Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az ábra nem ad meg értékeket, de vasmagot azt jelöl. Ebből arra lehet következtetni, hogy csak néhány 10 menetes, vastag huzalból készült tekercsre van szükség, aminek az ohmos ellenállása nagyon kicsi.
A súlyból és a munkaigényességből adódó drágaságot úgy érdemes mérlegelni, ha a várható minőségjavuláshoz mérjük. Manapság egyre jobban terjed az a gondolat, hogy a tápegység nagyon fontos részlete bármilyen berendezésnek, például erősítőknél a legfontosabb komponens.
Szerintem is úgy erdemes mérlegelni.
Valószínűleg a gyártók szerint is úgy erdemes mérlegelni. Tehát: általaban nincs akkora szükseg ra, mint smennyire megdragítja a dolgot.
Hello! Hogyan számolom ki a folytótekercs L értékét? Engem is érdekelne. Például a 'B' esetben? Ezek az értékek hogyan módosulnak a 'D-E-F' esetekben?
Ez a tudás már nagyon régi. Az elektronikai alapképzés része. Vagyis szinte minden tervező tisztában van vele. És mégsem látunk olyan erősítőket, amikben ilyen vasmagos fojtótekercseket alkalmaznának. Viszont látjuk az egyéb költségoptimalizáló megoldásokat, amiket a tömeggyártásban rendszeresen használnak.
Szinte biztos, hogy egyszerűen nem éri meg, mert nem hoz annyi előnyt, mint amennyibe kerül. De abban is biztos vagyok, hogy olyan professzionális felhasználási területeken, hadiipar, közlekedés, vagy bármi, ahol nem a költség a korlátozó tényező, ott ahol szükséges simán alkalmazzák.
A transzformátoros téma képei közt van fojtószámítás. A régiek közt keresd (~10 évvel korábbiaknál).
50Hz-en egy ilyen tekercs kb. a trafó méretének a fele - tehát nagy és drága. Viszont kapcsolóüzemű tápokban nagyon gyakran használt megoldás...
Ipari készülékekben is gyakori (50Hz-en is), pl. a lakihegyi 2x 150kW-os adó anódtápjában egy 3 fázisú fázishasítós szabályzó-egyenirányító után LC szűrés van. DC 6 - 12kV / 30A tartományban lehetett szabályozni a kimenetét. Később a higanygőz csöveket kiváltották, primer oldali, tirisztoros fázishasításos szabályozóval. Azon kívül a "félvezetők korában" olcsón készíthető "elektronikus induktivitás", lásd pl. a weblapomon a 230V-os kapacitív led előtéteknél. A hozzászólás módosítva: Csü, 13:59
Bocsánat, a régit nem találom, de Jani'87 felhasználó '25. 04. 03-án feltette a 388. oldalon. A képek 2. lapján található.
Állat riasztóSzép estét!Maratás, tervezés és minden egyéb hiányában csak igy tudom összehozni az állat riasztot . Megprobáltam a képre mimden információt rá írni, rajzolni. Kérdésem hogy igy működhete, valaki láte rajta híbát. Előre is köszönöm .
Ha ez a C-L-C szűrés jó, és az L létrehozható elektronikusan (ami látszólag sokkal olcsóbb mint egy valós induktivitás), akkor miért nem általánosan elterjedt ez a módszer a hétköznapi készülékekben?
Milyen állatot szeretnél elriasztani? Alapvetően az a baj az ilyen riasztókkal, hogy gyorsan megtanulják az állatok, nem kell tartani a szerkezettől és/vagy az ilyen nagy frekvenciájú hang nem terjed messzire.
A rajz szerint a Step-up konverter folyamatosan üzemel. Nem fogja idő előtt lemeríteni az akksit? A FET jobb oldali lába a Source, nem a középső, már ha szándékosan van úgy elhelyezve papíron. A Gate ellenállás nagy, 1 kΩ helyett legyen 10 Ω. A relés modulnak elég lesz a tápfeszültség?
50-100 Hz-en nagyon sok menet kell a megfelelő induktivitás eléréséhez nem csak 10-20.
Az elektronikus megoldás a tranzisztoros C sokszorozó vagy egy jól méretezett áteresztő tranzisztoros stabilizátor. Egy stabilizátornak elég jelentős brummelnyomása is lehet.
Köszi! Pontosan hol is található ez? Melyik topikban? Vagy a cikkek között? Dobnál egy rámutató linket?
Hello!
A relé helyett (látom áthúztad..) az 555-öz le lehet tiltani a Reset lábán, a StepUp konvertert az EN lábán. Vagy kapcsolod mind két tápot egy Fet tranyóval az 555 kimenetéről. Ha ezek piezo hangsugárzók, akkor a meghajtásuk nem jó. Mert az tulajdonképpen olyan mint egy kondi, ami feltöltődik és köszöni, el van. Piezo meghajtása
Szia. A relés modulból ki lesz dobva a relé és az NE, helyette TLC555 , igy elég neki a 2 volt is.
A tőbbi észrevételt kőszi.
Hello!
Egy kicsit őssze zavartál. 1. Az nem sima piezo hanem 25khz es adó, amit lehetőleg a másadik ( 555) modul kéne rángason. 2. Az első (555) modul a mikrofon modulból egy alacsony jelre (2-es lábra) aktiválodik 10 másadpercre, azt kéne a reset lábán tiltani? Milyen megoldással ? A másadik 555, az a 4-es lábán kapcsolódik az első 3-as kimenethez. 3. 2db tápot emlitesz? A táp (akkumulátor ) rajta kell legyen a mikrofon modulon folyamatosan. 4. A stepUp konverter nem kerűl nyugalmi álapotba ha nincs használva? Köszönöm . Idézet: Ha aktív áramköri elem, akkor miért kell rángatni?„Az nem sima piezo hanem 25khz es adó, amit lehetőleg a másadik ( 555) modul kéne rángason.” Milyen állat riasztására szánod a masinát?
Hello! Tekintve hogy nem írtad oda hangszóró típusát a modul paneleket meg én nem ismerem..
- Azt láttam, hogy mikrofon van valamivel, meg hogy indítja a 10sec monostabil panelt. - Úgy gondoltam, hogy a második 555-ös panel egy astabil hangkeltő modul, így azt célszerű leállítani mikor nem vinnyog. Tehát ha a monostabil 555 3-as kimenetét a második 555 4-es lábára kötöd, leáll a második 555 ha lejárt az idő. De ha nem így van, akkor minek a második panel? De ezek szerint csak szaggatja a hangjelzést - A Fet kapcsolja a 25kHz-es hangszórókat. De mikor csend van, akkor minek jár a StepDown átalakító? Tehát ha a DCDC konverter Ic EN lábára (nincs kivezetve a modulon) rákötöd a monostabil 3-as kimenetét, a "szünetidőkben" leállítja a konvertert és fogyasztása minimum lesz. - Továbbá azt is meg kell nézni, hogy az időzítő monostabil újraindítható, vagy nemujraindítható kapcsolású-e. Mert az 555 alapból újraindítható, így nem fog leállni, ha visítozik a 25kHz. (Persze ha átviszi a mikrofon.) - Egyébként meg arra gondoltam, hogy a relé helyett ha egy N-csatornás Fet-et alkalmazol a monostabil kimenetén, akkor a konverter és második 555 fokozat negatív tápját kapcsolhatja a Fet. Így nincs fogyasztás, mikor szünet idő van. (Pozitív táppont meg marad közös.) - A StepUP-nál nézd meg az Ic adatlapját. Ha nincs terhelve, 1-2mA a fogyasztása, ha az EN-el le van tiltva, akkor néhány uA. A hozzászólás módosítva: 11:28
- Most utána néztem az időzítő modulodnak. Ha jót nézek, az nem is használható számodra.
Mert ez nem egy impulzusra időzítő áramkör, hanem a tápfeszültség megjelenése után, a beállított idő leteltével, meghúzza a relét. Neked pedig egy indítójel hatására kellene hogy meghúzzon a beállított időre. - A hangmodulnak van "digitális" kimenete, de az nem derül ki, hogy a hang megjelenés idejére, magas vagy alacsony szintű-e a kimenet. De ha a kezedben van, akkor Te megtudhatod.
Hello!
Az első modul, trigerelhető alacsony jelel, ( egy gomb is van amivel indítható ) ,a mikrofon adatlapja szerint az pont azt csinálja hang érzékelésekor. Megprobáltam mindent leírni a lapra és/vagy oda rajzolni hogy jobban megértsérek a gondolat menetet. Megkeresem a kapcsolási rajzot is amiből kiindultam. A hozzászólás módosítva: 13:49
Oké, ez jól néz ki. Most már csak az a kérdés, hogy a mikrofon milyen jelet ad ki. Mert itt ha nyomva tartod a nyomógombot, akkor állandósul a kimenet. Avagy "nem telik le az idő".
A mikrofonnál az első impulzusra elindul egy időzítés, erre a kimenet "fütyül". (Az első astabil, a hátsó bistabil.) De ha letelik az idő, akkor az astabilt a hangjel, újra bebillenti. A hozzászólás módosítva: 13:54
A mikrofon modul leírása a képen, low level.
Elméleteg a z<mőgő egy irányított sávba hallható igy remélem nem inditja újra a folyamatot. Lásd a képet. A hozzászólás módosítva: 14:01
Ez a leírás már, jobban hasonlít arra amit először feltettél képet, mert ott én is az LM393-at véltem felfedezni. Nem a két 555-ös panelt.
Igen itt alacsony szintet ír, mikor "hall valamit". Viszont a folyamatos alacsony szinttel, itt is gond lesz.
Tőrténhete valami ha a booster EN csatlakozi a másadik 555 reset-jére?
Más valami híbát láttál e?
Nem történhet probléma, de a második 555 Reset-jét az első 3-asára kellene kötni.
Ekkor a második Astrabil és a konverter le van tiltva, ha szünet van. De elsőként meg kell nézni, hogy jelenleg az EN hova van csatlakoztatva. Mert az adatlap nem tér ki arra, hogy annak logikai bemenete hogy van felhúzva. Csak az, hogy 1,5V felett engedélyezett a működés, 0,5V alatt pedig tiltott. Elvileg belül kell hogy felhúzó ellenállása legyen és "lóg a levegőben". Tehát én mindenek előtt feszültséget mérnék az EN lábon, majd árammérésben megmérném a lehúzó áramot a GND-hez képest. |
Bejelentkezés
Hirdetés |