Fórum témák
» Több friss téma |
Talán nem kellene Jenő úr témáját tagadásokkal teleírni.
Az én véleményem szerint egy erősítőnek olyan hangja van, mint ahogy megépítették. És ez lehet jó, meg másmilyen.
Abban teljesen igazad van, hogy egy erősítő végső hangját csak akkor ismerjük meg, amikor már megépült és megszólal, ezt semmilyen számítás vagy szimuláció nem helyettesíti. Ugyanakkor ebből nem az következik, hogy a tervezés során a méréseknek és karakterisztikáknak ne lenne szerepük. Egy erősítőt nem lehet úgy megépíteni, hogy „összedobunk valamit, aztán majd meghallgatjuk”, mert akkor a végeredmény puszta véletlen lenne. A tervezési fázisban a számítások, a munkapont-megválasztás, a torzításeloszlás elemzése és az eszközök karakterisztikáinak ismerete pontosan arra szolgál, hogy egyáltalán esély legyen arra a hangra, amit keresünk. A karakterisztika-görbék nem a hang „helyettesítői”, hanem annak az előfeltételei: megmutatják, hogy egy adott eszköz milyen tartományban viselkedik lineárisan, hol változik a belső ellenállása, hogyan alakul a transzkonduktancia, és ezek mind közvetve befolyásolják azt, amit végül hallunk. A hallgatás tehát a folyamat vége, nem a kezdete, a mérnöki munka pedig nem utólagos magyarázkodás, hanem annak az oka, hogy egyáltalán van mit meghallgatni.
A továbbiakban nem szeretnék ebben a topikban reagálni az ilyen jellegű eszmecserékre. A téma eredetileg Tunerman fejlesztéseiről és építéseiről szól, és a „V-FET és SIT erősítő kapcsolások” topik is ezért jött létre. Nem szeretném, ha a mellékszálak, illetve az ezekre adott reakcióim elvinnék a fókuszt vagy teleszemetelnék a témát. Ha a fejlesztésekhez, kapcsolásokhoz vagy a konkrét építésekhez kapcsolódik kérdés vagy észrevétel, arra szívesen reagálok, de a továbbiakban maradjunk ennél a keretnél.
Bocsánat, hogy nem eresztem a témát, de akkor az eredeti kérdéshez ragaszkodva:
Idézet: „Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e ajánlani olyan eladót, aki megbízható, és nem hamisítvány V-Fet-ket árul?” Nem akarok újabb topicot nyitni emiatt.
Nem azért nem szeretnék konkrét eladót ajánlani, mert nem akarok segíteni, hanem éppen ellenkezőleg. A V-FET-ek (SIT-ek) ma már annyira ritka és drága alkatrészek, hogy egy ajánlás óhatatlanul felelősséggel jár. Ha valaki egy ilyen tanács alapján vásárol, és később kiderül, hogy az alkatrész mégsem az, aminek látszik – vagy nem úgy viselkedik, ahogy kellene –, az komoly anyagi veszteséget jelenthet. A jelenlegi piaci helyzetben ráadásul olyan mértékű a hamisítás és az újramarkírozás, hogy sokszor még az eredetinek tűnő darabokról is nehéz teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy valóban azok. Emiatt én inkább nem neveznék meg konkrét forrást, hanem azt tartom biztonságosabbnak, ha mindenki mérések, karakterisztikák és saját tapasztalat alapján dönt.
Ettől függetlenül szívesen segítek abban, hogy mire érdemes figyelni az ellenőrzésnél – melyik konkrét SIT / V-FET típusra gondolsz? Ugyanakkor szeretném jelezni, hogy az ezzel kapcsolatos részletes eszmecsere ebben a topikban már off-topicnak számít. Elsősorban Tunerman fejlesztései és építései a lényegesek, hiszen ez az ő topikja, ezért csak az ő beleegyezésével lenne érdemes itt tovább vinni ezt a szálat. Ha megfelel, folytathatjuk ezt egy külön topikban vagy privát üzenetben.
Ebben a témában próbálkozz: Vásárlás, hol kapható?
Azért egy kicsit pontosítanék. Itt nincs olyan hogy valakinek a témája, és annak a belegyezése kellene - valamit nagyon félreértettél a fórummal kapcsolatban.. Olyan van, hogy vannak témák, és bárki írhat bele, természetesen lehetőleg olyat, ami a témába vág. Tehát ha V-FET erősítőt építenék, akkor ugyanúgy betehetném ide, és ha erről kérdeznék valamit, akkor sem kell külön engedély rá. Egyéb esetben pedig OFF-ba teszem, ha nem feltétlenül témába vég, de itteni hozzászólásra reagálok, vagy ebbe a beszélgetésbe illik bele.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2026
Rendben, köszönöm a pontosítást, akkor ezt én értelmeztem félre. Természetesen nem úgy gondoltam, hogy egy témának „gazdája” van, vagy hogy bárkinek engedélyt kellene kérnie a hozzászóláshoz. Teljesen jogos, hogy bárki írhat egy témába, amennyiben az a tárgyhoz kapcsolódik, és az OFF megjelölés is erre szolgál.
Én csak arra szerettem volna utalni, hogy jó lenne a fókuszt a V-FET/SIT erősítőkkel és a konkrét kapcsolásokkal, építésekkel kapcsolatban tartani, és nem volt szándékom sem a fórum működését, sem a hozzászólás jogosságát megkérdőjelezni. Ha ez félreérthetően jött le, akkor azt elfogadom és korrigálom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |