Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4063 / 4063
(#) morgo hozzászólása Csü, 10:01 /

Akkutöltők szétválasztása

Sziasztok!
Adott egy XIAO nRF modul, amin van USB-C csatlakozó, és egy akku csatlakozó. Normál üzemben az akkuról működik. Az usb csatlakoztatásakor tudja tölteni az akkumulátort. A töltőáram maximum 350 mA lehet, ez nagyon lassú töltést eredményez, ezért beépítenék egy TP4056 töltőt ami a modul USB csatlakozójáról kapná az tápot. Viszont úgy gondolom, érdemes lenne ilyenkor leválasztani a XIAO modulra épített töltőt. Szerintetek a rajzon szereplő megoldás jó lenne, vagy nincs szükség a modul leválasztására?

töltés.JPG

(#) Udvari Zsombor válasza morgo hozzászólására (») Csü, 13:28 /

Valami mindenképpen kell, hogy a plusz töltő modul ne táplálhasson rá a XIAO akku csatlakozására mikor tölt.
(#) morgo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Csü, 14:56 /

Én is így gondolom, ezért rajzoltam be a mosfetet ami lezárna, ha az usb-n megjelenik az 5 V. Ha megszűnik az 5 V akkor a 2k2 gnd-re húzza a gate-et, és összekapcsolja a modult az akkuval. Az ellenállásértékeket csak találomra írtam, 2k2 helyett 4k7 jobb lenne, úgy gondolom.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:02
(#) mateatek válasza morgo hozzászólására (») Csü, 20:32 / 1

Szerintem nincsen szükség a töltők leválasztására. Nyugodtan kipróbálhatod, akár két TP4056 párhuzamosan kapcsolásával. Akár akkuval, akár anélkül. Semmi gond nem lesz.
Mert mi történik, ha az egyik akkutöltő kimenetére magasabb feszültség kerül? Nem tudja a töltő, hogy az honnan jön, de ha magasabb a fesz, mint a teljesen feltöltött akku kapocsfesze, akkor lekapcsol róla.
Annyi fog történni, hogy ha mindkét akkutöltő tölti a cellát, akkor az egyik vélhetően előbb le fogja kapcsolni a töltő áramot, mert valószínűleg nem ugyanakkora feszültségre töltenek, a gyártási szórás miatt. Így az utolsó 1-2 százalék kapacitást már csak az egyik töltő fogja beletolni.
(#) KU202M válasza mateatek hozzászólására (») 8:26 /

Ha két töltő párhuzamosan kapcsolva tölt egy cellát, akkor hogy lehet különböző a kimeneti feszültségük?
(#) proli007 válasza KU202M hozzászólására (») 8:50 / 2

Hello! Nem arról beszélt Máté! Mind két töltő azonos feszültséget lát, de a töltőáramkörök végfeszültsége nem lesz egyforma. Így amelyiknél az akku feszültsége eléri ezt az értéket, leszabályoz és már csak a másik töltő fog áramot adni. Amelyiknek beállított töltési végfeszültsége magasabb.
(#) KU202M válasza proli007 hozzászólására (») 10:47 /

Megértettem. Azt hiszem, nem való már nekem ez a fórum, megöregedtem.
(#) csezoli21 hozzászólása 12:49 /

Erősítő 12 Voltos trigger

Sziasztok

Egy erősítőhöz szeretnék esphome alapon egy 12 Voltos triggert.
Nem találok hozzá semmi sztenderd leírást. Mivel nem vagyok profi, egy relé modullal meg tudnám oldani.
A kérdésem az lenne hogy a pozitív vagy a negatív ágat kapcsolgassam a relével?
Köszi.
Üdv.
(#) Potkiller válasza csezoli21 hozzászólására (») 15:58 / 1

Szia! Nem biztos, hogy segítség, de ez a cikk hasonló témával foglalkozik: Project 259
A hozzászólás módosítva: 15:59
Következő: »»   4063 / 4063
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem