Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   130 / 372
(#) Stewe válasza sunraw hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

A túl hosszú sínre tegyél egy nagyon hosszú szánt!
A hobbigépeknél a marómotor hosszú kinyúlásából adódó kotyogás az egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb hiba, nem árt, ha a szán hossza, és a marómotor kinyúlása összemérhetők!
(#) SALáta válasza sunraw hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Kevés , engedni fog. Ha egyszer odaérek csinálok egy felületkövetőt, sín már meg is van hozzá, de illene egy másik gépváz mert gyenge már ehhez, illetve még pár "apróság" hiányzik.
Lényegében az állítható fejbe (állítható anya-legyen ez a neve) egy kopó fejet kellene csinálnod, ezt spéci csavarral (két nút van rajta és persze 4-5 mm es furat) tudnád rögzíteni, ezzel a lényegi felületkövető fixálva van.
Az ellendarab egy az orsóhoz fixált (orsó házához) ház, ezen van egy menet vágva az állítható anyának, és kontraanyával rögzíthető. Üveghez gyémánt kell, gyémánthoz bő víz. Tükörnél nem gond, de ez nem sík felület. Volt 1/8 os szerszámba az ukránoknál gyémántszemcsés valami, nos az jól vitte, ez egy tű alakú dolog aminek a hegyén van egy picike gyémánt. Nem összetévesztendő a sivítóhoz adott dolgokkal, bár az is gyémántszemcsés, de minőségbe gyatra. 0.2 mm tud maximum vinni ez a cucc , 0.5 mm en sérül a szerszám, próbáltam vele kontúrt vágni.
A hosszú sín 2x200 mm még előnyös is lenne. Nem kell csak 10-20 mm es mozgás de ha azt veszem 150 mm kocsitávolságod lenne ami nagyba növelné a stabilitást. Ráadásul a 15 ös sínek nagyobbak ez meg lapos.
(#) nagy hoho hozzászólása Aug 27, 2012 /

Erről a léptetőmotor meghajtó ák.-ről mi a véleményetek?
Érdemes megépíteni?

cnc 4.jpg

(#) SALáta válasza nagy hoho hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Nem, akkor már inkább tb6560.
(#) nagy hoho válasza SALáta hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Csak a 3 db ic kb nyolc ezer Ft és bipoláris.Én unipolárist szeretnék ( nem tudom miért) És az a kapcsolás amit fel tettem szinte ingyen van.
(#) sunraw válasza SALáta hozzászólására (») Aug 28, 2012 / 1

Ha nem tudom elcserélni a sineket 15-re, akkor az egyiket úgy is kettévágom (valószínű a hiwint, mert ahhoz 4e ft a 2 új kocsi)
A követőre közben akadt egy kóbor ötletem. Hasonló megvezetőt kellene csinálni, mint a varrógépek felső talpa.Csinálok rá egy próbát, remélem beválik.
(#) emmzolee válasza SALáta hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Amit nagy hoho be linkelt, az unipoláris meghajtó. Te meg bipolárisat mutatsz.

Ami rajzot nagy hoho betett eléggé hiányos. Nincs benne áram korlát ...
(#) sunraw válasza sunraw hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Esetleg egy ilyennel meg lehetne oldani azt, amit írtál:
Bővebben: Link - (nem én árulom)
Véletlenül van is itthon egy
(#) SALáta válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Ebben igazad van de az unipoláris motor is "8 vezetékes" belül( 2 fázisú) ,6 vezetékes unipolt legegyszerűbb átkötni.
Feribá! 1200+áfa per darabja a tb6560 nak, nem hirdetem ahol kapható ennyiért, ebay ennél is olcsóbb.
kozol60 nak van egy egyszerűbb terve is ehhez.
(#) Massawa válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

Sok ilyen motor van, az eleje hozzá van igazitva a meghajtandó szerkezethez (lehet az ablaktörlö, rolómozgato, masszörszék, ajto-, ablakmozgato stb.) A flans egyenesen az áttételbe kapcsolodik)
(#) Massawa hozzászólása Szept 1, 2012 /

Hát igy hasbol nem, a legjobb kimenni egy autobontoba, vagy ilyenekre szakosodott boltokba, és ott keresgélni.
(#) SALáta válasza sunraw hozzászólására (») Szept 2, 2012 / 1

Nem is annyira kóbor ötlet az, szóval ez jó ötlet. Lehet ki is próbálom, akár maga az egész jó lehet így. Beállítása pedig nem is annyira bonyolult, valami menetes rész kellene még neki és már kész is a felületkövető, egyszerű házilag megoldható dolog.
(#) albinolynx hozzászólása Szept 3, 2012 /

Helló!

Rendeltem egy TB6550 - elvileg "HQ" ic-s, piros nyákos 3 tengelyes vezérlőt.
Papírforma szerint az abszolút maximum léptetőmotor tápfesz. 40V lehet, ha jól olvastam.
Viszont egy ismerős súgott, hogy 30V fölé ne menjek, mert könnyen elpukkannak az ic-k. Én 36V-os kapcsolóüzemű tápegységet rendeltem. Biztosan ismeritek, olyasmi, mint egy 5.25-ös helyre illeszthető darab. 10A csúcsáram leadására képes, a motorok 1Nm-esek és a fázisáramuk 1.25A.

Jó lesz-e ez a táp (36V), vagy tényleg kisebb feszültségről érdemes üzemeltetni a vezérlőt?

Köszi!
(#) emmzolee válasza albinolynx hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Szerintem lesz a te tápodban is egy poti amivel tudsz feszültséget állítani. Az enyém 48V-os, és le tudok vele menni 28V-ig. Ez szerintem nem átlagos szabályozhatóságú. A tiéden 4V-ot biztos le tudsz majd szabályozni. Nem is fogod nagy áramon járatni az ic-t tehát az sem veszélyeztet. Bár a nagy piros vezérlővel simán lehet max áramon kergetni a kisebb motorokat is, mert amint véget ér a motor mozgatása, a tartóáramot azonnal 20%-ra csökkenti. Kipróbáltam több 0.3-0.4Nm-es NEMA17-es motorral. Nem fűtenek annyira, hogy félnem kellene a haláluktól. A vezérlő maximális áramra volt kapcsolva. A régebbi piros vezérlőm az nem volt ilyen okos. Viszont ha a tiéd is szereti állás közben fűteni a motort akkor szólj, mert van rajzom az átalakításhoz. Nem bonyolult, de hasznos.
(#) albinolynx válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Köszönöm!

Észben tartom az ajánlatod, amint nálam a vezérlő - motorok - táp kipróbálom és ha kell, kereslek! (:
(#) AzIgaziCsaby hozzászólása Szept 11, 2012 /

pjg!

Nekem már 2 gépem is van. Az első tiszta vas, a fényképpel ellentétben egy 3~ motor van rajta főorsónak, frekvenciaváltóval hajtva. Ezen készült a Csfk_2, ami könnyű alumínium. Azon szoktam panelt marni és azon készült az előlap is.
(#) pjg válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Köszi. Szépek, gondolom jók a gépeid. Milyen programokat használsz? Pl. nyák maráshoz?

(#) AzIgaziCsaby válasza pjg hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Köszönöm a dícséretet.
A gépeket Mach3 vezérli.
Amikor nem én írom, akkor a G kódokat legtöbbször ArtCam-mal generálom. A nyákmaráshoz a CopperCam-ot használom.
(#) pjg válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Szept 12, 2012 1 /

Ezt találtam. Ez lenne?
DELCAM.ARTCAM.JEWELSMITH.V9.126
(#) AzIgaziCsaby válasza pjg hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Igen a Delcam készíti. Nekem az Artcam Pro 2008 van meg teljes értékűen.
Még annak sem tudom az összes tudását kihasználni.
(#) pjg válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Szept 12, 2012 1 /

Én csak ezt találtam.
A CopperCam csak korlátozottan a gyártó oldaláról. Sehol máshol nem láttam korlátlanul. Csak 80 euróért.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
(#) nagy hoho hozzászólása Szept 19, 2012 /

Megtudná valaki mondani, hogy a 20 mm-es lineáris tengelyen közvetlen a köracél alatt milyen széles az alumínium borda?

stp86560.jpg

(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Szemre olyan 6-7 mm. Bár ebből a szögből fotózva ez csalóka.
(#) Antauri válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Valószínűleg típusfüggő, meg kell nézni a rajzát ha tudod a típust. A Bosch Rexroth 20-as méretei például:
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Köszönöm a választ Neked is és Antaurinak is.
(#) nagy hoho hozzászólása Szept 19, 2012 /

A következő ötletem támadt és ehhez kérem a tanácsaitokat:
Ha 20 x 20 mm-es szögvasból két darabot levágok majd összeforgatom úgy, hogy két oldala közvetlen össze fekszik, akkor kapok egy "T" idomot ami 180 °-al el van forgatva, tehát a szára függőlegesen áll.Erre ráültetem a 20 mm-es köszörült tengelyt és Co-val meg hegesztem ill. csak heftölve lenne hogy ne húzódjon el. Így kapnák egy talpas lineáris tengelyt aminek a fotója néhány h.sz.-el feljebb látható. Az ok az ,hogy 20mm köszörült tengelyt kapok ingyen a szögvas 6 méter kb 1800.- Ft És a topik címe is, hogy házi alkatrészekből építsünk. Természetesen minden körülmény adott az egyik barátomnál a precíz munkavégzéshez.
(#) Stewe válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

A melegen hengerelt szögvasak csak nagyon durván mondhatók egyenesnek, méterenként 1 mm görbeség még a szabványba is belefér. Hatalmas munkát fektetnél bele, és a végeredmény használhatatlan lenne. A hegesztés pedig mindenképpen feszültséget eredményez... illetve feszültség változást, ami alakváltozást okoz.
Az edzhető nemesíthető (vagy előnemesített) köszörült vagy húzott köracéloknak már az anyaga is alkalmatlan arra, hogy hegesszed! (C45, C60, CMo3, 42CrMo4V)
(#) nagy hoho válasza Stewe hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Értem és köszönöm.
(#) norby_torok hozzászólása Okt 5, 2012 /

Hello.
Szeretnek epiteni egy cnc gravirozo gepet (meretek 700x600x120) ami meg csak papiron letezik de nem tudom hogy mijen lepteto motort hasznaljak hozza. Tik mijen motort tudtok ajalni 12x3 trapez orsohoz ( feszultseg , aram ) . Az otleteket eloreis koszonom
(#) emmzolee válasza norby_torok hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Szerintem ha gravírozni akarsz elég a 0.6Nm-es motor. Nagyobbat használhatsz, de kisebbet nem nagyon. Feszültség, áram? A feszültség legyen kisebb 1-2 V körül. Az áram meg maximum annyi amennyit a vezérlőd elbír.
Következő: »»   130 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem