Fórum témák
» Több friss téma |
Holnap úgyis jön a NEUTRIK speak-on, és megpróbálom vele.
Nagyon ajánlom a NL4FX speakon csatikat, sokkal jobb hangminőségben hallom a hangfalakat, nincs semmilyen probléma, csak egy ha hozzáérek a hangerős szabályzóhoz, akkor egy kicsit recseg a hangszóró, pedig földelve van a poti.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit csináljak ha a potihoz hozzáérek kicsit recseg a hangszóró?
A poti földelve van, de a poti gomb aluminiumból van s be van vonva műanyaggal, s úgy kapaszkodik rajta?
Gitárhoz használtam monóba TDA7294-es végfokot.+,- 32voltal 8ohm terheléssel multiefektel hajtva szuper volt.Gondoltam egyet és a tartalék IC-t is befogtam.Megcsináltam hídkapcsolásba a két erősítőt +,- 40volttal 12ohmos terheléssel.Nem hajtottam csak körülbelül annyira mint a szimpla kapcsolással,de nagyon nagy a különbség.Hatalmas a dinamikája, a gitár hangja megtelt élettel mint egy csövessel.
Hiszek neked, a hídkapcsolásnak nagyobb a harmonikus torzítása, ami miatt tetszhet jobban a hangzása. A 7294 végfoktranzisztorai FET-ek, ami miatt szintén "húz" a csöves hangzáshoz - azt mondják.
Hi Mesterek!
Elkészült egy általam kunstruált hid, de mily meglepő nem indul .Segítséget szeretnék kérni. Akinek esetleg van kedve átnázhetné hogy mit néztem be. Segítséget előre is köszönöm!
Lemaradt:
Labortápról lett dühítve, áram felvétel jó szándékkal 5mA -er, miután a puffer kondik feltöltődtek. Végére egy 10 ohm/ ~50 W ellenállás van. (Az ellenállás csak 5W-os de rá van hekkelve egy jókora alu hűtés + venti) Meghajtva/élesztve egy jel generátorról lett ef 3V ig engedtem meg a bemenetre, de semmi. Nyugalmi árama nem változott. A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
Ha a kimeneten 10 ohm van, akkor miért 5mA az áramkorlát? Adj neki minimum 300mA-t, és a kimenetre inkább 100ohmot rakj, vagy semmit!
Hi, nem az áram korlat annyi, hanem annyit vesz fel
Szia! A némítás és a készenlét hogyan is lesz kikapcsolva? Testet adsz annak ami úgy sincs a pozitív tápra húzva, mást nem látok.
Tudod, mikor nem akar indulni az erősítő, mindig a 9,10 lábakon ellenőrizzük a minimálisan 3,5V meglétét.
Szia, köszönöm a segítséget. Nem kicsit néztem be, így már működik. Mondjuk a kapcsolási rajzon szó sincs hogy pozitív tápra kell rakni őket.
Köszönöm a segítséget még egyszer!
Helló.Megint ittvagyok,ujramértem a 2X48V-os trafót egy kicsit másképp.A külső eggyik ledágazárt és a köztes pontot mérve műszeren egyenáram mérésre állítva és közbeiktatott hídegyenirányítóval mért feszültség összesen 1 oldalra: 32V,tehát van egy egyenirányíta + - 35V-os trafóm már csak az volna a kérdésem hogy mennyi puffert használjak ehhez hogy megfelelően menjen róla az erősítő?
Szia! Bármekkora is a puffer, ez a feszültség sajnos túl sok. A 32V az a mért feszültség átlagértéke, a csúcsa tönkre teheti az IC-t.
Ezt nem értem akkor másoknak hogyan működhet 30-35V-os trafóval?Még pufferbankot is készítek neki hogy egyenletes legyen a feszültség.Nem értem hogy lehet csúcsa egy viszonylag pufferelt feszültségnek.
Mutass arról a trafóról egy képet!
Illetve mérd meg a trafó szekunder tekercseit váltóáram műszer állásban. Ha sima egyenirányító hídon keresztül mértél 32-őt akkor a trafó olyan 34-35 volt os lehet . Amit ha kondenzátorozol akkor 1,3-1,4 szeresére fog növekedni.
Váltóáram állásban a mérőműszer a trafó egy oldalára 38V-ot mutat.És esetleg (mivel a trafó 8,2A-es ezért elhagyható a kondenzátorbank egy része és akkor úgy esetleg nem növekszik fel annyira a feszültség.(legalábbis szólj ha rosszul gondolkodok)
Rosszul gondolod.
A fesz ugyanugy felnövekedik csak terhelésre jobban fog lengeni ergo terheléskor nagyobb fesz fog esni.A 38v váltó egyenbe 50-53volt lessz. Erre inkább egy quad 405-öt építenék vagy valami fesztűrőbb végfokot.
Semmilyen megoldás sincs ezzel az erősítő IC-vel működhessen a dolog?(persze a feszültség a trafóból mint 38-0-38V jön ki középmegcsapolásos transzformátor.Ja és mégegyszer bocs ha egy kicsit értetlen lennék de éjszakás műszak után már nem megy annyira a gondolkodás)
Talán ha a két szekundert különvesszük és egyenként egyenirányítod akkor jó lehet az amit itt láttam a topicban "szólótápos" kapcsolást amihez csak + és - kell. Annak talán az 53v lehet idális is mivel az az ic felől nézve +/- 26voltnak felel meg .
És ha a trafóról leveszem megcsapolatlanul a 76V-ot + - ba veszem az meg már sok igaz...akkor mindenképpen egy másik trafó szükséges hozzá.És milyen trafó kéne ehhez az erősítőhöz?
2x24 vagy 2x26 az ideális váltóban a gyári adatok szerint.
Áramerősségre mennyi az ajánlot?
Találtam itthon egy olyan trafót ami 2X25V középmegcsapolásos (műszerrel váltóáram állásban mérve).Ez már megfelelne arra a célra? ( Bár a terhelhetőségét sajnos nem ismerem...)
Feszültségileg tökéletes lenne .
Ha megfotózod akkor talán ki tudjuk silabizálni a terhelhetőségét.
A képen ott vannak a feszültségek,a tekercsek és a megcsapolási pontjuk.A 38V-os végek mind 1,4mm-es rézből vannak tekercselve,a 25V-os végek mindegyike 1mm-es rézből.Elég erős a 38V-os kimenete is,kár hogy az nem jó ehhez az áramkörhöz.A kábeles kimenet pedig a primer oldala a trafónak. (ja és bocsánat a képek minőségéért nem a legjobb a kamerám.)
Hali mindenkinek van 1 sztereó tda7294 erősítőm szépen működik, viszont azt vettem észre hogy a tvre kötve majd 2x olyan hangos, mint pcre kötve gondolom nagyobb jelet kap tvről, ha építenék hozzá egy előerősítőt az orvosolná a problémát vagy esetleg ellenállás cserével növelném a bemeneti érzékenységet. Ti mit tanácsoltok? Egyébként Reloop féle nyákkal építettem
Szia! A 2-14 lábak közötti 22k ellenállást cseréld nagyobbra. 47k-68k valószínűleg meg fog felelni.
Sziasztok ha tudjátok, hogy bassmester kolléga milyen tápot használt ebbe http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a0/a0deef85af3a654293a28...2d.jpg az erősitőbe, és ha van valami adata róla megoszthatná velem. Előre is köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

.