Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   128 / 128
(#) greenpower válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Szia

Legolcsóbban az 1€-ért árult 6V/1W-os kicsi panelekkel és 1W vagy 3W-os Power Led-el lehet mogoldani.
Veszel 20 kicsi panelt és 10-15 darab 1W-os vagy 5-6 darab 3W-os ledet.
Lehet sorba vagy párhuzamosan kötni, ahogy tetszik.
A panelek már be vannak öntve epoxiba, csak fel kell ragasztani öket valamilyen műanyag vagy üveg lapra.

Ha több pénzt szeretnél rá költeni akkor pedig határ a csillagos ég, lehet variálni.
(#) cimopata válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Egyfelől a növényeknek valóban teljesen felesleges a fehér fény mivel csak bizonyos spektrumú fényt képesek hasznosítani. Általában pirosas kékes de gondolom növénytől függ TME nél láttam kimondottan ilyen kategóriában ledeket.

Egyébként nálunk is mamámnál is a lenaderek minden télen lent vannak a pincében és eddig semmi bajuk nem volt. Télen a növények is vegetálnak.
(#) cimopata hozzászólása Nov 12, 2017 /
 
LED növényekhez.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
(#) kameleon2 válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Szia! Van már kifejezetten növények termesztéséhez készített led típus. Ha kisebb panel elegendő, akkor nézz körül a Jófogáson. Olcsóbb egy használt panelt megvenni, mint bíbelődni vele. Én mindenképpen polikristályost vennék, mert az mindig termel, még ha kisebb is a maximumon a hatásfoka. Azaz napelem+ LED világítás. Kivitelben és jóságban nekem eddig az Epistar 3W-os chipledek jöttek be. Szerintem már abból is van növényhez való. A többi számolgatás kérdése. Nekem az vált be a legjobban, ha megvettem a ledeket, felvittem a Falstad féle circuit szimulátorba, leteszteltem a valós feszültségen mindent, aztán építettem meg. Sok mellényúlástól megkíméli az embert a szimulátor. Végül Vegetatív ledek
(#) Barret hozzászólása Nov 13, 2017 /
 
Ködös borult időben nem kell várni hogy működni fog,mert akkor még egy 100w-os panel sem tud leadni 10w-ot... Lehet kapni kész led modulokat,amik áramgenerátorosak! azokhoz nem kell vezérlő,csak a bemeneti áram szintje benne legyen az áramgenerátor ajánlott bemeneti feszültségében.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017
(#) Mate78 hozzászólása Nov 13, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat.
Azt hiszem az lesz, hogy veszek egy vagy több panelt aztán nekiállok kísérletezni.
(#) cimopata hozzászólása Szo, 20:20 /
 
Üdv.

Nézegetem már egy ideje a napelemeket visszatápláló rendszereket.
Olvasgattam az EOn-os telepítés menetét arra gondoltam részben vagy akár egészben kihagynám a kivitelezői részt és amit lehet megcsinálnék beszereznék magam.

Elég sok infó van a neten és láttam vannak itt a fórumon igazán szakértők is a témában estleg ha 1-2 jó tanáccsal ellátnának.
Maga a napelemek lerakásáról összekötögetésétől nem is félek hisz követve a műszaki igényeket precizitáson kívül nagy tudományt talán nem igényel.

Kérdésem hogy csinált e már valaki itt teljesen önállóan ilyesmit úgy hogy a végén már csak a szolgáltatónak kellett kivonulnia a műszaki ellenőrzésre és a rácsatlakozás elvégezni?

Egyedül amitől tartok az a papíros része a dolgoknak hisz kellene tervek stb.
Be kell adni a szolgáltatóhoz bizonyos műszaki terveket kiviteli tervet villamos kapcsolást stb. Esetleg ha valakinek van ilyesmi doksija elektronikusan szívesen megnézném.
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:23
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Szo, 20:42 /
 
Eddig 4 rendszert telepítettem. A tervezést, engedélyeztetést erre szakosodott céggel végeztettem. Egyrészt mert a terv elkészítéséhez regisztrált szerelő kell, másrészt az engedélyeztetést is lejátszották abban az árban.
Te regisztrált villanyszerelő vagy?
(#) weend válasza erbe hozzászólására (») Szo, 21:02 /
 
Idézet:
„abban az árban”
Az mennyi volt?
(#) kameleon2 válasza cimopata hozzászólására (») Szo, 21:11 /
 
Szerintem a legjobban akkor jársz, ha most pályázol. 50%-os állami támogatással. Akkor olyan, mintha magad csináltad volna árban.
(#) erbe válasza weend hozzászólására (») Szo, 21:21 /
 
Első kettőnél 16-16000.-, továbbiaknál 30000.-.
(#) cimopata válasza kameleon2 hozzászólására (») Szo, 21:34 /
 
Van most pályázat magánszemélyeknek? Mi a pályázati száma? Nem tudom melyik lenne nagyobb herce hurca, Bár gondolom a telepítő cég megírja a pályázatot.
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Szo, 21:37 /
 
Nem vagyok regisztrál villanyszerelő de ha még meg is terveztetem villamosmérnökként csak össze tudok kötni, pár napelemet inverter meg elhúzni a kábelt a villanyóráig úgy hogy mire kijön az eon felrakni és bekötni az órát és ránéz a rendszerre akkor azt mondja, oké.

16k a tervezési díj?
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:37
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Szo, 21:54 /
 
Kezdhetem elölről, nem mentette.
Nem a tudásodat vontam kétségbe, hiszen olvasgatom a fórumot.
A tervezési-engedélyeztetési díj szolgáltató és helyfüggő. ELMÜ körzetben magasabbak a díjak, ugyanígy a vidék < Bp. Az első kettő (egyszerre) és a harmadik között eltelt egy év. Közben megnőtt a napelemtelepítési kedv, vele a díjak. Mások 1,5-2-szeres díjakról írogatnak.
Vannak rajzaim, bár most hirtelen csak egyet találtam. Ha üzenetben írsz címet, továbbítom.
A rajz, az csak rajz, az elhelyezés, felszerelés, ... nincs rajta, az már mindenhol saját munka.
Befejezéskor a tervező mindenről fényképet kért a készrejelentéshez. Kijöhetett volna ellenőrizni a munkámat, de nem tette.
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:55
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Szo, 22:38 /
 
Igen gondoltam hogy pl a tervezésnek vannak bizonyos követelményei kik végezhetik csak stb azért is írtam, hogy inkább maradnék csak a kivitelezésnél. Ha ott a rajz megvannak a cuccok megcsinálom az alapján. 16.000 írtál a tervezésre ami számomra a mai árak mellet kb ingyen munkának tűnik, külön engedélyeztetésre van díj vagy fizetni való? Úgy értem ha megveszek miden hardvert akkor papírmunkákban a költségek akkor ez a 16.000 vagy afelett és még ezen kívül mi jön hozzá mint bürokratikus költség?

Napelemeket invertert ugyan azt a típust, kiegészítőket ausztriából néztem ott nem kicsit olcsóbbak és elhozza a futár szóval...

4kW os inverter gondoltam 4kW napelemmel de mivel nem sokkal drágább a 6kW 3F inverter lehet megterveztetném 6kW-ra és ha később úgy adódik ki lehetne esetleg egészíteni napelemekkel mert részben a pincetetőn részben pedig a talajon lenne, tető az árnyékos.

4kw napelem most +2kw oot rákapcsolni még később azért gondoltam mert későbbiekbe lehet lenne klíma vagy hőszivattyú még ezt nem tudom és akkor megnőne a fogyasztás.
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:45
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Szo, 22:58 /
 
Írtam többet is. Először is, hol laksz és melyik áramszolgáltatóhoz tartozol?

Nehéz dolog azzal játszani, hogy felteszek nagy invertert fele napelemmel. Általában el se indul. Van 2 MPPT-je, gondolod, csak az egyikre kötsz napelemeket, majd később kibővíted. Csak akkor indul, ha mindkettőn külön string van, nem lehet párhuzamosítással átverni. Ha túl alacsony a stringfeszültség, romlik a hatékonyság. Hiába írják, hogy pl. 190 V-nál már indul az inverter és 850 V a csúcsfeszültsége. Elég szűk az igazán kihasználható működési tartomány.
Amivel játszani lehet, az a túlnapelemezés. Indítod alap vagy keveset az alatti csomaggal, később megemeled a napelemek számát a max. feszültségig (terheletlen állapot -15 fokon ! ). Az MPPT elérve a kiadható csúcsteljesítményt, félreszabályoz. A végeredmény a normál esetben szinusz formájú napi termelési görbe helyett trapézhoz közelít.
Ehhez viszont a túlnapelemezést tűrő invertert kell választani.
Ajánlom tanulmányozásra a következő linket.: Napenergia
Bár mostanában másról folyik a szó, nagyon jó a keresője. Címszóra, hozzászólóra, időpontra, ... lehet leválogatni. Ott is megtalálsz.
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:59
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Szo, 23:24 /
 
Bővebben: Link

2mppt 2x2 csatorna. Talán még a wifi is benne van nem tudom mindegy nem is ez a lényeg de itthon még ezért is elkérnek egy vagyont nem mintha egy wifi olyan nagy költség lenne de akkor is.
7-7 db 270W os panel kezdésnek 2x 225V
Ha ez bővítem késöbb és berakok még sorba 4-4db ot az még mindig csak 412V csúcs.

Igen lehetne túlnapelemezni de egy bizonyos szint felett nem éri meg szerinte. Végére is trapézos termeléssel belerakja az ember a + táblát de sok +-t nem nyer vele mert a csúcsidő megy a kukába. Esetleg szigetüzemnél tudnám elképzelni ott az akkuamortizáció miatt ha kitolható a termelés széle egész koránra és minél későbbre addig sem kell akkut használni.
A hozzászólás módosítva: Szo, 23:26
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Szo, 23:49 /
 
Számolgatták már többen is. Több napelem olcsóbb, mint több vagy nagyobb inverter. A vágás 2-4%, a korábbi kezdés, későbbi leállás, napsütés csökkenése miatti kisebb kiesés többet hoz. kWh/kWp eredmény majdnem azonos vagy jobb, mint az optimumra tervezett rendszereknél. Van, aki Froniust 1,45-ös túlnapelemezéssel üzemeltet.
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Vas, 0:11 /
 
Pl ezen az oldalon van egy termelés napló Bővebben: Link és azt néztem hogy bár csúcsban 34,96kWp a legnagyobb napsütéses időkben sem ment feljebb a csúcstermelés 27kW fölé ami azért érdekes mert még ha 97% os inverter hatásfokkal is számolom akkor is csak a 80%-a a csúcsidőben ami jelentősen alulmarad a maximumtól. Lehet hogy a maximumot az adatlapban nem a magyarországi sugárzással mérték vagy porosak voltak a panelek vagy csak a rossz beesési szög mindenesetre már csak ezért is úgy látom megéri túlméretezni a táblákat mondjuk 25%-al a max inverter power fölé mert úgy is alulteljesít ezek szerint még csúcsidőben nyáron a legnagyobb napsütésben is.
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Vas, 0:46 /
 
Nézegettem a termelési diagrammot naponként és tényleg igazad van még ha 2x es túlméretezéssel is menne akkor is a legnagyobb nyári napütéseket leszámitva ősszel és télen végig a dupláját termelné. Bár a téli 10% os termelésen duplázni nem túl nagy biznisz a nyári 100%-hoz képest. Talán 1,5-1,6x-osát termelné egész évre nézve. Mondjuk ehhez adat kellene csak igy ránézésre nehéz eldönteni.
A hozzászólás módosítva: Vas, 0:47
Következő: »»   128 / 128
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Nov, 21. Kedd
22:10:30
Jelenleg 338 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu