Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   48 / 109
(#) StMiklos válasza mackoka75 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 / 1

Szevasz!
Többféle módon és üzemállapotban be lehet juttatni a hűtőközeget, még úgy is, hogy "szabályosan" beüzemelem, indítom és a már járó gépbe töltöm be a hiányzót..
Gép jár, rácsatlakozok a szívóoldalra mintha a műszert tenném fel (ez egyébként is ajánlott), és rajta keresztül "engedem be" (hisz itt a szívóoldalon vagyok palackhoz képest kicsi a nyomás) a kiegészítő mennyiséget.
Tömlőt, műszert "szellőztetni" levegőt belőle kiszorítani csak folyadékot tölteni...
Üdv: Stmiklos
(#) mackoka75 válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /

Köszönöm szépen a korrekt, gyors választ. !!!! Privátban is írtam!!!
(#) ocsua1982 hozzászólása Ápr 30, 2013 /

Sziasztok!

Nem vagyok képzett klímaszerelő, de 1,5 évet dolgoztam klímás szakival és szereztem a klímatelepítésben némi tapasztalatot. Ezen felbuzdulva vásároltam egy split klímát és úgy döntöttem felszerelem magamnak, de mivel szeretnék mindent tökéletesen csinálni, gondoltam még utánaolvasok a dolognak egy kicsit... Végigolvastam a fórumot és néhány dologban egy kicsit elbizonytalanodtam, ezért szeretném kérni a tanácsotokat.
1. Több hozzászólásban szerepelt, hogy nem túl jó, ha a kültéri és a beltéri között csak falvastagságnyi a távolság mert hangos lehet a cucc... Pedig én pont ezt terveztem. Beltéri fel a falra, mögötte a csövek át a falon (kb40 cm-es falvastagság ) és a másik oldalon rá a kültérire cirka 80-100cm csőhossz. Szerintetek inkább szereljem őket távolabb egymástól, vagy ez típusfüggő? (jelenleg egy Gree ultra-thin on/off-os klímáról beszélünk) Van egyáltalán valami meghatározott minimum távolság? A készülékhez kapott telepítési útmutatóban nem szerepel ilyen adat.
2. Terveim szerint a beltérit egy szekrény fölé szerelném a következőképpen: A mennyezet és a szekrény teteje között 70 cm a távolság. A beltérit a mennyezettől 15 cm-re szerelném fel, így a szekrény teteje és a beltéri alja között 25 cm távolság maradna. Ez okozhat e valami problémát azon kívül hogy a szekrény tetejéről sűrűbben kell takarítanom a port, ha azt akarom, hogy ne fújja a képembe?
3. Olyat is olvastam, hogy hálószobában az ágy fölé ajánlott rakni a beltérit. Erről mi a tapasztalatotok/véleményetek? Én tartok tőle, hogy így nagyon intenzíven dőlne ránk a hideg levegő. (egyébként is kicsit túl van méretezve a szobához a klíma 16m2/2,5kw)
4. Ilyen csőhossznál mennyi ideig érdemes vákuumpróbát és nitrogénes nyomáspróbát tartani?
Várom a véleményeket és az építő jellegű kritikákat.
Előre is köszönöm.
Üdv: Atty
(#) sector99 hozzászólása Máj 2, 2013 /

Sziasztok !

A Klímajavítás topikban volt egy kérdésem - nem azt szeretném megismételni, csak a hozzáértők tanácsát szeretném kérni. Egy Kalvert tip. klíma beltérijének elektronikája elromlott és az a kérdés, hogy univerzális beltéri egységgel érdemes-e próbálkozni ? ( a kültéri még a régi típus, nem inverteres)

Előre is Köszönöm !
Üdv.: sector99
(#) kaqkk válasza sector99 hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Én már építettem be univerzális vezérlőt, tavaly óta nincs vele baj ..
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) morisz hozzászólása Máj 2, 2013 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek egy 3,5kW-os, inverteres klíma kb. mennyi fokos levegőt fúj? 2 hete van fenn a klíma és kíváncsi vagyok jól működik-e. Nincs vele gond és nem is azt vártam, hogy ha odateszem a kezem, lefagy.... Azt olvastam, hogy nem annyira hűvöset fúl, mint egy on/off.
(#) StMiklos válasza morisz hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Szevasz!
Persze hogy nem fúj annyira hűvöset, hiszen inverteres..
Az inverteres képes 1/2-1/3-ad teljesítménnyel IS dolgozni, az pedig nem lesz olyan hideg, mint az on/off, amely csak egyfélét képes fújni.
Üdv: StMiklos
(#) jules1 hozzászólása Máj 13, 2013 /

Sziasztok. Ha tudna valaki tippet hogy hűtökompresszor olajat hol tudnék vásárolni+R600a 420gr-palackot nagyon megköszönném.
(#) klimás56 válasza jules1 hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

Szia! StMiklóst keresd meg, ahogy én ismerem, fog segíteni !
(#) klimás56 válasza ocsua1982 hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

Szia! Tanácsom:
1. mindenképpen érdemes legalább 2-3 m csövet rátenni, akár a kültéri mögé feltekerve is, persze ha van min. 15 cm távolság még a faltól.
2.ha lehet minél magasabbra szereld a beltérit, én általában egy vízmérték szelességet szoktam hagyni.
3. ha az ágy fölé teszed a gépet nem fog rátok dőlni a hideg, hiszen inkább előre-lefelé fúj a beltéri
4. szerintem minden csőhossznál érdemes a szokásos vákuumozást megcsinálni
Ha tudtam segíteni, akkor sok sikert a telepítéshez.
(#) herp hozzászólása Jún 16, 2013 /

Sziasztok!

Egy szakmai kérdés: R22-es rendszerre rá lehet tölteni egy kevés R290-et? Finoman fagy az elpár, bár max. ventilátorral is 12fokot fúj, minimumon meg 8 körül, közben ömlik a kondenzvíz, szóval teljesít, de egy kevés HK hiányozhat, nem? Vagy nem érdemes foglalkozni vele?
(#) legkondi hozzászólása Jún 17, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék - akár privát üzenetben is - légcsatornázható klíma beszereléséhez.
Van aki már csinált ilyet?
A legtöbben csak hümmögnek, és még csak nem is szigetelnék a csöveket, ráadásul olyan inverter, kültéri árat adtak meg, hogy a székről leestem.
Szóval keresek olyat, aki látott már olyat, aki szerelt már...
Ha valaki máris ajánlaton töri a fejét, hát íme néhány adat:
Helyiségek: 11m2, 6,5m2, 6m2, 15m2, C alakban elhelyezkedve egymás mellett, felette padlástér-vasbetonfödém, ajtók folyosóra nyílnak, ahol álmennyezet lehet, csövek hossza max 4m.

Előre is kösz!
(#) morisz hozzászólása Jún 17, 2013 /

Sziasztok!

Így, hogy pár napja megjött a nagy meleg, be is üzemeltük a tavasszal felszerelt(egyedileg )klímát. Szerencsére idáig a működésével semmi gond, csak furcsa, hogy nem semmi mennyiségű kondenzvizet produkál.... Gondolom ez így a jó, csak érdekes, hogy napi szinten 5-6 óra működés mellett, akár 5-8 liter víz is lesz.... Azért tudom, mert gyűjtjük(virágoknak).
Mindenkinek hasonló a tapasztalata?
(#) stefan57 hozzászólása Jún 17, 2013 /

Szervusztok!

R407c gáz kellene utántöltésre. Egy literes palackos is lehetne vagy saját palackomba betöltve 1 kg. körüli mennyiség. Nem kártyás megoldásra gondoltam!

Üdv: Stef.
(#) Gery78 hozzászólása Jún 19, 2013 /

Sziasztok!

Mivel megint itt a nagy meleg, így megint előkerült nálunk a klíma kérdés. Abban kérném szépen a tanácsotokat, hogy rá lehet-e kötni két klímát egy egyfázisú lakótelepi hálózatra. 25A van bent az óránál, és kialakítottam az elosztó dobozunkban két helyet a két klímának külön kismegszakítóval, amelyek a bejövő fővezetékre kapcsolódnak. A két klíma York gyártmány, 3,2kW-os, és 6,12A-t vesz fel a hálózatból, tehát ha egyszerre megy a két klíma akkor 12A körül lenne az összfogyasztás. Jó lenne ez így? Vagy kérjünk mindenképpen bővítést az ELMŰ-től? 32A-ig szerintem még beleférne.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2013
(#) blackdog válasza stefan57 hozzászólására (») Jún 19, 2013 /

[off] Már a kérdésed is törvénysértő és szakmai szemmel etikátlan, ha valaki ad.
A legkisebb kapható mennyiség 10 kg és "kék kártya" kell a vásárlásoz. Nem véletlenül!
Amúgy R407c zeotrop közeg kb. 6K hőmérséklet csúszással ergo nem töltögetünk utána. Van ennek szakszerű módja.
(#) blackdog válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 19, 2013 /

Ha Inverter vezérelt a géped nem lesz gond. Ha ON-OFF gép akkor számolni kell az indítási áramfelvétellel.
(#) Gery78 válasza blackdog hozzászólására (») Jún 19, 2013 /

Igen ez két régebbi gép, kb 2002-2003-as modellek és on-off rendszerűek. Azt tudom, hogy az indítási áramfelvétel az nagyobb, de szerinted telepíthető lenne erre a bejövő áramerősségre?

Ismerni kellene a pontos indítási áramot. Ha közel 10 éves a gép akkor biztosan több mint a gyári adat.
Annak mondjuk kicsi a valószínűsége, hogy egyszerre használsz 25A-t (kb. 5.5Kw)
Nem árt, ha a klíma kismegszakítója pl. C20. Én ezért alapból nem kérnék hálózat bővítést.

Azt hogyan tudnám megmérni? Én egyébként C16-ost tettem mindkét klímának, és még egyszer sem csapta le. Valószínű, hogy akkor elbírná?

Mérni lakatfogóval tudod amin van MAX állás az igazi a peak hold, de ha eddig nem volt gond ne foglalkozz vele.

Persze nem volt semmi probléma, nyugodtan működik most is. Szóval akkor azt mondod, hogy nyugodtan felszereltethetem a másik gépet is? Rögtön oda a bejövő vezetékre tettem egy c16-os kismegszakítót akkor abba bekötöm és készen van? Mondjuk elmehet odáig kb 20 méter 1,5mm2-es vezeték, az talán csillapít valamit az indítási áramon.
(#) Dreamer hozzászólása Jún 20, 2013 / 1

Nagyon gondolkodom egy klíma vásárlásán, viszont nagyon öntevékeny vagyok és megpróbálnám a felszerelést. Azért is próbálnám meg, mert relatíve rövid idő múlva költöznöm kell, és vinném magammal. Innentől kezdve a le-fel megint csak pénzecske.

Végigolvastam a topicot, pro és kontra érveket.

Kérdéseim röviden:
- egy hűtőgép kompresszor segítségével érdemes valamilyen vákuumozást végrehajtani, vagy pedig az semmit nem ér, inkább ne is kínlódjak vele, az átöblítés elegendő a működéshez.
- a gépben lévő gáztöltet csőhossza (5m) oda-vissza értendő, vagy pedig a két csőszakasz max 5m lehet?
- peremezés csak spec szerszámmal kivitelezhető, vagy van valami okosság, amivel kis szerencsével kiváltható?

Most hirtelen ennyi, a többit majd később. Köszi a segítséget!
(#) blackdog válasza Dreamer hozzászólására (») Jún 20, 2013 1 /

Ha nem számít a klímád élettartama akkor bohóckodj csak. De:
A "szellőztetés" nem elég. Rövid időn belül lesavasodik az olaj megmarja a betétmotor tekercsét. A többit sejtheted.
Peremezés csak peremezővel.
Csőhossz típusfüggő.
(#) Dreamer válasza blackdog hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Ok, amit leírtál, azt eddig kb. kismiliószor leírták előtted.

Az kérdés az volt, hogy hűtőgép kompresszorával lehet "bohóckodni"?

Peremezés ok.
Csőhossz, általában az volt a trend, hogy 5m, de van aki azt írta, hogy akár 7m-ig is elmehet. Csak eddig nem tudtam kibogozni, hogy ez a TELJES csőhossz, vagy pedig a beltéri és a kültéri egység közti távolság?

Köszi!
(#) blackdog válasza Dreamer hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Kültéri és beltéri közötti távolság. Az általam használt gépek legalább 10m-ig gyárilag töltve vannak.
Nem tudsz hűtőgép kompresszorral 270 Pa előállítani.
[off]
Idézet:
„Ok, amit leírtál, azt eddig kb. kismiliószor leírták előtted.”

Ha tudod akkor miért kérdezed?
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) GPeti1977 válasza Dreamer hozzászólására (») Jún 20, 2013 / 1

Hét éve használtan vettem egy klímát, a gáz vissza volt fejtve, magam szereltem fel és hűtőgép kompresszorral vákuumoltam le, még pont most is megy.
(#) Dreamer válasza blackdog hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Köszönöm az információkat! Hálás vagyok!

Ha arra válaszolsz amit kérdezek, és nem mesélsz, akkor ezt a mondatot nem ejtettem volna el!
(#) Dreamer válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Neked is köszönöm!
(#) blackdog válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

És milyen olaj van abban? Milyen hűtőközeg? Ez számít!
Következő: »»   48 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem