Fórum témák
» Több friss téma |
És tuc valamit ajánlani CD4016 vagy HCF4010 vagy V4023D
![]()
Nem értelek. A 4016 az négy kapcsolót tartalmaz, a HCF4010 meg NAND kapus buffer meghajtókat, V4023D megint tök más dolog. Az hogy a 40-es sorozatú C-MOS IC-k osztályába sorolhatóak, még nem jelenti a kompatibilitásukat is. Tudni kellene hogy mi mit jelöl, jelent, és utána építkezni belőle. Mert így nem fog menni. :no:
(A "tuc", az két c, és szókettőzéssel, zenei irányzat beceneveként ismeretes.)
Oké értem boccs csak megkérdeztem volna mivel hellyetesíthető!! (még kezdő vagyok ezekbe)
![]()
Szia
Szerinted működőképes lehet ez a kapcsolás? Elvileg a Knight Rideres futófénynek kellene lennie 10 Led-el. Üdv. Zoli
Sziasztok!
Lehet, hogy nem pont ide való ,de majdcsak átthelyezik, a MOD-ok! Szóval, kaptam egy autóból kiszerelt "pótféklámpát" , ami sajnos csak részlegesen működik. Tennék fel 1-2 képet, amik bár nem tul jók, de hátha valaki ez alapján tudna segiteni ujjra éleszteni a 2 elhalt izzót... mert ebben sajnos nem LED van, hanem karácsonyfa izzó szerüség. Amit tudni kell: középen a STOP felirat alatt van 4 db izzó ami ha energiát kap a cuccos, akkor egyből világít folyamatosan. Mellette jobbra-balra 4-4 izzó. Úgy müködnek, hogy amikor rákapcsoljuk a feszültséget, akkor középről kifelé fut a fény. be lehet ugy is kötni, hogy külön-külön 1-1 oldal fusson csak, de az nem annyira kell nekem. Amire rájöttem: mindkét oldalon a 2.-ik izzó nem világit, ennek valószinüleg az az oka, hogy az "SMPS A13 EB251"- es kütyü, el van égve benne... ![]() Kérdésem a küvetkező: elég, ha ezt kicserélem (SMPS), vagy ezen kivül más is sérülhetett benne? Lehet -e még ilyet kapni, vagy csak valami helyettesitő van már csak? A képekért bocsánat, de fél órát küzdöttem, de nem tudtam jobbat készíteni.. ![]() Köszönettel: Anti A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Mielőtt mást javítanál, az izzókat ellenőrizd.
Köszi, ez alap, hogy azt megnézzem, amugy szemrevételezés volt csak eddig, de ugy jónak tünik mindkettő izzó. Mellesleg azon a félkör formáju dolgon (ha jól sejtem tranzisztor) látszik egy kisebb kráter, aminek a széle kormosan meg van égve.
Sajnos a képekről nem sok információ szerezhető. Nagyon életlenek. Ha nincs makró üzemmód a masinán fotózd olyan messziről, hogy éles legyen és a számítógépen vágd le a fölösleges részeket a képről. Így csak homály van, még nagyítani sincs értelme.
Szia. Én ugyan nem ismerem a kérdéses pótféklámpát, de ha nem LED van benne, akkor talán rizsszem izzóval: Link készítették el. ( A linkben az izzó méretei: Átmérő 3mm. Hossz 8mm. De vannak ennél kisebbek is. ) Ellenőrizd le hogy az izzók mekkora feszültséget kapnak.
A "9221W TC4017BP" egy 4017: Link-es CMOS, 10 lépéses számláló IC. Nem bonyolult alkatrész. A megfelelő vezérlőjelek beállítása után az órajel hatására a kimenetire egyesével kapcsol tápfeszültséghez közei feszültséget... ( Aktív kimeneten H szint mérhető, a többin L szint van. ) Az adatlap alapján és egy műszerrel a kimeneteket gyorsan le lehet ellenőrizni.
" az "SMPS A13 EB251"- es kütyü " NPN tranzisztort sejtet a nyákmintát végignézve. S valószínűleg MAX 800mA-1A körüli árammal. Talán a BC337: Link-es tranzisztor helyettesíthetné. De pontos adatok nélkül elég nehéz jó helyettesítő alkatrészt ajánlani. Meg kellene mérni, hogy a hibás tranzisztoron mekkora áram folyt át. Az ampermérőt a hibás tranzisztor EC kivezetéseire kell tenni. ( A bázis, egy ellenálláson keresztül a 4017-es egyik kimenetére van vezetve. ) Ekkor a hibás sor -amennyiben nincs már zárlat,- világítani fog és a műszeren leolvasható az áramerősség. Ennek ismeretében már lehet konkrét típust is ajánlani.
Talán a kérdéses alkatrész az MPSA13: Link-as típus lesz. Ez egy 500mA-s NPN darlington tranzisztor. Az adatlap szerint az MPSA14: Link-es is jó lesz, s nem is kell messzire menni érte.
Szia Jani!
Köszönöm, hogy érdemben foglalkozol eme kis bajommal. Az a rizsszem izzó nagyon hasonlit arra ami ebben van, csak ennek "csucsos" a vége, de sztem kb ugyanaz. A feszültségmérést nem tudom megoldani 2 okból: 1 nincs a közelben most autó, igaz van egy Somogyi-s szabályozható adapterem, 1A-es , de az nem biztos, hogy hiteles lenne. A másik ok, hogy a multiméterem nem irja ki olyan gyorsan a feszültséget, mint amilyen gyors a felvillanás.. ![]() A tranzisztorral kicsit gondban vagyok, meg kell vallanom, hogy villanyszerelő végzettségem van, de mióta kikerültem a suliból, azóta nem mértem áramot, és szinte mindent elfelejtettem ![]() Köszönöm a segitségedet addigis és előre is ! Ha ezt sikerül megoldani, akkor lesz még 1 problémám, remélem abban is tudsz segiteni! Maradok tisztelettel: Anti
Szia! A megégett alkatrészeket ajánlott kicserélni...
Kedves Fórumozók.
Van egy ASC105-ös futófényem, ami nem működik. Hol tudnám javíttatni?? Köszönöm a segítséget:Gyula.
Sziasztok!
Szükségem lenne egy futófényvezérlőre, amely ide-oda fut (inverzben is), illetve körbefutást (inverzben is) tudja sebesség szabályozással. Továbbá 2, 4, 8, 16 csatornát tudjon külön programként kezelni. A mellékelt áramkör elvileg programozható és szerintem ez meg is felelne, azonban a program részéhez nem nagyon értek és ebben kérnék segítséget. Előre is köszi!
Segítség kellene. Azt a kapcsolást keresem ahol a futófény órajelét egy villogó led adja.
Köszi Illetve érdekelne tudtok e más integrált villogót, ami nem 555 és egy pár ellenállás, vagy tranyó ellenállás kondik, hanem egy max 2-3 alkatrészből áll.
Illetve logikai IC segítségével tudsz egyszerűen villogót készíteni. Link
Köszi.
Az lenne a kérdésem, működik e úgy a példa szerinti futófény ha a ledek IC-vel ellentétes oldalát egy pontba kötöm össze s onnantól egyetlen egy ellenálláson keresztül testelem, s nincs minden egyes lednek külön ellenállása? Hisz úgyis egyszerre csak egy ellenállás működik, s a 4017-et úgy tudom nem zavarja az ami a kimenetén van vagy sincs. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
Így gondoltam: Kép
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
Hello! Működik,mert a 4017-nek mindig csak egy kimenete aktív. Külön ellenállás csak akkor kellene, ha eltérő színű Led-ekből állna, és a tápfesz alacsony lenne. Vagy is a Led-áramok között jelentős különbséget okozna ez. üdv!
Igen lehetséges úgy is. De akkor a villogó LED -et a képen látható látható módon át kell kötnöd.
Remélem érhető. ![]()
Köszi
De van még egy baj. 3.7 volt tápfesz lenne neki. Ennyinél még működhet?
3,7V esetén, már ellenállás sem kell, mert szerencsétlen IC alig tudja meghajtani a Led-et.
Egyik ellenállás se kell?
Csak az IC, s a ledek?
Az számít valamit, ha SMD kivitel? Az alacsonyabb fogyasztású?
Esetleg van A 4017-ből alacsony fogyasztású kivitel? Vagy alacsonyfogyasztású ledet használjak?
Ennél egyszerűbben nem tudsz villogó áramkört építeni.
Kivéve, ha céleszközt használ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |