Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor védelem
 
Témaindító: DRoland, idő: Máj 7, 2007
Lapozás: OK   6 / 6
(#) proli007 válasza yoss hozzászólására (») Jan 31, 2016 / 2
 
Hello! Ez nem ilyen egyszerű. A Fet ugyan lehet egy "kapcsoló elem", de az nem határozottan kapcsol. Vagy is a Fet-en kívül, szükség van egy áramkörre, ami precízen érzékeli a feszültség csökkenést és lekapcsolja a Fet Gate feszültségét. Valamint meg is tárolja az információt, hogy amikor a motor lekapcsolódik és az aksi feszültsége újra felemelkedik, már ne kapcsoljon vissza. Mert akkor annak "dadogás" lenne a vége..
(#) yoss válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
Köszönöm a kapcsolást!
(#) proli007 válasza yoss hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
Hello! Megrajzoltam a nyákját is, hátha az is segítség..
(#) xNorbi hozzászólása Nov 16, 2016 /
 
Helló, egy LiFe akksit szeretnék védeni a túlmerülés ellen, ezt egy TC54 feszültség érzékelő IC segítségével kívánom megvalósítani úgy, hogy a kimenetére kötök egy megfelelő N-csatornás FET-et (pl. IRLML6244)

Pontosan a TC54VC290 típust szeretném használni ennek push-pull kimenete van, tehát ha jól gondolom így nem kell fel vagy lehúzó ellenállást alkalmaznom.

Amire nem tudok magyarázatot kapni az az hogy a TC54 adatlap 6. oldalán levő 4-2 képen az alkalmazás során úgy szerepel hogy a FETet egy 270ohmos ellenálláson keresztül a tápfeszre húzzák. Ha én ezt így csinálnám akkor lemerült akksinál (<2.9V) ezen az ellenálláson elég tetemes áram folyna hogy túlmerítse őt. Mi szerepe van annak az ellenállásnak és miért szerepel az adatlapban? köszi
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2016
(#) kadarist válasza xNorbi hozzászólására (») Nov 16, 2016 / 1
 
Szia!
Az egy MOSFET-védő kapcsolás arra az esetre, ha a gate-feszültsége kevesebb lenne a treshod-feszültségnél.
(#) xNorbi válasza kadarist hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Tehát IRLML6244es MOSFETel aminek Rdson = 27mohm, Vgs=2.5V-nál.
LiFe akksiról (3.5v és környéke) ez az ellenállás elhagyható ugye?
(#) proli007 válasza xNorbi hozzászólására (») Nov 16, 2016 / 1
 
Hello! Az első oldalon "Functional Block Diagram"-nál ott a válasz.
Két típus van, az egyik " open-drain output." Ehhez kell felhúzó ellenállás.
A másik " complementary(push-pull) output." Ehhez nem kell ellenállás.
De a G-S közé azért érdemes egy 100kohm-ot tenni, hogy a Fet Gate véletlenül se "lebegjen".
(#) tbarath válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
Sziasztok,

Proli007, yoss, ezt az áramkört kipróbálta valamelyikőtök? Működik?
Mert én összeraktam ltspice-ban, és kb. mindent csinál, csak úgy nem működik ahogy szerintem kellene. Bár motor helyett egy ellenállást tettem, és a Schottky is kimaradt (az gondolom flyback).
Bár nem kizárt, hogy én rontottam el valamit, mert az alaktrészek elnevezése és az értéke sokszor összefolyt, pláne balra biccentett fejjel olvasva.

Szóval működik ez a kapcsolás?
Köszi
(#) tbarath válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Természetesen működik, tegnap este nem szúrta ki a szemem, hogy az R5-T1 és a T2-T3 közötti vezetékek csatlakoznak.

Proli007, bocs hogy kételkedtem benned...
(#) weend válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Idézet:
„Proli007, bocs hogy kételkedtem benned...”

Proli-tól én még nem láttam olyan rajzot, ami ne működött volna.
(#) proli007 hozzászólása Aug 14, 2017 /
 
Hello! Oké, akkor legyen egy egyszerűbb változat is aminek kisebb a kikapcsolt állapotú fogyasztása is. Természetesen az izzó, a fogyasztót jelképezi, lehet más jellegű is a terhelés. A kapcsolás 12V-os aksihoz készült, így kb. 10,5V alatt kapcsol le. De R3 helyes megválasztásával, kisebb feszültségről is üzemelhet. R3=(Umin-Uref)/(Uref/R4) ahol az Uref a TL431 belső referenciája, ami kb. 2,48V. Umin, pedig a kívánt lekapcsolási feszültség.
(#) tbarath hozzászólása Aug 26, 2017 /
 
Sziasztok,

Kérlek nézzétek a csatolt kapcsolást, akku túlmerülés védelem a téma (12V-ra).
C1 az opamp táp bemeneteihez közel kerül, az R1-R2 feszültségosztó (1/21 arány), ezt egy opamp-pal erősítve állítható be lekapcsolási feszültség (P1 potival). A másik opamp komparátorként működik, invertáló bemenetre a TL431 2,48V-ja kerül, a másikra az előző opamptól kapott feszültség a P2/R4 osztóval a hozzáadott hiszterézissel. A kimenet egy FET-et kapcsol, és egy 3 lábú zöd-piros LED indikátor jelzi, hogy mi a helyzet.
LTSpice szerint úgy működik ahogy szeretném, de kérlek nézzétek át.

Köszi,
Tamás
(#) proli007 válasza tbarath hozzászólására (») Aug 27, 2017 / 1
 
"nézzétek a csatolt kapcsolást" Mit?
(#) mahinátor hozzászólása Szept 4, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy olyan akkuőrt akarok készíteni, amely egy 10-11V-os (kb. 5000mAh) Li-ion akku pakkot leválaszt a fogyasztóról, amint a feszültség kb 7.5-8V alá esik és ezt egy hangos, csipogó hanggal hozná a tudomásomra.

Ehhez a "nagyszabású" feladathoz szeretném a segítségeteket, szaktudásotokat és a türelmeteket kérni.

Köszönettel,

Péter
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
(#) mahinátor hozzászólása Szept 4, 2017 /
 
Még annyival egészíteném ki az előzőeket, hogy kellene még egy olyan visszajelző áramkör is, amely a töltés befejezettét jelzi (a 11V elérésekor) és lekapcsolja az akkut a töltőről. Mindezt valamilyen fény vissza jelzés útján jelezhetné mindaddig, amíg töltőt le nem választom.

Na most már rendesen megbonyolítottam.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
(#) tbarath válasza proli007 hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Vessetek a mókusok elé, megette a guláta a képet. Remélem most jó lesz

av01_1.png
    
(#) proli007 válasza tbarath hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Hello! Nem túl szimpatikus.
- A P1 exponenciálisan szabályoz és túl nagy tartományban. Így beállítása durva és nehézkes lesz. Célszerűbb lett volna az R2 értékét változtatni és csak abban a tartományban, ahol beállítani szeretnéd. Egyébiránt sem célszerű egy feszültséget ennyire leosztani, majd visszaerősíteni, hiszen azzal csak a hibák erősödnek fel.
- A hiszterézis ilyen jellegű állítása közrefogja a kapcsolási értéket. Így a hiszterézis változtatásakor újra kell a CUT értéket is állítani. Egyébként a kívánatos megoldás az, ha a lekapcsolási érték a CUt beállításával állandó, és csak visszakapcsolási értéket lehet a hiszterézissel állítani.
(#) tbarath válasza proli007 hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Köszi.
A P1 valóban durván szabályoz, ezért 25 fordulatú 3296w trimmert használnék itt. R2 változtatása helyett azért döntöttem egy durvább (1/21) leosztás és egy nagy intervallumban változtatható erősítésű opa általi Vref közelítésről, mert így nagy intervallumban használható. Egy általános célú akkuvédőt szerettem volna, ami minél szélesebb tartományban használható minimális módosítással. Ez így kb. 10-20V között jó, ha nagyobb feszültségre akarok védelmet (4-nél több 18650-es cella vagy 24V+ akku), akkor az opamp tápját kell visszavennem (a feszültségosztó kimaradt a tervből). Ha lejjebb akarok menni, akkor 5V lakapcsolási feszültségig jó vagyok logikai FET-tel, különösen ha az LM358-at cserélem valami rail2rail opamp-ra.

A hiszterézis változtatása eltolja a cutoff feszültséget, ezt én is tudom. Nem szép, tudom, de azzal együtt tudok élni, hogy előbb a hiszterézis nagyságát (arányát) állítom be, aztán pedig a cutoff feszt.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu