Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   101 / 117
(#) sargarigo válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Azért azt a windows bug-ot áruld el, hátha másnak is felmerül!
(#) sargarigo válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Igen, ugyanide tartozik az is, amikor az eszközkezelőben ráböksz az eszközre, és illesztőprogram frissítése. Olykor ez is jól jöhet.
(#) bbatka hozzászólása Jan 29, 2013 /

Sziasztok!
Jó egy hónapja gőzerővel dolgozok az új szkóp új .NET alapú szoftverén. Elakadtam. A programom támogat egy csomó felbontást már, de nem tudom melyikeket lenne érdemes még felvenni. A kipróbálás terén a lehetőségeim 4/3-as 17 " monitorra és 1280x800 felbontású notebookra korlátozódnak.
jelenleg támogatott felbontások:
1280x800 notebook
1280x1024
1280x960
1280x768
1152x864
1024x768

A 800x600-as felbontás kikerült a támogatottak közül. Régi, gyenge gépen amúgy sem fog tudni futni a program a .NET lassúsága miatt.

NET.jpg

(#) sargarigo válasza bbatka hozzászólására (») Jan 29, 2013 /

Nekem a nagyobbik monitorom natívan 1680x1050-ben megy. Vagy ennyire már nem akartál felmenni?
Kurzort mivel oldottad meg?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) bbatka válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Kösz, minden tipp jól jön. Kipróbálni nem fogom tudni. Szorzókkal dolgozok, elfogadható pontossággal.

A grafika directx9-ben készült. Gyors mint a villám. Ennek ellenére a kurzor mozgatás elég lassú. Több mint két hetet arra áldoztam, hogy megpróbáljam az optimális futási időt megtalálni a timerek időzítéseinek állítgatásával. A .NET sajnos elég lassú. A fórumok is tele vannak a panaszokkal. Az én gépemben Pentium i5 2400S négymagos proci van. Azt hogy egy lassabb gépen hogy fog a program futni még nem tudom.
(#) sargarigo válasza bbatka hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Ennek fényében miért erőlteted a .NET-et? Ha már egyszer beleástad magad a basic-be? Az én programom csak annyit csinál, hogy olvassa az usb-t, az eredményt kiírja file-ba, meg elvégzi a méréseket az adatokon. Ehhez nem kell nagy tempó, cserébe viszonylag egyszerű lekódolni. Ha meglesz a végleges cucc, akkor át fogom írni valami könnyebben portolható rendszerre. Meg ha a gyerek hagy rá időt
(#) bbatka válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Basic ez csak VB.NET Véleményem szerint köze nincs a basic-hez.
Sajnos a .NET -et nem lehet figyelem nélkül hagyni. A jövő Windowsa-i nem fogják támogatni VB6 runtime-ját. Most még megkönyörültek. Úgy rémlik a 8-as még támogatja.
Már a Delphi is .NET alapú vagy 10 éve. Legalább is így tudom.
Bánom hogy nem Lazarus-ban kezdtem a fejlesztést Glut-tal kombinálva. (OpenGL)

A grafikai sebességre sajnos nekem oda kell figyelni, mivel ebben a programban már lehetőség lesz a valós oszcilloszkópként való használatra. A .NET szoftveres grafikai sebességéről annyit hogy a 32768 pontot 2s -ba telik neki kirajzolni. Ugyanez a program részlet fut a korábbi programomban VB6-ban is. A kirajzolás sebessége ott követhetetlenül gyors.

Bevittem az 1680x1050 felbontást lehetőséget a programomban. Kipróbálni nem tudom. Gondoltam felteszem neked a release generált könyvtárt ide, próbára. Előtte átcipeltem próbára a notebookra. Hibaüzenettel elszállt. Eszembe jutott hogy a .NET framework 4.0 nincs feltelepítve. Feltelepítettem, de továbbra is hibaüzenettel elszáll. A tudásom még elég korlátos VB.NET téren. Valamit még biztos hiányol a futáshoz.
(#) Norberto válasza bbatka hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Idézet:
„Eszembe jutott hogy a .NET framework 4.0 nincs feltelepítve.”

Ha a projektben úgy állítottad be anno a létrehozásakor, hogy pl. .NET 2.0 keretrendszer-beli kódot kívánsz fordítani, akkor a 4.0-ás nem fog kelleni egyáltalán.
(#) bbatka válasza Norberto hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Persze. Csak én a NET 4.0-át akarom használni.
(#) bankimajki hozzászólása Feb 4, 2013 /

Sziasztok, nincs meg valakinek windowsra a DSO 2100-as szkóphoz való szoftver. (Ez még párhuzamos portos jószág. ) Ha meg van valakinek feltöltené ide, nem hiszem hogy túl nagy méretű lenne, és sokat segítene, mert régóta keresem, de nem találom, így nem tudom letesztelni az "új" DSO-mat.

Üdv.: Miki
(#) bankimajki válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Minden jól jönne, ami ezzel a típussal kapcsolatos. Kapcsolás, progik.

Üdv.: Miki
(#) sargarigo hozzászólása Márc 4, 2013 /

Alakul a molekula!
A vas már ketyeg, és noha még csak tesztadatokkal próbáltam, azért már a saját lábán áll.
Csakhogy félreszámol. A csatolt képen látszik, hogy amikor már jó sok bit van magas szintben akkor a következő órajelre mellélép.
Csinos kis hazárdnak tűnik. A számlálók tápjaira mindre oda van forrasztva egy-egy kis kondi, úgyhogy nem nagyon értem a dolgot. Létezik hogy nagyobbakat kellene? Mekkora kondikat szokás szűrésre a számlálókhoz használni?
(#) sirály12 hozzászólása Márc 4, 2013 /

Találtam egy érdekes oldalt, megosztanám veletek. Érdekelne szerintetek mennyire jó projekt ez.
Az oldalon a kapcsolási rajz és a forráskód is szabadon elérhető.
Elvileg egy elvileg dual 8bit-es 100Msps-es usb-s szkóp teljes leírása.
Bővebben: Link
(#) _vl_ válasza sirály12 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Annyira teljes, hogy a végén ott van az is, hogy miért van ez még messze a "kész"-től.
Írták, hogy a tápokkal gondjaik voltak, amin azért lehet segíteni, de nyilván kísérletezgetést igényel. A DRAM-hoz is pl. nagyobb (és drágább) FPGA kéne bele, ráadásul ezt nem írták, de a sávszélességgel is problémák lesznek, ha csak egy SDRAM chipet használnak (100-133MHz/16-bit -> max. kb. 150-200MB/s-ot lehet kicsikarni belőle; és ennyit el is visz csak az A/D), fel kell menni 32-bitre, azaz két SDRAM chip kell párhuzamosan, ami még több I/O vezetéket jelent (megintcsak nagyobb FPGA), és a címvonalakat párhuzamosítani kell. 100-133MHz-hez ráadásul elég korrekt panelt is kell tervezni, amit a párhuzamosan kötött címvonalak csak nehezítenek.
Viszont a bemenő fokozatok kapcsolása érdekelne, de ezek a jóemberek csak Eagle-ben rakták fel. Valaki, akinek van Eagle-je, igazán készíthetne PNG verziót a kapcsolásokból, és felrakhatná ide...
(#) sirály12 válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Elég puritán bemenőfokozata van a kapcsolásnak, tényleg csak próbára jó maximum.
(#) _vl_ válasza sirály12 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Ebből tényleg nem lehet sokat tanulni...
(#) kazdothu válasza bbatka hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Miért nem egy képet csinálsz és azt rakod ki? Kétlem, hogy ennyire lassú lenne egy kép előállítása.
(#) bbatka válasza kazdothu hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Nem mélyedtem el a dupla bufferes eljárásba. Egy jó példát azért megnéznék. Ha tudsz egy ilyet akkor köszönöm. Félek a lassú kirajzolás helyett villogás lesz a grafikából.
(#) killbill válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Hello!

A legjellemzőbb érték a 100nF, de ez függhet az üzemi frekvenciától. Fontos, hogy induktivitásszegény fajta legyen, mondjuk kerámia, de inkább multilayer kerámia. Általában X7R.

De jó ha tudod, hogy a kondi (közel) semmit nem ér, ha az IC tápjához vezető fóliák vékonyak, tekeregnek, stb. Főleg a földnél nagyon fontos a nagy, összefüggő felület. A négy- és többrétegű panelek lényege, hogy a föld és a táp(ok) a teljes belső rétegen vannak. 1 réteg föld, 1 réteg 3.3V, stb. Ha az IC-k föld lábai között feszültségkülönbség jelenik meg, azt jelként érezheti az IC bemenete. Elég, ha csak egy kis tüske keletkezik a jelet adó és a jelet fogadó két chip föld lába között, az a fogadó IC bemenetén mar egy impulzus lesz. Mindegy, hogy a föld megy lejjebb, vagy a jel megy feljebb, a jel a két láb közötti fesz. különbség. A tüske oka pedig a föld fólia induktívitása és a hirtelen áramváltozás.

Számlálók és egyéb élvezárelt jószágok szeretnek még olyankor félrelépni, amikor az órajelük lassan vált. Amikor éppen a billenési szintet eléri az órajel (mondjuk vált L-ből H-ba), a számláló belül 'megmozdul', megcibálja a tápot vagy a kimenetei elindulnak erre-arra, és az órajelen pár mV zaj keletkezik, amitől megint L szintűnek látja az IC, aztán újra H és máris kettőt lépett. Ez a jelenség nincs a Schmitt-trigger bemenetű tárolóknál, hiszen ott a billenési szint változik (hiszterézise van), pont azért, hogy ezt a jelenséget elkerüljék.

Azt lehet tudni, hogy az említett kapcsolásban milyen számláló van?

Üdv,
Andor
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) killbill válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Idézet:
„ráadásul ezt nem írták, de a sávszélességgel is problémák lesznek, ha csak egy SDRAM chipet használnak”

DDR chip van a panelon, azzal bőven meglenne a kellő sávszélesség. Csak a többi... De már a 133MHz / 16 bit SDRAM is elég lenne. A mi szkópunkban 66MHz / 32bit SDRAM van, nagyjából ~240 megabyte/s sustained, ami elegendő a 2x100Ms/s-hez. Mert vagy tárol a RAM-ba, vagy olvas belöle.
(#) sargarigo válasza killbill hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Köszi a választ, ennek fényében meg fogom újra vizsgálni a kérdést. Gondolom hogy táp probléma lesz, mert ha leviszem az órajelet ms-os nagyságrendre, akkor is csinálja, és csak akkor, ahogyan a képen is látszik. Amúgy 74161 van benne.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Nagyon profin összefoglaltad. Ezt én a saját káromon tanultam meg. Sajnos itthoni körülmények között a négy rétegű nyákot nem tudom elkészíteni. A saját projektemnél a huzalozás rövidítésével és át ónozásával próbálok majd javítani az áramkör működésén.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Átnéztem szkóppal az egész cuccot, és sajnos nem a számlálókkal van baj, mert azok ketyegnek rendesen! Hanem az usb már megint. Mivel egyszerre nem tud nagy mennyiségű adatot áttolni, ezért kisebb blokkokban küldöm át a 64k-t, de sajnos amikor végzett egy blokkal (128 byte), akkor következőnek ugyanazt a blokkot veszi a pc. Ezért hittem azt, hogy számlálók esnek szét. Cserébe megint fogalmam sincs, hogy hogy oldjam meg, mert a gugli nem segít nagyon, hogy miként megoldható. Kínomban már nézegettem azt is, hogy hol lehet venni mega32u2-t, és akkor majd hw usb-vel játszok inkább. De még csak kapni sem lehet, legalábbis én nem találtam. Miért nincs egy normális példaprogram sehol, ahol ezt megoldották???
(#) sargarigo válasza jano36 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Konkrétan így keresem: "atmega32u2 site:hu"
Két oldalt dob ki, az egyik az sos electric, a másik meg ez itten.. Mondjuk nem operával néztem, de elvileg nem lehetne különbség.
Létezik, hogy ez csak smd kivitelben elérhető?

Szerk.: Nocsak, hova lett jano36 hozzászólása??
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) _vl_ válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Lehet, hogy kitörölte.
Szerintem egyértelműen csak SMD-ben létezik. Lásd: Bővebben: Link
És mondjuk az 1K SRAM-jához képest azért elég drágán mérik.
(#) jano36 válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Nem töröltem. Nem csoda, hogy nem találtál, mert a site:hu egy használhatatlan kereső szó.
A helyes kereső szó atmega32u2, majd a sepiciális keresésnél állitsd be a nyelvnél és a régiónál a magyart. Ezt mindegyik kereső tudja, nem csak az opera.
Egyébként ezeken a helyeken nézd meg :
hu.farnell.com
www.soselectronic.hu
www.tme.eu
compatel.hu
(#) killbill válasza jano36 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

OFF

Idézet:
„mert a site:hu egy használhatatlan kereső szó.”

Keresôszó, de nem is ez a lényeg. Próbáld meg a google.hu-n vagy a google.com-on az atmega32u2 site:hu, majd csak simán atmega32u2 keresését. Az elsô esetben magyar oldalakat kapsz, a másodikban minden egyebet.

Idézet:
„Ezt mindegyik kereső tudja, nem csak az opera.”

Az opera mióta keresô???

ON

Viszont Atmel mikrokontrollereket a RET (www.ret.hu) is árul, bár az említett típust nem találtam náluk
(#) jano36 válasza killbill hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szia Andor

Sajnos ezt a módszert nem ismertem. Köszi a kiigazítást. Igazad van, hiszen az opera keresőmotorja is Google
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Nos, a jó hír az, hogy megvan a hiba, tehát működik a 64k átvitel! Én voltam a hunyó, mert a hw számlálót rossz helyen töröltem, így aztán blokkonként mindig újrakezdte. Nagyon bosszantó hiba! De legalább már megvan, és mindenki tanulhatott belőle És még a nap is süt! Azt hiszem most inkább elmegyek a családdal sétálni!
A rossz hír pedig.. ja, az nincs!
(#) every hozzászólása Júl 11, 2013 /

Sziasztok! Hol találok egy ilyen usb-s szkópot, ha itt raktatok fel kapocsolási rajzot vagy még nyák tervet is. Köszi!
Következő: »»   101 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem