Fórum témák
» Több friss téma |
Hát ez egész tetszetős, ez a te cnc-d lesz? Az acél rúd hegesztve van az oldalsó tartóra? Én csak a csapágy felfogatók halál pontos kifúrásától tartok, tény hogy megoldható de számomra ez egy sarkalatos pont. Amúgy találtam 16-os húzott acél rudat 570Ft/fm áron, ami meglehetősen baráti így lehet ezzel oldom meg. Elég akkor ez a vastagság 410mm-es távra alátámasztás nélkül?
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
Nem elég, ilyen hosszon már alá kell támasztani még a 20 mm-est is.
A lin sínnel és kocsival nincs gond.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
Ilyen hosszra alátámasztás nélkül min 30 kéne, é még ez is sokat korlátoz. Alátámasztással a 14-es is elég(vagy inkább a 15-ös sín+kocsi).
A híd oldala az fa?
És milyen fánk?
Tehát hogy jól értsem, 16-os rúd jelentős mértékben deformálódik 2,7kg súly alatt? (rudanként) Mert ebben az esetben ismét zsákutca... vehetnék nyitott csapágyat amivel már a rudakat hegesztéssel alá tudnám támasztani, csak az a bibi hogy semmi lehetőségem hegesztésre
Nem a súllyal van a gond, hanem amikor a gép megmozdul. Egyik ismerősöm éppen ezzel szenved (talán)20 as rudak 380 mm hosszon ha 800 mm/perc fölé megy a rezonancia már szemmel látható, a megmunkált felületen.
A legjobb megoldás a nyitott lincsapágy, és az alátámasztott tengely vásárlása. Nekem 16-os nyitott csapágy és 16-os trapéz alátámasztású rúd lesz használva
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy CNC -t itthonra, kb. A3 papírnak megfelelő méretű "munkaterülettel". Valószínűleg a leggyakoribb felhasználása az a NYÁK fúrás/marás lesz, de egy kis plusz méret jól jöhet, ha valami mást kell majd megmunkálni. A költségvetés igen kicsi, minél olcsóbban szeretném megoldani, de ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy valami gagyit akarnék építeni. Lévén ez lesz az 1. ilyen gépem, tapasztalatom nincs, viszont rengeteg féle mechanikai és elektronikai megvalósítást láttam már, de gőzöm nincs melyiket a legcélszerűbb használni. Mit ajánlotok? Köszönöm
Szia! Legegyszerűbb és célszerűbb az alu idomok és lin csapágyak. Ez így a legdrágább is. Macerásnak a golyóscsapágyas megoldást mondanám, egyszerű még a bútorlapos megoldás, de ott a merevséggel lehetnek gondok. Javallom a méh telepet, hogy nézz utána egy kész váznak, bár A3-as méretben az alu sem lenne vészes. Csapágyaknak pedig köszörült, alátámasztott rúd nyitott csapágyházzal. A3-as mérethez alátámasztva 12mm-es bőven megteszi szerintem. De az a legjobb, ha magadtól jössz rá dolgokra, ehhez pedig a legjobb-->google képkeresés DIY CNC. Sok ötlet és megvalósítás van fent a gagyitól a profiig. A pénztárcád szab csak határt.
Nekem 10 es tengely-és zárt lin csapágy lesz az alap , csak nyák fúrás gravírozás a cél .
Közben okoskodtunk kicsit Szebencével és arra jutottunk ami még egész megoldható: 16-os acélrúd, 10cm-enként átfúrva egyik oldalról csavarfejnek a furat megsüllyesztve, majd ez az egész felcsavarozva egy vastagabb acélcsőre. A rúdon pedig nyitott csapágyak fognak futni. Az acélrudak kijönnek 1500Ft-ból, a csapágyak sajnos benne lesznek 36$-ba, de hát úgy látszik ezt az egy elemet nem úszom meg...
Az oldallapok 3 x 8 = 24 mm vastag kompaktplatten lapokból vannak. Nagyon vékony papírlapok műgyantában áztatva majd nagy nyomáson sajtolva. Kiváló szilárdságú anyag.
A fánk? Akkor készült fánkról is fotó.
Nincs terve. Nem is értem minek az. Ki gondolod mit szeretnél és megcsinálod.
A gép működik már ? Martál vele?
Terv tényleg felesleges. Csak az oldal falakról készült műszaki rajz mert az cnc-n készült.
A gépvázról egy bútorlapra egy skicc készült 1 : 1 -ben, hogy lássam a méreteket. Emberek napokig dolgoznak látványterveken ahelyett, hogy a gépüket építenék. Én úgy kezdtem, hogy volt 2 db 400 mm hosszú alu. profilom. Ez lett a híd alapja eköré épült minden, ez határozta meg a többi méretet.
Majd akkor derül ki milyen merev a géped. Én is atombiztosnak gondolom a gépemet, de amíg nem martam vele addig ez csak feltételezés.
Ha a rúdra hegeszteni akarsz akkor 1000 %, hogy meghajlik a hegesztés miatt!
Ennek a kompaktplatten-nek mi a magyar neve?
Hol, lehet beszerezni? Erre a szóra csak német oldalakat, és a te hozzászólásodat dobja ki a kereső.
Azért mert az anyag Németországból való.
Igen, de általában nálunk is lehet mindent kapni, amit nyugaton, csak más néven.
Csak németül nem tudok, a netes szótár meg azt mondja, hogy a szó cd lemezt jelent. Csak van valami egyezményes név, mint pl az mdf lap, vagy az osb, ahogy rá lehetne találni lapszabászatokban.
Pertinax. Ha a papir helyett vászon van benne, az még jobb minöségü, de egyre ritkább anyag fenol tartalma miatt. Néha textil-bakelitnak is hivták.
Manapság gyakran GFK lemezekel helyettesitik, de az üvegszálas, vagy ha drágább, szénszálas. Mind a kettö erösen koptatja a vágoszerszámokat.
Bővebben: Link
Bővebben: Link Amit bárhol kapsz, és használható lehet még merev fa alkotásokhoz, az a rétegelt lemez.
Köszönöm mindkettőtöknek az infót!
A rétegelt lemezen én is gomdolkodtam, megmunkálni is könnyű, de a levegő páratartalmára nem vetemedik? Mondjuk, ha nitrolakkal lekenném, az talán megszárad, mielőtt nagyon beszívódna, nem vastagszik meg tőle a vágási felület. Vízzárásnak jó lehet.
Van egy bizonyos tipusu rétegelt lemez - sajnos már a nevét nem tudom - valamikor orosz bakelitnak csufolták - ami nagyon sokrétegü és sötétbarna, vöröses a szine. Ezt a lemezt mügyantával ragasztották és kitünöen áll ellen a nedvességnek, miután impregnálva volt.
Elég nehéz és régen az épitöiparban használták. Nem tudom, hogy elérhetö-e még. Általábn 10 és 20 mm-s vastagságban fordult elö ( én mást nem láttam). A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
Sziasztok!
Egy kisebb CNC eszterga házilagos kivitelezése mennyivel bonyolultabb és költségesebb (ha az egyáltalán) egy CNC maró megépítéséhez képest? Ha a megmunkálás során hűtőfolyadékot kell alkalmazni, azt hogy lehet megoldani, hogy egyrészt a elektromos dolgokat ne érje, másrészt rendesen össze lehessen gyűjteni a keringetéshez? (leginkább marók esetén, esztergáknál könnyebbnek tűnik a helyzet) Köszi
Marónál az alu asztalon végigfolyik, csak 1 fokban meg kell dönteni az asztalt, meg egy furat és ott le is folyik. Legalábbis én így csinálnám. Nem a munkaasztal dönteném meg hanem a komplett gépet.
Ez már nem hajlik be a nedvességtől, mint a régiek?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Ha félsz tőle esetleg impregnálhatod...ugy is le kell festeni...Én a fagép éleit -nem mondom, hogy az a jó-, karosszériás glettel szépítettem.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |