem zavaró (azt tudni kell, hogy a villanykapcsoló már nem mai gyerek, a lakásban levő többi hifinek is bezavar a kapcsolása).
Úgyhogy mindenképp jó választás volt, hogy ezt a trafót felhasználtam, egyszerűen szobai használatra értelmetlen lenne erősebb tápot használni. Oda-vissza veri a gyári 100e Ft körüli hangrendszereket, meg ezeket a nyomi kis hangprojektoros csodákat).
(#) vandorbot válasza zoka hozzászólására (») Jún 16, 2015 / 1
 
Én rezonáns kapcs. tápot készítenék hozzá.
(#) vajasgeri hozzászólása Jún 14, 2016 /
 
Sziasztok!

Először is szeretném megköszönni lorylaci - nak NYÁK-tervet, ami alapján én is építettem, valamint a többi fórumozó kollégának a hasznos hozzászólásokat.

Összeraktam a 2x300W-os változatot, pár napja járatom és kitűnően működik, meglepő hangja van ahhoz képest is, hogy egyenlőre csak gyors összekábeleztem az asztalomon. Semmilyen zajt nem tapasztalok.

Kérdésem a következő lenne:
Én az alábbi tekercseket használom: Bővebben: Link, mert sajnos az általatok ajánlott T106-2-es magot nem sikerült jó áron beszereznem ( még ebay-en is horribilis az ára véleményem szerint) és ezek a tekercsek borzasztóan melegednek, még üresjárásban is. Igazából csak az okára lennék kíváncsi, mert nem értem. Jelen induktivitások is 15A-t kellene elbírjanak, és mégis melegszenek komolyabb kivezérlés nélkül is. Még nem tudtam kipróbálni, hogy igazi terhelésnél mennyire melegszik, mert a panelban nem igazán szeretik a hangos zenét (A cégtől hozok majd egy műterhelést és akkor azzal megnézem, de simán el tudom képzelni, hogy elpattannak az induktivitások a hőtől ) Sajnos ebben a témában nem vagyok jártas, így egy kis felvilágosítást nagyon megköszönnék.

Másik kérdésem, hogy többen írtátok ha több panelt építetek, akkor az OSC lábakkal össze kell őket szinkronizálni. Ennek mi a konkrét funkcionalitása? Mi történne, ha nem szinkronizálnám őket?

Előre is köszönöm a segítséget, szép estét,
Gergő

DSC_0003.JPG
    
(#) vajasgeri hozzászólása Júl 11, 2016 /
 
Terveztem egy panelt ami az 50V-ból megcsinálja a a 12V-ot , az audio jel szimmetrizálását valamint a visszajelző ledeket (Ready, Clip, OTW2, OTW1, SD). Teszteltem, kitűnően működik minden rajta. A nyáktervet megosztom, hátha másnak is jól jön.
Viszont nem tudom mi történt, pár órát járatva volt az erősítő egy komolyabb mély ládával,majd mikor visszakerült a régi hangfalpárra eltűntek a mély hangok. A CLIP led egyfolytában világít azóta is, és mikor a zenében egy komolyabb mély rész van, akkor a hang megbicsaklik. Fogalmam nincs mi történt, valaki találkozott már ilyen jelenséggel?
(#) dara válasza vajasgeri hozzászólására (») Júl 12, 2016 / 1
 
Probáltad törölni a hibát?A tápok rendben?A segédtápot jol meg kell pufferelni.A segéd panel jol néz ki,de akkor már a fö panelt is rakd fel mert igy nem tudnak csatlakozni.Nekem se sok szerencsém van ezzel az ic vel,összerakás után csak a segédtápot raktam rá,kigyuladt a clip meg a höfok,és nem lehet törölni a hibát.Veszek másikat mert a panel kész van táppal egybeépitve,kapcsoloüzemü.
(#) vajasgeri válasza dara hozzászólására (») Júl 12, 2016 /
 
Köszi a választ, hogyan tudom törölni a hibát? Nekem elsőre jó volt, de aztán egy komolyabb járatás után jött ez a hiba. Most is szól, de nem úgy mint azelőtt, a mély hangok eltűntek belőle.
Nem használok segéd tápot, egyetlen 48V-os tápom van ami 500W-ot tud, ebből csinálja meg a segéd panel a 12V-ot. Elméletileg erről az ágról nem vesz fel 100mA-nél többet, ahogy méricskéltem.
A főtáp rendben van, minden feszültség stabil. Csatoltam a fő panelt, amit nem én terveztem, én csak kiegészítettem a visszajelzőkkel. Egyébként én a segéd panelt a TI honlapján található fejlesztői panel alapján készítettem, ott is ugyan így van megoldva minden.
(#) vajasgeri válasza dara hozzászólására (») Júl 12, 2016 /
 
Azt hiszem megtaláltam a választ a kérdésemre:
". A rising-edge transition on reset input allows the device to resume operation after
an overload fault. "

Akkor ezek szerint ha bármikor túlhajtom az erősítőt és beíródik egy hiba, akkor mindig resetelnem kell? Ez kicsit macerásnak tűnik így elsőre nekem.
Következő: »»   10 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem