Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a segítséget!
Azt számoljad bele, hogy a rajzon szereplő szűrőn, ha 70 mA áramfelvételed van, akkor 7 volt fog esni. Ha csak 30 mA, akkor 3 volt. Ehhez még hozzámegy a kerámia ellenálláson eső feszültség, illetve az induktivitáson eső is, de ezekkel nem lehet számolni, mivel nincsen értékük. Ha ez belefér és a modul változó áramfelvétele ezt rángatja és az nem gond, akkor jó lehet. Illetve a 100 ohmos ellenállás közel fél watt teljesítményt fog 70 mA-es áramnál elfűteni.
De ha belefér ez a nagy feszültség esés, akkor miért nem használsz valamilyen feszültség stabilizátort?
Köszönöm a segítséget!
Valóban jó kérdés, az általam említett 10R 70mA felvett teljesítmény mellett már 0,7V-ot ejtene, eddigi tapasztalataim szerint az OPA-kat hangfrekvenciás vonalszint körüli használat mellett annyira nem érdeklik, hogy +/-15, vagy éppen +/-14,3V-ot kapnak tápbemenet gyanánt, ha abból a feltevésből indulok ki, hogy a - GND-hez viszonyított - pozitív és negatív tápfeszültség egyenlőtlensége (az egyik-másik tápágból való asszimetrikusan felvett áram függvényében) okozhat-e problémát, ezt valóban nem vizsgáltam meg, így számomra ez még nyitva áll. A feszstab használata lenne a második pont, amit a kiinduló kérdésemben felvetettem, ez is jó ötletnek tűnik szűrés tekintetében, de ezt a megoldást sem teszteltem/mértem eddig, szóval jelenleg ötletként szerepel. Esetleg mindkét megoldás egyszerre történő használata is megérne egy mérést, +/-15V fölötti fő tápfeszültség - RC szűrő - feszstab sorrendiségben, persze az ismert vagy feltételezett áramigényekhez szabva. Hogy ennek a kombinációnak lenne-e értelme, azt még nem tudom
Természetesen átméretezheti az értékeket más feszültségre, akinek kell és ért hozzá, nekem 9V-os modulokkal kellett megoldani, amit akartam.
Én a negatív ágba egy erősítőbe semmilyen szűrőtagot nem tennék, mert az erősítőfokozatok testjei össze vannak kötve, főleg, hatöbb fokozat követi egymást, így a fokozatonkénti "test szűrő" mindenképpen rövidre lesz zárva.
Ez így nem igaz. Nem más feszültségre, hanem más áramra kell méretezni.
Esetemben egy mikrofon erősítő modul van összekötve egy mono erősítő modullal és annak ellenére, amit írsz, egyáltalán nem okoz problémát, minden a rajzom szerint van.
Szia! Csatolom egy gyári készülék dokumentációját.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |