Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   143 / 227
(#) gabrinator válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Ami azt illeti nem ott kapcsolgatom , messzebrol hosszabitorol... Nem fogdosom mukodes kozben.
Értem , keresek is valami csövet hozzá .
Csak azért raktam be , hogy ne olyan hirtelen kapja a nagyobb áramot, de a kapcsolásban ami szerint átépítettem ki volt hagyva az ellenálás , ezért gondoltam én is csak egy ntc t teszek be mert vagy 3 ellenálásom tonkrement az előző kapcsolás során , de akkor keresek még valahol megfelelő ellenálást oda. Tudom , youtubeon az egyik fickónak staccato val , ugyanezzel a csővel sikerült 5-6 cm es szikrákat elérni , bár nekem kisebb is megfelel , csak ne vrné ki a biztit... De mint mondtam szerzek egy ellenálást és meglátom mit produkál majd .
Hány ampert kellene amúgy felvennie az áramkörnek megfelelő beállitas esetén ? 5 től nem tobbet ugye ?
Amúgy kössz a tanácsot .
(#) _BiG_ válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Szívesen.

A katalóguslap szerint a PL504 max katódárama 250mA. Ebbe benne van a blocking működés miatt kialakuló vezérlőrács áram és a segédrácsáram is.
Ha túlterheled, kinyírod a katódot.

A staccato valóban nyom a szikrahosszon. És kíméli a csövet.
(#) velkey hozzászólása Aug 7, 2011 /

Az baj hogyha a szekunderem "alacsony"?(20cm magas csak) ettől még lehet járatni egy GU81-es meghajtással? A fűtés mehet váltóáramról ugye? És annyit kérdeznék még, hogy ha a szekunderem 50mm átmérőjű akkor 63-as vagy inkább 110-es csövön jobb a primer? (közte nem találtam)
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Célszerű egy újabb szekundert csinálni, ami legalább 30 centi magas. A primert közelre kell rakni, csak le kell szigetelni felül, ne üssön át a szekunderről.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Van magas szekunderem is viszont az 63-as átmérőn van 43 cm magas. Ezzel viszont az a baj hogy a lambda/4 nagyon eltér a huzalhossztól. (Ezt a szekunder mindennemű számolás nélkül tekertem.)

Idézet:
„Ezzel viszont az a baj hogy a lambda/4 nagyon eltér a huzalhossztól.”

Honnan tudod a lambda/4-et, mikor még kész sincsen??
Ha nem annyi, akkor nem annyi, én egyetlen szekunderemet sem méreteztem lambda/4-re.
(#) tungsram válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

A csö impulzusban akár 420ma-t is lead minden gond nélkül. Lásd a régi csöves TV-k vizszintes eltérítését..

Ez már kész van erre írtam hogy régebbi és számolás nélkül tekertem 0,3-as huzalból. Akkor ezzel fogom használni a meghajtást. Ez elég magas (43cm) viszont 63-as csévetesten van tehát a primer nem PVC-ből lesz. (olyan 80-as átmérőn lesz viszont a tetejét nem tudom hogy hogyn kéne leszigetelni.

Nem értetted. A meghajtásod kész van már? Ha 100 helyett 250kHz-re akarok használni a szekundert, mi akadálya van, hogy te olyan meghajtást építs hozzá, ami 250kHz-en megy? Azt hittem ez teljesen egyértelmű.

Lehet hogy tényleg nem értettem. A meghajtásom még nincsen kész viszont van 2 szekunderem megtekerve. És a magasabbat fogom használni.
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

GU81-nél a 3-as rácsnak 2 kivezetése van? Elég az egyiket bekötni nem? A fűtés melyik lábakra menjen ,(Már megtekertem egy motot 12 voltra.)
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

GU81-et kell hűteni valahogy?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Elég, ha szellőzik. Ha hűteni akarod, akkor is szimmetrikusan (pl. felülről) mert ha egyik oldalát túlhűtöd, akkor szétrobbanhat. Emiatt pedig mindig tisztán kell tartani, ha megfogtad kézzel, alkohollal töröld le, és várd meg míg megszárad, csak az után kapcsold be.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Akkor inkább nem hűtöm. A kondik utáni 470 pF-es kondi helyett nem lenne jó egy nagyobb? (csak 3,3n/12 kV-om van)
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Kész a tervem a forgókondira: 2mm-es lemezeim vannak ezeket betekerem 2 rétegben szigetelőszalaggal és 2mm-es távolság lesz a lemezek között (ez tuti elég lesz 6kVoltra).
(#) Collector hozzászólása Aug 11, 2011 /

(#) marksman válasza Collector hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

...haha , ezzel lehet riogatni a népet az utcán.
(#) marksman válasza Collector hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

és hol a primer tekercs ? belül ?
(#) Fritzi91 hozzászólása Aug 13, 2011 /

Helósztok.
Olyan gondom van, hogy a skori féle 3. mini teslánál a potméter szinte alig változtat a szikrán, hiába tekergetem. Vettem bele új potit, azzal is ugyanezt csinálja. Nekem már nincs ötletem hogy mi lehet a baja, csináltam egy képet róla, ti mit tudtok mondani erről?
http://kepfeltoltes.hu/110813/PICT0093_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) Collector válasza Fritzi91 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

555 IC 7-es lábára, és R6 R7 között nézd meg, változik-e a feszültség, ha tekered a potit. P1 és R9 értéke biztosan jó?
(#) Fritzi91 válasza Collector hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

A poti 100k, a R9 150k a 7-es láb és a R6 R7 között 0-t mértem. az baj hogy méréskor nem kötöttem rá a primert?
(#) belganarancs válasza Fritzi91 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Az átkötések alul vannak?
(#) Fritzi91 válasza belganarancs hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

igen, meg a zener dióda is

Ha 0-t mérsz, akkor mégis mit csinál a potméter? Valamit te nagyon összekavartál ott. Gondolom a földhöz képest mérted ezeket a feszültségeket, ugye? Akkor egészen a potiig vissza kell menni, mérd meg, a poti lábát is, ilyen nem lehet, hogy 0-t mérsz, mikor az osztó alsó tagja egy fix ellenállás.
(#) ekkold válasza Fritzi91 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

A poti lábainál látható forrasztások "minősége" alapján úgy gondolom, hogy alul a nyákon is van "nem túl jól sikerült" forrasztás ami a hibajelenséget okozza!
Tegyél fel fotót a nyák aljáról is!

Írtasm egy hosszabb módosítást még jópár tippel, de elszállt mert lejárt az idő. Nem mentettem küldés előtt, úgyhogy nincs meg, és nem is írom be újból. Köszönd meg annak aki így állította be a módosíthatóság időket...
A zöld vezetéked ellenőrizd.

A fotón, a poti középső - és jobb oldali lába között van valami - nem az okoz zárlatot a két pont között? Kapard ki egy késsel vagy tűvel a huzalok beforrasztása közötti részt!

Hidegforrasztások tömkelege, még a mosott képen át is látni. Meg kéne tanulni forrasztani először.
Következő: »»   143 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem