Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4061 / 4061
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Hé, 12:01 /

Csak tippelek: a vezérlő nagyobb feszültséggel feltölt egy kondenzátort és azt kapcsolja rá a behúzótekercsre nyitáskor vagy záráskor.

Egy-két másodpercig röhögve ki kell bírnia a túlterhelést. Építettem már "univerzális" feszültségű vezérlőt (5 - 24 V), amiben egy FET kapcsolta a tápfeszültséget a relére, azóta is mennek vígan. A relé maximális igénybevételnél kb. öt percenként húz be 0.5 másodpercre.
(#) reloop válasza Laja1 hozzászólására (») Hé, 13:09 /

Szia! Videó a szelep működéséről.
A szolenoid valószínűleg hibás. 9 V-os elemről garantáltan jól működik, kollégámnak szoktam javítani az öntöztetőjét. Kézi működtetéshez praktikus a vezetékes kisautók távirányítója.
(#) Bakman válasza reloop hozzászólására (») Hé, 18:14 /

Vajon milyen szelepei lehetnek Laja1 fórumtársnak? A videóban is eleve két típus szerepel.
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:14
(#) reloop válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 19:55 /

Az elemes táplálású öntözőkben csak DC szeleppel találkoztam. A 3 Ω is stimmel.
Az a tapasztalatom, hogy a vasmagnak, vagy az álló résznek idővel változik a mágneses tulajdonsága. Érdekes, hogy nem csak az áramerősség, hanem a próbálkozások közötti szünet is hatással van a sikeres benntartásra. A kérdező a víznyomással lát korrelációt, ezt inkább véletlen egybeesésnek gondolom. Sajnos csak szolenoid cserével tudtam megjavítani az öntözőt.
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 21:26 /

Találtam itthon egy 12 VDC, 300 mA hagyományos tápegységet (nem kapcsolóüzemű). Erre tettem két 4700 µF-os elkót párhuzamosan. A kondikat 17,5 V-ra tudja feltölteni, ami a szelepeket vígan nyitja zárja, mindig tökéletesen, minden próbánál. Így csak az a kérdés, hogy tönkre tehetem-e idővel a szelepeket ekkora feszültséggel (árammal), még ha csak egy pillanatra is érintem össze a vezetékeket? (Persze később PIC-el vezérelem és kb. 50-100 msec-t adok neki.) Csak mert, hogy eredetileg 2x1,5V-nál több fesz nem nagyon jutott neki.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») 5:24 /

Elektronikailag bírni fogja. Mechanikailag kérdésesebb a dolog, mert a nagyobb tekercsáram nagyobb mozgatóerőt is jelent, nem tudom, ezt mennyire tolerálja a belső szerkezet.

Én vennék egy új, egyező típusú szelepet és azon mérném le, mekkora feszültség hatására nyit/zár üzembiztosan. Reloop kolléga arra utalgat, hogy az a szelep már nagy valószínűséggel szorulhat (vízkő?) mechanikusan, kisebb feszültségről is jól kellene működnie.

Konkrét értékekkel én nem tudok szolgálni, eddig csak 24 V~ szelepekkel találkoztam, elemes vezérlőt még nem láttam élőben.
Következő: »»   4061 / 4061
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem