Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Értem, csak arra utaltam, hogy nem feltétlenül kellene teljesen kizárni a PDF-et.
Semmit sem kell kizárni.
Figyeltél egyáltalán, miről van szó? Hővezető paszta ajánlás STK IC-khezSziasztok!Érdeklődni szeretnék, hogy ki milyen hővezető pasztát használ, illetve ajánl STK IC-k (erősítő hibridek) alá a hűtőbordára? Van esetleg bevált márka vagy típus, ami nálatok hosszú távon is megbízhatóan teljesített, nem száradt ki hamar, és bírja az STK-k hőtermelését? Előre is köszönöm a tapasztalatokat és a segítséget!
Nekem az Arctic MX4 vált be a jó ár-érték aránya miatt. Érdemes megbízható helyről venni, mert bizonytalan helyeken kapható belőle "vérkínai" is, ami kb. a disznózsír hőátadó paramétereit hozza és csak a színében hasonlít a valódihoz.
Itt egy teszt is. A hozzászólás módosítva: Pé, 4:17
STK1050 IC alá csillámlap és szigetelésSziasztok!STK IC bordára rögzítésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Szükséges az IC alá elektromos szigetelés, vagy mehet közvetlenül a hűtőbordára, csak pasztával? Ha szükséges szigetelni, milyet érdemes alátenni: létezik hozzá méretes csillámlap, vagy inkább szilikon lapot (Sil-Pad), esetleg nyers csillámból vágottat szoktatok használni? A csavarokhoz kell ilyenkor vállas alátét? Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!
Barátunk szerint (ez esetben hiszek neki, és multiméterrel kicsipogtatható)
Idézet: „A Sanyo STK1050 hibrid integrált áramkör fém hátlapja (hűtőfelülete) elektromosan a belső áramkör negatív tápfeszültségéhez van kötve. Fontos biztonsági és szerelési tudnivalók: Nem földelt: A hűtőfelület nem a testre (GND) van kötve, és nem semleges. Szigetelés szükséges: Amikor a modult rászereli a végerősítő közös alumínium hűtőbordájára, kötelező csillámlemezt (mica szigetelőt) vagy szilikon alátétet, valamint szigetelő gyűrűt (gyöngyöt) használni a csavarnál. Zárlatveszély: Ha a fém hátlap közvetlenül hozzáér a földelt hűtőbordához vagy a készülékházhoz, az azonnali zárlatot okoz, ami tönkreteszi az IC-t és a tápegységet is. Szereléskor mindig használjon hővezető pasztát a szigetelőlemez mindkét oldalán a megfelelő hőátadás érdekében.” Ingyen adatlap nem részletezi, de látatlanban elhiszem.
Köszi, lehet, rosszul tettem fel a kérdésemet, arra lennék inkább kíváncsi, hogy hol lehet kapni olyan szigetelőt, amilyet használnak.
A Google kidobott többfajtát, de nem tudom, melyik lenne a jó, megbízható. Ezért is kérdezem, ki milyet használ, és honnan szerezte be, vagy honnan lehet beszerezni.
Azt, hogy szükséges-e szigetelni, neked kell eldöntened. Ha a borda nem érintkezik semmivel, akkor mehet direkt, hővezető pasztával. Minden más akadály a hő útjában. Kicsi a valószínűsége, hogy létezik hozzá méretes csillámlap, már rég nem gyártanak ilyen IC-ket, a pár hamisítvány miatt pedig nem kezdenek ilyet készíteni. Nem fektettem sok időt a keresésbe, én nem találtam.
Feleslegesnek tűnik a vállas alátét, a felfogatófül közelében nincs fém. Kivéve a hűtőbordát, de azzal egyébként is fémesen érintkezik a csavar. |
Bejelentkezés
Hirdetés |