Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   512 / 3950
(#) nagy_david1 válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Szia!
Ismerek olyant hogy úgy oldotta meg a dolgot hogy a szobában volt egy lejátszó és a konyhában is akarta hogy szoljon ugyanaz, ezért vett egy szimpla jack elosztót és egy nagyon szépen szóló genius 2.0-át. Általában a genius-okat csak dícsérni lehet mert nekik van az egyik lehjobb ár/érték arányuk a piacon. Na de visszatérve a megoldásra. Betette a 2.0-át a konyhába és a szobában jack-ről kivitte a jelet vékony mikrofonkábellel. Így csak a műsort nem lehet állítani a konyhában de hangerőt, hangszínt, kikapcsolást lehet külön a konyhában végezni. Remélem valami ilyensmire keresed a választ.
Üdv.
(#) zoly15 hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Szép délelőttöt mindenkinek!
Korábban valaki kérdezett ERRŐL ÉS ERRŐL A feszültségstabilizátorról...
Nekem is van egy csak nekem S401-es..
Arra lennék kíváncsi hogy hogyan működik? Ahogy nézegettem, arra gondolok hogy a trafó tulajdonképpen egy előtétnek van használva..
Van itt egy 6 kivezetéses "primer" és egy 4 kivezetéses "szekunder" Az az áramkörbe megy..4 Relével megy végbe a szabályzás úgy látom,, azok kapcsolgatják a primer megcsapolásokat...
Jól értelemezem én ezt?
Valaki el tudná mondani pontosan hogyan működik?

Üdv!

(#) szamóca válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Dina!
Mennyünk át gyakorlatba. Tudnál esetleg fényképet feltenni a helyiségekről, illetve a meglévő hifi komponenseidről? Mire használnád,(buli,átlagos zenehallgatás, döngjön a ház, stb) milyen zenére, hány m2-esek a szobák?
(#) Dina válasza szamóca hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Mindenki segítségét köszönöm!
Abszolút homály volt az egész, már vannak elképzeléseim, hála Nektek

Egy fogorvosi rendelő lesz, rendelőben irányítás (17 m2, nem kell döngjön a zene, de a több helyről szólás szerintem jobban elvenné a fúró visítását) , a váró 12m2, (itt sem kell döngeni esetleg a hangerő, kikapcs szabályozó praktikus lenne itt, de nem fontos, lehet a rendelőben is)
Ha tehetem, új cuccokat veszek, ez eldől még. Egy Grundig 5.0-ás mini fifi rendszerem van AUX in L-R -el.

Dina
(#) Dina válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Köszi!
Nem értem, nem maradt ki az, hogy a konyhában még bedugta valamibe?
D.
(#) Dina válasza szamóca hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Pontosabban:
A mostani hifimen csak 2 antenna kimenet, optikai jack kimenet, mélynyomó kimenet, "AUX IN" kimenet és az 5 hangfalnak 5 dupla vezetékes kimenet van.
Ez megfelelő lehet?
Mire figyeljek, ha veszek, hogy másik erősítőre ki lehessen vinni?
(#) Dina válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Azt ötlöttem ki, hogy a váróban lenne egy váltókapcsoló (akár villanykapcsoló) ami kikapcsolja a kinti erősítő áramellátását és kinn így ki tudja az kapcsolni, aki nem kívánja a zenét). ?
(#) szamóca válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Így már világosodik a kép.
Van egy alternatíva. Ha a 5.0 erősítődnek van külön-külön minden csatornára bemeneti csatlakozója, akkor a CD játszó utáni jelosztóból a front L-R és rear L-R bemenetekre csatlakoztatva, is megoldható a dolog. A front dobozok a rendelőben, a rear doboz pár a váróban elhelyezve, a fader, és hangerő beállítással szabályozható lesz a helyiségek közt a hangintenzitás. Így egy erősítővel és 2 pár megfelelő hangdobozzal megoldható a dolog. :yes:
(#) szamóca válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Nos ez nem túl jó hír. :no:
Ha mindenképp szeretnéd ezt az egységet is felhasználni, akkor az osztó, plusz egy erősítő megoldást kell használnod. Én az előző hozzászólásomban leírtak szerinti, több csatornás erősítővel oldanám meg a helyedben. :yes:
(#) Dina válasza szamóca hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Mind az 5 hangfalnak külön R,L kimenete van a hifimen. Mit hova csatlakoztatok? Hogyan szabályozom? Ha megtennéd, részletesebben kellene írnod, hogy értsem.

Ha külön erősítős megoldás lenne, akkor ez tuti megoldás (távirányítós szabályozó). Csak nem tudom, ehhez mit szólsz , egyáltalán elég-e a 25W a 12 m2-be?

Bővebben: Link

Ha újat veszek, akkor melyik szerinted a legegyszerűbb,olcsóbb megoldás?

Még ez az utolsó kérdéssorom!

Használd a link beszúrás gombot.
Jav. szamóca
(#) nagy_david1 válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Bocsi, ha nem voltam érthető, akkor még érthetőbb leszek Na szóval ahova írtam hogy vékony mikrofonkábellel kivitte a szobából, az lényegébe egy jack hosszabítót takart. Vagyis házilag készített jackhosszabító, mert üzletbe nem nagyon lehet 10 méteresnél hosszabat kapni. S akkor lényegébe a hosszabító végébe dugta be a genius 2.0-át a konyhába, pont mintha direktbe a hifibe dugta volna csak épp még volt közbe egy 30 méteres hossszabító. Érthetőbb voltam remélem...
(#) SzervízMacska válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Szép jó reggelt, hölgyek és urak!

Idézet:
„A mostani hifimen csak 2 antenna kimenet, optikai jack kimenet, mélynyomó kimenet, "AUX IN" kimenet és az 5 hangfalnak 5 dupla vezetékes kimenet van.”
Itt hibás a megfogalmazás... Az AUX IN egy bemenet, mely arra szolgál, hogy külső műsorforrást lehessen a "hifivel" erősíteni. Tehát, alapból az elképzelt rendszerben csupán erősítőként szerepelhetne. Kivéve azt a speciális helyzetet, ha a hangszóró kimenetre nem kötünk egy SPK>>LINE OUT konvertert. Ekkor viszont a meglévő cucc hangerejétől függne a vonalszintű kimenet jelszintje, tehát a "hifit" teljesen lehalkítva a másodlagos erősítő sem adna ki hangot magából. Ezért én ezt a vonalat nem is erőltetném.
Ajánlanék esetleg ebből kettőt. Műsorforrásnak bármely olcsó DVD lejátszó megfelelő, melynek van sztereó hangkimenete. Természetesen egy tisztességes CD lejátszó lenne a legjobb. A mélynyomót szintén nem erőltetném, nem fogászatra való - szerintem. Hangfalnak akár a sajátjaidból is felhasználhatsz négyet, de a nagy szórakoztató-elektronikai áruház láncok kínálatából is válogathatsz.

Üdv.: SzervízMacska
(#) SzervízMacska válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Az a 25W a kész átverés showba való. Így ránézésre olyan 3-5W-os lehet. A fúrógép zaját biztosan nem nyomja el.
(#) Dina válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
kedves Szervízmacska!

Köszi!
Én csak 100e körüli erősítőket láttam eddig... Ez is oké ezek szerint? Hifiről kiviszem jack-al arra, és ok? Azzal szabályozom.
A 12m2-be az a kis hangfal a váró lenne.
Milyen erős kellene legalább? A rendelő 17 m2. A 2.0-ás többutasat vagy a 2.1-est tanácsolod?
Dina
(#) szamóca válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Íme két lehetséges megoldás.

Dina.JPG
    
(#) Dina válasza szamóca hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Köszi! mennyit fáradtál!
Nekem a minihifis megoldás szimpibb. Onnan jack kivezetés erősítőbe, amit a váróba is lehet tenni és onnan szabályozni. Ez oké? Jól értettem? A SzervízMacska erősítő ajánlása szerinted okés?
E.
(#) szamóca válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Ha a minidet is használni akarod, akkor azt ily módon teheted. Ezzel spórolhatsz 18ezer forintot , vagyis egy macs. által javasolt, célnak megfelelő erősítőt.
A minihifiden azonban nincs kimenet, erre akart szervízmacs. utalni. Az AUX in, az külső műsorforrás bemenet! A bass out az mély kimenet, de csak mono!
De ha a minidben van CD játszó, és ennek a használatában gondolkodsz, akkor ez csak úgy lehet működőképes elgondolás, ha nem épp szép megoldással a fejhallgató kimenetet kötöd össze a váróban lévő erősítő egyik bemenetével.
Még annyit hogy a szervízmacska által linkelt erősítőből kettőt veszel, nem kell jelosztó, mivel tartalmaz REC out kimenetet.

Dina2.JPG
    
(#) Dina válasza szamóca hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Igen, tudom, hogy a régivel úgy nem megy.
Azért gondoltam erre a megoldásra inkább, mert mikrohifit elég olcsón be lehet szerezni és az rádiót is tud. Majd figyelek a kimenetre!
Összeálltak a lehetőségek.

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK A SEGÍTSÉGÉT!

Minden jót mindannyiótoknak!
Dina
(#) szamóca válasza Dina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Ha ne adjisten valami a későbbiekben nem stimmelne, mi itt vagyunk.
(#) Csaplar hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy Codegen 5.1-es hangfalat, hogy valami gáz van vele és nézzem meg.
Nem nagyon csináltam még ilyet, csak szeretek dolgokat szétszedni, így belenéztem. A Mélyládát szedtem szét és mellékeltem a képeket.
Ha bekapcsolom, akkor a kijelzőn megjelenik minden, ami kell, tudok lejátszási módok változtatni és látszólag minden ok. Viszont nem játszik le semmit, nem szólal meg.

A panelen több gyanús fekete folt is látszik a táp rész környékén. Az egyik nagyobb kondinak kicsit gyanúsan púpos is a teteje. Valamint a nagyobb ellenállások környékén is elég fekete a panel. Ezeket mértem és normális értékeket mutatott a műszerem.

Hogyan kellene nekikezdenem a hibakeresésnek?

Tudnátok tanácsot adni?

Köszi
(#) Stud hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Hali!

Egy régi kazettás rádió belsejének nagy részét átköltöztettem egy cipős dobozba, és ahol a rádió csatlakozott az alapra egy szalagkábellel, oda bekötöttem egy jack dugót, így most rá tudom kötni a gépre. Szól is, csak meglehetősen zajos, gondolom le kellene földelni. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy mit hova kössek? A jack 2 kábele mellett van még egy lyuk a szalagkábel helyén GND felirattal, gondolom ez lenne a föld, de én itt meg is akadtam.
(#) Lozsa hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Sziasztok!

Az volna a kérdésem, hogy egy mezei 3mm-es led vajon 10mA-től meg kell szólaljon?
Ugyanis a kész áramkörömben megvan a táp 5V mindenhol, mégsem ég a led amit tápfesz "megjelenítésnek" tettem be. 500 Ohmos előtét van neki, és 5Voltról kap áramot, a letört fele van a negatív felé.
(#) Lozsa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
A ledet? Mégsem a letört oldalnak kell a gnd felé lenni?
(#) Vacok hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Sziasztok!

Építettem a mai nap egy fm transmittert alufóliával kibélelt dobozba tette, hogy le tudjam árnyékolni, az antennát pedig feltekertem egy kis műanyag darabra.
Miért van az, ha a dobozt kopogtatom az vissza hallatszik a rádióból? Az is hallatszik, ha kapargatom. Olyan mintha egy mikrofon lenne a dobozban.
(#) Vacok válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Gondolom nem az antennára gondolsz, hanem az induktivitásra a kapcsolásban.
(#) Vacok válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Rendben, köszönöm szépen a segítséget.
Zöld hangszórót kérnék, ha van, nem szeretem a piros színt.
(#) vizor válasza Lozsa hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
De igen, a letört oldal a GND. Ott valami más gond lesz. Ezen kívül ha "benézel" a LED-be oldalról, látod a világító részt. A nagyobbik része a GND felé van (katód), a kis hegyes rész meg a + felé (anód). Így bármikor azonosítani lehet a lábakat mindenféle külső jelzés nélkül. Ez a 3mm-es színezett LED-eken is jól látszik fény felé tartva.
(#) Lozsa válasza vizor hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Igazad volt megpróbáltam fordítva de nem nyert, végül kiderült, hogy az egyik forrasztást bénáztam el, mert ugyan úgy látszott, hogy felfutott az ón, de valójában mégsem
(#) silenthill2 hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Hy mindenkinek! Szereztem egy elég régi elemes, (6 félgóliát elemes) illetve autó akkuról működtethető neonos steklámpát. Sajnos a vezetékek, amik a paneljához voltak kötve,elvannak szakítgatva. Az lenne a kérdésem, hogy 12V-os pc tápról lehetne-e működtetni a neont úgy, hogy mindössze csak a neon két végéhez kötöm a feszt? Vagy szükséges neki a panelja is? Köszi a válaszokat előre is. Üdw
(#) bkati hozzászólása Máj 25, 2009 /
 
Egy 24 V-os AC mágnesszelepet kéne kapcsolnom. Nem tudjátok, mennyi ezeknek a meghúzási árama? Kerti öntözőrendszerhez lenne amúgy. Más márkánál (Toro) olvastam 0,4 A-t, de nem tudom, vajon ezek hasonlók-e (ez egy Gardena).
Arra gondoltam, hogy egy 24 V 12VA nyáktrafó (vagy hogy hívják azokat a kis, műgyantával kiöntötteket), egy optotriak és egy triak. Menne ez, bírná a trafó?
Következő: »»   512 / 3950
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem