Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Viszont most nézem, hogy a szerző 6 utas változatot ajánlja teslához.
Meg kéne ismerned a fázis és a vonali feszültség fogalmát. Delta trafónál csak vonali feszültségek vannak, mivel nincs csillagpont. Csillag kapcsolásnál 2 tekercs közt vonali, míg a tekercs és csillagpont közt fázisfeszültség van (nyilván trafóknál *áttétel ha szekunder oldalról beszélünk). A rajzon pedig a csillagpontra nincs kötve semmi, tehát a csillag kapcsolású trafók tekercsei közti feszültség van felhasználva, ami ugyan úgy vonali, mint a deltáé.
De a szűrés nem amiatt kell, mert nem egyenletes a töltőáram (nem érdekel az senkit) hanem mert a tranziensek, meg a primeroldalról jövő nagyfreki szétszedi az összes diódádat első bekapcsoláskor. Egyébként nem tudom minek kell feltétlen egy deltát meg egy csillag kapcsolást használni, ez borzasztóan megbonyolítja a hibakeresést, és a fázissorrend keresést is. Bekötünk harmadiknak még egy zeg-zug elrendezésű trafóbankot, és akkor már a jóisten sem látja hogy mi a frász ez.
Baj-e, a meglessz cinezve a szál, mert nincs elég drótom, hogy előlről kezzem
? És amikor vettem a tekercselőtől tekerés közben elszakadt. ![]()
De nincs elég drótom és már 500 menetet tekertem és 3 napot dolgoztam vele.
A fogalmakkal tisztában vagyok, inkább Richie írását értelmeztem rosszul, a lényeg, hogy ez nem megfelelő kapcsolás.
Eleinte az új fűtés építését és a magnetronok használatát elvetettem, de újra elő venném. Ha minden igaz (2,1kV*gyök3*2mot) durván 7,5kV al kellene fűtésenként számolni, tehát legalább 20kV os vezeték szükséges lenne. A gyári keresztmetszet durván 0,8 mm2, nem tudom mennyire lehet alul méretezni, eddig csak 0,5mm2-est találtam, viszont az 40kV DC tűrésű. A másik dolog, egy kibelezett secunderrel rendelkező MOT megfelelne-e a teljes (4 vagy 6 vezeték) fűtés kiszolgálására.
Idézet: „(2,1kV*gyök3*2mot)” *1,41, ezt kihagytam mert szigetelésnél a csúcsérték számít. Lehet kapni 10kV-os kábelt karusneonnál, abból meg lehet tekerni egy nagy vasmagra a fűtést. Az elbír 20kV-ot is, ha nincs megtörve. Idézet: „A másik dolog, egy kibelezett secunderrel rendelkező MOT megfelelne-e a teljes (4 vagy 6 vezeték) fűtés kiszolgálására.” Szerintem max 1-nek felel meg, tekintve, hogy a nagyfesz vezeték szigetelése nagyon vastag. Esetleg lehet ügyeskedni valahogy gyantával kiönteni csupasz rézhuzalt, és azt használni, hogy kisebb helyen elférjen.
3 nap alatt 500 menet nem éppen egy megerőltető munka. Én leírtam a választ a kérdésedre, többet nem tehetek.
De mi lessz, ha meglessz cinezve? 2. nap beteg voltam ugyhogy nem dolgoztam.
a tekercs le lessz lakkozva és a toldás is úgyis?
Talán igen, talán nem, szóval dolgozz nyugodtan újabb 3 napot, hátha az is totál felesleges lesz, hajrá
![]()
De nincs elég drótom csak úgy elég a megtóldom.
Ha mindenáron toldani akarsz, miért kérdezed meg, hogy jó-e? Akkor is toldasz ha jó, meg akkor is ha nem, szóval tegyünk pontot ennek a végére.
Toldd meg, de vigyázz, hogy sehol ne legyen csucsos, vagy kiálló rész. A forrasztás felulete is legyen sima egybefolyó. Szigeteld le jól, igy talán lesz némi esélyed. Aztán vagy jó lesz vagy nem, majd kiderül.
Ma tekertem egy újabb szekundert a nagyon lassan készülő DRSSTC-hez. 0,25mm-es huzal 110mm bordó PVC cső, 34cm megtekercselt hossz (kb. 50mH). Gyantázás közben pörgetve, és melegítve nagyon szép sima lesz a felülete. Szerencsére a huzal is épp elég volt hozzá.
Valóban elég simának tűnik, a teljes térhálósodási idő kb mennyire tehető, ilyen körülmények között? Apropó, azt írják, hogy térhálósodás közben zsugorodik a gyanta. Ez mennyire jelentős, látható?
Egy nagyon régi hsz-edben megemlítetted, hogy relatív sok trafó olajjal rendelkezel és hogy adhatsz is el. Ezt esetleg még fenntartod? Igazából amit találtam eddig az kb 800 ft/l áron lenne, nem tudom, reális, hogy ez az ár alatt találok-e? Gondolom más alternatíva nincs, mármint, hogy más erre alkalmas olaj. köszi
Nem minden gyanta zsugorodik. A poliészter zsugorodik, az epoxy pedig nem. Szemmel azt te nem fogod észrevenni. A térhálósodás sok dologtól függ, de ilyen lámpával sugározva kb fél óra, míg eléggé kemény lesz, aztán már fel lehet állítani, vagy lehet rá tenni még egy réteget.
Trafóolajam van, de szükségem van rá, illetve szerintem PCB-s is, így azt inkább nem ajánlom senkinek.
Üdv Kedves Tesla tekercs építők!
Szeretnék pár kérdésemre választ kapni. Ha túl blőd dolgot kérdeznék, elnézéseteket kérem. Az egyik, miért kell a szikraköz a tesla tekercsbe? Ha jól tudom, a primer tekercs és az általa egy kapcsolásban levő kondenzátor rezonancia frekvenciáját használja. A statikus vagy a forgó szikraköz a jobb, és miért? Mennyire kell beállítani a forgó szikraköznél a szaggatás sűrűségét és miért? Milyen frekin dolgozik a tekercs és milyen paraméterekkel tudom állítani a rezonanciát? Továbbá ha szeretnék készíteni egy tekercset és van otthon egy nagy guriga 0,4mm átmérő rézvezeték mekkora szekundert milyen menetszámmal kell tekercselnem? Egy olajkazán gyújtótrafóm van, azzal meg tudom hajtani? Válaszotokat előre is köszönöm. Idézet: „Az egyik, miért kell a szikraköz a tesla tekercsbe?” Csak a szikraközösbe kell. Kapcsoló funkciót tölt be. Idézet: „Ha jól tudom, a primer tekercs és az általa egy kapcsolásban levő kondenzátor rezonancia frekvenciáját használja.” A primer oldal igen. Idézet: „A statikus vagy a forgó szikraköz a jobb, és miért?” Ha a statikus jobb lenne, akkor nem létezne a sokkal bonyolultabb forgó. Idézet: „Mennyire kell beállítani a forgó szikraköznél a szaggatás sűrűségét és miért?” Amennyire a primerkör paraméterei igénylik. Ha túl lassú, akkor az inkább olyan, mint a statikus szikraköz, amit néha beteszünk, néha kiveszünk. Ha túl gyors, a kondi nem tud feltöltődni teljesen. Idézet: „Milyen frekin dolgozik a tekercs és milyen paraméterekkel tudom állítani a rezonanciát?” Ez bizony elektronika alapjai, rezgőkörök, olvass utána. Idézet: „Továbbá ha szeretnék készíteni egy tekercset és van otthon egy nagy guriga 0,4mm átmérő rézvezeték mekkora szekundert milyen menetszámmal kell tekercselnem?” Ezt senki sem tudja megmondani ebből. Idézet: „Egy olajkazán gyújtótrafóm van, azzal meg tudom hajtani?” Nem. Ajánlom a topik átolvasását, akár hetekbe is beletelik, de ha külön próbálsz rájönni, vagy külön keresed, az meg hónapokba telik. ![]()
Ebből nem fogja megtudni a kérdéseire a választ.
Üdv mindenkinek
Van valaki aki esetleg megépítette már ezt a kapcsolást ? Eléggé szimpatikus , de azért jo lenne , ha valakinek már lennének tapasztalatai vele. Jó lenne megépíteni , és egész jó hangja is van itt az oldal alján levő videóban. Csak egy dolog aggasztó a számomra , mégpedig hogy az első oldal alján azt írja , hogy 600 dollárt beleölt ![]() ![]()
Le van írva minden, van egy nagy rakás leírás egy halom másik oldalon is, nem tudom mit vársz még ezen kívül.
Idézet: „de lehet elsiklok valami felett” Ez könnyen előfordulhat, jelen esetben a teljes leírás felett. Azt írja, hogy az egész építgetés minden félvezetővel együtt, valamint mérőműszerek kerültek együttesen 600$-ba. Én a steve féle DRSSTC3-at építem, és az egész eddig 20k-ba nem került. Igaz, nem 40N60A4, hanem 40N60B3-as IGBT-ket rendeltem, remélhetőleg ez nem okoz különösebb gondot. Igazából egyedül már csak a primer kondibankot kell megépíteni hozzá. Egy ilyen kis SSTC is megvan 10k legalább.
OKé , tudom olvasgatom is őket , de azt a 600 dollárt sokallottam , bár mérőmüszerekkel együtt benne van annyiban , szoval akkor mindegy is
![]() Az durva , már előre várom a képeket ![]() ![]() Amik eltérnek a kapcsoláson feltuntetett értékektől az a g2 be menő ellenálás , nálam az 8Ohm , és a g1 nél a kondi 4nF , szerintem ez lehet a gond bár nemtudom , és itthon nincs 1nF es kondim ,szal rendelni kellene , de hát ezvan . A primer kondi 1,5nF 2kV a többi ugyanaz , a bekötéssel tuti nincs gond , a primer 20 menet 80mm átmérőn , a visszacsatolás 10 menet szintén 80mm en , a primer alatt , a szekunder pedig 50mm átmérőn 630 menet , igy a freki kb 1100 , tetőkapacitással pedig olyan 8-900 lenne . Mi lehet a gond ?
Sikerült bontanom kondikat , és kipróbáltam így , v.cs 1nF , primer 0,6nF , de ígysem működik , a fórumat már lassan teljesen átolvastam , szóval merítem az ötleteket mi lehet a gond , de még hátravan pár oldal . Nemértem mit ronthattam el
![]()
Hát megtaláltam a hibát ,nem volt érintkezés a fázisnál...
![]() ![]()
Idézet: „g2 be menő ellenálás , nálam az 8Ohm” Mennyi? Nem 8kOhm?
Igen 8K , bocsi elírtam
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |