Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   145 / 227
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Továbbra sem értem az átívelést, az egész diódasor átívelt? Ez fizikailag nem lehetséges, a diódák 1kV-ot bírnak ki záróirányban, az pedig kevés ahhoz, hogy a lábak közti távolságot átívelje. Szóval valami információt még én hiányolok innen.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Nekem nyákban voltak a diódák 10 ment egyenesen aztán 180 fokban visszakanyarodott és az eleje meg a vége a sornak olyan 1,5cm-re volt egymástól és itt ívelt át a nyákon. Egyenirányítás után szerinted kell induktivitás?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Na, csak sikerült elmondanod harmadszorra. Szerinted az úgy rendben van, hogy egymás mellé teszed a diódasor kivezetéseit? Nyák ide teljesen felesleges. Szűrés természetesen kell a diódák mögé.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Na jó elég nagy hülyeség volt egymás mellé tenni Akkor úgy lesz hogy sorba összeforrasztom őket és egyenként rájuk forrasztom az ellenállásokat. Ezt pedig belehúzom 2 zsugorcsőbe hogy ne legyen vele probléma.
(#) velkey hozzászólása Aug 19, 2011 /

Létezik ilyen ?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 19, 2011 / 1

Persze, hogy létezik, úgy hívják idiotizmus.
(#) TheBartucz hozzászólása Aug 20, 2011 /

Üdv!

Épp mágnestelenítem a magnetronokat csak felmerült egy kis probléma. A belső mágnes kiszedéséhez ki kéne húznom a csövet csakhogy, a fűtés keményforrasztással van rögzítve amit ha levágok nem tudom visszaforrasztani, max lágy kötéssel. Gondolom szükségesek azok a kis tekercsek. Vagy a zászlókat szedegetem le, de az még bonyolultabb. A lágy forrasztással visszarögzítés megvalósítható csak nem tudom h mennyire fog felmelegedni üzem közben, nem e enged el a kötés, ezért tartózkodom tőle.
Más. Ugyebár amiket kaptam mikrókat le lettek selejtezve, ergo valami működési hibájuk volt ez jórészt elektronika vagy épp magnetron, az antenna áthúzott, kilyukadt. Az ismert méréseket elvégeztem fűtés mindenhol max 1 Ohm és a fűtés- test mindenhol "végtelen" ellenállású. Ezek garantálják, hogy helyesen fog működni dióda ként vagy csak összeszerelve derül ki?
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Én simán kihúztam tekercsekkel együtt. Egyébként meg teljesen mindegy, rajta vannak-e vagy sem, a lágyforrasztás is jó.
Idézet:
„Ezek garantálják, hogy helyesen fog működni dióda ként vagy csak összeszerelve derül ki?”

Nem garantálják. Magnetronként meg tudod nézni, működik-e, összeraksz egy primitív mikrohullámú sütőt, csak magad ne tedd ki a sugárzásnak.
(#) _BiG_ válasza TheBartucz hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Én kiszedtem a magnetront a tokjából, a keményforrasztást elvágtam, mágnest leszedtem, visszatettem a tokba (ezzel segít a rögzítésben!) és utána lágyforrasztással visszaforrasztottam. Gondosan meg kell tisztítani a kivezetéseket! Jó minőségű forrasztást kell készíteni! Kicsit nagyobb óncseppeket hoztam létre és bírja.

Ha a magnetron fűtése (katód) és az anód (hűtőzászló) között végtelen ellenállást mértél, akkor elvileg jó.
(#) velkey hozzászólása Aug 20, 2011 /

Ma tovább próbálgattam a tekercset (az egyenirányítás 20db sorba kötött 1N4007 volt vele párhuzamban 500pF/12kV kerámia kondi) az volt vele a gond hogy csak akkor szikrázott (így is csak néha) olyan 10 cm-eset amikor bekapcsoltam. Az normális, ha 2 párhuzamba kötött 75Wattos izzó ellenállása 29 ohm??
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Idézet:
„Az normális, ha 2 párhuzamba kötött 75Wattos izzó ellenállása 29 Ω??”

Teljesen normális, főleg a hidegellenállásként.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Rendben köszi. Szerinted miért nem indul be a rezgés? Már próbáltam megcserélni a primer tekercs kivezetéseit is. És bemértem mindent, hogy nincs e szakadás vagy rossz érintkezés, és sehol se találtam rosszat. Viszont amikor az előző diódáknál átütött ott koronázott folyamatosan.
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

A két 75W-os izzót sorba kösd, ne párhuzamosan.
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Jó akkor mindjárt átkötöm. Lehet hogy emiatt nem megy?
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Lehet. Nekem soros kötéssel ment a GU81. A foglalatok kontaktjait is vizsgáld meg.
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Megvizsgáltam a kontaktokat, mindegyik jó volt. AZ lehet hogy rossz a cső? Hogy lehetne megvizsgálni hogy működik -e? Amikor ráadom a tápfeszt szerintem semmiféle rezgés nem indul be. (folyamatos szikrát csak akkor adott amikor átütött a diódasor) A csövön se látszik semmi változás amikor felfűtés után bekapcsolom.

Megnéztem mindent vagy a cső rossz vagy nem tudom mi A diódákra gyanakszom még. Szerinted megpróbáljam váltóárammal járatni? (Ha rossz a cső legalább kiderül) Ja és a diódák egyáltalán nem melegedtek.
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Kipróbáltam váltóáramról is tehát nem a diódák rosszak. Megnéztem minden érintkezést de sehol nem találok hibát) Amikor bekapcsolom nem történik semmi. Ennek szerintetek mi az oka?

A csőlábak bekötései jók, minőségileg is?
A felső két kivezetés egyike a g3 a másik az anód. Nem cserélted fel?
Szakadt, törött drót, ami nem látszik a szigeteléstől?
Elvált forrasztás?

Mindet megnéztem az érintkezéseket is a cső belsejébe nyúlva néztem meg (ahol lyukak vannak ott nyúltam be a multival) a kivezetést nem cseréltem fel. (Ha felcserélném elromlana a cső?) Már semmit se tudok kitalálni, hogy mi baja lehet.

Minden drót vezet?
Trafó jó? Működik? Halkan zümmögnie kell. Ha egy szigetelt nyelű csavarhúzót közelítesz hozzá, akkor annak rezegnie kell.
Van feszültség a kivezetéseken (MOT)? Ne kézzel nézd meg, hanem köss rá egy glimmre egy 10 megás ellenállást és azt kösd rá. Ha van szekunder fesz, akkor a glimmnek ki kell gyulladnia.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Idézet:
„Ne kézzel nézd meg, hanem köss rá egy glimmre egy 10 megás ellenállást és azt kösd rá. Ha van szekunder fesz, akkor a glimmnek ki kell gyulladnia.”

Ez egy nagyon rossz ötlet, ilyen tanácsot ne adj, mert sokan azt hiszik, hogy a 10megás ellenállás megvédi őket a nagyfesztől, és kézzel fogva a lámpát, vagy fázisceruzával próbálják majd megnézni, hogy van-e feszültség a trafón, az ellenállás meg rögtön átüt ekkora feszültség mellett, a normál kis 0,5W-1W ellenállások 600V-ra vannak tervezve.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Lemaradt, a trafókat simán ívhúzással érdemes megnézni, így látszik, hogy képes-e elegendő teljesítmény leadására.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

A trafó jó hiszen húzott ívet is. Amikor átütöttek a diódák szerintem akkor se a cső működött hanem egyszerűen szikraközös módban üzemelt az egész. (Bár a tekercs másik vége az anódon volt és nem a katódon). (Most eléggé hülyének érzem magam azután hogy lehet hogy egy rossz csövet vettem, ennyi pénzből a 2 MOTos tesla is megoldható lett volna )
Igen minden vezeték vezet.
(#) Fritzi91 hozzászólása Aug 21, 2011 /

A skori 3. mini teslánál hány khz re a legjobb hangolni a szekundert?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Annyi pénzből biztosan nem. Szikraközösként biztos nem üzemel, az azonnal kinyírja a diódákat. Primer miből van?
(#) velkey hozzászólása Aug 21, 2011 /

1,5-ös villanydrót 25-35 menet megcsapolásokkal, a vcs ugyanilyen drót 13-25 menet megcsapolásokkal.
(#) ekkold válasza Collector hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Annyit pontosítanék, hogy a 0,4W-os fémréteg ell. 200V-ot, a 0,6W-os fémréteg ell. 300V-ot, az 1...2W-os metaloxid 350V-ot, a 3W-os 400...500V-ot bír (tipustól függően). Forrás: lomex: ellenállás adatlapok.
(#) Collector válasza ekkold hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Itt a max overload voltage kell, ami 400V-ról indul, és a legtöbbnél 600V.
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

1,5 mi? Liter? Kiló? mm^2? mm?
Ezt kapásból cseréld le legalább 2,2mm átmérőjűre, vagy nagyobbra, ami sodort.
Következő: »»   145 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem