Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4069 / 4069
(#) kendre256 válasza szs hozzászólására (») Vas, 19:06 /

Én ezt olyannak tekintem, mint a szinte felismerhetetlenül életlen képeket... A kérdező még azoknak a dolgát is nehezíti, akik szeretnének segíteni neki. Bocsánat, de nekem ilyenkor nullára csökken a segítő szándékom...
(#) ADK válasza szs hozzászólására (») Vas, 19:42 /

Elnézést kérek mindenkitől!
Véletlenül a "rossz" kiterjesztésű fájlt húztam be.
Remélem most már látható jó minőségben a fotó!

NYÁK.jpg

(#) Bakman válasza ADK hozzászólására (») Vas, 21:08 /

Idézet:
„a készülék a többi típushoz képes nem rendelkezik AAA elemtartóval”
A "többi típus" alatt azt kell érteni, hogy olyan is van a birtokodban, amelyik működik elemről is? Arról/azokról nem lehet mintát venni? Illetve, amelyikben működik az elem, áramszünet esetén csak az adatokat tartja meg vagy a kijelző is bekapcsolva marad?
(#) ADK válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 21:50 /

Nem, nincs másik típus a birtokomban így sajnos nem tudom lelesni. Interneten érhető el több típus. Azt feltételeztem, hogy ez a funció mindben benne van. Nincs az ismeretségi körömben senki akinek lenne olyan típusú ami tartalmaz elemet is. Így nem tudom megválaszolni, hogy a teljes készülék megy elemről vagy csak a memóriát látja el.
(#) Bakman válasza ADK hozzászólására (») Vas, 22:05 / 1

Végső esetben lehet az 5 V-os oldalon is szünetmentes tápegység, pl.: LX2-BUPS-5V (HEStore).

Kicsi a valószínűsége, hogy csak két vezeték miatt nem működik elemről. Inkább arról lehet szó, hogy nem készítettek ennek a verziónak külön dobozt, a meglévőt használták.
(#) Alkotó válasza szs hozzászólására (») Vas, 22:18 /

Nekem is volt a múltban ilyen formátummal problémám, de elég egyszer letölteni hozzá a konvertert, és azóta simán meg tudom nyitni ezeket is.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 22:33 / 1

Nem arról van szó, hogy a számítógép/telefon ilyen-olyan trükkökkel meg tudja-e nyitni hanem arról, hogy a fórummotor tudja-e kezelni adott formátumot. Ha igen, elég egy kattintás.
(#) Lacika válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 22:45 /

Ha valaki Ubuntu vagy Mint alatt akarná megnyitni akkor csak az Apple-féle formátum codeket kell telepíteni, nem kell átkonvertálni a képet ...
  1. sudo add-apt-repository ppa:strukturag/libheif
  2. sudo apt update
  3. sudo apt install libheif1 libheif-examples heif-gdk-pixbuf
(#) tki válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 8:57 /

Trükkökkel. : -) Két dolog történik: az egyik, hogy a fórummotor egy adott kiterjesztésű fájlt képként, megfelelő html taggel ágyaz be a weboldalba vagy sem. A tartalmával semmit sem csinál, az a böngészőn múlik. Ez egyszerűen a fájlnév kiterjesztése alapján történik és ezek szerint a .heic sincs benne a listában.

A másik, ami kellemetlenebb, hogy a többnyire használt böngészőink nem képesek ilyen .heic képet megjeleníteni Windows vagy Linux alatt, ezért jó esetben külső progamot nyitnak meg hozzá, ami vagy kényelmes, vagy néhány gombnyomást igényel (micsoda szörnyűség) - ez beállításfüggő. Maga a vizuális megjelenítés a MS jelenlegi beépített képnézegetőjének sem okoz gondot (régi Windows-okon nem néztem) és az IrFanView-nak sem, de valóban nem eszi mindegyik program.
(#) KU202M válasza tki hozzászólására (») Hé, 9:24 / 3

Vagyis amit a feltöltő megtehetne két kattintással öt másodperc alatt, azt tegye meg hatezerötszáz olvasó száz kattintással fél óra alatt...
(#) tki válasza KU202M hozzászólására (») Hé, 9:28 /

Előbb bizonyítsd be, hogy szándékosan tette. Vagy azt, hogy fel vannak sorolva a Fórumon a használható képek kiterjesztései. Vagy hogy a gyakorlatlanabbnak is ránézésre tudnia kell, ha hibázott. Na ugye.
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:29
(#) KU202M válasza tki hozzászólására (») Hé, 9:32 /

Ennyire azért nem komoly a dolog. Csak megosztottam a gondolatainat.
(#) Lacika válasza tki hozzászólására (») Hé, 10:18 /

Idézet:
„~$ curl -I "https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=429765"
HTTP/1.1 200 OK
Date: Mon, 06 Jul 2026 08:13:31 GMT
Server: Apache/2.4.62 (Debian)
Pragma: public
Expires: 0
Cache-Control: must-revalidate, post-check=0, pre-check=0, private
Content-Disposition: inline; filename="NYÁK.heic"
Set-Cookie: PHPSESSID=feqlp513f12mfeljisf86rtaca; path=/
X-FRAME-OPTIONS: SAMEORIGIN
Content-Type: application/force-download

Rosszul van beállítva a fórum motor, mert ellentmondásba kerül egymással a böngészőnek küldött parancs.
Content-Disposition: inline --- a böngésző megpróbálhatja megjeleníteni.
Content-Type: application/force-download --- azt mondja a böngészőnek, hogy ez egy letöltendő bináris fájl.

Ha a szerver helyesen küldené, akkor valami ilyesminek kellene lenni:
Content-Type: image/heic vagy Content-Type: image/heif

A fórum most elrejti, hogy mi a nyű akar az lenni, ezért a böngésző nem tudja, hogy ez egy kép. Szerver oldalon kellene javítani a beállításokon, elegendő lenne a getfile.php-nak a megfelelő MIME típust visszaadnia a .heic fájlokhoz.
Mellesleg application/force-download használata ma már eléggé elavult megoldás, mert megakadályozza, hogy a böngészők maguk kezeljék a fájlt a beállítás szerint.
Mondjuk az egy más kérdés, hogy a böngésző meg-e tudná jeleníteni mindenkinél, ámbár letölteni letöltené akkor is.
(#) Skori válasza Lacika hozzászólására (») Hé, 11:36 /

Gyakran futunk bele olyanba, hogy a kérdező valamilyen "egzotikus" fájltípust tölt fel, és itt nem elsősorban a .heic-re gondolok, hanem pl. különféle nyáktervező programok, vagy áramkör szimulátorok saját formátuma. Ha éppen nincs telepítve a megfelelő program hozzá, akkor nem tudom megnyitni. Persze lehet kérni a kérdezőt, hogy tegye már fel olyan formátumban amit mindenki !! meg tud nézni, (jpg, png, gif képként, vagy akár pdf-ben), de ezt mondhatni mindenkinek magától is kellene tudnia, hogy nagyobb eséllyel kapjon választ a kérdésére. Ugyanis jön szembe egy kérdés, de olyan tervezőprogram fájlformátuma van csatolva, amihez nincs kéznél feltelepített program, akkor lehet, hogy egyszerűen továbbgörgetek, mert így nem tudok segíteni. Az is lehet, hogy éppen olyan gépnél ülök, amelyre nem tudok telepíteni, vagy az adott és éppen használt oprendszerre nem létezik az adott program amivel meg lehetne nyitni. Csak magamból kiindulva: Felteszek egy fájlt (lásd csatolmány), amiben a kapcsolási rajz van. Windows alatt is kevesen tudják megnyitni, a többi oprendszer alá meg tudtommal nem készítették el a TINA-t. Viszont ha feltenném képként akkor bárki meg tudná nézni.

Megnéztem a HEIC formátumot megnyitja-e a böngészőm: NEM (3 különböző böngésző van telepítve) biztos van olyan amelyik megnyitná, de mivel jelenleg nem használom ezt a képformátumot, nem tudom hirtelen mivel akarnám megnyitni. Nyilván valamelyik képnézegető ismeri, és meg tudnám oldani, csak az a kérdés, hogy akarok-e további időt rászánni erre...

modell_01.TSC

(#) bitmixer válasza Skori hozzászólására (») Hé, 11:45 /

Nekem ez pl. letöltődik, el is indul a TINA, de nem jelenik meg semmi, csak valami "noname" jelzés.
(#) Skori válasza bitmixer hozzászólására (») Hé, 13:21 /

TINA12-vel mentettem le. Milyen verzióval próbáltad?
Valami ilyesmit kellene látnod: (ld. csatolt kép)

Többieknek: Ugye mennyivel többen tudják megnézni olyan képként amit a böngésző is támogat
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:22

modell_01.png

(#) bitmixer válasza Skori hozzászólására (») Hé, 14:42 /

Hát igen, nekem elég régi van... 9.3.150.4 SF-TI. Valamikor próbáltam frissíteni, de már nem emlékszem, miért nem sikerült.
Következő: »»   4069 / 4069
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem