Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infravörös közelítésérzékelő
Lapozás: OK   3 / 5
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 7, 2014 / 1
 
Ha mindkét led világít, az azt is jelentheti hogy van előtte valaki? Ha igen akkor az is lehet baja, hogy túl jól sikerült az adód. A 10 ohmot helyből 100-200 ohmra cserélném, és úgy tesztelném hogy egymással szembefordítva az adót-vevőt (van előtte valaki) majd kitakarni az adót ( elmentek) sokkal egyszerűbb megbízhatóbb tesztelésre. Ha így jól működik, a visszaverődéses teszt jöhet, további hiba már optikai.
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Bizony eléggé össze vissza kapcsolgat. Valamikor azonnal ég a led.. igaz az is hogy közel van egymáshoz, de ki van takarva. Valamikor meg egyáltalán nem akar égni a led. 100-ból 100x csak akkor gyullad ki hogyha kézzel "szaggatom" (hozzáérintem) az infra ledet. Illetve ha távirányítóval vagy olyan villogóval világítók rá, amibe infraledet tettem.
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Kezd azzal, hogy az infraled ellenállását kicseréled nagyobbra, és szembe fordítod egymással az adót meg a vevőt .Így kötelessége világítani a vevőnek folyamatosan bármennyi ideig minden bekapcsolás után. Ez után, állítsd le az adót (takard ki az adó ledet) a vevőnek el kell aludnia. Ha ezt így tudja utána foglalkoznék a többivel. Vigyázz nagyon alaposan kell takarni, még a led hátulját is.Legjobb ha egy fekete csőbe teszed, aminek a hátulja is zárt. és a cső elejének kitakarásával szaggathatod a jelet.
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Szia! Nos a kapcsolás elejét átalakítottam egy metronómról talált rajz alapján.. Azaz nem is kellett sokat alakítani rajta. Jelenleg +5V-ról megy és rendes LED-et téve bele szépen állítható a pislogás. Egész lassútól a szem számára már folyamatos égésnek tűnő gyorsaságig. IR ledeket beletéve azonban még mindig nem akar működni. Amit észrevettem még az az hogyha fényérzékelőt kellene csinálnom akkor már nagyon jó úton haladnék, mert fényforrás (lámpa, zseblámpa) hatására azonnal kapcsol a kütyü. Gondolom az AGC szabályozás miatt.. és talán az sem mindegy hogy milyenek a fényviszonyok.

P1100421.JPG
    
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Most úgy van hogy egy led, egy IR led.. Hogy "lássam".. Mikor olyan gyors hogy alig látom a pislákolást akkor 3-4 cm-ről veszi a visszavert jelet és kapcsol is. Jó lesz ez.. De a beállítással felszerelés nélkül lehet hogy lesznek gondok.
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Az adónál fontos a szimmetrikus jel.Ezért tettek a 7 és a 8 láb közé a lehető legkisebb ellenállást. Szkóp nélkül talán matematikailag tudnád a frekvenciát beállítani pontosan.(az 555 astabil képlete segítségével nagyjából jó frekvenciát ( 36 vagy 38 kHz vevőtől függ) kiszámolod majd potméterrel már finoman be lehet állítani. (esetleg egy frekvenciamérő jól jöhet.) Cél az , minél messzebbről lássa az adót a vevő,vagy a minél nagyobb soros ellenállás az adó leddel sorba a biztos érzékeléshez . Ha ez megvan jöhet a visszaverődési teszt. Nem tudom milyen távolságra akarod használni, attól függően változtatni az adóleddel soros ellenállást. Az sem jó ha túl kicsi (messzire lát, bármi visszaverődés már riaszt (ha sikerül akár több métert is tudhat) ha túl nagy, akkor meg semmit nem lát.
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
értem.. Itt a segédprogramok közt meg is találtam az 555-ös astabil kiszámolására a programot. Na most rémlik nekem valami olyasmi hogy az adónak a vevő egész számú többszörösére kell kijönnie.. mármint a frekvencia vonatkozásában. Én TSOP1236-ossal építettem tehát a vevő 36.000Hz. A mostani beállításban a program 0,1484Hz-et ad.

Pár cm-től ha 1m-ig érzékelne az esetemben bőven elég volna
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Igen.. azért volt olyan lehetetlenül kicsi 220 ohm az eredeti kapcsolásban, mert úgy adja ki a 38.000Hz-et. (A program nem is enged 1 k alattit). Szóval akkor úgy a legjobb ha 36000Hz körüli adófrekvenciát állítok be?

(Ami a "metronóm" beállításaival kijött az nagyon nem ott van, és akkor érthető hogy miért viselkedik ilyen rapszódikusan a kütyü.)
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Az eredeti vevő valami 38-as végű volt, de én csak ezt az egy fajta TSOP1236-ost kaptam.
(#) küzmös Gergely válasza proli007 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Szia! A lorant fórumtárssal egykor 3 éve tárgyalt kapcsolást építettem meg. Oly módon mint az eredeti kapcsolásban volt. Ahogyan a végén lorant is hagyta. Tehát a TSOP kimenetén a 10n megy 100k-val a tápra, majd IC4 2-es lábára. IC4 6-os 7-es lába összeköt 100k-val a +5V-ra. 10uf/16V-os elkoval földre.

Én is 100ohm-on keresztül táplálom a sorba kötött 2db IR ledet. Illetve az R2 1kohm. Az R3 pedig egy 4.7k trimmer (és ez olyan 1,5k körüli értéken mutatta a legjobb eredményt)

A kapcsolás mostanra már működik is ,oly módon hogy kb egy olyan 25cm távolságig 100-ból 100x veszi a visszavert jelet. De a vevő led folyamatosan világít.. tehát úgy marad, nem billen vissza csak akkor ha elveszem a tápot. Láttam hogy te egy modulátorfokozatot építettél be és azzal vezérled az IC2 reset (4-es lábát)

Szerinted a modulátor fokozat beépítésével megoldódna a dolog? (Távirányítóval olyan 3m ről simán vesz, és azzal is úgy marad világítva a led)
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Most értelmezem.. A modulátor csak kapcsolgatja a jelet.. akkor ez nekem itt nemigen fog segíteni.
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Takard le a vevőt, lehet zavart talál. Ha ez nem jött be, akkor mérd meg, az ic 2 lábán mekkora feszültség van. Ha itt a 8-hoz képest nem nulla (letakart vevővel) , akkor valamit elkötöttél. Esetleg a tápra is tehetsz még némi szűrő kondenzátort, (a stab elé is.) esetleg megmérheted mennyit esik a stab bemenetén.
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Hello! Kitakartam a vevőt, de úgy meg se nyikkan.. nem ég a led. (Mondjuk ezt is vártam). Az IC4 2-es lábán 6,63V-ot mérek , míg a 8-on 6,59V.. de többszöri mérésre is megvan ez a pár század volt szórás.. ide oda. Mikor hogy.. gondolom ez stimmel. Egy 9V-os elemről hajtok

Köszi a segítséget.. egyelőre ennyi.. Hát szar a stab IC is.. Átmegy rajta az összes feszültség.. Pedig délután még jó volt. Néztem is hogy hogy lehet ott 6,6V.. Hát úgy hogy a gyenge 9V-os elem egy az egyben átmegy azon a rossz stab IC-n.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Igazából arra lettem volna kíváncsi, ha közelítésre bebillen, utána kitakarva a vevőt ,elalszik-e a led. Talán a megépített rajzot is belinkelhetnéd, mert nem találtam, csakhogy biztosan egyről beszéljünk. Az általam talált rajzokon egy 5V stabilizátorral kezdődik az egész, ehhez képest a 6.59V egy kissé soknak tűnik.Ha a stab előtt van, akkor meg kevésnek.
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Vagy csak gerjed...
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Ezt meg tudom nézni a gyenge 9V-os elemmel.. nem alszik el ha kitakarom. Csak ha leveszem a tápot, sőt egy picit várni is kell, mert ha azonnal visszateszem akkor ég tovább

Bővebben: Link
***
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
A vevőnek 5V felett kötelessége tönkremenni, de nem kötelessége jól működni.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Direkt csipesszel fogom a lábait, mert tudom hogy mennyire "kényes".. a beforrasztást túléli, majd szépen megyek tovább és a végén mikor a fene se gondolja hogy újból az elején kezdje leellenőrizni.. hát jól beszívat.
No feltúrom a szekrényt, de van egy sanda gyanúm hogy akkor lesz meg amikor majd nem keresem.
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Nem biztos hogy tönkrement, egyébként sokat kibír, de nem kötelessége jól működni túlfeszültségre.Nem kell olyan óvatosan bánni vele.Alapkövetelmény csak annyi, a "szikrázó" feltöltődő ruhákat, padlót, környezetet kerülni kell .Ha erre vigyázol nagyon kevés alkatrészt kell hímes tojásként kezelni, ESD környezetben dolgozni.A csipesz teljesen mindegy, a statikus feszültséget átadja. Az első IC-m én is óvtam mint a hímes tojást, aztán később kapott mindenféle tapizást de azóta is bírja (TMS1122)
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Értem.. Ma reggel 4,98V-ot mutatott a kimeneten a multiméterem.. Azóta délután forrasztottam és hát most a bemenet ,kimenet egy és ugyanaz. :S Az IC langyos volt üzem közben.. most jég hideg marad. Még megvizsgálom még egyszer, de csodálkoznék rajta ha "feltámadna".. S persze hogy még csak egy nyamvadt 5V-os zenert sem találok most perpillanat.
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
No kérem szépen.. a stab csere megvolt. Így a 4,98V is megvan. Ez a táp. (Kicseréltem még az 555-ös IC-t is.) Az IC4 8-as lába a tápra van kötve 4,98V, míg a 2-es lábon 4,93V-ot mértem kitakart vevőnél amikor nem ég a led. (Ha a kitakarást megszüntetem és érzékel majd kiakadt.. úgy 3,57V-ot mérek és ez meg is jelenik a kimeneten, szól a riasztó)
A 9V-os elemre raktam egy 1000u/25V-os elkot.. A stab után még nem raktam plusz elkot, mert ott eleve van egy 470u. Röviden a helyzet változatlan.. Érzékelésnél kiakad és nem csak addig világít amíg előtte van valami.
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Összegezve:
Alapban az IC 2 lábán kb 5V van, ha kitakarod, hiába éri jel, marad az 5V .Ez után megszünteted a kitakarást, a feszültség leesik 3.75V-ra. Ez után hiába takarod ki, a feszültség nem megy vissza, egy kis idő múlva sem.Ez igazából vevő hibára utal, de az meg szerintem ilyet nem csinálhat. A stab utáni 470 µF kondit vedd ki, tegyél helyette 1-2µF fólia kondenzátort, egy kerámia 100 nF és egy 10µF osat. De legjobb lenne ha próbák idejére két telepről járatnád. Egy a vevőnek egy az adónak.( rajz nélkül esetleg azt is kipróbálnám, mit csinál a vevőrész 555-ös ic nélkül.)
A rajz linket kihagytad, így nem lehet tudni tettél-e a vevő és az ic közé kondenzátort, a felhúzó ellenállást hová tetted.A vevőnek tettél-e tápszűrést.
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Tényleg a rajz.. Nos a linkelt rajz van megépítve. (Annyi különbséggel hogy az R2: 1kohm és az R3 egy 4,7kohm-os trimmer ,amely olyan 1,5kohm-ra van állítva, az IR ledeket (2db sorban)meg 100ohmon keresztül hajtom.. így reagál a legjobban.)
A vevő egy TSOP1236. A vevő rész IC-jét kivéve nem csinál semmit sem.

Amúgy ez az "eredeti" kapcsolás. Amelyet itt az első oldalon kicsit átalakítottak oly módon hogy az vevő kapcsolásából kivették a TSOP lábán lévő 0,01u-t. az IC4-ről a 100k-t és a 10µF-os elkot is. Majd a 6-os lábat lekötötték a kettesre. Így vibrált egy ideig és csak pár próba után billent be. A vége ott is az lett hogy határozottan átváltott és úgy maradt.

Kipróbálom azt amit mondtál.. Mert a táp elvétele után várnom kell vagy 5 mp-et is mire újra ráadhatom a tápot a próbához.. Ha nem várok ugyanúgy ég a led tovább.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014

01.jpg
    
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Akkor a vevő vizsgálata talán.
IC 1-3 lába közé tegyél egy 10-100K ellenállást a kondenzátort vedd ki.Így a vevő 1 lábán csak egy ellenállás lesz.Itt mérj feszültséget a testhez képest.
1 kitakart vevővel adással.
2 leveszed a kitakarást.
3 visszatetted a kitakarást.
(#) orcika70 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Itt azt írod hogy az IC2-esnek a 2-6 lába közé behelyezted az integráló tagot melyet Proli7 javasolt, viszont ő az IR vevő és a 2-6 láb közé javasolta.
(#) küzmös Gergely válasza orcika70 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Hát azt ott akkor elírtam (valószínűleg a kapcsoláson szereplő második IC miatt írtam a "2"-est.) Az IC4-es (2-6-os) lába közt volt az az integráló tag. Mikor úgy volt akkor egy ideig pislákolt, fel-fel villant. De utána mintha feltöltődött volna.. ugyanezt játszotta, határozottan kigyúlt aztán úgy is maradt.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
A kondit kivéve a kapcsolásból folyamatos a világítás, így benne kellett hagynom. A TSOP kimenete és a föld közt bárhogy, bármit mérve 4,67V van. Érdekes az is hogy a 470µF-ot kivéve szintén folyamatos a led világítása. Holnap a nagy puffer helyére bepróbálom a kondikat
(#) orcika70 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Helyesbítem a mondatom, valóban tévesen fogalmaztam nem IC2 hanem az IC4-es számozású 555-ös (2-6) összekötött lába és az IR 1-es kimeneti lába közé. Te viszont megint a 2-6 lába közé tetted az integráló tagot, legalábbis így fogalmaztál az előbbi válaszodban.
(#) küzmös Gergely válasza orcika70 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Ejha! Köszi az észrevételt! igazad van! Alapból félreértelmeztem proli007 fórumtárs szavait. Valóban én nem jó helyre tettem az integráló tagot! No mindjárt elválik hogy megy e!
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Nahát.. ezt nemigazán értem most, de újból átalakítottam a kapcsolást és beépítettem az integrátor tagot.. Erre csak pislákolt.. majd ha már az IC4 2-6-os lábát összekötöttem akkor megnéztem úgy is ahogyan proli007 legelsőre javasolta a mellékelt rajz szerint. Erre így működik!!! Ha elé teszem a kezemet (olyan 15cm) ,akkor határozottan kigyúl, ha elveszem elalszik. (határon pislákol.. távirányítóra szintén pislákol)

Nem értem, de tény hogy a kapcsolásnak ez lenen a dolga.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem