Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Közben szétnéztem, ezt a bekötési módszert hívják Steinmetz-kapcsolásnak...
Az üröm az örömben, hogy kevesebb a hatásfoka mint a segédtekercses aszinkron motornak. Mi lehetett anno az üzletpolitika, hogy mégis ezt választották? Hacsak nem az, hogy "a fenééébe is, van egy vagon három fázisú motor, használjuk ezt". Majd ha elfogy, átállunk a segédtekercs motoros mosógépgyártásra.
Csak találgatni tudok, de egy gyártásba kerülő terméknél nem feltétlen a villamos jellemzők az elsődlegesek, nagyon fontos a hatékony gyárthatóság.
Ez egy kis motor, de a vas kellően arányos geometriával rendelkezik. A vasmag átmérője 24 horony kényelmes kialakítását tette lehetővé, 4 pólusú segédfázisos elrendezéshez 4 db főfázis és 4 db segédfázis tekercs kellene. Ennél két lehetőség van, az egyik az azonos tekercselés a fő és segédfázisra. Kis motoroknál szokásos megoldás, de szintén nem optimális. a 24 horonyban ez viszont nem helyezhető el egész hornyokkal. Minden tekercsre 3 horony jut, azaz oldalanként 1,5. Meg lehet csinálni, kétrétegű tekercseléssel, plusz horonyszigeteléssel, komplikáció. A másik megoldás, hogy a főfázis tekercsek 4 hornyot foglalnak, a segédfázis kettőt. A lépés 4-6 (kettő marad ki közötte) a főfázisra, ami nagyon szűk, nehezebben kivitelezhető. A segédfázis tekercs pedig sokkal több menet egy horonyban értelemszerűen sokkal vékonyabb huzalból. A vékony huzalnak nincs tartása, nehezebben kezelhető, több menet tekercselése több idő, komplikáció. Ezzel szemben a alkalmazott megoldás kényelmes lépésköz, egyfajta huzalátmérő, kevesebb és csak egyfajta tekercs, kevesebb tekercsfej szigetelés, hatékonyabb gyárthatóság. A Y kapcsolás miatt a tekercsek feszültsége kisebb, ez kevesebb menetszámot és vastagabb, jobban kezelhető huzalátmérőt jelent. az indítónyomaték a keverő tárcsa elindításához meg elég volt. Ennek pont az ellentéte a Hajdu centrifuga, ahol a vas geometriája pocsék, nagy átmérő nagyon rövid vas hossz, azonos FF és SF tekercsek, és a szükséges réz a teljesítményéhez képest nagyon sok. A réz nagy része a tekercsfejekben van. Bizonyára ennek is oka volt, a pici teljesítményhez mérten talán nagyobb indítónyomatéka volt mint más azonos teljesítményű megoldásnak. (amivel nem lehetett így sem dicsekedni) Egyébként a korábbi pedálos változatban pont ugyanolyan Y tekercselés volt mint a mosógépben.
Igen lehet a gyárthatóság is közre játszott. Viszont itt akkor ha jól értem, arról van szó, hogy a fázistekercsek nem konkrétan 220V -ra vannak méretezve jól érzem?
Mivel kettő van sorba kötve, 1-1 tekercs 110V -os? Tehát direkt három fázisú hálózatról táplálva, csak a csillag bekötés jöhet szóba.
A fázisfeszültségek 230V / gyok(3) = 133V-ra adódnak. a 133V + 133V vektoriális eredője a 230V vonali feszültség. (Persze, lehet, hogy nem így méretezték, hanem a tekercsre ténylegesen jutó 115 illetve akkor még 110V alapján)
3x400V-os 3 fázisú hálózatról a direkt bekötés nem jöhet szóba. Delta kapcsolás esetén 3x133V lenne a vonali feszültség Y esetén 3x230V Ez utóbbi viszont vidáman használható egy 1 fázisról táplált 3x230V kimenetű frekvenciaváltóról, ami stabil forgó mágneses mezőt ad és sokkal jobb mint bármilyen egyfázisú frekvenciaváltós megoldás. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2026
Való igaz, kicsit megtévedtem. A 2 fázis közt kicsit több van mint 230V.
Motoron Led lámpaVásároltam egy feszültségszabályzót/egyenirányítót, ez után szeretném bekötni a feszültségtüskék, villogás stabilizálására. Van valami hiba az áramkörben? (teljesen kezdő vagyok)
Jó kis zárlat a lampa+- között. Egyébként mi menne róla? Nem karcsú a 4007 1A terhelhetosége?
A hozzászólás módosítva: Sze, 10:40
"Motoron" LED ? Ha van benne minősítő jel, akkor oké, ha nincs akkor illegális (még mindig)! Autóba már lehetne (de 47 ezerért nem veszek): Bővebben: Link
ülésfűtés áramfigyelővelSziasztok.Egy egyszerű áram figyelőt szeretnék. Autóba az ülés fűtés megszakadt(elromlott led off) vagy sem(Led on). Ezt szeretném tudni. A nyomógombba van egy led ami gnd vezérlet csak. Egy faék egyszerű kapcsolást készítettem . Szerintetek megfelelő a kapcsolás erre a célra vagy nem igy oldanátok meg? Üdv Krisztián.
Hát így nem ahogy a rajzodon van! A tranzisztor sosem nyit ki ebben a bekötésben. Esetleg a bázisellenállást tedd át a sönt ellenállás másik felére, ha jól van méretezve akkor úgy már jelezni fog a fűtésre. Ennél a söntnél minimum 40W-os ülésfűtésnél fog jelezni.
A hozzászólás módosítva: Sze, 12:34
Köszönöm .
Van egy másik elgondolásom. Shunt ,tranziztor és a bázis ellenállás ki. LED gnd-t ülés fűtés elè kötnèm. Ha az ülés fűtés megszakad nincs gnd így nem világít a LED .Ez is működne?
12v és az ülés fűtés közé menne a a LED gndje.
A LED katódja a pozitívon lenne, az anódja meg szintén a pozitívon egy ellenállással. Ott sosem lenne feszültség, csak akkor ha az ülésfűtés pozitívja megszakadna. Ennek nem sok értelme lenne! Jobb volt az első verzió, tranyó bázisellenállásának az átkötésével!
Bázis ellenállást csökkentve már kissebb watton is bekapcsol vagy a sönt méretèt kell változtatni ?
Ha a sönt ellenállás értékét növeled akkor kisebb teljesítménynél is be fog kapcsolni. Pl.: 0,5 ohm-nál már 15W-os fűtésnél is jelezni fog. De a sönt ellenállásnak így 2W-os teljesítményűnek kell lenni, hogy ne égjen el!
Nagyon szépen köszönöm.
Így már eltudok indulni . 24VAC szivárgó kimenetSziasztok,Vásároltam egy kínai vezérlőt, ami 24V AC-t (50Hz)kapcsol a kimeneteire az időzítésnek megfelelően. A tesztelés közben találtam két dolgot is, amikről nem tudom eldönteni, hogy normális-e vagy sem. 1. Ha egy adott csatorna terheletlen és OFF állásban van akkor is ott van a 24V AC a kimeneten 2. Ha így kikapcsolt állásban rákötök egy szolenoidot, akkor a feszültség a kimeneten kb 3V-ra esik (szóval nem nulla) Ha a csatorna kimenete aktív akkor a szolenoid meghúz és kb 300mA áramot fogyaszt. Ha a csatorna ki van kapcsolva akkor a multiméterem kb 30mA-t mér áramot mér a szolenoidon. Ebben az állapotban kézzel / füllel nem érzékelhető, hogy búgna a szolenoid, de ha nagyon közel teszem a fülemhez akkor érzek/hallok egy enyhe búgást. Nem vagy szakértő, úgyhogy gondoltam megkérdezem a chatGPT-t. Nem írom le a válaszát, hogy ne befolyásoljak senkit, viszont a válasza alapján azért gondoltam, hogy jobb ha itt is megkérdezem, hogy mi okozhatja ezt, ez egy probléma-e illetve, hogy hosszútávon ártalmas, vagy ártalmatlan a jelenség? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: 15:45
18w munkalámpa
Krosszmotor, nem úton használt.
Szia!
Idézet: Meg is adtad a választ, ez ezt tudja. „Vásároltam egy kínai vezérlőt”
Köszönöm a haszonos válaszod, biztosan öröm volt megírni!
Hello! Nem tudom, hogy mid van, de feltehetően a zavarszűrés kondikon van kint a 24V vàltó. Ha így van, az nem okozgondot.
SSR is átereszt zárt állapotban, már ha az van benne.
De ennyit? Az lehetséges, hogy átmegy rajta 30mA? Nekem az igazából tök soknak tűnik.
Amennyi infót tudunk a masinádról, bármi lehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |