Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   84 / 107
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

500KHz a vevő hangfrekis kimenetén és még hallani is
?
A 100KHz-es fázisdetektor frekvencia teljesen rendben van. Én a hurokszűrő környékén keresném a problémát.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Valóban, kicsit félrenéztem, 500Hz-es jelről van szó. Most a fázisdetektor frekit felvittem 1MHz-re, így viszont nem húz be a PLL (a sípolás viszont majdnem teljesen megszűnt). Hurokszűrőt hogyan tudnék egyszerűen méretezni/számolni? Köszönöm a segítségedet!
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Módosítottam a hurokszűrőn, és tökéletesen működik. Megszűnt a sípolás, és be i húz a PLL.
Még egyszer köszönöm a gyors segítséget!
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Szívesen!
Jól néz ki a mikrofon, elég kis méretben sikerült megvalósítani, gratula!
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Köszönöm. Bár az LMX2322-essel megszenvedtem, mire beforrasztottam, nem valami hatalmas méretű. De sajnos csak ez van.
(#) csajkib hozzászólása Jún 15, 2012 /

Olyan kapcsolást keresek, amihez nagyon kicsi antenna kell és kb 200m a hatótávja.
(#) vebmaster hozzászólása Jún 19, 2012 /

sziasztok volna egy problémám az a baj hogy nem tudom hova kell bekötni erre a rádióra a tápot
(#) emuhun hozzászólása Jún 27, 2012 /

Tiszteletem, kedves szakemberek!

előre szólok, hogy azon kifejezések nagy része amelyekről itt beszélgettek, nekem sajnos egyelőre majdnem kínai, de erősen szükségem van néhány kütyüre - ezért vagyok itt, ezért kérném a tanácsotokat.

olyan kis FM adóra volna szükségem, aminek a jelét sistergés / zavar nélkül, jó minőségben tudom fogni kb. 100 méteres sugarú körben egy egyszerű mezei, hordozható rádióval.

volna esetleg ötletetek/javaslatotok egy olcsó, könnyen megépíthető kapcsolásra, ami megfelelne a célnak?

de akár készen megvásárolható adó is érdekelhat, ha nem horror az ára.

felmerült bennem, hogy talán akár egy olcsó autós FM transzmittert is fel lehetne úgy tuningolni, hogy a feladatra alkalmas legyen. próbálkozott már valaki ilyennel? egyéb fórumokon, ill youtube-on találtam erre vonatkozó leírásokat, de az eredményt nem igazán dokumentálta / írta le senki.

köszönöm!
(#) kly válasza emuhun hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Szia

BAJIelekrtonika

KIT ÁRAMKÖRÖK 2.
Bébi őr néven van egységcsomag vagy kész kapcsolás. ócsó
(#) emuhun hozzászólása Jún 27, 2012 /

szia!

próbálkozom bőszen, de nekem nem jön be az oldal. szerinted amit ajánlasz, az kraftosabb egy autós transzmitternél? jó minőségben kellene fognom a jelet, és lehetőleg nagyon stabilan, kb 50-60 méterig legalább. tehát az nem jó, hogy ha elsétál valaki a rádió / antenna előtt, és besistereg a vétel.

köszönöm!
(#) Class-A-. válasza emuhun hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Nem gond ilyen kis adót épiteni!Az első probléma az,hogy a (sima mezei kis rádió).A BA 1404 ic t javaslom ha sztereóban akarod.De mint ahogy mondottam a kis rádión sok múlik.Ha egy jobb kis rádiót használsz akkor a sistergés meg oldott.Vagy egy jobb adót építesz PLL.
(#) JoeCity hozzászólása Jún 30, 2012 /

Üdv! Anno építettem egy kis teljesítményű stereo FM adót saját szűrt tápegységgel. (kizárólag kísérleti jelleggel). Korábban észleltem, hogyha az LM7805-re nem tettem hűtőbordát akkor az drasztikusan felmelegedett. A 2N2219A is felmelegedett, de nem annyira, hogy hűteni kellett volna. Analóg rádión jó minőségben tudtam venni az átjátszott zenét.

Azóta eltelt kis idő és ismét elővettem az áramkört, de ezúttal 12V akkumulátorról üzemeltettem. Beüzemelés után ezúttal megfigyeltem, hogy több MHz-es frekvencián is zajosan vehető a kisugárzott zene, ill. a fentebb írt alkatrészek hidegek. Mi lehet a probléma?
Nincs 50Hz-es hálózat a környéken ahonnan összeszedhetné a brummot...
(#) HA3GX hozzászólása Júl 9, 2012 /

Sziasztok,

elkészítettem Skori egyik URH mikrofonját. Az adó hatótávolsága elég nagy, csak a vételi oldalon "pattog". Mi lehet a probléma?
(#) kadarist válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Szia!
Lehet, hogy nem is a vételi oldalon pattog, hanem már az adás pattogó.
(#) Novak válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Mit értesz pontosan az alatt, hogy "pattog"?
Maga a kapcsolás nagyon jó, sokat építettem már belőle, nem szokott vele gond lenni.
(#) Cyrano válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Modulálsz még valamit a vevőjellel,
(esetleg egy nagyobb teljesítményű adót ?)
(#) HA3GX válasza Novak hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Szia,

kb fél éve építettem egy egyszerű 1 tranzisztoros előerősítőt a számítógép vonalbemenetére. Az is ugyanilyen hangot adott. A pattogás olyan mintha "kontaktos" lenne a mikrofon. (szerintem a mikrofon jelét túlvezérli). Habár a NYÁK az elég egyedi...
Egy kicsi téglalap alakú nyák lemez közepébe belefűrészeltem annyira, hogy legyen 2 független "sávom". (+ és - oldal). Majd a "csomópontokat" az alkatrészek lábai összeforrasztása alkotja. Nem lett annyira rossz. Nemsokára leárnyékolom vékony lemezzel az oszcillátor részt, hátha összeszed valamit... Érdekesség még annyi, hogy mikor kézzel nyúltam a tekercshez, vagy közelítettem, kint szélen 108Mhz környékén egy üres helyen teljesen tisztán jött a mellette működő adó. Ez miért volt?
(#) pucuka válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Jó helyen szórakozol a 108 MHz feletti "üres" sávban. 108 - 112 MHz sávban közel hozzád van egy VOR /NDB irányadó Ságváron. Csak húzogasd az oroszlán bajszát. 10000 m -ről sokmindent látni ám. Egyébként lehet ez az interferencia a vevődben a pattogás oka.
(#) HA3GX válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Szia,

az adót még tegnap áthangoltam 93Mhz környékére. A pattogás ott is tapasztalható.
(#) pucuka válasza HA3GX hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Periodikus, vagy zajszeű beütések?
(#) HA3GX válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Szia,

zajszerű beütések, periodikus zaj nem tapasztalható.
De holnap felveszem és feltöltöm a hangot.
(#) David.zsombor hozzászólása Aug 13, 2012 /

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy sikerült-e már valakinek rendesen működő fm mikrofonos adót csinálnija? Én kipróbáltam többet is de semelyik nem működött rendesen. Volt aminél több méter hallótáv és többszáz méter hatótáv volt ígérve de az enyém a tizedét se tudta. Valakinek van valami kapcsolása esetleg nyákrajzzal együtt neki működött szépen? Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza David.zsombor hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1

Először is a vevő csak azt a jelet veszi, amit kisugároztál. Ezért az antennát, amit nálad egy darab drót jelképez, az adási frekvenciára kell hangolni. Ezt a szükségesnél rövidebb antenna esetén hosszabbító tekercsel kell megoldani. Az antenna lehangolása sajnos fülre elég nehézkes, nagy gyakorlattal egy multiméterrel is megoldható, de nem egyszerű feladat. A másik, amiről nem szól a fáma, az antenna másik fele (dipól) maga a készülék földje, háza. Már csak ezért is érdemes (kellene) árnyékoló házba építeni. Az áramkör tápfeszültségét a betáplálási ponton nagyfrekvenciásan hidegíteni kell, egy 47 - 100 nF -os, és egy 47 - 100 µF -os kondival.
A másik a löket (hangerő) kérdése. A vevők 75 kHz csúcs, és 22,5 kHz névleges löketnél hozzák a kimenetükön a szokásos hangerőt. (nem beszélve a preemfázis, deemfázis kérdésről) Nem elég ha kisugárzod a megfelelő teljesítményt, a vevő térerősség mérője (ha van) mutatja is hogy veszi az adódat, de ha nincs meg a löket, akkor nem fogod hallani.
Sajnos, az adóépítéshez műszerek kellenek, (térerősség, frekvencia, löket, RF feszültség, vagy teljesítmény mérésére) ezek nélkül olyan mintha egy vak ember házat építene, csak tapogatózol a sötétben. Tuti biztos kapcsolás sem létezik, rengeteg dolog függ a kivitelezéstől az éppen felhasznált anyagoktól. Már sokkal alacsonyabb frekvenciákon jelentős hatása van a szórt kapacitásoknak, az induktív csatolásoknak, és a felhasznált elemek parazita tulajdonságainak. Úgyhogy csak általános iránymutatást lehet adni a kapcsolási rajz, nyákterv mellé. Aztán néhány kapcsolás (amúgy egy kaptafára készült) megépítésével meg lesz a gyakorlat is. Csak türelem, és ha elakadsz, kérdezz. Egy ilyen hozzászólás nem alkalmas arra, hogy a rádió adás, és vételtechnika minden rejtélyét leírjuk.
(#) David.zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Bővebben: Link Ezen a csatornán láttam egyszerűbb transzmittereket és majdnem mindet meg is építettem mert ezekről a kapcsolásokról azt írják hogy működnek és jók (több forrásból is olvastam hogy pl a voyager II nagyon jó de nekem nem igazán ment.) SM0VPO híres kapcsolását is megépítettem és valamiért ez sem volt nagyon hatékony. Bár ezután olvastam hogy a nyákba mart tekercs nem a legjobb megoldás mert nem elég magas a Q-ja. A másik dolog hogy nem tudom hogy igaz e ami a videókon van de a madarak csicsergését is hallani a rádióban. A mikrofon nem lehet probléma mert számítógépen audacityvel leelenőriztem direkt. Az antenna fálhullámhosszú 175cm-es de elvileg rövidebbel is mennie kéne. Bővebben: Link
Bővebben: Link
Az egyik linken megtalálható led power meter nevezetű dolgot is megépítettem és mérek is vele kb 1.7V-ot az antennán.
(#) pucuka válasza David.zsombor hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Az a baj, hogy ami egyszerűbbnek látszik, az a bonyolultabb. Az "egyszerű" kapcsolásokban az az egyszem tranzisztor több feladatot is ellát. Hangfrekvenciát, nagyfrekvenciát erősít, oszcillál, elvégzi az FM modulációt. Ehhez nagyon kell érteni ám hogy mit csinálsz. Válassz inkább egy három tranzisztoros kapcsolást, ahol csak a középső tranzisztornak kell oszcillálnia, és modulálnia. Így könnyebb az életed, ha valami nem megy van mihez nyúlni, az antenna nem hat vissza az oszcillátorra, a löketet (a moduláló jel feszültségét) tudod nézni, állítani.
A nyomtatott tekercsnek is számos problémája van. Kell tartani a pontos geometriát, lényeges a nyák dielektromos állandója, és nem is hangolható, nem lehet megváltoztatni ha szükséges, stb.
(#) David.zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Van olyan kapcsolás amit tudsz ajánlani esetleg?
(#) pucuka válasza David.zsombor hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Most meg nem mondom melyik rádiós topikban, de valamelyikben már volt több is. De gyorsabb eredményt érhetsz el egy IC vel, ezze az áramkörrel Novak fórumtárs írt cikket.
(#) David.zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

A BA1415 elég drága és hestoron nincs is. Akkor már jobban és olcsóbban kijvök ha veszek egy autós fm transzmittert és teszek rá +antennát. Mindenesetre ha találsz valami kapcsolást ami szerinted is jó az érdekelne.
(#) pucuka válasza David.zsombor hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Viszont annak az antennája az egész szerkezet szerves része, ha kicseréled másra, csak rontasz rajta. De legalább a többi része működik.
(#) David.zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Ez jó szerinted? Kapcsolást sajnos nem találtam. Vagy egy másik. De a kettő szerintem nem ugyanaz.
Következő: »»   84 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem