Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   42 / 140
(#) pucuka válasza Gabi hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Egy ilyen műszerbe akármelyik kettős trióda jó. Keresd ki a legolcsóbbat, pl. a börzén. Azonban ne felejts el stabcsövet is venni.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) bakos13gab válasza Gabi hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

EF80-ból régebben még vaterán is 150-300Ftért adtak dobozosat. Új cső is akad a börzéken, igaz, hogy inkább a nagybörzéken. De linkelem, hogy hol lehet szerintem új csőből a legolcsóbban venni. Ha pesti vagy, akkor megúszhatod postaköltség nélkül is.
Etronic-parts
(#) Gabi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Akkor szerintem marad a PCC 84 vagy 189. Stabcsövem van, de lehet, hogy inkább glimmet rakok bele.
(#) Gabi válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Minden bántás nélkül, miért rakjak pentódát? Erre a célra tökéletes egy duótrióda is. Amit linkeltél, ahogy látom egy hangcuccos oldal, nem a legolcsóbb
(#) bakos13gab válasza Gabi hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Nem mondtam, hogy rakjál, hanem ajánlottam egy opciót.
Idézet:
„Az árak amiket találtam: EF80 900Ft, PCC84 500Ft, ECC82 3500Ft, ECC85 2500Ft.”

Nem mondtam, hogy vedd innen, hanem ajánlottam egy opciót... ami az általad megadott árnál olcsóbb, ECC82-re vonatkozóan (3000Ft egy JJ).

Szóval?...
(#) Gabi válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Köszi, de szerintem maradok a PCC-knél, sokkal olcsóbbak
(#) DuMatyi válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Azért nem volt késleltető, mert akkor még nem volt tétel a cső ára. A késleltető thermorelé drágább lett volna, mint egy új csövet venni.
(#) DuMatyi válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Abban a csővoltmérőben is emisszióvesztett, leharcolt cső van.
(#) bakos13gab válasza DuMatyi hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Ez a mániád...
Persze ettől még lehet igazad.
(#) pucuka válasza Gabi hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Sajnos ebben az alkalmazásban egyenfeszültség erősítőt kell használni, az egyszerűség kedvéért. Ez pedig egy egyszerű differenciál erősítő, amit legcélszerűbb a szimmetria miatt kettős csővel készíteni. Ezokból az EF80 nem igazán alkalmas, talán párba válogatva, de akkor sem lesz olyan, mint egy kettős cső. Lehetne EFF is, ha hozzáférhető lenne.
(#) Gabi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Az EF80 nem az én mániám Én PCC-t szeretnék belerakni, azok kettős triódák, azok alkalmasak, nem?
Esetleg tudja valaki, hogy mekkora átmérőjűek a csőlábak?
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) Gabi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Köszönöm.
(#) pucuka válasza Gabi hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

De használj rendes novál foglalatot, nem olyan drága, és az érintkezők jól meg vannak szerkesztve.
(#) Gabi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Cső 400Ft, foglalat 590Ft
A PCC84 lábkiosztásánál szerepel az egyik triódánál egy katód in és egy katód out láb. Ezek mire szolgálnak?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2012
(#) pucuka válasza Gabi hozzászólására (») Nov 9, 2012 / 1

Mivel ez a cső kifejezetten TV nagyfrekvenciás kaszkád bemeneti fokozataiba lett tervezve, 220 MHz ig, az ilyen nagy frekvencián számítanak a vezeték hosszak is. A katód hossza is számít, ezért a katód csövecske mindkét vége ki van vezetve. Az in a bemeneti komplexum hideg végére, az out közvetlenül testre megy. Ilyenformán némi nagyfrekvenciás kompenzáció történik.
Az esetedben ennek nincs semmi jelentősége, mert az alkalmazásodban a cső, mint egy differenciál egyenfeszültség erősítő üzemel. Csak arra ügyelj, hogy a viszonylag alacsony anódfeszültséget ne lépd túl. Azért egy ECC82, vagy egy ECC85 jobb lenne.
(#) Gabi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Köszönöm, így már értem.
(Sajnos nagyon árérzékeny a kivitelezési kassza).
(#) lefituta válasza Gabi hozzászólására (») Nov 9, 2012 / 1

Tudom milyen mikor a kassza karcsú. Ha megkeresel adok ingyen foglalatot is meg ECC csövet is.
(#) Gabi válasza lefituta hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Köszönöm.
(#) safranek hozzászólása Nov 18, 2012 /

Üdv.
Tud-e valaki arról, hogy az EC92 csőnek van-e orosz megfelelője-lehetőleg novál foglalatos-, és ha van melyik típus az?
(#) pucuka válasza safranek hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Attól függ, milyen célra kellene. Az EC92 nagyfrekvenciás cső, miniatűr (7p) foglalatú. Legközelebb áll hozzá a 6C1P, szintén miniatűr, csak a bekötése más. Mivel kisteljesítményű adócsőnek is használatos (volt) az orosz csőben az anód két lábra is ki van vezetve.
(#) FordPrefect válasza safranek hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Tungsram EC92 még 23 percig Vaterán 500 FT
(#) mc-4 hozzászólása Nov 20, 2012 /

Sziasztok!

Szeretnék egy csöves egyenirányítású tápegységet csinálni az alábbi kapcsolási rajz alapján.
EZ81 berakható a két dióda helyére más változtatás nélkül?

Köszi a segítséget!
(#) mc-4 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Hogy B1-nál 280V legyen akkor mennyit adjon a trafó? Akkor itt nem igaz az Uszek x 1,25.
Köszi
(#) pucuka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Az EZ81 fűtéséről gondoskodjál. Ha már hozzányúlsz a trafóhoz, legyen rajta külön fűtőtekercs az eir csőnek.
(#) mc-4 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Sziasztok!

Én hiába meresztem a szemem nem látom azt a görbét.
A koordináta rendszer két pozitív végének mik a jelöléseik?
Elviekben nekem 260V a szekunderem ebből a kétutas diódás egyenirányítás után 260x1,25=325V plusz az egyenirányító cső vesztesége kell leni az új szekunder feszültség értékének, hogy B1 ponton 280V mérjek?
Segítsetek legyetek szívesek.

Köszönöm!
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Számold ki. A tekercs 260 V~ -t ad. Ez egyenirányítás után gyök kétszerese lesz (üresjáratban) ebből levonódik a terhelő áram miatt az egyenirányítón eső feszültség, Si diódánál 1 - 2 V, csőnél 20 - 30 V (az eir cső karakterisztikájából adódik) Ebből még le kell vonni a szűrőlánc ellenállásain a terhelő áram okozta feszültség esést, így kapod meg az adott pontokon a feszültséget.
De erre nem sok szükség van, csöves erősítőknél 10 - 20 V ide oda nem sokat számít, ráadásul a terhelő áram sem állandó, és a tápfeszültségek ettől is ingadoznak. De ha precíz akarsz lenni, akkor kiszámolhatod a szélső értékeket, a legjobb, és a legroszabb esetre, és ennek átlagával számolsz.
Egyébként a zoli linkjén a második oldalon van.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012

EZ81 .pdf

Ez akkor, ha jól számolom akkor szűrőlánc ellenállásain a terhelő áram okozta feszültség esés nélkül 400V. A csőveszteséget 30V-al számoltam.
Ha tudom kiszámolom a többit is.

Esik még valamennyi a trafó ohmos ellenállásán is, az pedig attól függ, milyen vastag.

Melyik grafikonon van ez?

Az a "kanyaros" az egyik tengelyen feszültség, a másikon az árfolyó áram van ábrázolva. A vége szaggatott, mrt kívül esik a normális működési tartományon speciális, impulzus üzemben érdekes.
A "teslás" adatlap negyedik oldalán ott van a feszültségesésí görbe különböző trafó feszültségekre.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Következő: »»   42 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem