Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
 
Témaindító: dZsordeN, idő: Szept 26, 2005
Témakörök:
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3054 / 3054
(#) bitmixer válasza mechanika hozzászólására (») Pé, 9:34 /
 
Igen, terhelés alatt. Az is teljesen normális, hogy utána szusszan egyet az akku és felmegy 11,8-ra. Mennyi kapac jött ki belőle? Az igazi most a töltés lesz csutkáig, majd egy újabb kisütés.
(#) jani1987 hozzászólása Pé, 10:45 /
 
Ha nincs megfelelő trafóm akkor feszültség sokszorozót ajánlottak. Csak egy kérdés: ezzel arányosan az áram csökkenni fog ha jól sejtem.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Pé, 11:39 /
 
A feszültség sokszorozónak viszonylag magas a belső ellenállása, minél több fokozatú, annál nagyobb. Így nagyobb terhelésre nem igazán alkalmas. Minél nagyobb a belső ellenállás, annál nagyobb lesz a különbség az üresjárati, és a terhelt feszültség között.
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Pé, 13:14 /
 
Nekem nem teljesítményre kell hanem nagyobb feszkós előfokhoz.
(#) mechanika válasza bitmixer hozzászólására (») Pé, 13:55 /
 
10 Ah felett egy kicsivel.
Délután rakom fel töltőre, majd beszámolok!
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Pé, 16:31 /
 
Előfokozatokban leginkább kiszajú tranzisztorokat használunk. Ezeknek max 30 V körüli tápfeszültséget lehet használni, tehát egy feszültség kétszerező éppen használható. Egy ilyen fokozat áramigénye sem túl nagy, ezért erre az esetre is terhelés szempontjából megfelelő lehet egy feszültség kétszerező. Ennél nagyobb többszörözést már jól meg kell gondolni, számolni.
(#) radiofan hozzászólása Pé, 20:27 /
 
Sziasztok!

Van egy rádióm,amiben megvan a ferritrúd és a tekercs a forgókondi felől.De adókat csak külső antennával fog középhullámon.Ehhez kellene egy antennatekercs,de sajnos nem tudom milyen induktivitású legyen.Milyen menetszám kell ehhez,ha van hozzá 0,15 mm-es litze huzalom? Vagy hogyan lehet kiszámítani?Egyébként a rajzon ugyanannyi menet van a forgókondi és a másik tekercsen-A forgókondi 2x500 pf-os.
(#) pucuka válasza radiofan hozzászólására (») Pé, 21:12 / 1
 
Az antenna csatoló tekercs menetszáma a rezgőköri tekercs menetszámának 10 % -a körül szokás megválasztani. De készíthetsz leágazásokat is, hogy a csatolási tényezőt változtatni lehessen, ill. olyan átmérőre tekered, hogy a rezgőköri tekercs felett húzogatni tudjad. Így be lehet állítani egy optimális csatolási tényezőt, ami után gyertyával rögzítheted.
(#) Sanyoo8 hozzászólása Szo, 19:49 /
 
Sziasztok!

Szeretnék csinálni egy mérleg elektronikát.
Lényegében az lenne a feladata, hogy egy relét kéne vezérelni. Lenne egy mérleg szenzor ami továbbítaná a jelet egy Ardunio Uno felé majd azzal kéne egy relét vezérelni olyan módon, hogy például ha a szenzor eléri a 15kg-ot akkor azzal kapcsolja a relét.
Na valami ilyen lenne a terv, csak, hogy nem sokat értek az egészhez. :S Összekötni még csak-csak összekötném és még a lakatos munka részét is én csinálnám, de a programozás már nem az én szakterületem lenne.
Kérdése, hogy ha a képen látható alkatrészeket beszerzem az már elég induló alap lenne vagy még kellene valami más is hozzá? Eselteg az Ardunio Uno-t mással is kiválthatnám vagy nem érdemes?
(Csak azért lett az Ardunio Uno, mert ehhez a szenzorhoz ezt írják példának.)

bekötés.jpg
    
(#) teglascs válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Szo, 20:06 /
 
Hát ha csak ennyi a feladat, akkor ehhez nem kell arduino szerintem...
(#) vargham válasza teglascs hozzászólására (») Szo, 20:09 /
 
Amennyiben ragaszkodik az I2C mérleg elektronikához, akkor kelleni fog egy mikrokontroller. Biztosan meg lehet csinálni analóg módon is.
Én digitálisan csinálnám, de csak azért mert az analóghoz nem értek (annyira). Mondjuk a mai mikrokontroller árak mellett elenyésző a különbség.
(#) Marko Ramiusz válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Szo, 20:17 /
 
Üdvözlet! Csak ennyi lenne a feladata? A mérlegelés sokkal komolyabb, mint a relé.
(#) Sanyoo8 hozzászólása Szo, 20:36 /
 
Csak ennyi lenne a feladat!
Ha ki lehet váltani az arduniot annak a megoldása is érdekelne (analog to analog to relay). Ha marad az se gond, igazából a Hx711 és Ardunio uno bektötés az "gyári ajánlás." Meg nem is olyan drágák utángyártottba. Mondjuk a programozásához nem értek.

Idézet:
„Van egy mondjuk max. 20kg-ig mérő mérleg szenzor és folyamatos mérés közbe ha eléri a 15kg-ot kapcsolnia kéne a relét.”
(#) vx500 hozzászólása Szo, 20:40 /
 
egy rém egyszerű 12 V-os áramkört szeretnék építeni ami képes lenne ki-be kapcsolni helyesebben a kimenetén megjelentetni a 12 V-ot szabályozható időzítéssel 1-200 sec.-ig
köszi mindenkinek a segítést
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:42
(#) tbarath válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Szo, 21:47 / 1
 
Uno helyett javaslom a nano-t, a "bele" ugyanaz csak kicsit kompaktabb. Szerintem simán működhet a fentebb vázolt cucc. Az arduino programozás nem egy ördöglakat, főleg ha van példakód. Viszont van erre topic.
(#) tbarath válasza vx500 hozzászólására (») Szo, 22:07 /
 
Javasolnék egy arduino-t (nano, uno), de akár még egy attiny modul is megfelelhet.
Kell még hozzá egy poti (mondjuk 10k), egy nyomógomb és egy logikai FET (pl. IRL540), persze a terhelőáramot tudni kellene.
Az arduino Vin pin-je működik 12V-ról, a lapon található feszstab elég.
A potit 5V és a föld közé kötöd, a középső lába megy egy analóg lábra. A nyomógombot egy felhúzóellenállással (akár a belső is használható) felhúzott digitális láb és a föld közé kötöd. Ezek a lábak bemenetek.
A FET (ami IRL540 esetén N csatornás) a föld és a terhelés negatív lába közé kerül, a gate-et egy digitális pin-nel kapcsolod, ami outputra van konfigurálva. Pin és gate közé 100 Ohm, gate és föld közé 10k ellenállás.
Maga a program egyszerű, periodikusan kiolvassa a potira kötött bemenetet, ehhez rendel egy másodperc értéket (0-1024 -> 1-200 sec). Ha a nyomógombos bemenet magas helyett alacsonyra kerül, akkor a fenti másodperc értékig felkapcsolja a FET gate kimenetet, aztán le.

Én tennék mellé egy 1 dolláros panelvoltmérőt is, ez mutatná hogy mire van a poti beállítva. Ennek a mérő bemenete lehet akár egy 33k-22k osztóval közvetlenül a poti kimenetről is, de használhatod az arduino egy pwm kimenetét is (akár egy aluláteresztő szűrővel), amin 0-2V közötti feszt 0-40% közötti kitöltéssel állítasz be.
Szerk: vagy egy rendes 1602-es kijelzőt.
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:14
(#) orcika70 válasza vx500 hozzászólására (») Szo, 22:08 /
 
Van időzítős topic, ott találsz számodra megfelelőt.
(#) vx500 válasza orcika70 hozzászólására (») Szo, 22:43 /
 
aha, kösz
(#) vx500 válasza tbarath hozzászólására (») Szo, 22:43 /
 
köszi, máris hozzálátok, ha ez a legegyszerűbb
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:45
(#) tbarath válasza vx500 hozzászólására (») Szo, 23:42 /
 
Hát, kinek mi az egyszerűbb. Én csak javasoltam valamit, nem muszáj velem egyetérteni.
Nekem itt van minden a kezem alatt ehhez, ezres körül simán megáll a költsége és kb. 1 óra alatt készen van. Sw-el együtt (ami kb. 30 sor kommentezve).

idozito.jpg
    
(#) Dakota69 hozzászólása Vas, 15:43 /
 
Üdvözletem mindenkinek!
Adott az erősítő... hogyan kell rákösszem a trafót???
3 bementi nyílás van az erősítőn... kezdő vagyok..
A képeken minden látható...
Válaszaikat előre is köszönöm...
(#) Kovidivi válasza Dakota69 hozzászólására (») Vas, 15:57 /
 
Ez a doboz ilyen kialakításban majdnem zártnak is tekinthető, a végfok IC nem tudnak megfelelően hűlni. Nagyobb lyukak kellenének, a felső és a hátsó lapra is, plusz esetleg a doboz bal oldalára egy kis venti, ami a levegőt a dobozba a hűtőborda mögöttti lyukakon keresztül szívja befelé.
A bekötés pedig: sárga és kék összefogni, és a csatlakozó középső pontjára csatlakoztatni, a másik kettőt pedig a szélsőkhöz, a sorrend mindegy.
(#) Bakman válasza Dakota69 hozzászólására (») Vas, 16:05 /
 
Az összekötött sárga és kék megy a "COM" pntra. A piros és a szürke pedig a két "AC 9-12V" pontokra, mindegy, hogy melyikre. A két fekete pedig a 230 V-os hálózatra megy, kellően óvatosan, szigetelve.
(#) Dakota69 hozzászólása Vas, 16:13 /
 
Kovidiv, Bakman köszönöm szépen...
(#) reloop válasza Dakota69 hozzászólására (») Vas, 18:49 /
 
Szia! Gondolom jó lesz, de csak akkor lehetsz biztos a bekötés helyességében, ha a kék-sárga összekötése után a piros és a szürke kivezetés között a két szekunder-feszültség összegét, tehát nagyjából 24 V váltakozó feszültséget észlelsz. Ellenkező esetben az egyik (tetszőleges) szekunder kivezetéseit fel kell cserélned.
(#) Kovidivi válasza reloop hozzászólására (») Vas, 19:12 /
 
Pontosan így van ahogy mondod. A rajzon szerepel a tekercselés iránya, de jobb ellenőrizni.
(#) eadx hozzászólása Vas, 20:18 /
 
Üdv!
Mi lehet ez a szerkezet?

IMGP5229.jpg
    
(#) kendre256 válasza eadx hozzászólására (») Vas, 20:28 /
 
Teljesítmény és állóhullám arány mérő. Rádióadók és antennák mérésére szolgál. Rádióamatőrök használják leginkább.
(#) eadx válasza kendre256 hozzászólására (») Vas, 20:39 /
 
Köszönöm.
(#) Sanyoo8 válasza tbarath hozzászólására (») Vas, 21:32 /
 
Köszi! Majd végigjárom azt is.
Következő: »»   3054 / 3054
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Szept, 25. Hé
2:52:01
Jelenleg 47 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu