Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, 16f648A.
Az érdekessége az: hogyha lefordítom 16f628A-ba akkor nincs semmi baj vele és még épp-hogy de elfér a 2k-ba. De valószínűleg bővítve lesz jó néhány sorral a program ezért gondoltam kipróbálom nagyobb PIC-el a dolgot. Köszönöm, elolvasom az idevágó írásokat. Szerinted érdemes a lapzási nyűglődések elkerülése végett 18f-es sorozatra váltani? Trial verziós fordító idézhet elő olyat, hogy hiába állítom az oscillátort 4MHz-re akkor is a kissebb értéken futtatja?
Nem olyan bonyolult az a lapozás: Bővebben
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy létezik e olyan program PIChez mint pl a tina. Amibe megtervezem az áramkört és megírom a PICbe a programot és letudom tesztelni számítógépen.
Elvileg a tina8, a proteus, es a PICSimulatorIDE tud ilyeneket.
Szia!
Ha a fentebb említettekre nincs lehetőséged: Az MpLab -ban a pic kivezetéseit egy logikai analizátorra viheted, a bemeneteihez stimulust rendelhetsz. A stimulus által szolgáltatott jelváltásokra, regiszter tartalom váltásra adott válasz a logikai analizátoron kiértékelhető. Az uart bemenetéhez állomány rendelhető, a kimenetét az output ablakba vagy állományba írja. Nem szimulálható többek között a SPI, I2C felület, a T1 külső órajele, a komparátor. SCL nyelven megírt stimulussal ezek is megoldhatók
Köszi, erről már olvastam, de itt lesz az ideje normálisan elolvasom és megértenem
![]()
ELőszedtem a jó fél éve nem használt ICD2-t és egy másik gépre (a régi elhalélozott) feltelepítettem z MPLAB 8.x verzióját.
Legyártottam egy áramkört (olat amilyen már régebben is használtam). Egy PIC 12f683 van benne. Minden nélkül (külső I/O-k bekötése, saját táp nélkül) az icsp lábak ki vannak vezetve és azon keresztül megpróbáltam beleégetni azt a programot amit még régebben ezekben használtam. Nem megy ![]() Állandóan az a gond, hogy azt mondja nem ismeri fel (vagy talán nem látja?) a procit. Az ICD2 öntesztje lefut jól , de azzal a hibaüzivel elakad, hogy 'invalid device 0x23 expected, 0x00' van helyette. A tápot az ICD2 adja (ICD2 9V-ról meghajtva) Az icsp csatlakozótól a pic közvetlen lábáig van kontaktus, kisípoltam zárlat nincs köztük, bekötési sorrend is jó. Építettem meg egyet az áramkörből, hátha elcsesztem valamit, de azzal sem lett jobb a helyzet. Azt tudni kell, hogy az 5 lábú tüskesort amit az icsp -hez kivezettem azt fordítva dugtam fel először, amitöl a ICD2 vad piros villódzásba kezdett. Mi lehet a gond? Ez régen működött! Ha másképp nem megy valaki a XV ker környékén vállalná, hogy felprogramozza nekem?
Sziasztok!
Az alábbi If-es parancsnak hogy kéne kinézni Mplab assemblyben? IF TEMP>=FELSO call hutesbe ENDIF IF TEMP<=ALSO call huteski ENDIF Segítségetek előre is köszönöm!
Ehhez tudni kellene, hogy a szamok (TEMP) hany bitesek valamint a FELSO/ALSO az egy memoriacim, ahol az erteket tarolod vagy pedig maga a konstans ertek.
Azon kivul, hogy melyik mikrovezerlot hasznalod. Ha csak egybyteos, akkor a 18F-eseknel lehet hasznalni a hasonlito utasitast, a 16F-eseknel kivonas es statusbitek ellenorzese marad. Talan a 16-os sorozat vege fele mar vannak valami bovitett utasitasok...
16F886
FELSO,ALSO, TEMP: -egyszerű 8 bites változók -A/D-ról beolvasott értékek vannak benne
PicList eleg sok ASM peldat tartalmaz. Tobbek kozott ezt is.
Üdv!
Ismételt értetlenkedésem, amire választ szeretnék kapni az LCD írással kapcsolatos: 4x20 soros HD44780 LCD-t használok, printf utasítással. Tudtommal az írás 2 sorra történik, tulajdonképpen 1 sor 2x20 karakter amiből a 2. 20 sor a 3. illetve a 4. sorban jelenik meg. Amennyiben megtelik a 80 karakter (illetve több 80-nál) akkor kezdi elölről és felülírja az 1 sor aktuális pozícióban lévő karaktereit. Problémám az, hogy amennyiben változó hosszúságú karaktereket íratok ki, vagy túlcsordul és át kerül a következő sorra, vagy ott maradnak az előző kiírás karakterei. Kérdésem: van ennél jobb megoldás? esetleg soronkénti kiírás vagy pozícióra írás....
Senkinek sincs semmi javaslata a programozási gondomra?
Legalább valaki elvállalja a felprogramozást? Idézet: Mindkettő lehetséges, a feladat dönti el, hogy melyik a célszerűbb. „esetleg soronkénti kiírás vagy pozícióra írás...” A soronkénti kiírás például így megy:
... a főprogramban így használom:
Ez nem a PICCOLO projektből vett példa, tehát a kiíró függvények neve eltérhet.
Szia! Csatolok egy jólbevált bekötést programozásra! Az hogy fordítva dugtad rá, szerintem nem feltétlenül rontja el a picet, nálam is előfordúlt párszor.
Programozáskor az ICD2 tényleg kiadja a tápfeszt a PIC-nek? És a programozó feszültséget? Nem tudnád pontosan kimásolni a kapott hibaüzenetet?
A MCLR és a VDD lábon ott van a +5V a GND-hez képest (mindet közvetlen a pic lábon mérve)
A másik két lábon nem tudom mit mérhetnék.
A bekötés pont úgy van ahogy a rajzon...
Csak a rest gonm hiányzik, de arra nincs szükségem.
Most építettem egy nyákra egy db szűz picet és most megy...
De akkor mi a fene lehet, hogy a kész áramkörben nem ismeri meg? Lehet, hogy mégis tönkremegy a pic ha fordítva van rákötve az icsp port? Az áramkörben valami elviszi a feszt??? Csatoltam az áramkört.
Azt a 0.1µF-ot vedd onnan ki a pic 7-8 lába közül és úgy próbáld.
Király vagy POTYÓ!!!
Az életben soha nem jöttem volna rá. Nyilván a kommunikációt a kondi bezavarta.
Érdemes megszívlelni a Microchip ajánlását.
A kondikon kívül még a felhúzó ellenállásokkal, ill. feszültségosztókkal is gond lehet.
Sziasztok. hőmérséklet mérés 16f676, kty83, 0-102,3 C. Ha a két vége pontos 50 fokon 5,7 celsius az eltérés, mivel az érzékelő nem lineáris. Gondoltam szoftveres korrekcióra, táblázattal, de ha pontos akarok lenni az közel 1000 mem. cella, van erre valamilyen bevett gyakorlat? Kösz.
Üdv.
Köszönöm a gyors választ és tanácsot. Nem tudtam a 3. és 4. sor címét (0x94,0xD4), így már boldogulok. Bár még így is van az első sorral gondom, amennyiben a 4. túlcsordul, beleír az első sor elejébe. Idő hiányában nem tudtam még teljesen körbejárni a témát. Gondolom pozicionálásnál a 'writeLCD(0x80,0,1,1) ' kell megadni az oszlop számát. Idézet: Az elárás neve és paraméterezése attól függ, hogy melyik programról van szó. Az lcd_4bit.c programban pl. lcd_write(0x94,0,1,1); a harmadik sor eleje.„Gondolom pozicionálásnál a 'writeLCD(0x80,0,1,1) ' kell megadni az oszlop számát.” Idézet: Bármelyik sor túlcsordulása beleír a "következő" sorba. Ez a hardver tulajdonságaiból következik. „Bár még így is van az első sorral gondom, amennyiben a 4. túlcsordul, beleír az első sor elejébe.”
Sziasztok!
Egy 16F1825-öt próbálok működésre bírni. A gondom az, hogy úgy tűnik mintha a config biteteket nem akarná az mplab beletenni a hexbe. A forrás:
A beállítást a kódból kellene, hogy szedje. Ilyenkor mit tehetek? Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia!
Két konfigurációs szóval rendelkezik:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |