Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás
 
Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 29
(#) Tambi válasza Imi65 hozzászólására (») Kedd, 13:02 /
 
Köszönöm kedves Imi65!
Az áteresztőkön megvan és marad a valamivel 6 V feletti feszültség, "0" voltra leszabályozva 8,1 V, és UKI nem "0", hanem 0,2 V (-ot mutat a saját műszere). A referencia feszültség az IC 1 lábán 6,3 V. Az IC-t már kicseréltem, de nem változott semmi...

A MÉRÉS_3 golyóstollas értékei az érvényesek 150 Ohm terheléssel, UKI (max) 29,4 V-nál. Kétség kívül hiányzik az alkatrészek fele, de ami van, az működni látszik...
(#) Imi65 válasza Tambi hozzászólására (») Kedd, 13:52 /
 
A 23-as ponton megközelítőleg szintén 0V-nak kéne lennie.
Ellenőrizném a C10 56pF -et
A T1 tranzisztort kiemelném
Rámérnék C3 1µF -re
(#) Sebi válasza Tambi hozzászólására (») Kedd, 16:10 /
 
Nekem gyanús a T2 BC303, ő képes elvonni a vezérlést a tirisztoroktól. Esetleg hamarabb nyit a két zener a bázisában?
(#) Imi65 válasza Sebi hozzászólására (») Kedd, 16:55 /
 
Érdekes, hogy a T2 BC303-as bázisára kötött D20 minden fellelhető rajzon fordítva van (így nem képes nyitásba vezérelni a BC303-at).
Tambi szerint mindenképpen megvan a +6,5V az áteresztők kollektorán, akkor pedig kéne lennie 40V-nak is a kimeneten. Nekem az az érzésem, a feszültség-vezérlő erősítő nem áll a helyzet magaslatán.
(#) Imi65 válasza Tambi hozzászólására (») Kedd, 18:04 /
 
Kérdés még, hogy a főszab. panelen a BC301, és BD241 volt ellenőrizve, vagy cserélve?
(#) Tambi válasza Imi65 hozzászólására (») Kedd, 21:23 /
 
Köszönöm Barátaim!
A végén kezdem: a főszab. BC301 és BD241 a helyén volt ellenőrizve, már amennyire ez az R21 330 Ohm-tól, a G1-től egyáltalán lehetséges... A feszültségekből következtettem arra , hogy rendben működnek. Igazad van, kicserélem.

Tényleg érdekes a D20, arra gondoltam, hogy "ők tudják, hogyan kell"... Megnézem D20-at (tényleg; ha rajz szerint lenne betéve, soha nem működött volna), és holnap délután EGYENKÉNT kicserélem a tranzisztorokat. Látszólag mind működik, de "mennyire"? Az eredményről beszámolok. Mindkét LM324-et kicseréltem.

A C10 56 pF egyik lábát már régebben kiemeltem, de nincs változás. C3-at megmérem.

A képen látható (ez másik készülék, a kép a net-ről származik), hogy az előszab. panelen R22 és R23, 68 Ohmos ellenállásokat "megpatkolták", az én tápomban egy-egy 32 Ohmos ellenállással. Ezek egyik lábait levéve a D1 Uk megnövekszik a 8-ról 10 V-ra, az UGT 1 V-ról szinte alig csökken, de persze a tirisztor nem nyit, viszont T1 alig melegszik. Nyilván nem véletlenül patkolták meg...

Ki fogtok nevetni azért, amit most kérdezek: ha a tirisztorok nem "vezérlődnének", hogyan tudná követni C4 22000 µF "+" feszültsége a főszabályzót? A valóságban a meglevő mindössze 36 V maximum feszültségből 29,4 V UKI nyerhető, melyet "0" V-ra levéve C4 "+" "leszabályzódik" 8-ra. Lehet, hogy fordítva ülök a lovon, és mégis rossz lenne az egyik SKR25 ei dióda?

Kár, hogy nem itthon van, reggelig a fentieket megtehetném...

Jó éjt!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:29
Következő: »»   29 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu