Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Projektorlámpa helyettesítése
Lapozás: OK   11 / 25
(#) vargaviktor válasza Dzót hozzászólására (») Jún 4, 2012 /

Szia.
Nos e kép alapján, a képen a jobboldali, tehát a vezeték felől baloldali optocsatoló vezetékhez közelebb eső lábait zárd rövidre.

Igaz így menni fog, de a legjobb, ha miután így rövidre zártad, visszavezeted innen a kábelekre. Egyik a test lesz, a másik meg a visszajelző kábel.
Erre a két vezetékre rámérsz ohmmérővel, vagy ha le tudod olvasni, akkor megnézed hogy hány ohmos ellenállás van közbeiktatva, és akkor egy akkorát kötsz be a két vezeték közé.

Egy másik megoldás, (ha csatlakozóval van az a kis nyáklap rátéve a főnyáklapra, akkor) lehúzod azt a kicsi nyáklapot, és rövidrezárod ugyanúgy az optocsatolót. Így nem kell keresned ellenállást, meg visszakövetni, egyszerűen ennyi. Persze ha forrasztva van, akkor rajtad múlik (mármint a kicsi a nagy panelra) hogy oldod meg.
Üdv.
(#) Dzót válasza vargaviktor hozzászólására (») Jún 5, 2012 /

Már ellenállással is meg teljesen is rövidre zártam a jobb oldali meg a bal oldali optocsatolót is :S. 700 ohm ot mértem az első és második láb közt.
De mindíg ugyan az a végeredmény, kb egy perc után lámpahibát jelez.
(#) rolie válasza Dzót hozzászólására (») Jún 5, 2012 /

Szia!
Ha egy percre beindul, akkor valószínűleg az üzemórák miatt állítja le. Valami ideiglenes világítással varázsolj képet, aztán nullázd a Lamp Timert.
(#) didyman válasza rolie hozzászólására (») Jún 5, 2012 /

Ha már annyira előrehaladott az órák száma, a lámpát annak robbanékonysága miatt egy percre sem kapcsolja be: Ekkor valami gombkombinációval hozható nullára, és power gomb hatására rendszerint el sem indul, csak villog/vörös egy LED.
(#) Dzót válasza rolie hozzászólására (») Jún 5, 2012 /

A nullázást próbáltam nagyon sokféle gombkombinációval, netes leírások alapján.
A következőt csinálja: Bedugom a konektroba, elindul, felpörögnek a ventilátorok, minden led felvillan zölden kb 3 mp re. majd a narancssárga készenléti led világít.
Bekapcsolom, kb 5 mp és belevilágítva fehér képed ad, villan egyet a lamp jelző led, vár 3 mp et villan még egyet, majd erre kb 20 mp el pirosan világít a készenléti lámpa és narancssárgán a "lamp " led villog. Próbáltam hogy rákötök a tápra egy fémhalogén izzót de semmi nem történik.
(#) didyman válasza Dzót hozzászólására (») Jún 5, 2012 /

Az az előtét nem "egy fémhalogén izzóhoz" van tervezve, hanem pontosan ahhoz a típushoz, ami benne szolgál. Valószínűleg a ballaszt beteg, kösd le teljesen a készülékről, az optocsatolókat értelemszerűen zárd/nyisd és próba így.
(#) vargaviktor válasza Dzót hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Hát ez teljesen úgy viselkedik, mint amikor úgy érzékeli, hogy nem gyújtott be a lámpa.
Ha csinálnál az optocsatolókról közelebbi képet, (illetve arról a nyákról) mind felülről mind alulról, az lehet hogy segítene.
Itt volt olyan is (vagy lehet máshol, de olvastam) hogy valamilyen jelet ad vissza. Tehát nem konstans értéket, hanem egy meghatározott jelet. Ha lenne kép, akkor lehet látni hogy ennek megvan az esélye vagy nincs. (Simán össze van drótozva, vagy van esetleg ott egy chip, vagy hasonló)
Így egyenlőre ennyi. De mondom, az enyém is így csinált, amíg nem lett megcsinálva a visszajelzés.
(#) Dzót válasza vargaviktor hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Nézem hogy már régebben töltötem fel fotót de feladtam, most egy évre rá újra belendültem lelkesebben!
Ha végre sikerül feléleszteni már az 50 Watos led is megvan a próbálgatáshoz.
(#) fehrudi válasza didyman hozzászólására (») Jún 7, 2012 /

Ennyire nem különböznek egymástól az izzók. Ha hasonló működési feszültségű, teljesítményű és azonos technológiájú izzóról van szó akkor mennie kellene.
(#) Dzót válasza fehrudi hozzászólására (») Jún 7, 2012 /

Háth ha jó lenne a ballaszt csak be kellene gyújtani. De írtam hogy az eretedi lámpával sem gyújt :/ ...
http://www.diybulbs.com/?az-izzo-kivalasztasa,2

Itt sok okosságot írnak
(#) vargaviktor válasza Dzót hozzászólására (») Jún 7, 2012 /

E kép alapján pedig, csak annyit kell tenni, hogy a felső optocsatoló bal lábait össze kell kötni.
Nem tudom hogy ezek a lábak melyik vezetékekre mennek, de azt ki lehet mérni.
(Természetesen ezt a ballastot nem kötöd tápra, csak ezt a kábelt csatlakoztatod)

Ha így sem megy, akkor még arra tudok gondolni, hogy egy adott pillanat után szabad csak összekötni a lábakat. Tehát mintha tényleg eredetiben működne.

Amúgy a lencséd is megvan? Vagy csak próbálgatni van meg a led?
Egy optikus érdekelne engem, ha tudsz!

Ja most nézem csak! Azt írod, hogy eredeti lámpával sem megy!
Akkor ott valami más baj lesz!
Szerintem a fő alaplappal! (mivel itt a ballaszton csak ennyit tudsz csinálni, nincs semmi más)
(#) didyman válasza fehrudi hozzászólására (») Jún 7, 2012 / 1

Nehéz ezt így meghatározni. Ha majdnem az a lámpa (nem szeretem izzónak hívni, habár van benne izzás bőven, de nem az ), akkor megindulhat vele, aztán a védelem vagy leáll, vagy nem. Nyilván a gyújtási-felfutási folyamatnak le kell zajlania ahhoz, hogy az elektronika védelmi funkciója a lámpa áramát és felfutását figyelve meghatározza, hogy az adott lámpával mit kezdjen. Ha a védelem leold, akkor a lámpa cseréjéig lamp falióra lesz az elektronikában tárolva, annak törlése nélkül nem lesz gyújtás sem. Viszont, az általánosítás elkerülése végett, mivel pénztárcát mélyen érintő és esetleg veszélyes is a dolog, fontosnak gondoltam megjegyezni, hogy a ballaszt-lámpa párosítás eléggé kifejezett dolog, a fémhalogén minden technológiája rendkívül kényes a pontos üzemi paraméterekre, maga a lámpa és ballasztja egy fizikai oldalról megközelítve, igen kényes egyensúlyt tart fenn üzeme során, és bár átfedések előfordulhatnak, nem árt tudni, hogy a hasonló égési feszültségű és áramú lámpáknak is lehet tök eltérő impedanciamenete gáztöltete, elektródák távolsága szerint. Ezért írtam, hogy "egy fémhalogén izzó " nem alkalmas ide. Ha a paraméterek szűk szórásban vannak, illetve a ballaszt képes többféle lámpát fogadni (egyes okosabb fajták igen), akkor természetesen alkalmas lehet (hűtés figyelembe vételével!), de az "elindul" még nem jelenti azt, hogy az jó megoldás is.
(#) Dzót válasza vargaviktor hozzászólására (») Jún 8, 2012 /

Sajnos semmiféle optikám nincs a ledhez. De ha elég közel teszem a lap alakú led fényforrást a projektorba közvetlenül ahhoz a kis fénybefogadó részhez talán nem is kell. Csak 120 fok a bevilágítási szög ez tényleg nem a legjobb. Bár ezt ki kell kísérletezni lehet kell egy kb 20 fokos lencse előtét.
(#) Dzót válasza vargaviktor hozzászólására (») Jún 8, 2012 /

Hiába kötögetem meg hiába zárom rövidre az alaplapnál bármelyik lábat nem jelez vissza a led. Csak egy idő után pirosan villog :/
(#) vargaviktor válasza Dzót hozzászólására (») Jún 8, 2012 /

Hát ott az alaplappal lesz gond.
Egy, kell hogy működjön ez a fajta megoldás (a rövidzár)
kettő, ha az eredeti lámpával sem megy ?!
Sajnos így nem igazán tudok mit mondani. Megpróbálok keresni hozzá valami könyvet, de ehhez a projektorhoz nem igazán találtam eddig sem.
(#) weberpeter válasza vargaviktor hozzászólására (») Jún 8, 2012 / 1

Esetleg még valami olyasmit meg lehetne próbálni, hogy a ballasztnak tápot adni, szerezni egy jó izzót, és most úgy átverni, hogy nem azt mondjuk az alaplapnak, hogy ég az izzónk, hanem a ballaszt kap olyan(általunk generált) jelet, hogy gyújts be.

-ha úgy működik, akkor ballaszt jó, alaplap vszínű hibás
-ha nem gyújt be, akkor vagy elszúrtunk vmit, v a ballaszt nem jó.

(kivitelezést nem tudom, csak egy ötlet)
(#) vargaviktor válasza weberpeter hozzászólására (») Jún 8, 2012 / 1

Igen erre én is gondoltam, de igazából nincs értelme, feltételezve hogy csak egy dolog lehet rossz: alaplap vagy ballaszt.

Ha jó a ballaszt, akkor ha jó lámpa van benne,
-és úgy megy, akkor alaplap ->jó
-nem megy, akkor alaplap ->rossz

Ha a ballaszt a rossz, akkor meg ha átverjük az alaplapot, akkor mennie kellene.

Ez alapján, az alaplap biztosan rossz. (mivel mondta, hogy a jó lámpával sem ment)

Kivitelezés meg nagyon egyszerű, a másik optocsatolónak kell adni feszültséget. Hogy mennyit, azt meg az optocsatoló számára rákeresve, meg lehet nézni. De 5V-nál semmivel sem többet. Szerintem 3.3 körül lehet.
(#) vargaviktor válasza Dzót hozzászólására (») Jún 8, 2012 /

Eddigi teszteim alapján mindenféleképpen kell lencse.
Az a 120 fok, nagyon sok. Azt igazából 0, de amúgy 4-6 ra le kellene húzni.
(#) Dzót válasza vargaviktor hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

Melyik 4-6 ra gondolsz?
A 2. láb a 0 pont ezektől mérve az elsőn 5 volt a haramdikon 5 volt a negyediken 4,2 volt. Az 5. en semmi. Mikor bekapcsolom a projektort semmi nem változik feszültség terén. Viszont ha a ballast-on rajtahagyom a feszültséget és a 2. és 4. lábat összekötöm hallom hogy " zizeg " kicsit a ballaszt. Valószínű be akar gyújtani.
Valószínű az alaplap elektronikája " emlékszik " hogy hiba volt.
Már próbáltam gombkombinációval resetelni, de eddig minden hiábavaló.
(#) Dzót válasza Dzót hozzászólására (») Jún 10, 2012 / 1

Néhány percel később:
Miután végre találtam egy normális leírást a projiról.
A nagy titok: alaplaphiba, ballaszthiba, esetleg izzó?
Hát én azt hidtem hogy tomprom verem a fölhöz mikor rádöbbentem, hogy milyen rejtéllyes hibával állok szemben. Mikor az eredeti izzóval nem akart begyújtani már gyanús volt. És mikor már a kukába akartam az egészet mindenestől vágni. Mikor már feladtam, olvastam olyamit hogy " lámpa helyzete" nem megfelelő. Na itt találtam egy kis műanyag bütyköt ami kb 1 mm re kilóg és érzékeli hogy rajta van e a projektoron az izzó rögzítőlemeze. Na enélkül ő nem dolgozik. Több mint fél év agyalás eredménye...
Köszönöm mindenkinek a segítséget így legalább megértettem a projektorok működésének alapjait
kigyulladt a zöld lámpa... folytatás következik!!!
(#) vargaviktor válasza Dzót hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

Én ebben a hozzászólásomban témát váltottam, a lencsékre. Tehát az arra vonatkozott, hogy a 120fok sok, azt igazából 0fokra, de (az úgy sem lehetséges) 6 fok alá kellene vinni.
(#) vargaviktor válasza Dzót hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

ÓÓ hogy azt a ...
Hát igen.
Csak én erre azért nem gondoltam, mert nálam úgy van megcsinálva, hogy ha nincs fent a lámpát borító ajtó, akkor ott egy kapcsolóval, úgy ahogy van megszűnteti a tápot, tehát a 230V-ot. Tehát nálam úgy be sem lehet kapcsolni a projektort.
De nálad, akkor be lehet kapcsolni a projektort, csak nem gyújtatja be a lámpát, vagy kikapcsolja akkor.
Húúú, öcsém, erre egyáltalán nem gondoltam volna.
De akkor sikerült. Gratulálok. Akkor most te is ott vagy, mint én. Minden megvan, már csak lencse kellene.
(#) Dzót válasza vargaviktor hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

15 fokba szerintem be lehet fókuszálni a lencsét kicsit macerás mert nem tudom hogy, hogyan fog elférni.
De viszonylag olcsón be lehet szerezni.
http://dx.com/p/59mm-20mm-15-120-degree-99-transmittance-glass-opti...item=1
(#) Dzót hozzászólása Jún 10, 2012 /

Nos? Rájött már valaki hogy a Led es megvilágítás miért nem a legjobb?
Azt hiszem a színek kissé elmásznak. Nem nyert...

Találtam egy cikket:
Bár régebben én is olvastam róla hogy fehér színű led nem létezik, kékből készítenek porok segítségével fehéret, pont a mint a fénycsöveknél.
Tehát a spektruma nem teljes.

http://www.projektor.hu/cikkek/egyeb/.htmla+led-ekrol+?+alapfokon.html

Akkor jönnek az MH izzók és a Xenon szettek :/
(#) fehrudi válasza Dzót hozzászólására (») Jún 10, 2012 / 1

Az ívkisüléses izzók színképe is messze van a tökéletestől - vonalas jellegű: Bővebben: Link
Fehér ledek tényleg foszfor alapúak, de ez nem jelenti hogy nem lenne használható. Bővebben: Link
Az lehet a baj, hogy szerintem a projektor tervezésekor számoltak az adott típusú izzó színképével és ennek megfelelő képmanipulációt hajt végre a videóprocesszor. Mivel a fehér led és a kisüléses lámpa színképe teljesen különböző ezért más a megjelenő kép is...
(#) didyman válasza Dzót hozzászólására (») Jún 10, 2012 / 1

Semmi akadálya annak, hogy a LED-ekkel megfelelő fehéret kikeverjen az ember. De itt nem ez a fő gond. A fémhalogén lámpák mintegy 70-110lm/W fényáramot produkálnak. A LED-ek kiviteltől függően kb. ugyanennyit, azaz ebben a nagyságrendben. Ahhoz, hogy a fényerő legalább összemérhető legyen a gyári (és új izzós, mert a leharcolt lámpa fényereje is sokkal kisebb, azzal összevetni egy vadiúj LED-eset nem igazán "ér", meg a LED is el fog öregedni, ha pl. nincs megfelelően hűtve) megoldással, első körben abban a kb. 4x5cm-es felületben ugyanennyi (150-200W) teljesítményt kellene kiállítani, LED-ekből, és azt még rendesen fókuszálni is, valamint ezt az egészet megfelelően meghűteni, hoyg azért 60 fok fölött ne üzemeljen a záróréteg (és ez benne a kihívás!), mert a LED hatásfoka és életkilátásai is meredeken romlanak magas hőfokon. Ha kevesebb fényerővel beérjük, a kivitelezés hiányosságait is egybevéve, azért pártíz wattnyi LED nem árt.
Fehér LED: Igen, fényporos termék. LED-ből a félvezető alapú fényforrás jellegzetessége miatt csak nagyon szűk spektrumú van. Pont úgy, mint a fénycsöveknél, ezt a szűk spektrumot a többfelé hangolt spektrumú fényporok megfelelő keverésével húzzák szét használhatóra. Fénycsöveknél is soká tartott a halofoszfátos, szűk spektrumú porok utódaként létrejött három- és ötsávos porok kifejlesztése, várhatóan lesz a LED-eknél is valami hasonló, ha mondjuk a higanygőz spektrumához közel eső szennyezést lehetne már alkalmazni, akkor elvileg lehetne használni azokat a porokat..
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

Meg az az idézett spektrum egy 17 éve kitalált UHP lámpáé volt, azóta kicsit kanyarodott a világ kereke .
(#) Dzót hozzászólása Jún 10, 2012 /

Valaki renedelt már izzót vagy valamit ilyen helyről?
45 dollár egy 6000 üzemórás izzóért szerintem nem sok.
A leírás szerint sokféle projiba jó.
Szerintetek innen hogy működi ka rendelés?
Illetve jó lenne-e, AC-s Uhp izzó helyett?

http://www.alibaba.com/product-gs/570691177/Compatible_projector_la...2.html
(#) didyman válasza Dzót hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

Alibaba jó hely. Regisztrálni kell, aztán paypalon lehet fizetni, jó a visszajelző rendszer, megbízható eladók vannak. A 6000 órás kisülőcső viszont nem tűnik hihetőnek..
(#) Dzót válasza didyman hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

Az MH izzók akár 15 000 órát is kibírnak.
Bár elég fura tényleg hogy mindenhol 2000 et írnak így meg hiteltelennek tűnik.
Következő: »»   11 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem