Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   253 / 1007
(#) csabeszq válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

A helyzet elég érdekes, mert:

- elég nehéz az ÁVK-t visszakapcsolni, mert mikor egyesével kapcsolom be a kismegszakítókat, szimplán levág, egy led meg kigyullad
- de: a földről ég a 100W-os égő
- amikor az ÁVK-t lekapcsolom, a multiméter továbbra is rövidzárat jelez a föld és a null között. Elvileg mindkét ágat meg kellene szakítania.

A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
(#) _vl_ válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Valami nagyon-nagyon félre van ott kötve. Tisztába kéne rakni, és nem (csak) az ÁVK miatt...
(#) zolee258 válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

hali!
Minden automatát kapcsolj le, majd nyomd fel a fi relét.
Ezután kapcsold fel az automatákat sorban egymás után, ameilyknél lever a fi az az áramkör hibás.
Végig kell menni az áramkörön , kötések , dugaljak.
Minden készüléket ki kell húzni a dugaljakból !
Egyelőre ennyi!
(#) csabeszq válasza zolee258 hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Sajnos nem ennyire egyszerű. Az automaták kizárólag a fázist szakítják meg.

A problémám az, hogy a föld és a null között multiméterrel kimérhető, hogy kapcsolat van, még akkor is, ha a FI relé le van vágva. A fi relé lekapcsolása után tilos lenne a földek és a null között bármilyen kapcsolatnak is lennie. Legalábbis szerintem.

Egyesével az összes null vezetéket az elosztónál le kell szerelni és megnézni, hogy melyik hülyéskedik. A fázis lekapcsolásával semmire sem megyek.
(#) csabeszq hozzászólása Nov 9, 2012 /

Mellesleg a vezetékkeresésnél sikerült eredményt elérnem. Vettem 2200-ért egy gagyi vezetékkeresőt. Természetesen 1.5 cm-nél távolabb a levegőben sem látta a vezetéket, nemhogy a falban.

Ekkor jött a trükk, hogy antennává kell a vezetéket alakítani. Egyik konnektorból jön a fázis, egy teljesen másikból a null, középen meg egy lámpa. Azokon a szakaszokon, ahol a két vezeték külön fut, az elektromos kábel antennává alakul és simán érzékelhető.

100W-os égőnél már 10-15cm távolságból is jelzi a vezetéket. Le is kellett cserélni 7W-os energiatakarékosra,. hogy pontosan lokalizálni tudjam a vezeték helyét.

Az elosztó központhoz közel természetesen nem megy. Onnan indul kifelé vagy 50 vezeték, annak közelében gyakorlatilag mindenhol sugárzás van.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2012
(#) fater0827 válasza Gabó hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Üdv Gabó
Eddig E 27-es 11 illetve 21 W-os fénycsövek vannak , LCD TV/monitor (kb 1 éve ) - de most gondolkodom az 1 - 2W-os LED világító lámpákon . A falban levő csövekben ki akarom cserélni a ~ 30 éves vezetékeket na akkor mi lesz ?
A vezeték szigetelő képessége romlik (kondenzátor hatás ) Cos fi érték +/- méri az óra .
Van 2 napelemem talonba 2 x 120W , kell még Akku ,töltésszabályzó és inverter , akkor leszek igazán bosszantó számukra . Nappal lekapcsolódok a hálózatról ha kész lesz , van segítség ezen az oldalon topik olvasgatom .
Nyelvtanból 2-es voltam mindig .
Üdv
(#) tomikapc válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Az hogy "kapcsolat van", nem jelent semmit. A nulla és a fázis között is "kapcsolat" van. Ha hiteles eredményt akarsz, akkor ellenállást kell mérned és nem a multiméterrel szakadásvizsgálatot végezni.
(#) proba válasza tomikapc hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

És ha ellenállást mérsz ,rossz (esetleg megaohmok még elviselhetők.).Ha nincs szakadás szintén rossz.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2012
(#) csabeszq válasza tomikapc hozzászólására (») Nov 12, 2012 / 1

A multiméter jól mutatta, hogy kapcsolat van.

Egy fém fedeles csillárt amikor felraktam, a kék vezetéket a doboza valahogy elnyírta és rövidrezárta a földdel. Természetesen ilyenkor kellett volna a FI relének lekapcsolnia, ha működött volna. De az sem ment.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) ötfelezős hozzászólása Nov 12, 2012 /

Ha próbagombra nem megy, akkor dobd ki azt a FI relét. A próbagombra akkor is kéne mennie, ha akármi van kötözgetve.
(#) csabeszq válasza ötfelezős hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

A próba gomb nem megy. Majd ki lesz vágva, amikor lesz rá keret, mert ugyebár a FI relé nem 2Ft.

Ahogy emlékszem, a mosógép mindig kivágta a FI relét, a feleségem meg szólt a ház építtetőjének, hogy valami nincs rendben. Ekkor a szakember kicserélte a FI relét egy rosszra.

(#) Gabó válasza fater0827 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Üdv fater0827!
Csak arra írtam, hogy ugye lecserélted a "régebbi nagyobb fogyasztókat" kevesebbet fogyasztóbra. Persze *
(#) Gabó válasza Gabó hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Valakiknek fáj az igazság...
(#) nedudgi válasza Gabó hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Nem az igazság fáj, hanem a stílus.
(#) tomikapc válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Be van kötve egyáltalán a FI relé? Mert lehet, hogy csak elkötötte mellette a vezetékeket, azt meg kihagyta a körből. Azt meg ne hívjuk szakembernek, aki bármilyen rossz eszközt szerel be, pláne egy ilyen fontos érintésvédelmi szerepűt. Akkor illett volna a mosógépet megjavítani... Vagy ha már a FI relét babráljuk, akkor szedjük ki, ne hagyjunk benn egy rosszat látszatvédelemnek. Szerintem.
(#) csabeszq válasza tomikapc hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Be van kötve, ha lekapcsolom, nincs áram. Sőt, most már a null-föld összeköttetés is megszakad lekapcsolás után. Nyomom a teszt gombot és semmi.
(#) proba válasza tomikapc hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Azért némi figyelem nem ártana :
Idézet:
„Alaposabban megvizsgálva festéknyomokat láttam, ami idősebbnek tűnt, mint maga a lakás, nekem meg felrémlik, hogy a szaki említette, hogy gazdasági okokból dísznek berakott oda egy rosszat. Mármint a biztosító megnyugtatása végett. Akkor még nem tudtam, hogy mi a fene az.”
(#) tomikapc válasza proba hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Értem és olvastam is, de szerintem akkor is logikátlan egy rossz FI relét berakni.. Ki van fizetve a villanyszerelő stb. és ezen spórolni... Nyilván nem az ő hibája, hanem a "szakemberé". Amikor valakinek pont az 30mA védelem hiányzott volna, hogy ne zárja az áramkört az egyik kezével hajszárítás közben, akkor már késő. Arról nem is beszélve, hogy szerintem ha már direkt hibás van berakva, akkor inkább nem kötöm bele a nullát és a fázist, hanem elvezetem mellette, hogy a hibás FI ne okozzon még több esetleges üzemzavart. Vagy nem így van? Csak kérdezem, én sem vagyok szakember.
(#) ötfelezős válasza tomikapc hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Igazad van, sőt. Minden épeszű ember azt feltételezi a felrakott készülék láttán, hogy az majd működni fog. Kifejezetten tudatos félrevezetés volt ez, esetleg halálos következményekkel. Bár a felelősség nyilván oszolna, hiszen létesítés után érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv, majd az időszakos próbagombos nyomogatás...
(#) szita1 hozzászólása Nov 13, 2012 /

Szerintem a nullázás föld-nulla összekötés a fi relé után van, ezért nem működik a fi relé, de ettől lehet még jó is. A nullázást fi relé előtt kell elvégezni. A fibe csak fázis nullát kell bekötni, bejövő fázis, és nullázott nulla. majd a fi után megy a nullasínre, illetve a kismegszakítókra a fázis. a földelések a nullázás után kell sínre sorolni. Egy 100W os izzó a fázis föld között egyből le kellene csapnia a fi relét. Terhelés alatt simán a nulla, föld összeérintése is lecsapja a fi relét.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) csabeszq hozzászólása Nov 17, 2012 /

Döntöttem: amint lehet kicserélem a FI relét, nem várok vele tovább.

Nyilván össze vissza le fogja verni minden, de szépen fokozatosan javítani fogom. Az építtetők kívülre beltéri konnektorokat / kapcsolókat raktak. Az egyikről azt hittem, hogy koszos, de nem: kiégett. Belülről tiszta rozsda az egész, egy kis fekete korommal karöltve.

Ha a FI relé ment volna, valószínűleg nem ég ki belülről, hanem levágta volna a biztosítékot.
(#) ötfelezős válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Döntöttem: amint lehet kicserélem...
Nagyon jól teszed.
(#) _vl_ válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Ha van kültéri konnektorod, akkor azoknak én külön Fi-t javasolnék. Drágább megoldás, de nem kényszerülsz arra, hogy egy sötét téli estén elemlámpánál kelljen azt az áramkört lekötni mindenestül. Persze lehetne leválasztó kapcsolót/kétpólusú kismegszakítót használni erre a célra, de árban ez nem lesz nagy spórolás.
(#) csabeszq válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Egy kismegszakító és egy FI relé között a különbség árban majdnem tízszeres.

Egy 16A-s kismegszakító 650 Ft körül mozog, egy FI relé 5500 Ft. Olcsóbb megoldás lenne egy FI relé + kismegszakító, amivel a kültéri eszközöket le lehetne kapcsolni, ha gáz van.

Jelenleg lecserélem kívül a beltéri konnektorokat+kapcsolókat kültérire és reménykedek, hogy ez elég lesz. Huzalozni csak végszükség esetén szeretnék.
(#) balzsi válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Arra kíváncsi lennék, hogy hol tudsz venni 16A-os kétpólusú kismegszakítót 650 Ft-ért? Én pont ma voltam bevásárolni, egypólusú 16A-os 730.- , kétpólusú 16A-os 2870.- Jobbacska FI relé 8800.-. Ezek nettó árak.
(#) csabeszq válasza balzsi hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Igazad van, az egypólusú kismegszakító nem jó, mert ha az aljzat víz alatt van a földet a null-lal összezárhatja, amitől a FI relé old.

Egy 2 pólusú 16A-es kellene, meg behúzni mellé még egy rakat vezetéket. A probléma inkább csak elméleti, mert akkora macera, hogy kizárt hogy megcsináljam, amíg nincs baj az állandó kikapcsolásokkal.

A kiégett konnektort megvizsgáltam. Vízátfolyás volt rajta a rozsda alapján. A vihar a falra felverte a vizet, ami összefolyt és pont a konnektor közepén átcsorgott rajta. Minthogy beltéri darab volt, nem örült neki. Épp ma cseréltem kültérire, abban már van vízelvezető.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) csabeszq hozzászólása Nov 18, 2012 /

Bocs, lenne még egy kérdésem.

A kültéri konnektor fedele jelenleg belülről tiszta pára és vizes. Gondolom a gégecsövön jött be a meleg, ami kicsapódik.

Mit szokás a pára ellen tenni? Érdemes valamivel bedugaszolni a csövet? Ha igen mivel?
(#) VIM válasza csabeszq hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia! Gégecsövet nem szokás alkalmazni villanyszerelési nyomvonal létesítésére, mert a páralecsapódások vízzsák kialakulását teszik lehetővé a redőzetben. Ha már így alakult a dolog, akkor egy kis sziloplasztot nyomjál bele a csatlakozó felületnél és akkor meggátlódik a páralecsapódás.
(#) erobi82 válasza VIM hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Dehát akkor mégis mire való a gégecső???
(#) VIM válasza erobi82 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Ne vedd sértésnek, de a gégecsövet az az ívhajlítást nem ismerők és időhiányban szenvedők használnak "más" számára és kárára. A gégecső az praktikus lehet a kettős ívekkel megtűzdelt szögletekben és etázsokban, de toldása okozhat vezeték továbbítási gondokat. Ha már olyan bonyolultságú az ívmennyiség, akkor dobozt kell közbeiktatni és nem gégecsővel szerelni, mert azt oda görbítem ahová akarom. Van aki a földbe is ezt teszi KPE cső helyett, de hát ott nem véd a mechanikai hatások ellen egy vacak gégecső.
Következő: »»   253 / 1007
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem