Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 40
(#) Massawa válasza szuperman hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Pontosan emiatt morogtam már korábban is, hogy csinálsz egy áramkört, ami nem megy, Erre csinálsz egy másik ugyanolyant, de nem rakod az IC-ket foglalatba (valoszinüleg még 100 Ft-ba sem került volna), most meg a messiástól várod a segitséget.
Elöször is ki kellene venni a PIC-et és megnézni, hogy melegedik-e a cucc. Megvizsgálnia logikai szinteket. Ha azok rendbe vannak, majd jöhet a PIC. Ha azonnal elkezd melegedni akkor baj van a PIC-kel - rossz a program, vagy rossz a chip. Ezt egy probaáramkörben tudod csak megállapitani, ezen aligha.
Csak ezután jöhetnek a többi cuccok, mint a S88 csati stb.

Ez az élet rendje, semmi sem fog müködni, ha ezt nem tartod be. (vagy már nagyon profinak kell lenni ilyen dolgok gyártásában).
(#) jvnd válasza szuperman hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Szia, az FZ1 váltóáramú kimenet kb 18-19V-ot ad ki. A 7805-re mindenképpen tegyél hűtőbordát és nem a legkisebb TO220-as tokra valót,hanem méretesebbet. Szerencsésebb lenne egy 6 ...12V-os transzformátorról járatni. Szerintem ilyen feltételek mellett a melegedés természetes. Azt, hogy miért nem működik, meg kellene vizsgálni. (Írtam üzenetet is ezügyben.)
(#) slogan hozzászólása Feb 24, 2013 /
 
Sziasztok !

Találkozott már valaki azzal a problémával ,hogy egy pálya szakaszokra van felosztva és minden szakasz külön PWM hajtást kap. A probléma ott van ,hogy ha a mozdony áthalad az elvágott részen ,tehát egyik PWM ről átlép a másikra ,"megugrik". Bármennyire is egyformára van állítva a PWM.

Köszi !

Üdv : István
(#) Topi válasza slogan hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Ha a PWM jelet csak egyik ágon megszakítva hozod létre, akkor előfordulhat a fázis különbségek miatt egy "VAGY" kapcsolat, aminek eredménye képpen, hiába kapcsol le az első szakasz, a második táplálja. Azaz olyan mint ha magasabb kitöltési tényezőt kapnál.

Például: Ha open-collector vagy open-drain a teljesítményfokozat, akkor rövidzár esetén a szakasz hiába szakítja meg a "föld felé menő ágat", a másik a fáziskülönbség miatt ugyanúgy húzza a földre. És amíg az is meg nem szűnik addig folyamatos villanyt kap.

Ezen segíteni úgy lehet, ha egyrészt magas PWM frekvenciát választasz, de a legszebb és legjobb, ha szinkronban működteted őket.
Nem tudom mivel állítod elő a PWM-et, de ha mikrovezérlővel akkor ott nem gond, ha analógon akkor pedig használj egy közös fűrészjelet és több komparátort.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) Massawa válasza slogan hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Ahogy Topi is irta, valoban ilyen jelenségek felmerülhetnek, ezért érdemes elgondolkodni a kapcsolástechnikán.

Amennyiben a régen ismert Z technikát használod, akkor ez nem igen okoz problémát. (ennek a lényege, hogy a vonat egész pályáját ugyanahhoz a táphoz kapcsolod). Igy egy kezelöszervröl tudod vezérelni a vonatot az egész menet során. (Valamennyi szakaszhoz egy önálló tápkacsolo tartozik ahol választhatsz a tápegységek közott - A,B, C .... stb.)

A másik az A kapcsolás - ahol, mint a te esetedben a szakaszokhoz önállo tápok tartoznak, ahol szembesülsz a leirt problémával.
(#) slogan válasza Massawa hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Az lenne a lényeg ,hogy ez egy elég nagy asztal.Sok szerelvénnyel.A fékmodult is meg kellene oldani ,PWM el gondoltam.
(#) Massawa válasza slogan hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Amugy egy kicsit rossz helyen vagyunk, mert ez nem digitális vasutmodellezés. Talán majd valamelyik modi átteszi a jobb helyre.


Nem tudom milyen nagy az az asztal, lényeg inkább azon van, hány vonat tud egyszerre kint lenni ugyanazon a pályán (pl. ha aktiv térközbiztositás van). Gondolom nem gond 3-5 A-es PWM tápot késziteni, ami simán elbir akár 5-10 vonatot is. Ha ez adott, akkor felesleges felosztani a vonal szakaszt több táp közé.
Ugy szoktam ezt csinálni hogy van egy vonal táp - ami ellátja az állomás közti szakaszokat energiával, az állomási átmenö szakaszokat elvileg szintén ehhez a táphoz lehet kapcsolni, vagy esetleg egy állomási táphoz. (ilyenkor felmerül az illesztési kérdés).
A fékmodult pedig (amugy is ki kell találni) én ugy oldanám meg, hogy a fékszakasz elötti szakaszból nyert jeleket vezetném át egy elektronikán (azaz garantált a szinkron), ami az adott esetben folyamatosan csökkentené az impulzusszélességet, de csak akkor, ha a vonat már a fékszakaszon van. (Extra érzékelö vagy megoldás kell ehhez).


=========/=====/=======
................................ |--oo

PWM -------->-FM---->-PWM


Remélem összeáll majd a kép. Szoval a PWM táplálja a nyilt szakaszt, amiböl az FM modul egy csökkenö szélességü PWM jelet csinál (konstans idövel), hogy a vonat megálljon a jelzö elött.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) slogan válasza Massawa hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Tökéletes elgondolás a fékre ,meg is valósítottam már ,csak az ugrás vetett vissza.
(#) Massawa válasza slogan hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Hogyan csináltad?
(#) slogan válasza Massawa hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Akkor még nem PIC-es PWM hajtotta a pályát ,hanem Csíkos féle tranyós PWM. Ebből a PWM-ből csináltunk DC szintet ,amit egy PIC figyel ADC-n és ennek megfelelő PWM-et generál a fékező szakaszra.Amikor áthalad egy szenzor fölött ,akkor a kit. tényezőt lecsőkkenti.
(#) pucuka válasza slogan hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Attól, hogy PWM van, még pályavezérléses a rendszered. Ebben a topikban pedig a közvetlen, utasításos (CV kód) mozdonyvezérlésről van szó. A pályán állandó egyenfeszültség van, a mozdonyra a vezérlés impulzus modulációval kerül fel, és ennek megfelelően szabályozza a mozdonyban levő mikrovezérlő a motort.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) slogan válasza pucuka hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Kösz a segítséget !
(#) pucuka válasza slogan hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Ha tudod, akkor miért kell szétoffolni a topikot? A helyén is feltehetted volna a kérdésed. Attól még nem digitális a vezérlés, hogy PWM van benne.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) maya711 hozzászólása Máj 2, 2013 /
 
Ha esetleg érdekelne Valakit... Szivesen átadom egy személykocsi világitásának kapcsolási rajzát és a hozzátartozó szoftvert. Mindkettő teljesen saját fejlesztés. Következőket tudja: 8 fülke fényét kapcsolja 4-féle fényerővel(kikap+3 fényerő) egymástól teljesen függetlenül. Ugyanez igaz a folyosó/peron fényre és a WC lámpájára is. A végzárfényeket csak simán be/ki-kapcsolja. Sokféle egyéni igényhez történő igazitásra van lehetőség CV-ken keresztül. A szoftver forráskódban áll rendelkezésre, jóformán minden sora kommentezett; igy viszonylag könnyedén módositható ha szükséges. Természetesen kollegális alapon ingyen adom a fentieket. Elvárom azonban, hogy pénzbeli hasznot senki ne húzzon belőle.
Érdeklődők publikus e-mail cimemen keressenek, válaszmailben küldöm az anyagot.
(#) maya711 hozzászólása Máj 2, 2013 /
 
Szuperman keresett fényjelző-dekóder kapcsolást--de bárkinek fel tudom ajánlani az alábbit:
kapcsolási rajz és szoftver olyan fénysorompóhoz, amely egy kettős vágányzat 2+2 szakaszán a foglaltságot figyelve váltja a piros/fehér(magyar) jelzést. Egy-egy szakasz van az átjáró két oldalán.
A szoftver elég jól kiszűri a pillanatnyi érintkezési hibákat, de még lehet rajta finomitani; ami igen könnyű, mert a forráskódú program bőségesen kommentelt.
Viszont Szuperman-nak talán nem pont ez kell, azonban az alkalmazott PIC veszi a DCC-parancsokat is, csak most éppen nem használja semmire. DE meg lehet irni a bejött parancs alapján a piros/fehér átváltását, ami lehet akár párhuzamos vagy vagylagos a foglaltsághoz képest.
És mint az előbb: természetesen kollegális alapon ingyen adom a fentieket. Elvárom azonban, hogy pénzbeli hasznot senki ne húzzon belőle.
(#) Moderátor hozzászólása maya711 hozzászólására (») Máj 3, 2013
 
Ha már felajánlod, ingyenesen, akkor tedd fel ide, légy szíves. A fórumnak épp az a lényege, hogy nem privátban kérünk-küldünk dolgokat, hanem ide feltesszük, és így később is elérhetőek lesznek!
(#) roozsa hozzászólása Máj 21, 2013 /
 
Sziasztok!
Kérdésem:épített már valaki DCC mozdonydekódert?
Én találtam PIC alapú dekódert a következő linken:http://www.merg.org.uk valakinek van tapasztalata?
Üdv.
(#) drdr válasza roozsa hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Igen. 1-2 hónapja működik nekem. Teljesítményszabályzott, igazából ez az első dekóderem, sem gyári sem más típus nem volt még a kezemben. Jól működik. A probléma, hogy az alkalmazott pic miatt elég nagy. Most próbálom kicsinyíteni, majd pedig pic-et is cserélni vmi kisebbre....

Ill. egyes alkatrészeket nem lehet itthon kapni ezért helyettesíteni kell.
(#) roozsa válasza drdr hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Köszönöm a választ. Hát ez így igen biztató. A MERG oldaláról letöltött szoftverrel építetted meg a dekódert? Azt első körben én is levadásztam,hogy jó pár alkatrészt helyettesíteni kell az eredetihez képest. Még egy kérdés,milyen típusú vezérlővel működteted? H0-ás mozdonyokba kerülnének a dekóderek,bízom benne,valahogy bele bírom tuszkoni. Ha másként nem,akkor előszedem a féltve őrzött flexibilis nyákomat és valahogy behajtogatom Üdv.
(#) roozsa válasza drdr hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
Találtam magyar fejlesztésű DCC-t,talán itt is érdemes nézelődni:hobbydcc.5mp.eu
(#) drdr válasza roozsa hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
Paco-féle cuccokkal hajtom...
http://usuaris.tinet.cat/fmco/download/NanoX-S88_manual_v3.pdf
és egy Mini maus-t építettem még hozzá:
http://usuaris.tinet.cat/fmco/download/MiniMaus_manual_v2A.pdf

Néztem ezt a magyar oldalt, hasonló felépítésű a Merg dekódere is. Én is azokat a bázis-emitter ellenállásos tranzisztorokat használtam csere alkatrésznek.
A paco kapcsolások és a merg dekóder együtt teljesen jól működik, kiolvassa a dekóder beállításokat is és az lcd kijelzőn könnyen programozható.
Lesz egy kis időm alaposabban átnézem a hobbydcc-t is....
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
(#) roozsa válasza drdr hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
Akkor teljes rendszert maga építetted.Nekem nincs ennyi türelmem,levadásztam a vaterán egy ROCO 10764-es erősítőt lokmaus2-vel és egy 50w-os táppal 9500ft-ért.Remélem szóba fog állni a MERG dekóderrel. A dekódereket kénytelen vagyok megépíteni,mert 8-10db-ra lesz szükségem és ha üzletbe venném meg a gatyám is rámenne
(#) szitko válasza roozsa hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, és nem is biztos, hogy igazam lesz/van, de a MERG féle dekóder nem biztos, hogy jó választás. Építettem belőle pár darabot, és nekem a LOCONET-es miniboxal nem sikerült feléleszteni. A NanoX-el "szépen" működik együtt, de más rendszerekben gondok voltak. Az idézőjel azért kell, mert a NanoX + MERG dekóder párossal is vannak gondok.
A Minibox 10-ből 1-szer ismerte fel a MERG dekódert, és akkor se lehetett programozni.
(#) Massawa válasza roozsa hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
Azért szolhatnál a magyar oldal szerkesztöinek, hogy az NMRA linkek rosszak - nmra nem .com, hanem .org honlapot üzemeltet.
(#) roozsa válasza Massawa hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
Nincs kontaktom a honlap szerkesztőivel. Egyszer jártam az oldalon,mint látogató.
(#) roozsa válasza szitko hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
Most már hallottam hideget-meleget a MEGR dekóderekről.Nekem az is kielégítő lenne,ha a ROCO-val csak "hajtani" tudnám a dekódert. A beállítását megoldanám másként. Mondjuk építek egy DIP tokozású PIC dekódert,program betöltés előtt a programban beállítom a paramétereket és ha számomra megfelel a beállítás akkor lenne beírva az SMD PIC-be és beforrasztva.Szerintetek ez járható út?
(#) maya711 válasza (») Máj 23, 2013 /
 
Igazad van, de inkább nem tenném. De nem tudnék igazi okot erre, talán az hogy elég sokat dolgoztam ezeken, és igazán nem nagy fáradság egy e-mailt megereszteni, ahogy már tették is. 1-3 naponta belépek a gépembe, és akkor azonnal küldöm.
(#) roozsa válasza drdr hozzászólására (») Máj 24, 2013 /
 
Vess egy pillantást erre az oldalra:http://www.dccdiy.org.uk/. Szerintem ez már elég kicsi,hogy mondjuk egy BR80-asba beleférjen.Hogy műxik e azt nem tudom.A képek alapján megépítették,ami biztató.
(#) drdr válasza roozsa hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Hi,

Sok az infó, kevés az idő feldolgozni

Elég egyszerűnek tűnik. Engem csakis telj. szab. dekóderek érdekelnek... Nekem csak épített vezérlésem van, így nem tudok nyilatkozni mi megy boltival mi nem... A merg-féle nekem a paco-felé boosterrel/parancs központtal és mini maus-sal jól működik, egyenlőre ennyit tudok mondani.
Üdv dr
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) Csabaa hozzászólása Jún 19, 2013 /
 
Sziasztok!

Ma szembesültem egy kicsit a Roco rendszerem hátrányaival.
Panelba van egy szép hosszú hálózatom, lényegi problémám az, hogy a nagyobb szobában van a rendszer központja és a központi állomás. Itt van 2 Booster és Multimaus + PC
Na igen de a másik szobába épül egy nagyobb állomásom. És szeretném egy rendszeren az egész vasutat. Mivel hosszban elég messze van a Boostertől nem tudok elég hosszú kábelt kihúzni a "szolga" Mausnak. Sajnos pénzem nincs MultimausPRO-ra. Ezért arra gondoltam elvi síkon, hogy egy 2,4GHz-es vezeték nélküli modult kéne kötnöm a boosterre. És egy másik modult építeni a másik szobába, ahol lenne egy csatlakozó, és arra rá egy Multimaus.

Vannak valakinek ezzel valami tapasztalta ? Esetleg valami ötlet nekem, hogy merre tudnék elindulni? Vagy valami Modul amit itthon be tudok szerezni és egyszerűen összerakni?
Vagy nagyon bonyolult dologra gondoltam ??
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2013
Következő: »»   35 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem