Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1455 / 2208
(#) Orbán József válasza Zenner hozzászólására (») Nov 17, 2012
Próbáld meg átszámolni, ha a szekundert 2 párhuzamos - 1/2 keresztmetszetű - spagócával tekered, mi jön ki, hátha megoldás.
(#) Zenner válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 17, 2012
Akkor is max 35-40mm-t tesz ki. A cséve test pedig 60 mm széles.
(#) mark.budai válasza Zenner hozzászólására (») Nov 17, 2012
Ha megráz, már mindegy, hogy 350, vagy 450V. Bizonyos szabályokat betartva (kondira kisütő ellenállás, érintésvédelem, feszültség alatt nem nyúlkálsz bele - kivéve persze a beállítást), nem lesz gond belőle. Én 500V-os anódfesszel csinálom. Lehet kéne, de én nem félek tőle, csak úgy bánok vele, ahogy kell.
(#) Zenner válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 17, 2012
Értem, és a kimenőre valami ötlet?
(#) Gory hozzászólása Nov 17, 2012
Kiméregettem a GU 50 kapcsolásom paramétereit tegnap. Terhelésnek két 4,7 ohm /10W ellenállatot használtam, így 9,4 ohm lett a 8 helyett de talán nem gond ez a 17-18% eltérés az ideálistól. 1KHz szinusz esetén kb 240Veff bemenő jellel A terhelésen 7.8V körüli effektívet mértem mielőtt láthatóan torzítani kezdett volna. Ez kb 6,5W így a 8 ohmra szerintem 7-8W-ot lead, ami a várt érték.

A freki menetben 10-13 KHz között van egy kis csillapítás ami 200-700mV közt változik maximális kimenő teljesítménynél. De ez tudom hogy a kimenőtrafónak köszönhető, mert ott külön kimértem. Lefelé a -3dB pontot nm sikerült elérnem, de 60Hz alatt úgyis már elég torz a szinusz. Felfelé 60KHz-nál is még minden rendben volt. Fázistolást sem tapasztaltam szemmel láthatót.

Amit észrevettem, hogy csak a szinusz alsó felét kezdi el levágni, ezért az a gyanúm hogy a rácsfeszültségek állítgatásával ezen még lehet csiszolni. Mivel 3 fokozat van ezért még nem tudom, hogy melyik fokozatét kellene állítani, ezt tovább kell majd mérnem.

A másik dolog ami zavar a kapcsolásban, hogy 300mVpp már kivezérli az erősítőt. Rendes vonal szintű jellel megküldve a kimenőn is lehetett hallgatni a zenét Kisebbre kellene vennem az érzékenységét a meghajtó fokozatnak. Úgy számoltam hogy most kb 14-szeres az erősítés, és 5 körül lenne nekem az ideális.

A probléma az, hogy az első fokozat csatoló kondi nélkül megy második fokozathoz és csak onnan van a végcsőhöz kondis csatolás. Azzal nem vagyok tisztában hogy ilyenkor hogyan tudom az érzékenységet úgy módosítani, hogy az az áramkör többi részét ne befojásolja. Így arra gondoltam, hogy az első két fokozat erősítését kéne valahogy úgy állítanom, hogy mondjuk 900mVpp bemenő jel esetén legyen a második fokozat kimenetén ugyanaz a feszültség mint most 300mVpp esetén. Emellett a nyugalmi áramok minden csövön ugyanazok maradjanak. Ehhez a két meghajtó fokozat anód és katód ellenállásait is módosítanom kell.

Van ennél egyszerűbb megoldás esetleg? A kapcsolás továbbra is ez : GU 50 SE
(#) FordPrefect válasza Hakkee hozzászólására (») Nov 17, 2012
1. A vázolt megoldás, 1000V Ua/ 194W csak haladóknak ajánlott! Érintésvédelem, különleges trafószigetelések, valamint enyhe rácsáramos vezérlés, amit ez a kapcsolás nem tud.
2. 800 V/ 110W esetén a szigetelési problémák még mindig fennállnak, érintésvédelem is (egyik kéz a zsebben legyen, a la" Sípos Gy") Rácsáram már nem kell, de 400V-ról 2XPL509 már tud ennyit.
3. A 600 V már kevésbé zsibbasztó, a feszültség az EL34, KT88 ajánlott max. beállításainak felel meg. (80 W. Elegendő)
4. Audiofil beállítások. 10 W SE, 40W PP "A" osztályban. Lehetséges, de csak pár guru van birtokában. Sajnos én nem vagyok guru.
(#) crapgame hozzászólása Nov 18, 2012
Üdv mindenkinek. két kérdésem volna. mellékelek egy kapcsolást, amire korábban a tapasztaltak már rábólintottak itt a fórumon. a tápot megépítettem, és 340v az üresjárati fesz. ha a kapcsolásnak hihetek, 280-nak kell lennie terhelés alatt. Ez a 340 v nem túl magas? a trafó az gyári(ami fel is van tüntetve a rajzon9, nem én csináltam.
Második, pedig, hogy van egy 6 ohm-os hangfal amivel nagyon szemezek, a kimenőim pedig 4 és 8 ohm-os hangdobozra vannak kitalálva.
mi van ha 6 ohm-ost akasztok rá? vagy kössek sorba vele egy 2 ohm-os ellenálást? milyen hangja lesz akkor?

el84se.gif
    
(#) Zenner hozzászólása Nov 18, 2012
PP erősítőknél lehet nagyobb árammal hajtani a végcsöveket?
JCm800-ban 470V anód mellett -57V rács előfeszültséget ír a rajz. Akkor, ha jól sejtem az 57mA áramot jelent. Az 26,8W és az EL34 maximum 25w-ot tud eldisszipálni. Nem igazán szeretném teljes gázzal hajtani a csöveket... Ráadásul ez 8245 Ohm impedancia. Vagy itt anódtól anódig kell számolni, és az anód áram is csak a fele lesz?? Mert akkor csövenként 4122,5 Ohm jut. Az Ágoston könyvben van egy egyszerű kimenő terv, az 5K-ra illeszt, ha jól számoltam. Így azt tudnám használni, és az anód feszt is levinném 400V-ra. Így megmerem építeni, bár kivitelezésben a szigetelések végett már ez is sokkal bonyolultabb lenne.
(#) Gory válasza crapgame hozzászólására (») Nov 18, 2012
Szerintem nem magas az a 340V ahhoz hogy 280V legyen terhelés alatt. Legalábbis ha erre irányult a kérdés.
A 6ohm a hangszóródra a valóságban nem annyi lesz illetve változik a frekvenciával is attól függően milyen minőségű hangszóró van benne, van-e hangváltó és az milyen stb. Előfordulhat hogy van ahol 9 lesz és van ahol mondjuk 4,5. Ezért érdemes kipróbálni a 4 és a 8 ohmos leágazásokkal is és meglátod melyikkel jobb a hangja. Ezt egyébként kimenő trafó gyártók oldalán is olvastam, hogy 8 ohmos hangfal esetén is érdemes más értékeket kipróbálni, ha van a trafón. Már csak azért is mert a primer sem biztos hogy a valóságban a csőnek ideális illesztést produkálja. Előfordulhat hogy pl pont a 4 ohmos leágazással ideális az impedancia illesztés a 6 ohmos hangfaladnak. Én ellenállást nem kötnék sorba.
(#) crapgame válasza Gory hozzászólására (») Nov 18, 2012
Az jó, már kezdtem aggódni, hogy túl magas lesz.
Azt tudtam, hogy az impedania az frekvenciafüggő, csak azt nem tudom/tudtam, hogy a 4-8-16 ohm-os leágazás, egy minimum értéket jelentenek-e, ami fölött kell elhelyezkednie az impedania csúcsoknak, vagy mehet alá is.
(#) crapgame válasza marone hozzászólására (») Nov 18, 2012
nagyon jól néz ki. És ez hangzásban mit okozott?
(#) hangszoros válasza Zenner hozzászólására (») Nov 18, 2012
A trióda pentóda hasonlitás nem olyan egyszerű! A hangszoró ( hangfal) tulajdonságai is elvihetik az embert az erdőbe.
(#) Zenner hozzászólása Nov 19, 2012
Szerintetek ez megépíthető EL34-el? Régóta szemezek vele és egyszerű is.
(#) Gory válasza Zenner hozzászólására (») Nov 19, 2012
Megépíthető maga a felépítés, de egész biztosan más értékeket kell használni a meghajtásban, mert az EL84 az lényegesen különbözik, sokkal kisebb teljesítményű is mint az EL34. Ez egy PP erősítő, te meg eddig SE-t akartál építeni vagy PSE-t. Ha már EL34 PP, akkor viszont ennél szerintem vannak sokkal jobb és egyszerűbb kapcsolások is.
Ebben a phase splitter úgy van megoldva mint ahogyan a PSE végcsövei, párhuzamosan kötve. Nekem kicsit sok a kondi meg a potméter a jelútban de ez az én személyes ízlésem. Mindenesetre EL34-re ennél egyszerűbb és jobb kapcsolásokat is találsz.

Egyszerá El34 SE kapcsolának itt van például ez:
Bővebben: Link
a schematikot is megtalálod valahol a linkek között.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) Zenner válasza Gory hozzászólására (») Nov 19, 2012
Erősen hezitálok PP és PSE között. Igazából a PP-től a műszerek hiánya tart vissza. Van egy sz@ros multim és kifújt A fázisfordító működését pedig egyszerűen nem értem. Van itt ez a kapcsolás is, de teljesen más, mint a Marshall fázisfordítója. Nem értem, hogy a linkelt kapcsolásnál miért egy 1MOhm-os ellenállással van bevezetve a jel a V2b rácsára? A JCM rajzán az anódkörben 2 eltérő értékű ellenállás van, míg itt 2 egyforma és egy trimmer. Hogyan kell a szimmetriát beállítani a fázisfordítónál? Gondolom hasonlóan, mint a végcsöveknél, hogy a munkapont egyezzen.
(#) bakos13gab válasza Zenner hozzászólására (») Nov 19, 2012
Többféle fázisfordító létezik. Ezek itt long-tailedek. A a második csövet a katódárama vezérli. Azért nem egyforma a két ellenállás általában, mert nem egyforma a két fokozat erősítése (kb. 10-15% különbség?). Ezt kompenzálhatod úgy is, hogy az anódellenállásokat variálod vagy úgy is, hogy a katódellenállást variálod, hogy ne teljesen egyforma értéket lásson a két cső.
Úgy képzeld el, mint egy libikókát. A katódellenálláson billegnek, ha az egyik fenn van, akkor a másik lenn és fordítva. te a libikóka egyik végét mozgatod fel/le és emiatt ellentétesen mozog a másik vége, de a hasonlattól eltérően nem 100%-osan ugyanúgy. Ezt kompenzálhatod. Ha tudsz angolul, van egyszerű, érthető leírás a neten pár.
(#) Zenner válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 19, 2012
Köszönöm, így már értem. És hogyan lehet beállítani a szimmetriát?
(#) bakos13gab válasza Zenner hozzászólására (») Nov 19, 2012
Én ezt kétsugaras szkóppal állítanám be, mert hogy már van ilyenem. Egysugarassal is lehet, ha váltogatsz. De ugyanakkor talán egy multi is megteszi. A lényege, hogy adsz egy szinuszos jelet a bemenetre. Ez mondjuk legyen 100mV. Ekkor az első cső anódjánál mondjuk mérsz 2V váltakozó feszültséget (erre lenne jó egy csővoltmérő), míg a második cső anódján pedig 1,85V-ot. És ekkor addig kell tekergessed a trimmert, bárhol is van, amíg a kettő nem egyezik meg. Értelemszerűen ha csak a második cső anódját állítod, akkor 2V-ra lődd be, ha meg a két cső között van, akkor meg mindig ide oda mérve kell egyformának lennie. Szerintem ennyi a dolog. Amúgy a long-tailed kifejezetten magasabb anódfeszültségre van kitalálva, annál jobb a szimmetria, minél nagyobb a közös katódellenállás.
(#) bakos13gab válasza Zenner hozzászólására (») Nov 19, 2012
Ha tudsz kicsit angolul, ezt ajánlom figyelmedbe:
The Valve Wizard
Innen oldalról válaszd a long-tailed formációkat.
(#) Zenner válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 19, 2012
Azért ezt nézegettem, mert 400V-ra van beállítva és nekem 400V-os tápom van. Gitárhoz szeretném használni, nem tudom megoldható-e. A csatoló kondikat minden esetre kicserélném 22nF-ra és fix feszültséggel állítanám be a végcsövek munkapontját.

Köszönöm a linket, angollal nincs gond, átfogom olvasni
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) bakos13gab válasza Zenner hozzászólására (») Nov 19, 2012
Utóbbi ízlés dolga, viszont gitár esetében úgy olvastam, hogy nem kívánalom a tökéletes szimmetria, így nem kell bajlódjál vele annyit, egy kis torzítást visz a jelbe.
(#) Zenner válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 19, 2012
Az viszont jó, mert akkor megtudom építeni az eredeti JCM800 erősítőt. Igaz csak 400V-os anóddal. Nem fog ez kárt tenni a végcsövekben, hogy nem szimmetrikus?
(#) bakos13gab válasza Zenner hozzászólására (») Nov 19, 2012
Nem gondolom, inkább a kimeneti jelet érinti. Rakhatod persze fix előfeszültségre a végcsöveket, külön beállítható potival. ennek is van előnye, meg az automatikusnak is. Imi65 anno azt mondta, hogy ha kicsi a teljesítmény, akkor nem biztos, hogy érdemes fix előfesszel bajlódni, mert 5W Pout-nál mindegy az az elvesző 0,5-1W. Az EL84-eknek a 400V szerintem már a felső egészséges határ, a rácsukat mindenféleképpen 250V-os stabilizált feszültségre érdemes kötnöd. EL34-el még nem építettem semmit, de az katalógus szerint is röhögve elbírja.
(#) Zenner válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 19, 2012
El84-ről nem eset szó, El34-el szeretném megépíteni. 40W a teljesítmény 400V-on. Így már van értelme az előfeszültségnek. Van párba válogatott El34 itthon, de a biztonság kedvéért külön szabályozhatóra csinálom az előfeszt., gondolván a későbbi cső cserére.
(#) bakos13gab válasza Zenner hozzászólására (») Nov 19, 2012
Gitárhoz én inkább PP erősítőt párosítanék, ha nagyobb teljesítményre van szükség 5W-nál. De ezt inkább, mint laikus írom. Én már szobában zenehallgatásra is a 10W-ot tartom jónak, mert annak néha oda lehet csavarni és nem jön zavarba. Kimenőnek meg van ezer féle terv a neten. Gitárhoz szerintem egy szerényebb képességű (egyszerűbb tekercselésű) is több, mint jó.
Bocs, kicsit le vagyok maradva az olvasásban.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) FordPrefect válasza Zenner hozzászólására (») Nov 19, 2012
Idézet:
„Erősen hezitálok PP és PSE között. Igazából a PP-től a műszerek hiánya tart vissza.”

Ne hezitáljál. Egyszerűbb megépíteni a PP-t, nagyobb teljesítményt ad (hacsak nem A osztályú, de annak gitárerősítőnél nincs érteme, sőt lehet hogy káros.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) Zenner válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 20, 2012
Köszönöm a sok segítséget, sikerült megértetned velem a fázisfordító működését

FordPrefect, megfogadom a tanácsodat, így már biztos PP lesz belőle!

A visszacsatolásra kérdeznék még rá. Mindegy, hogy a 4 vagy 8 Ohm-os tekercsről megy? De az sem hátrány, ha elhagyhatom, mert olyan nagy szükségem azért nincs a presence szabályzásra.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) bakos13gab válasza Zenner hozzászólására (») Nov 20, 2012
Biztos, hogy nem mindegy, mivel más a feszültség, de szerintem lineárisan változik (40W-nál 8 ohmra 40=Uˇ2/8, ebből az Usec=17,9V, míg 4 ohmra 40=Uˇ2/4; Usec=12,65V. NVCS-t még soha nem számoltam.
(#) Zenner válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 20, 2012
Közben utána néztem, valóban nem mindegy. Egyébként ez már nem fog gondot okozni.
(#) Gory válasza Zenner hozzászólására (») Nov 20, 2012
Ezt eddig nem mondtad hogy gitárhoz kellene. Oda kell a nagyobb kakaó, és a kimenőnél a mély átvitel nem számít annyira. Ha megvan az Ágoston könyv, akkor a Williamson erősítőt még megnézheted. Nekem anno elég sokan ajánlgatták itt a fórumon is. Vannak modernizált változatok is a neten. Tekertem is hozzá kimenőt még 4-5 éve, de végülis eladtam őket és SE-t építettem, a csöveim azóta is megvannak.
Következő: »»   1455 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem