Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
11 Amper az rendben van felőlem akár 70 is lehet (bírná a trafó) de az a kérdés hogy elég e 12,3 volt a fűtésnek vagy legyen inkább 13?
Megnéztem a feszültséget a kimenet amikor egyenirányítónak volt bekötve, 170 voltot mértem, szerintem rossz a cső.
Simán rámértél multival így a trafóra meg a csőre? Így nem működik egyenirányítóként, mivel te éppen a katóddal sorba tetted a multidat, az anódból meg esélytelen, hogy áram fog folyni, mivel nincs fűtése. Ez így egy szimpla szakadás. De ezek után inkább ne nyúlj semmihez.
Nem ártana néhány fotó erről az egész tákolmányról, mert az a gyanúm, hogy ha ennyire nem vagy tisztában a csövekkel, valami alapvető félreértés lesz a nemműködés oka.
A privát üzenetben említett rajz, ahogy eredetileg gondoltam. De ha azt mondta az ember, hogy a cső lehet akár rossz is, akkor az a legvalószínűbb eset, viszont akkor nem értem, hogy hogy volt képes szikrázni bármilyen módon is az egész.
Kipróbáltam így is (viszont most tápnak a 350voltos trafómat használtam, hogy pontosan mérni tudjam az eredményeket.) Az eredmény: 0 volt a kimeneten. Ebből arra következtettem,hogy gáz lehet a csőben ami akadályozza az elektronok áramlását viszont nagyfeszültségen ionizálódik ez a gáz és vezetővé válik, ezért kaptam ugyanolyan eredményt amikor az anódra volt kötve a váltó, és a katódon mértem a feszt. (Ez csak az én véleményem, lehet hogy tévedek.)
Ha gázos a cső, akkor sok esetben azt látni is, ahogy világít a plazma benne. Próbáld meg fűtés nélkül nagyfesszel, ha lilásan világít valami benne, akkor gázos.
A mellékelt ábrán látható, hogy hogyan kell (lehet) bekötni egy pentódást egyenirányító csőnek. (olyan nincs, hogy a rácsok a levegőben lógnak...) Így fokozatosan lehet szabályozni a kimeneti feszültséget, de ki lehet váltani egy feszosztóval is a potit (értéke legyen nagy).
A cső szerintem jó, mert ha nem lenne, akkor nem lett volna 10 centis szikra sem. Tényleg jó lenne pár kép a szerkezetről.
A cső majdnem biztos hogy nem jó. Ha beindult volna a rezgés a vcs-nél lévő izzóknak legalább fel kellett volna villanniuk, de semmi nem volt. Megpróbáltam fűtés nélkül, világított lilás-pirosasan, tehát gáz van benne. A 10 centis szikra is csak 3-szor volt bekapcsoláskor.
Sziasztok. Egy 6P36S (6П36С) elektroncső alkalmas tesla tekercs meghajtására? Eredetileg egy orosz tévé sorkimenő transzformátorát hajtotta.
Alkalmas hozzá, én már építettem belőle tavaly egyet, és remekül működött. Amúgy a 6p36s az EL500 orosz megfelelője.
Köszönöm a kapcsolási rajzot. Mekkora volt a szikra mérete?
Szevasztok...arra lennék kiváncsi hogy nem elég ha meg vannak a tekercsek ozt belényomok egy kis kakaót egy sorkimenőből s kész?
Hogyne, sőt tekercsek sem kellenek, csak elmondasz 10 miteslánkat.
![]() Holnap megjön az új csövem most átnéztem a kapcsolást minden jó, majd holnap kiderül hogy mi volt a hiba.
Remélhetőleg menni fog.
Találtam egy különlegesen viselkedő plazmát: Bővebben: Link Nem tudom, hogy ez hogy jön létre, de a gömb tetőkapacitás biztosan szerepet játszik benne.
[OFF]Kakaóval nem jó, próbáld csokival.
Folyamatos üzemben, kb. 3cm átmérőjű volt a pamacs, szaggatva kb. 5cm-eseket szikrázott. Kb. 350v-ról hajtva. Nálam feszsokszorozóval hajtva azonnal áthúzott a primer és szekunder.
Komoly válaszokat is tudtok adni?
![]()
Itt is megfigyelhető ez a jelenség: tesla coil run . Mintha örvénylene a plazma. Talán hangolás kérdése, mert a fószer tekerget valamit. Úgy tűnik, a szikraköz sebességét változtatja.
Upd: Itt is ilyesmi látható.
Ez meg egy jókorát szóló VTTC .
Az elektroncső bekötésén kicsit csodálkoztam, hogy minek olyan sok drót, amikor az odavezetés meg vékony... Azt hiszem, hűtést biztosít. Amit érdemes megfigyelni, hogy a primer tekercs mekkora menetszámú! Nem 10-20 menet...
Ezt már belinkeltem egyszer. Egy kicsit kevés ez 35kVA-ről. Folyamatosüzemben lennék rá kíváncsi, mekkora hőmérsékletű plazmát tud csinálni.
A válaszok annyira komolyak, amennyire a kérdések is.
Na akkor kell hozzá az a vezérlő vagy mi a ***?
Olvasd át a fórumot... (ez sem egysoros választ igényel.)
Az kicsit sokáig tartana nem lenne egyszerűbb ha elmondanád?
Ha neked leírjuk újra a fél topikot, az nem ugyanannyi ideig tartana elolvasni, mit gondolsz? Meg ne építsem esetleg ingyen neked?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |