Fórum témák
» Több friss téma |
Lehet, hogy az eredeti kérdésedhez nagyon mellényúlok, de egy szervizből sikerült igen olcsón hibás laptop kijelzőket szereznem. (A fényterelő/fényelosztó megoldása érdekelt, amiatt vettem.)
Igen érdekes, összetett, több lapból álló "valami", érdemes szétszedni ilyesmit . Van benne két olyan műanyag lap is, ami fresnel lencse szerűen viselkedik. Szerintem Te is könnyen hozzájuthatsz, kísérletezéshez (az elvek tisztázásához) megfelel. (Érdekességképpen: a kijelző üvegpaneljének mindkét oldalára fel van lamínálva 1-1 polarizációs fólia (pl. fény-gyógylámpa fényének polarizálásához akarom felhasználni), de az üvegfelületről csak darabokban, és sérülten tudtam leválasztani, viszont annyit meg tudtam állapítani, hogy tökéletesen polarizál, két fóliadarab egymásra fektetve teljesen átlátszó, egymáshoz képest 90 fokkal elfordítva totál átlátszatlanná válnak...)
Tudom mire gondolsz, de nem tudom, hogy az valóban alkalmas-e erre a célra, eddig sehol nem találkoztam vele, hogy valaki írta volna, hogy azt használja fresnel helyett, ezért gyanús a dolog.
De egyébként nekem is eszembe jutott, lehet meg is próbálom majd... cak gyanítom, ha működne is, nem biztos, hogy bírná a lámpa melegét még ventihűtés ellenére is... Én egy 12"-os monitort alakítok át. Lassan alakul a dobozolás, minél kisebbre akarom összehozni, hogy "hordozható" legyen, részben összecsukható lesz. Ezért kellene a fresnelt méretve vágnom az LCD-hez. Már arra gondoltam, hogy pákával próbálom meg "vágni". De most egyelőre szünetel az építés, mert nem vagyok otthon.
ket kulonbozo dologrol van itt szo.
1., Fresnel lencse a feny parhuzamositasara szolgal mivel projektoroknal pontszerunek tekintheto a fenyforras 2., Polarszuro ami az lcd kijelzoknel szukseges nagyobb lathatosagi szog es nagyobb kontraszt elerese miatt
Köszönöm, nem vitatkozom, mert igazából csak feltételezéseim vannak (ld. fentebb is, "fresnel lencse szerű" eszközre utalásom), és egyre szaporodnak a kérdéseim a kijelzővel kapcsolatban:
- Az LCD kijelző (üvegalapú) panelját mindkét oldalon laminált polarizációs fólia borítja, amit szikével elég tűrhetőn le tudtam választani, miután a laminációs kötő (ragasztó) anyageltávolítását próbáltam meleg vízzel (is..., is...) eltávolítani, így sikerült is szétfőznöm egy méretes fólia darabot, ami szintén szendvicsszerkezetűnek bizonyult... egyszerűen három rétegre szétfőtt az egész. (Két átlátszó réteg között egy szürkés, jóval vékonyabb réteg volt, ami összeugrott a főzésben, mint a szalonna bürke...) Nos, ennyit az LCD-s kijelző panelről. A második egység, szintén három rétegű. Egy képernyő méretű (némely kijelzőnél felfelé enyhén vékonyodó, oldalról így trapéz alakú), plexi szerű, egyik hosszabb oldalán kb. 4, a másikon kb. 3 mm-es vastagságú, ennek egyik élét világítja meg a hideg katódos fénycsövecske, vagy a LED-sor, és ezt a plexi lapot fedi mindkét lapján az a bizonyos fényelosztó, ami érdekes kialakítású. Ez tűnt számomra fresnel lencséhez hasonlónak. Lehet, hogy nem az , csak valami hasonló, mindenesetre a (nem pontszerű, hanem vonali kialakítású) kijelző fényforrását igen homogén módon teríti szét a kijelző minden pontjára! Nem vagyok profi az optika területén (sem), így pontosan nem ismerem az elvet, de még nem adtam fel, hogy kiderítem, hogy mi van a kijelző működésének a hátterében, ebben az esetben az elvet tekintve, meg szó szerint is... ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
En sem vagyok optikai mernok, de nap mint nap talalkozom, dolgozom ezekkel es ehhez hasonlo optikai alkatreszekkel (nezd csak meg az adatlapom).
Az lcd hata fele az a "fura mintazatu" lap a reflector reteg, az probalja homogenizalni az eleken -ami altalaban 2 irany- belepo fenysugarat ha elvilagitasrol van szo es nem hattervilagitasrol. A fresnel lencse pedig egy nem tul preciz, de nagyon hatasos optikai eszkoz a fenysugar nyalabolasara. Anno a vilagitotornyokhoz fejlesztettek ki, ahol normal esetben igencsak nagymeretu es sulyu lencsere lett volna szukseg. Az atmero igy is megmaradt, viszont a keresztmetszet es ezaltal a suly drasztikusan lecsokkent (lasd irasvetitoben is)
LCD felepitese: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
Köszönöm, szerencsés ember vagy, ami a tevékenységed illeti... Sok információt adtál erről a legalább annyira érdekes informatika/tudomány területről, ami (nem is gondoltam, hogy már az 1880-as évek végén feltalálták az elvét) az utóbbi években/évtizedekben olyan rohamos fejlődésen megy át, mint a félvezető, vagy integrált áramköri technológiák.
Le a kalappal! Erősáramú villamos gép- és készülék végzettségemmel, és második gyermekkorom (>65...) kapujában csak ámuldozom, és örülök, ha azt látom, hogy a jó esetben már veszélyes hulladék gyűjtő helyekre, és nem a szemétbe (a fogyasztói társadalmaknak köszönhetően igen hamar...) kerülő, amúgy hatalmas mentális innovációs energiákat megmozgató és tartalmazó eszközöket hobbi szinten fel-felhasználják gondolkodó emberek. Különösen igaz ez azokra a tömegtermékekre, amik nap mint nap újra termelik önmagukat, és általában igen hamar hulladékként végzik, pedig eredetitől célú/helyű eltérő alkalmazásuk lehetőségeinek felkutatása az öregedő agysejteknek (is) legalább olyan hasznos, mint a keresztrejtvény fejtés. Köszönettel kívánok Boldog Új Évet, és jó egészséget hozzá!
Sziasztok!
Venni készülök egy lámpahibás (direkt hibásan veszem, így olcsóbb...) Toshiba DLP projektort. Lámpát nem akarok bele újat venni, mert erősen gazdaságtalan lenne, lévén hogy 30e Ft. Szeretném ezt a problémát LED-del kiküszöbölni. Akár nagy teljesítményű leddel is. Mivel, hogy nem sok ismeretem van ezen a téren, meg nem sok ilyen teljesítmény ledet láttam még működés közben, kérdezném, hogy milyen fényerejű és mekkora színhőmérsékletűvel próbálkozzak? Még egyszer hangsúlyoznám, ez egy DLP projektor, NEM LCD kijelzős....
MIndenkeppen hidegfeheret vegyel es a leheto legnagyobb fenyerejut, amit megengedhetsz magadnak.
De problemak is lesznek. Az elso, hogy meg kell gyoznod a projectort, hogy nincs lampahiba. Aztan egy picike lukba kell vilagitanod - minden mas, ami ezen kivul lesz, elveszett feny. Olvass vissza.
A lámpahiba-visszajelzést általában vagy komparátor vagy egy egyszerű optocsatoló nézi. Ezeket egyszerűen ki tudom iktatni. Nagyobb gond Nekem inkább a LED fényerejének szabályzása és meghajtása lesz, mert a régi izzó (elvileg) 230V-ról működött. Annyira nem hiszem, hogy pici pontot kéne megvilágítani, mert ahogy láttam eléggé nagy felületben világított az eredeti lámpa, így talán még szerencsém is lesz. LÁMPA Ami a lámpahibát jelzi. Nem látok semmiféle plusz dolgot ami figyelné a lámpa hibáját. Én úgy gondolom, hogy a készülék azt figyeli, hogy folyik-e áram az izzón keresztül (meg gondolom vele sorba lehet a shunt ellenállás amin figyeli a feszültség esést) Most azt a nem egészen 1mA áramfelvételt el tudom érni szerintem. (az eredeti lámpa 180-200W)
Te tudod, en szoltam...
A lampa meghajtasara terveztem anno egy egyszeru kis aramkort, ahol potival be tudod allitani az aramot 5A-ig, fel is toltottem a Power LED-ek szabalyzasa c. topicba. De ha nem talalod, megkeresem neked itthon. Ja, meg van egy fontos dolog a projector VETELEnel: Az eladok egy resze TUDATOSAN hibas projectort arul azzal, hogy csak izzohibas, hiszen nem tudod ellenorizni, hogy mukodik-e. Jobb esetben o sem tud rola. A legtobb projector ugyanis nem ad kepet, ha izzohibat eszlel, szoval nem tudsz belevilagitva nezelodni. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
Ráadásul Ez DLP projektor, annyira belenézelődni nem is tudok szerintem mint egy LCD projektorba.... Majd meglátjuk. Megkeresem a rajzodat, kíváncsi vagyok rá.
![]() Szerk: Kerestem, de sajnos nem találtam még a topicot sem. ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
Ha belevilagitasz, elvileg ez is ad egy halvany kepet. En anno ugy csinaltam, hogy egy 20W-os halogennel belevilagitottam es eleje tettem egy feher papirlapot ugy 10cm-re, akkor latszik valami, nagyjabol fel-kepeslap meretben. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1305068.html#1305068 itt a rajz A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
Köszönöm. Ezt Nekem meg még át kellene alakítani mivel jó lenne, ha egyébként a készülék eredeti beállításai megmaradnának. Így például a menüből való fényerő szabályzás. Persze az ember nem igazán birizgálja a fényerőt ha egyszer beállította már.... Hétvégén veszem át a készüléket. Sajnos a szervizmanuálban semmiféle kapcsolási rajz nincsen. Majd kiderül.....
Vegulis a muveleti erosito visszacsatolo reszebe valahogyan beleteheted a szabalyzast, de en nem javaslom. Beallitod potival az aramot, aztan kivaltod fix ellenallasokkal.
Nem tudom, publikálhatom-e itt az Én rajzomat? Felteszem, aztán kérem a moderátor urakat, ne legyenek harapósak.
![]() A szabályzó feszültséget 320V-ra lőttem be. Ha sikerül megtalálni a lámpa vezérlőjelét, akkor azzal viszem tovább a dolgot, és akkor nem kell egyenirányítani és leosztani a feszültséget. Ez egy elnagyolt rajz, ha lesz időm, kísérletezek vele. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
Az a 33 Ohmos ellenallas sorban a LEDdel kicsit tul nagy lesz. Nem eleg, hogy fel ampert sem tudsz majd athajtani rajta, de baromira fog melegedni. Ha megis 1A-t akarsz rajta athajtani, akkor 33Voltra lesz szukseged MINIMUM es akkor az ellenallasod 30W-al fog disszipalni, ami egy forrasztopaka teljesitmenye. Es ekkor a LED meg benne sincs az aramkorben...
Ki lehet abból hozni bármekkora áramot, csak tranzisztor és hűtőborda kérdése. Valószínűleg nem a BC547-et fogom fogom 1,5-2A-ra benne hagyni. És a 33Ohmos ellenállást sem. Ezért mondtam, ez egy elnagyolt rajz, csak a szimuláció miatt maradtak benne ezek az értékek.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Ha az ellenalason nem esik eleg feszultseg, akkor nem fog szabalyozni a tranzisztor. Ha egy szazadohmos ellenallast hasznalsz, amit kb ebben a tartomanyban szoktak, akkor mekkora is lesz a rajta eso feszultseg? De meg a tizedohmosnal sem tortenik erdemben semmi.
Muszaj erositeni valamivel vagy disszipalnod kell rendesen egy nagyobb ellenallason.
Üdv!
Segítségeteket szeretném kérni! van egy Sony VPL-CX20 projektor es a bekapcsolas utan uzemel par masodpercet es aztan kikapcsol magatol..(kikapcsolaskor a standby ego elkezd pislogni es a projektoron levo "LAMP/COVER" kisego kigyul)...tanacsotokat varom...elore is koszonom a segitsegeteket! ![]()
Lámpa élettartama hol tart benne?
Sziasztok.
Egy NEC MT1020G projektort próbálok beállítani. A problémája a következő: Helyesen működik S-VIDEO -ról, de ha monitorként akarom használni (RGB input2), akkor fut a kép. Köszönöm előre is a segítséget. A fényképező túl lassú, de a sávozódás így is jól látszik. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Sziasztok. Van egy projektorunk (HP vp6110) ami tegnap megszűnt normálisan működni.
A hibajelenség: be lehet kapcsolni a projektort, de pislákol a fénye (gyenge is), és kb 30-60mp után ki is kapcsol lámpahibával. A tápegysége felől ilyenkor erős zizegő/sercegő hang jön, nagyjából a pislákolással szinkronban. A projektor - abban a pár másodpercben amíg működik, képet ad, hibaüzenetet nem ír ki. Elméletileg a lámpában még kellene lenni legalább 800 órának, igaz használtan vettük. Az a kérdésem, hogy ez a jelenség lehet-e normális (azaz így kell-e kinézni, ha a lámpa haldoklik), vagy ez inkább elektronika hiba? Szétszedtem a projektort, megnéztem a tápegység és minden hozzá kapcsolódó panel elemeit, sehol sem látok rendellenességet. Szerintetek mi okozhatja ezt? Köszi minden építő tanácsot ![]()
Szia!
Nem vagyok profi, és sajnos csak most akadtam erre a témára, de egy bizonyos márkával van némi felszínes tapasztalatom. Azt kell, hogy mondjam, 20 esetből egyszer nézhet ki így is egy lámpahiba. Ugyanakkor okozhatja a lámpa ballasztmodulja, vagy esetleg a tápegység is (ha egyáltalán külön modult alkotnak). A hang forrásában én amúgy nem lennék biztos. A ventilátor(ok) és a zegzugos belső simán átverhetik a füledet. A hang egyébként jöhet a színkerékből is. Ha a forgását nem tudja szinkronizálni, akkor igen furcsa sercegő-vinnyogó hangokat produkál, miközben vibrál a kép és változnak a színek. Súlyos esetben néhány másodperces próbálkozás után általában leállítja magát a projektor, bizonyos típusoknál konkrétan a lámpahibát jelző led gyullad ki ilyenkor. A megoldás a legtöbb esetben ingyen van. Meg kell tisztítani a színkerék fázisát figyelő reflexiós fotoszenzort, mert beporosodott. Esetleg játszadozni kell az irányával is a biztonság kedvéért. A gyenge fényerő meg lehet amiatt is, hogy még nem melegedett be a lámpa. Szóval ha szerencséd van, akkor csak ennyi a gond. Ha mégis valamelyik modul adja ki a hangot, akkor az lehet egy tekercs, vagy bármi más átütése miatt, de ezt nem hinném, mert: 1. Az szerintem megölt volna benne mást is. 2. A lámpa begyújtásához az üzemi feszültség sokszorosa kell az első pár másodpercben. Ha üzemi feszültségen is jelentkezik átütés, akkor az lenne logikus, hogy a begyújtás alatt még durvább dolgokat produkál. Amúgy a várható üzemidő csak egy átlag, amitől nagy eltérések is lehetnek. Ugyanabból a típusból az egyik 500 óra alatt ég ki (amire jó esetben vonatkozik a garancia), a másik meg 3000 óra után is megy. Drukkolok, hogy csak por legyen.
Szia!
Azalatt a pár másodperc alatt gyullad is a lámpa, vagy teljesen sötét marad? A standby led pislogása lehet annak a jele, hogy éppen hűti magát, szóval az valószínűleg természetes jelenség. A LAMP/COVER ledre viszont az a tippem, hogy vagy tényleg gond van a lámpával, vagy túlmelegszik valami külső ok miatt, vagy csak nincs rendesen lezárva a lámpafedél. Mondjuk túlmelegedéshez kicsit kevés az a pár másodperc, a lámpafedelet meg a user manual szerint máshogy jelezné.
Hali!
DLP projektoroknál a halott pixelek hibája kis szerencsével kiszűrhető lámpa nélkül is. A lámpa helyéről be kell világítani pl egy 40W-os spotlámpával (kisebb talán kevés), a lencsébe meg pár centiről kell belenézni. Némi fókuszállítgatás után ráláthatsz a pixelekre. A beragadt pixelek egyértelműen máshogy csillognak. Na persze lehet, hogy a színkerék rossz pozíciója megnehezíti a dolgot. Én csak színkerék nélkül próbáltam. Szerk: Mivel 40W-os spottal is alig látszik valami, így én arra gondolok, hogy az eredeti ötlet szerinti leddel való helyettesítés nem igazán működőképes. Bár egy erős led fénye koncentráltabb, mint egy spotlámpáé, de az eredmény szerintem sem lesz az igazi. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Sziasztok van egy LG projektor hiba jelenség, hogy bekapcsoláskor stroboszkóp szerűen villog. Ez megszűnik 5 perc múlva és szürke árnyalatos képet ad színes helyett, néha 30 perc üzemidő után bejön a szín. A színkerék pörög de akadozva, majd bekapcsolástól számítva 5 perc után egyenletesebben pörög és mikor megjelenik a szín a kerék már nem annyira halható.
Mi lehet esetleg motor hiba? kb 500 üzemórát ment eddig.
Ezt nézd meg, valószínű neked is hasonló hibád lesz.
Bővebben: Link
Sziasztok!
Djmagoo hozzászólása jóval pontosabb, mint amit én hozzáteszek most, de én megjegyezném, hogy akár a szenzorra lerakódott por is okozhat ilyet. Tudom, hogy már írtam, de tényleg lehet akár ez is a gond.
Sziasztok!
Végigolvastam az egész topic-ot és örömmel látom, hogy jelentős know-how szakértelem* halmozódott fel LCD-átvilágítós projektor építésével kapcsolatban. Volna olyan aki vállalkozna led-dlp technológiás projektor építésére? Ha bárkit tudtok ajánlani a témában az is nagy segítség! Előre is nagyon köszönöm! *Mod. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |