Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
A kollégának igaza van.
Annyit javaslok rögtön, hogy uninstalláld az AVR Studio 5-öt, és tedd fel az Atmel Studio 6-ot. Rengeteg hibajavítást tartalmaz. Jut eszembe, ezt nem lehetne a WinAVR / GCC alapszabályok alá tenni. Mármint, azt hogy a Studio 5 elavult, hibás, bugos. Helyette a Studio 6-ot kell használni. Nem is tudom miért nem vették még le az Atmel weboldaláról. Ha teljesen kezdő vagy, akkor ess neki a tutorial oldalaknak. Villogtass ledet stb. stb. Itt a hobbielektronikán találsz AVR -ekkel foglakozó magyar cikkeket. Ha tudsz angolul, akkor pedig: Avrfreaks Tutorial Ha németül beszélsz, akkor pedig: Mikrocontroller.net Aztán ha majd tudod merre hány méter, de mégis elakadnál, akkor jöhetnek a konkrét kérdések. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
[off]Egyébként csendben hadd kérdezzem meg: Miért olyan jó egy kezdőnek az Atmel Studio 6?
Én vígan kódolok a notepad++ -ban és studió 4-el fordítok és égetek. Főleg azért sem használom a 6-ot mert nem kezeli az STK500 klónokat nekem meg se időm se kedvem firware-t cserélni.
Nem azt mondtam hogy jó. Annyit mondok, hogy a studio 5 az igazából studio 6 alpha. A studio 6 pedig már amolyan RC minőséget képvisel. Tehát ha már studio 5, akkor sokkal inkább studio 6 sp2.
Bár szerény véleményem szerint az automatikus kódkiegészítés az egy elég alapvető kényelmi funkció. Elkezdesz gépelni, nyomsz egy ctrl space-t és felugranak a lehetőségek. Lehet én vagyok lusta, de egyfelől az elgépelt dolgok nem csak fordítási időben derülnek ki, illetve nem kell minden változó nevet fejben tartani. Mind mind olyan kényelmi funkciók, amik gyorsítják a fejlesztést. Amúgy meg kezeli az STK500 klónokat. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
Ezzel azt hiszem, sokan egyetértenek. Nekem ugyan a 6-s van fent, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy bölcs döntés volt. Pontosabban arra gondolok, hogy felesleges. Feltéve, ha nem dolgozol olyan típussal amit a 4.18 nem támogat. Bár nekem az égetőkkel nincs bajom. Az viszont tény, hogy egy kezdőnek - aki ráadásul maga barkácsolja össze az égetőt - a 4.18 lehet a megoldás.
Idézet: „Bár szerény véleményem szerint az automatikus kódkiegészítés az egy elég alapvető kényelmi funkció.... illetve nem kell minden változó nevet fejben tartani” Erre a notepad++ is képes. Meg még pár kényelmi funkció. ![]() Idézet: „Amúgy meg kezeli az STK500 klónokat.” Az enyémet pont nem. ![]() The signature of the attached tool is AVRISP_2, which is unexpected. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
Én munkára használom mind az 5, és 6-os studiot. Minden reggel összesírnám magam, ha el kéne indítanom 4-es studiot... de komolyan.
Az Atmel tök ingyen alátok rak egy elég komoly, minden igényt kielégítő fejlesztőkörnyezetet, és akkor jöttök itt a 4.18, meg notepad++ al... van baj... Blackdog - ha rajtad múlna, szögletes lenne a kerék.... és mindezt a sok "okosságot" úgy írod, mintha valami expert programozó lennél. Pár oldallal ezelőtt még a led villogott... A lényeg: Jó dolog a 6-os studio ![]()
Az nem STK500 klón, hanem AVRISP2 klón. Azt csakugyan nem kezeli.
Miben jelentkezik, az 5-ös hibái? Én tapasztaltam olyat, hogy a debugolás nem úgy működött mint ahogy szerintem kellet volna. Mintha sorokat hagyott volna ki.
A sorok kihagyása az optimalizálás miatt van.
Hosszú lenne sorolni. Keress rá changelogokra. Hidd el, jobban jársz ha frissítesz.
[off]
Idézet: „Blackdog - ha rajtad múlna, szögletes lenne a kerék.... és mindezt a sok "okosságot" úgy írod, mintha valami expert programozó lennél. Pár oldallal ezelőtt még a led villogott...” Nem tudom az állításod mire alapozod. Sosem mondtam, hogy expert programozó vagyok. Csak egy egy gagyi AVR kezdő. Ezt láthatod, ha visszaolvasol és eldöntöd mit gondolsz. Én CSUPÁN annyit kérdeztem, hogy egy kezdőnek miért kell ágyuval verébre lőnie? De lehet velem van a baj. Túl maradi vagyok. Én a 90' évek közepén végén még text editorral kódoltam Clipper-ben több 10000 soros programokat. Van amit a mai napig használnak. Ennyit ér a programozói tudásom. Közben másfelé terelt az élet. Ha sértegetni kívánsz ismeretlenül kérlek kérdezz vagy tedd meg privátban. De legyen igazad. Atmel Studio 6 és nincs alternatíva még egy otthon buherálónak sem. ![]()
Szerintem ez már tényleg off, egyébként én is 4.18-at használok, számomra felesleges csicsa a 6-os.
Kezdőknek meg még inkább felesleges, de nem kell a lelkébe gázolni annak sem, aki képes a vinyódarálást kivárni csak azért hogy a a studio6 megírja neki a fél kódot... "AVRISP_2": Nem kell átírni a programot, elég ha a programozó firmware-ben ezt átírod kézzel "STK500_2"-re. Egyébként én messze továbbfejlesztettem ezt a tuxgraphics-os firmwaret, így az enyémben van rendes kimenőoszcillátor, feszültségmérés, buffer IC kezelés, pontosan beállítható ISP-frekvencia. Ezen kívül ezeket a beállításokat megőrzi, illetve egy kis zombee speciál: ISP-freki tuning, haladóknak. Ha firmware kell, privibe keress meg.
Most már lassan ideje lenne elfelejteni ezt a baromságot. Ami fennt van az obdev.at oldalon legfrissebb firmware azt én küldtem nekik még anno egy hibajavítás után. A doperben a fuse hibát én javítottam ki, vissza is válaszoltak hogy köszönik az észrevételt, valóban ez hiba volt. Beemelték a javítást az új fw verzióba is.
Ez az általam javított verzió található meg a 2008. novemberiben (2008 aug. a HE-n a cikk, amikor létrehoztam az átalakított verziót, akkor találtam a hibát és akkor javítottam). Aug-November nem véletlen. Tehát gyakorlatilag azt a firmware verziót szidod, amihez a bugfixet én küldtem és az a jelenlegi jó aktív verzió (hekit-ben is az van). Emiatt a baromság terjesztésed miatt, már többször is szóltam. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Ne haragudj, én csak most, először olvasom, hogy rosszul tudom a dolgokat!
Volt egy hozzászólás törlés pár napja, ott sem írta senki hogy mi is a probléma. A mai napig találkozom olyan emberekkel, akiken az általam is javasolt frissítés segített. Így már én is nevetek azon, hogy valójában a Te javításod amit én is használok, és másoknak ajánlottam.
Eddig egy bufferelt STK200-at használtam programozásra, de gondolván arra, hogy nem biztosan lesz mindíg a gépemen LPT, belefogtam egy Doper építésébe. Már majdnem minden megvan hozzá. De azon gondolkodtam el, hogy a firmware-t (obdev.at) hogyan égessem bele a mikrovezérlőbe? Van egy olyan panelem, amelyiket már nem használok, de nincs rajta kristály, ebbe belerakva felprogramozhatom, vagy mindenképpen kell hozzá kvarc is?
Üdv
Ma jött meg az első mikrokontrollerem,szóval kezdő vagyok a témában,és nem tudom miért van a következő jelenség: Adott MCU-t usbről táplálom(programozóra van rákötve). MCU B portjára rákötve egy led,és a probléma az hogy villog a led.Tehát nem kap folyamatos áramot.Illetve amit kap az is 0.8-1V körüli. itt a program,elvileg nincs vele semmi baj: int main(void) { DDRC=0xff; PORTC = 0xff; while(1) { } } Valami ötlet?Előre is köszi! (Atmel studio 6 + progisp) + usbasp A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Nem kell hozzá.
Először beégeted a programot, majd a legeslegvégén átkapcsolod kristályra. Visszaolvasni már valószínüleg nem fogja a PonyProg/Bascom, de innentől készen vagy! Ha sikerül összehozni, van egy olyan tippem hogy a nyomtatóportosat csak végszükség esetén veszed elő...
B portjára nem kötheted, max. a B port valamely lábára.
De akkor miért is a C portot birizgálod a programban? Valami mintha újraindítgatná a procit. Sönt van a LED-en?
C-t akartam írni,csak megkeveredtem kicsit.C5-re kötöttem.
Rákötöttem egy kis DC motort,az is ugyan úgy "szakasosan" megy. delayre pl nem reagál semmit sem ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Van itthon még 1 ATMEGA8L-8PU-m..a másikkal is ugyan ez van :S
újra megkérdem: söntöt tettél rá? és ha csak feszt mérsz multiméterrel?
Villanymotort direktben? Na azt aztán szereti a kontroller! A ledet sem csak simán kell rákötni, hanem előtét ellenállással. A kontroller lába max 20mA körüli áramot tud kiadni, nem tesz jót neki, ha jobban terheljük. A villanymotort pedig tranzisztorral vezéreljük nem közvetlenül.
Nem tettem rá.
A feszültség ingadozik 0.8V és 1.3V között.
Probléma megoldva
![]() Am tudom hogy ellenállás kéne led elé,de nincs itthon pont olyan..Ami meg van az kevés.Van egy csomó ledem szval átvészelem majd valahogy a veszteséget ![]() Köszi a segítséget.
Úgy néz ki, a legalapvetőbb villamosságtani dolgokkal sem vagy tisztában.
Az ellenállásra az "épp nincs pont olyan amilyen kéne" nem mentség arra hogy tönkreteszed a procit. Nagyobbat is tehetsz rá, a LED még egy 10kOhm-os ellenálláson keresztül is világolni fog. Motor: induktív terhelés, nagy indítóáram, megfűszerezve egy generátorüzemmel a lekpcsolásnál. Tipikus AVR/PIC gyilkos kellék.
Ezt most nem értem. Hogy kapcsolom át kristályra?
Én így képzeltem el, nem tudom hogy így jó -e? : Van egy olyan panelom, amelyikben nincs kristály, (új panel készült az áramkörhöz, ezért ez megmaradt) de van rajta 5V táp, meg ISP csati. Arra gondoltam ebbe beleteszem a Mega168-at (ez van itthon) beletöltöm a firmware-t STK200-al, kikapcsolom a tápot, és átrakom a Doperbe a felprogramozott Mega168-at. Egyebként AvrDude-ot használok Linux-on.
Valóban,mivel kb 1 hete kezdtem a témát.És az előtt szinte semmit sem foglalkoztam vele.
Magyarán a "maradék feszültség" öli meg a procit?
Mit értesz "maradék feszültség" alatt ?
A mikrovezérlőnek, kimenetként, nem jó a tápnál nagyobb feszültség, vagy negatív impulzus. (pl.: a motor indukció által ) Bemenetként használva sem jó, ha sok mA folyik be. Elektronikai ismereteknek nézz utána, hogy ne bánja a "kísérleteket" a mikrovezérlő.
Azt hogy a lednek csak pl 2V kell,a többi 3V meg "visszamegy" a prociba. -Nem kiröhögni
![]() Utána is nézek,az egyik led már meg is adta magát. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
A ledről nem "megy vissza" semmi a prociba, ezzel csak simán tönkre teszed a ledet.
,,Az ellenállásra az "épp nincs pont olyan amilyen kéne" nem mentség arra hogy tönkreteszed a procit.
Nagyobbat is tehetsz rá, a LED még egy 10kOhm-os ellenálláson keresztül is világolni fog." Akkor mitől menne tönkre a proci? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |