Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   95 / 372
(#) kulzol60 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

A másik gépre irta , az alura
(#) kulzol60 válasza dinokal hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Szia

Hát pedig használják ( nagytávolságot bejáro gépeknék a sebessége miatt pl palzma vagy lézer vágok de léteznek faipari gépek is belöle ) .

Ma már nem speciálisnak mondhato az a szinkron hajtásra és pozicionálásra valo fogazott szij ( AT vagy HTD sorozat ) ami álkalmas hatalmas erök átvitelére is ugy hogy egy 16mm széles AT5-ös acélbetétes szij 16Nm-es tehelésre garantáltan 0,07mm max a nyullása , de ha a szijjakat összeforditod akkor gyakorlatilag 0 a nyullása ( inkább a koszolodoás a gond ) .
A fogaskerékkel az a baj hogy nehéz holtjáték mentesen használni vagy fogtöre jár de akkor meg döcög , vannak speciállis kerekek amik direkt erre vannak készitve .
(#) dinokal válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

A rajzod kissé túlzás . Ha jól megnézed a dupla lin és a váz még mindég elég jelentősen tudna csavarodni (sok függ a hosszától), bár sokkal merevebb mint az előtte levő példa. Szerintem ennél (sokkal!) merevebb és (sokkal!) olcsóbb ha szimpla lint használsz (az alsókat), és az egész vázat egy merev alsó laphoz rögzíted, ami lehet alu vagy vas. Nem kell hegesztés, csak fúrás és csavarozás. Lehet hogy röhejesen hangzik, de a rajzodnál még az is merevebb, ha az alsó lapot bútorlapból készíted. Egy ilyen alsó lappal elég sok csavarodási problémát kiküszöbölhetsz.
(#) kulzol60 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Igy van , csak akkor még még más volt a neve ( ez a nyerö ) ha jol emlékszem

Na , hát hogy nekem semmi nem jo .Erröl is tudok picit irni , és most jön a de : DE mivelhogy mozgohidas ezért szinte kolátlan sulyo munkadarab fér fel rá hiszen azt igy nem kell mozgatni de a hátlap miatt csak korlátozott hosszu lehet a munkadarab . Hyitni egy jo nagy ablakot a hátlapon és akkor ez is jo lessz .
Egyébbkénz még mindig ezt a konstrukciot tartom a legjobban kihasználhatonak erös igénybevételekhez .
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Ezen érdemes elgondolkodni hogy hogyan is kel egy hegeszett gépet elképzelni .

Ez a váz iszonyatosan terhelhetö , szerintem egy ilyet még festeni is élvezet )
(#) dinokal válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Szia! Elnézésedet kérem, igazad van. Bár én nem a szinte horribilis áron beszerezhető szíjakról, hanem a képen látottról írtam.

Ha jol látom az pont egy acélos szij de az hogy az melyik sorozat az itt nem derül ki mert csak a profiljuk más .

Nem olyan veszélyes az , linkelek egy céget bár ettöl van olcsobb is kicsivel .

Szijjak és más is
(#) dinokal válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Látod pont erről írtam. Nesze neked alsó lap . Hogy nem egyszerű sík lap, hanem U profilra épített, az részletkérdés. Érdemes lenne lemérni, mennyit vetemedhet a két oldalán lévő lin sín. Szerintem ez a gép még komoly igénybevételeket is kibír.

Ugy szokták csinálni hogy tesznek a szelvény tetejére egy egy szerelö lapot ( lapos vas ) a linek és az X láb alá és egy felfogássak sikba marják , nem nehéz csak nagy gép kel hozzá .
(#) zsoltee0001 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

profi!
(#) Medve válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Na erről beszélek mindig, a lányok öröméről a merevségről! Ez a váz tudja, amit kell. Igaz, hogy a hegesztés után illő némi feszültségmentesítés (vagy 10 év pihi ) , majd sikbaköszörülni ahol kell, de amit kapunk, több mint elég. Én még kiönteném betonnal a szelvény belsejét, a rezgések végett...
(#) kulzol60 válasza Medve hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Szia

Nem kell tiz év , elég csak egy kemence .
Ha szakaszosan heggeszted kicsi rá az esély hogy vetemedik , ezért szakma a heggesztö

A betont kiprobáltuk és nagy a zsugorodása ( száradás után szinte lötyög benne az anyag , talán a polimer beton lenne jo , de a purhab és a feltöltött homok az nyerö tömegre és rezgésre egyaránt ( a homok ) .
(#) kulzol60 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia

Talán ez lenne a legjobb mert ebböl többféle szemcsenagyságu van .
Fontos hogy az illoanyag ( pl viz )kevés legyen mert az ha kipárolog akkor ott zsugorodik ,

A polimerbeton azért lenne jo mert a 3 féle töltelék szemcse nagyságmiatt nagyon kevés kötöanyag kel bele és igy nem is zsugorodik csak joval 1% alatt .
Ha ugy meglehetne csinálni hogy az egyik oldal nyitott ( "U" szelvény )akkor ezek a gondok megszünnének .

Nem biztos hogy van jelentösége ebben a kategoriában .
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 13, 2011 /

Én is zártszelvény vázat csinálok, sokat agyaltam a töltőanyagon, csemperagasztó, beton stb, ...
És ha csak sima homokot szórnánk bele?
Cél a rezgésmentesítés, erre meg az is jó volna.
Bár szerintem, ha a beton akkorát zsugorodna, hogy a mi elvárásainknak nem felelne meg, pár felhőkarcolót lehetne is lebontani
(#) richy92 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia!
Hogyha ilyen terveid vannak,akkor szerintem jobban járnál,hogyha valami jó vastag pl 20-as "vas" vastaglemezből építenél gépet és akkor nem kellene szórakozni a betonnal.Én a mostani gépemet 6-os szögvasból építem és így csupaszon ~60-80kg már.
(#) l48 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

A legkönnyebb gép cimére esetleg pályázhatsz ami cnc-ben nem számit semmiféle elönynek.
Gondolom a hungarocell esetleg a levegő lesz a megmunkálandó tárgy? Az ésszerűen tervezett gép tömegének csak a megmunkálandó anyag, anyagok szabhatnak határt. A napi trendek semmiképp
(#) zsoltee0001 válasza richy92 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia
Hirtelen 1 érvet tudok felhozni csak, ez van kéznél
Valamint dobhatnám ki a félig kész vázat a tervekkel együtt .
(#) l48 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Azért az a 100 kg súlyhatár hobby körökben nem kevés.
Komoly gyártók is adnak el gépeket e súly környékén. A megadott méretekkel jó tervezésel ideális hobby gépet épithetsz
(#) richy92 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

"Valamint dobhatnám ki a félig kész vázat a tervekkel együtt ."-Lehet,hogy már kicsit este van nálam,de ezt nem értem,hogy miért írtad,igaz ezt a fórumot sem követtem mostanában.A gépemre egy univerzális marómotort tervezek,ami ha beválik akkor az első ilyen lesz tudomásom szerint a hobby cnc-sek között.Egyenlőre többet nem árulok el,csak akkor,ha nem jutok el a Fehérvári talira,utána természetesen publikálom.
(#) l48 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Ha ragaszkodsz ehez a nem túl szerencsés konstrukcióhoz
akkor legalább azokat a libegő oldalfalakat tervezd át. Vitorlázó repülőnek még elmegy, de megmunkáló gépnek véleményem szerint nem. Kikönnyités helyett inkább az anyagvastagságát növeld vagy csináld profilosra, hogy könnyebb legyen. Ha megmunkálási gondjaid lennének szivesen segítek.
(#) Sir-Nyeteg válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Köracél nem túl jó oldalterhelésben, felesleges pénzkidobás a dupla megvezetés. Inkább használj sint kocsival, vagy mozgó asztalt! Utóbbit könnyebb beállítani is.
Oldalfal, azaz a lábak gyengék lesznek, kellene még merevítés.
Ha mozgó asztalost terveznél, akkor az összes aluprofilt megspórolnád a híd kivételével

Mozgó asztal megvalósítása mindig egyszerűbb, mint egy "plusz egy bonyolításos" mozgó híd.
Miért zárod ki?
Az jól hangzik, hogy egy síkba teszed a tengelyeket, de szerintem érdemes lehet az Y sineket felülre tenni. Úgy nem csavarod az aluprofilt a híd súlyával.
"Biztos elég merev..." Ha eltekintünk a szexuális tartalomtól, akkor is ez egy kb 3 változós mondat. A kérdés, hogy mi kell neked, és mi az amit már elhanyagolsz, mint pontatlanság és rugalmasság. Na meg mire is lesz használva a gép.

Szerk: nézz körbe a Hobbycnc fórumon, most pakoltak ki egy pár raklap eladó sint!
Merevítő szögvasakat tegyél bele!
Nézz be RogerCO topikjába! Meglátod, hogy miből épít, és mekkorát, és egyből lefejezték, mert nem használ derékszögű merevítőket!
(#) l48 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Az én gépem olyan, hogy az x és z majdnem egy sikban van. Merevség szempontjából a legjobb megoldás. Zömök felépités, felborithatatlan, viszonylag egyszerű.Cserében nem lehet az anyagot kényelmesen rögziteni és munka közben szöszmötölni rajta. Én már ezzel együtt tudok élni sőt ezt előre is tudtam.
Még valamit a terveddel kapcsolatban. A -z- magasság problematikája senkit nem kerül el. Ha felraksz egy gépsatut mondjuk 60mm máris drasztikusan csökken a munka magasságod. Persze lehet gépészkedni függ. tologatható maró motorral és egyebekkel. Ezt jó előre tisztázd magaddal és eggyeztesd a jövőbeli munkáiddal

Oldalirányb rakod fel a sineket, és erőt fejtesz ki rájuk lefelé. Ez megfelel egy erőkarnak.
Ha azt mondod, hogy nem csavarodik, akkor nem is hajlik, igaz? Állj csak rá! Naugye! Tehát csavarodik is.
A kérdés, hogy mennyire! Nem tudom ezt én se megválaszolni, de egy rezonanziát és hibát máris kiküszöbölnék a helyedben.
Ha a tetejére teszed, akkor nem csavarodik, mert nincs forgatónyomaték.
Mozgóasztalt megcsinálhatod úgy, hogy csak kifelé jöjjön, ezáltal ha nem használod a gépet, akkor csak az alapterületét foglalja el. Hátrafelé ekkor nem is kell plusz hely, mert arra nem mozdul ki. Cserébe nagyobb lesz a munkaterületed. a fixhez képest.
Rajzoljak le egy elcsavarodott aluprofilt?
Szerk: ha nagyon profi akarsz lenni, akkor a hídra is úgy rakod fel a sineket, hogy egyet felülre, egyet előlre. Stabilabb lesz. Cserébe valamivel nagyobb.
(#) Zozi85 hozzászólása Aug 15, 2011 /

Lassan az én gépem tervei is kezdenek alakot ölteni,
már egész sok alkatrészt sikerült is összeszedni hozzá.
Ahogy lesz helyem kezdem darabolni és összerakni a vázat, az apróbb részleteket meg folyamatosan dolgozom kifele hozzá.
(#) gulasoft hozzászólása Aug 15, 2011 /

Tudtok olcsón marómotort meg frekiváltót? Lehet lecserélném a kressemet egy vezérelhető sebességűre.
(#) SALáta válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Az X tengelyre gondolt Gergő. Szerintem is jobb lenne. De ezt a rezgéskeltőt felejtsd el.
Idézet:
„20 mm-nyit se hajlott be (vissza is rúgta magát egyenesra ez anyag ahogy leszálltam róla ), pedig 93 kiló vagyok.”

Igazából századot sem szabadna hajlania, legalábbis a gépváznak. Profi gépet is hallottam (és éreztem a géptől 30 m re) rezonálni, pedig csak egy 16 os maróból pattant le egy él. Valószínűnek tartom a japánok tudnak gépet építeni ( ők a legjobbak, főleg karbantartás igény tekintetében) és mégis az ipari monstrum is a szívbajt hozta ránk.

Leszögezem nekem mindegy, mindenki azt csinál amit szeretne, ennél a fa gépem jobb, pedig csak rajzolni használom még, később meg tükörkarcolást szeretnék.
Első gépnek jó egy fix hidas gép. Helyben nem foglal többet. Ha jobban nyújtanád a hidat Y irányba sokkal stabilabb lenne most így is. Vesztenél munkateret de stabilitást nyernél. Hasonló konstrukciót már szidtak az sg fórumos hobbycnc-n, de legalább olcsó.
(#) Alkotó válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Honnan van egy "halandónak" 2011-es Inventora otthon?
(#) Zozi85 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Ha már nap mint nap ezzel találkozom kénytelen voltam itthon is frissíteni....
(#) kulzol60 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Szia

Nem olyan vészes a helyzet egy kis átdolgozás és lehet is használni .

Csavarodás : egy profilt ahol párhuzamos hornyok vannak hosszában elég nehéz elhajtani és rugalmas ( ahogy irod is ) de csavarodik .

Gép : ha az also profil sort elhagyod lin csapágyakkal együtt és az "X" lábait össze kötöd egy alu lappal a géped alatt ) ami kb 10mm vastag és oldalrol az "X" lábakra merevitésnek teszel még valamit ( talán profil ) akkor nem kel nagyon tartani a csavarodástol föleg ha kétoldalrol hajtod a lábakat .
Az asztal lesz a lényeg , arra egy legalább 15 - 20mm vastag alulapot kel tenned mert ez fogja a géped merevségét megadni ( gondolj egy képkeretre amit meg fogsz az átlojánál és megcsavarod és ugyan erre a kertre tegyél egy lemezt ( jo vastago ) és rögzitsd hozzá a kerethez és most csavard meg .
Nekem az X tengelyed csapágy távolsága kevés , távolabb tenném a csapágyakat ( párhuzamosan két profil ? ) egymástol és ez a hidadat is merevitené még .
Következő: »»   95 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem