Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás
 
Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 26
(#) proli007 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Közben találtam egy videót itt a javításáról. Nem túlzottan látható át a rajza (már ami látszik), de ha igaz, csak az IC2 lehet a TL431. Mondjuk a rajzon mintha nem is ez szerepelt volna. De a 12V-ról kapja a tápot az R11 3,3kohm-on keresztül. A 12V-ot pedig a ZPD12 állítja elő, aminek előtét ellenállása az R15 330ohm (ha jól látom). Az IC-hez ellenállásokon keresztül kapcsolódik, onnan nem jöhetne nagy áram. Úgy hogy rejtély hogy miért pusztul meg. Esetleg valami cserélve volt/van vagy összeér valahol a nyák. De nem sajnálták a trimmereket ebből a tápból. A kapcsolási rajz meg elég "oroszos" nem a megértést szolgálja, hanem csak hogy ki hova megy. De a videó az IC cseréjéről szól, amit LM393-al helyettesítetek.
Vedd ki az LM431-et és mérj feszültséget a helyén hátha kiderül honnan jön oda az áram ami tönkre teszi. Ha jól látom két lába van a stabinak, vagy is a Gate és katód össze van kötve. Így 2,5V-körül kellene hogy a feszültsége legyen.
(#) havranarpi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Megmértem kivett állapotban a két pont között 20V mérhető
(#) proli007 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Akkor azt kell kideríteni, honnan jön a 20V, mert a zéner felől, csak 12V jöhet. Mérd meg a zéner feszültségét is. De a 20V igencsak a nyers +- feszültségnek tűnik.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Megnéztem a videót ismét, ez nem is LM431-et mutat, hanem LM385-öt az 1,2V-os. De a 20V lehet nem is pozitív, hanem negatív feszültség és a táp negatív kimenetéről jön vissza. Ha a feszültség szabályzó poti és a trimmer is minimumon áll, akkor csak egy ellenállás van a negatív főttáp útjában.. Mert azt írod maximumra ugrik a feszültség, vagy is várhatóan a kimenő fokozat zárlatos. De ekkor a feszültségszabályzó IC-nek is halottnak kell lenni, mert a két bemenete között, akkor már a nyers táp van. Attól biztos besértődik.
Egyébként a táp szabályzó fokozatának GND pontja, itt is azonos a labortápegység pozitív kimenti pontjával. Tehát ha a táp végfokozata zárlatossá válik, (esetleg aksit teszel a kimenetére mint oly sokan) és nullára tekered a feszültség szabályzót, már vége is az szabályzó IC-nek..
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2017
(#) didyman hozzászólása Ápr 16, 2017 /
 
Van nálam egy TR9253 és 54-es táp. Mint a tank, úgy vannak megépítve, a bődületes túlméretezés minden alkatrészében. Azért az kicsit megijeszt, hogy az egyik baja pl. a meghajtó PNP germánium teljes zárlata volt, ami miatt a maximum 30 V-os kimenet helyett ott vigyorgott a teljes kb. 52 V, ami marad egyenirányítás után az áteresztők előtt.. Hosszabb távú jól működése miatt gondolkozom rajta, hogy érdemes volna-e új félvezetőkészletre cserélni a germániumokat-átalakítva szilíciumosra (a meghajtó is az lett, ki tudja vezérelni könnyen)? Mennyire jellemző ezeknek az öreg germániumoknak a spontán elhalása? Ezzel a meghajtóval sem történhetett sok minden abban a pozícióban, hacsak egy kimeneti zárlat miatt nem jelent meg túl nagy kollektoráram rajta, mert mondjuk az automatika ahhoz nem volt elég gyors, de hát van annak is korlátozó ellenállása, nem tud olyan könnyen elszaladni rajta az áram.
(#) kkornell hozzászólása Ápr 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, 4 éve építettem egy labortápot (edison14 tervei alapján, kicsit módosítva).
Azóta is remekül működött.Nálam! Ismerős kölcsön kérte hétvégére, most került haza....persze nem működik, és semmit nem csinált vele. Az egyenirányító előtti 6A amperes biztosíték ki volt oldva. Kicseréltem. A hiba, hogy a kimeneten a teljes feszültség van, sem az áramkorlát poti tekergetésére, sem pedig a feszültség állítására nem reagál. Mivel csak után építettem, és keveset értek hozzá....hol keressem a hibát? Előre is köszönöm, ha valaki tudna segíteni. Teszek fel pár képet is.
(#) _BiG_ válasza kkornell hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Csak nem akkut akart tölteni vele az ismerősöd?
(#) proli007 válasza kkornell hozzászólására (») Ápr 27, 2017 / 4
 
Hello! Volt erre egy mondóka.. "Meghoztuk a tökgyalut, két foga hiányzik de nem is használtuk.. "
Elég valószínű hogy a végtranzisztoroknak vége van. Lehet innen származik az elnevezésük is..
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Nincs ehhez még nagyon reggel?
(#) kkornell válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Led szalag fényerejét akarta belőni.....de a tápot lőtte ki.
(#) kkornell válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Köszönöm! "és Ő nem is volt ott"
Még szerencse hogy a legdrágább alkatrész
(#) szikorapéter hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Sziasztok. Nemrég vásároltam egy TR-9160/A típusú 120V 1A-es labor tápegységet. A táp megérkezett,működik,viszont a hálózati trafó bekapcsolás után mintha "rugdosódna" ( mintha ki-ki maradna a feszültség) a hálózati primerjén,ezzel rángatva a hálózati feszültséget az asztal többi részén (főleg a lámpa) amin ez látszik. Mi lehet a baja? 230V-os dugót,vezetéket, kapcsolót sőt a biztiket és a feszültség váltó részt is megnéztem de mindenhol minden kötés szoros,így nem tudom mi okozhatja ezt az erős "rugdosódás"-át a trafónak. Itt a labortápegység kapcsolása remélem ez elég segítséget nyújt majd.
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Valami gond lehet a tirisztorok vezérlésével...
(#) szikorapéter válasza Sebi hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Akkor a hibakeresést a két BC301-nél kezdjem el? Érdekes mert üresjáraton megvan rendesen (120V-ot tud a táp elvileg) a az 1-eseknél és a 10-eseknél maxra tekerve,a a Cal potméter is maxon de csak 110V jön ki a tápból, 110V-nál 200mA terhelésre ez visszaesik 80V körüli értékre.
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Bocs, most nem tudok elmélyedni benne, de gyanús, hogy az egyik tirisztor nem gyújt = az egyenirányítás egyutas, így jobban esik a fesz.
(#) szikorapéter válasza Sebi hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Lehet hibás volna a tirisztor?
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Talán. Azt a legkönnyebb kipróbálni: izzó az anóddal sorba, rá a pozitív, katódra negatív (10... 100V, ami van). 1k-val 12V körüli impulzus a gate-re = izzónak égve kell maradni. Kör megszakítása után nem gyújt vissza, csak az impulzusra.
(#) rf_sampler hozzászólása Máj 19, 2017 /
 
Sziasztok! Egy Daiwa PS-313 II labortápomban meghibásodott billenőkapcsolót szeretnék kiváltani. A pontos típusa a felirat szerint Swann Series 43. Eredetileg világítós volt, házba bepattintós, 3 csúszó saruval szerelhető. A készülékházon a nyílás 29x14-es.
Milyen kapcsolóval tudnám kiváltani, ami itthon vagy internetről könnyen beszerezhető? A világítás nem fontos, de az jó lenne, ha a készülékházat nem kéne farigcsálni.
Következő: »»   26 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Jún, 25. Vas
2:02:15
Jelenleg 52 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu