Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Hát, ha titok...
Nem véletlenül kérdeztem, hogy miért pont LED-szalag kell? A vezérlést le lehet cserélni, a kapcsolást is meg lehet oldani valamilyen módon.
LED szalaggal nem igazan fogsz vakuzni, mivel mid-power ledeket tartalmaz. Az alkalmazasodhoz pedig high-power kellene, de abbol iss sok. Tulajdonkepp fog mukodni valamilyen szinten a LED szalag is, csak nagyon gyenge fenykihozatallal. Fotozashoz rengeteg feny kell, meg ha muteremben is keszul. Ha belegondolsz, hogy egy termekfotozashoz minimum hasznalsz 3 lighboxot ami egyenkent 500-1000W/s teljesitmenyuek es kiszamolod, hogy jo esetben is mekkora teljesitmenyt tudnal kicsalni egy ill. tobb mid power LED szalagbol... ahol a rovid ideju maximalis LED aram nem sokban kulonbozik a folyamatos uzemtol. High power ledeknel ez a kulonbseg LED-tol es idotartamtol fuggoen 3-5 szoros is lehet.
Sziasztok!
Nem értek ezekhez a power LED-ekhez, csak annyit tudok, hogy áramgenerátorról szokás hajtani őket. Bátyám megkért, hogy szerezzek a kerti tavába neki pár darab erős LED-et és gondoltam veszek egy: ILYET próbaképp, hogy mégis mennyi kellene belőle stb... Hogyan hajtsam meg? Elolvastam itt pár oldalt, de nem tudom melyik lenne a legjobb megoldás, egy kapcsolási rajz jól jönne a sok közül, hogy mégis melyiket válasszam. Előre is köszönöm. Kellemes hétvégét!
A ledeket nem áramgenerátorról ,,szokás" hajtani, hanem csak arról lehet hajtani, kivéve a beépített ellenállással rendelkező példányokat. A kérdés az inkább a vízvédettség megoldása. Egyébként szerintem a 3w ledekkel(főleg COB LED-ekkel) jobban jársz. Az 1W lednek nagyon kicsi a fényereje szerintem.
Ilyen ledeket nem szokás vízbe (víz közelbe) tenni. Kapható direkt oda való vízálló led-szalag!
Mekkora az a kerti tó, ahova kevés pár 1W LED? Gondolom, nem olvasni akarnak a tó fényénél.
Én is a vízálló LED szalagot javasoltam, de az nem jó neki, egyébként ki lehet önteni gyantával, vagy valami szilikonnal, és vízálló lesz az, majd azt már ő megoldja. A tó kb. 2*5m, azért szeretnék egyenlőre csak egy db. 1W osat venni, hogy megnézzük mégis mennyi kell, illetve kell-e erősebb helyette és, hogy hogyan lehet vízállóra megoldani.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
A csillagokat kell a peremre lekötni és csak egyet, nem megy minden üzemmód egyszerre. Vagy ha váltogatni akarod (minek?) akkor kell egy 4 állású kapcsoló.
Másrészről elgondolkodtató, hogy a kapcsolásban 4 db AMC7135 szerepel, darabonként 350mA-re kalibrálva gyárilag, párhuzamosan kötve a 4db IC az összesen ugye 1400mA, vajon a papíron írott teljesítményhez (2800mA) honnan veszi a hiányzó 1400mA-t???
Szia. A nyák másik oldalán is van még 4 Ic, összesen tehát 8.
Sziasztok!
Beleolvasva a topicba, úgy látom még mindig nincsen "bombabiztos" megoldás a 20w/32-35V-os power ledek meghajtására. PT4115-öst rendeltem pár darabot én is, úton vannak, de nem tűnik túl biztatónak a fejlesztői füst a leírásokban. Az ebédlőben lenne felszerelve egy 40cm-es ufo lámpába, és nem igazán szeretnék szikraesőt a család nyakába.... Örömmel fogadok minden tippet, esetleg bevált, működő kapcsolást. Köszi előre is a segítséget!
Szerintem legegyszerubb egy regebbi hulladek tintasugaras nyomtato tapja, abban van 35-37V-os kimenet, altalaban tudnak 800mA-t. De ra is van irva.
5V-tal meg hajtod a logikat.
Miért nem 2x10W-os ledet használsz?
Akkor biztosan nem melegedne túl a pt4115 sem, és a 2db 10W-os led hatásfoka is egy kicsivel jobb lenne mint az 1db 20W-os ledé. A 10W-os ledek között van 9-12V-os pédány is, ami ide tökéletes lenne. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Van pár darab 10w/12v-os is, de egyben jobb lenne az étkezőbe a 20 wattnyi világosság. Nem akarom full-ra kihajtani, csak 33-33.5v-on, így meg nem fog annyira melegedni. Az ufo lámpában azért táncolni nem lehet, annyi helyem nincsen benne
![]()
Jó ötlet, szétnézek, mi az ami van esetleg ilyesmim. 700mA kell összesen neki.
"Az ebédlőben lenne felszerelve egy 40cm-es ufo lámpába..." A vaskos hutobordat hova szeretned tenni? Gondolom azt hitted egy darab alulemez eleg neki.
Nem hittem azt,.... ami van, az még pont elfér benne.. csak már nem sok hely marad.
Kis méret > aktív hűtés
Én számítógép cpu hűtőt használok ilyen célokra. Nem kell 12V-on pörgetni a ventilátort sem, mivel a bordákat 60-100Wra méretezték max fordulatnál. Alacsonyabb fordulatszám mellet meg elhanyagolható a hangja is. A 3xV-ból egy picike dc/dc konverterrel csinálok 5-9V-ot a ventinek, így plusz táp sem kell. Kicsit továbbgondolva a dc/dc konvertert meg lehet csinálni úgy is, hogy a borda hőmérsékletének megfelelően állítsa be a venti villanyát is.
Csak itt egy ufo lamparol van szo, ami szinte teljesen zart. Meg ventillatorral is szinte 0 lesz a legaramlas. Egy jo meleg nyari nap utan meg szinte forrni fog a levego.
ufo lámpát 1cm-el lejjebb kell tenni (távtartó) és ki lehet alakítani a "szélcsatornát" belső terelőlapokkal.
Nem zárt a lámpa, a búra körben nyitott, az alaplemez és a búra között kb 5cm-es rés van. Bőven tud áramlani a levegő magától is. De van ventilátor is ha kell, de egyenlőre még ott nem tartunk.
Kíváncsi vagyok, találsz-e még valamit, amibe bele lehet kötni, vagy lehet róla valami negatívumot feltételezni ez ügyben....
Válassz olyan megoldást, ahol a venti nem felülről, hanem oldalról fújja le a meleget.
Talán pont ebbe a topikba tettem is fel képet a 100W-os ledes megoldásomról, de ha mégsem akkor ezt most megismétlem ![]() Természetesen ennél jóval kisebb borda elég 230W-hoz! Amúgy Saggitarius kritikáját jó szívvel fogadd, mert nem rosszindulatból írja amit ír! Ilyen lámpába én 10W-os ledet tettem passzívan, de 1 óra után már nagyon forró volt, hosszú életet nem garantálnék neki tartós üzem mellett. Nekem lépcsőházba került fel, ott pár perceket világít csak (időrelé) így elegendő volt a passzív megoldás.
Ok, megfogadom a tanácsod, köszönöm!
Passzív hűtést erőltetném, de az aktív sem gond. A képen látható borda megy majd a lámpába, elfér kényelmesen, felette is lesz hely, és így tud cirkulálni a fizika törvényeit figyelembe véve a levegő. De az aktív hűtés sem gond, pici ventilátorral. Most LM317-en agyalok és előtét ellenálláson az áram miatt, még ez tűnik a "leginkább fájdalommentes" megoldásnak, mármint abból, ami itthon van. A hűtőbordához lesz még egy hőközlő tuskó, ami pont belefekszik + hűtőpaszta... azt hiszem ebben a méretben és nem fullra hajtva megelégszik a led ezzel a hűtőbordával is, nem? Vélemény? A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Igazad van, bocsi, nem néztem a másik oldalt.
Szia!
Én 40cm-es ufólámpába tettem 50W-os power ledet, a plafon és a lámpa fém burkolata között hagytam 1,5cm hézagot, ott szívja be a levegőt a venti. Elhanyagolható hangja van, szabályozható a fordulatszáma, távirányítóval változtatható a fényerő, és le is kapcsolható a kényelem kedvéért ![]()
Egész jó kis elrendezés! Valami hasonlót képzeltem el én is, csak hát ilyen hűtőbordát beszerezni.....
![]() Milyen tápot használsz hozzá? Gyárit? Feszültség? Sokat lehet megtakarítani, amikor energiatakarékosra álltam át teljesen, onnantól havi 8-10000Ft-al kevesebb a villanyszámlánk... és a led még ebből is spórol.
Mindent külföldről rendelek hozzá, itthon nem igazán kapni ezeket, vagy csak nagyon drágán, a hűtőborda is egyedi, kimondottan ehhez gyártják, a led sem kommersz, hideg és melegfehér ledek keverve vannak, egyedileg gyártatom őket, így pont kellemes lesz a színhőmérséklet, nem sárga mint az izzó, vagy a melegfehér led, de nem is hófehér mint a hidegfehér led, pont jó, nagyon kellemes. Tápegység, kapcsolóüzemű 12V/ kb. 350mA, amivel a ventiszabályzót és a távirányítós modult vezérlem. Általában 5-20W között használjuk, ha csak a szobába vagyunk, ha nagyobb fény kell akkor nyomjuk fel 50W-ra. Chipszezéshez, netezéshez, vagy ha valaki alszik, és nem akarod kisütni a szemét, akkor 5W-on megy. Az mi a 100W-os izzóhoz képest? Mintha nem is menne semmi
![]() Az elrendezés adott volt a 3 plafonra fogatási lyuk miatt. A led vezérlőt átalakítottam, hogy szabályozható legyen az áramkorlátozás, ezt szabályozza az RF vezérlő. Sok átalakításon ment keresztül mire kialakúlt a végleges verzió. Az 50W-os led fényereje nagyobb mint a 105W/135W-os halogén izzóé volt, pedig az lejjebb volt kb. 190cm-en, ez meg a plafonon van kb. 230cm-en, és előtte van egy opálos búra, ha az t leveszem, még nagyobb a fénye. Ez amit a képen látsz, beszerzési áron, hogy mindent én rakok össze, én fúrok sok lyukat a hűtőbordára, RF távirányítós cuccal, és 40cm-es ufó lámpával együtt kb. 27.000Ft-ba áll meg. 5000Ft az ufó lámpa ebből. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Én is kísérleteztem passzív hűtéssel, a 30W-os led az 50cm hosszú, 15cm széles, kb. 6cm magas lamellákból álló hűtőbordát, ami ugye nem kicsi, 45 perc alatt forróra melegítette. Ha akár nagyon kis fordulaton is oda tettem egy ventit, szinte semmi hangja nem volt, akkor kb. 30-35 fokos volt csak. Arra lennék még kíváncsi, hogy ha pl. 1 liter viz lenne egy alu edénybe, és az lenne egy hűtőbordára fogatva, azt felmelegítené-e. Szerintem nem tudná forróra melegíteni.
A tapasztalat az még a power ledekkel kapcsolatban, hogy ha pl. 30W-os ledet szeretnél, akkor érdemesebb egy 50W-os ledet 30W-on járatni, akkor nem melegszik annyira a borda, mint ha a 30W-os led megy maxon. A 100W-os ledekkel kapcsolatban sok helyen írták, hogy hírtelen akkora hőt termel maga körül, hogy nem tudja elvonni a borda, emiatt rövidül az élettartama. 2db 50W-os led-et javasolnak 100W-os led helyére. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Jó ötleteket adtál!
Van kapcsolóűzemű laptop tápom, ami 12,5v/3A, és ha erre ráakasztok 3 db 10w-os ledet, 10-11v-on járatva, 250-300mA-l, akkor elég lesz a passzív hűtés is. Közben próbálgattam a 20w-ost a műhelyben, 33v-on 500mA-rel hajtva éppen csak meleg (pontosabban még biztonsággal, kézzel megfogható hőmérsékletű) volt a hűtőborda még egy óra után is. Igaz, ott csak 15-16°C van, míg bent pláne a plafon alatt 25°C-nál is több... na meg nyáron.... ![]() Nálam van egy alkonykapcsoló és a konyhában meg az ebédlőben az ufo lámpa szegélyére ragasztott led szalagot kapcsolja, így éjszakai fényként és hangulatvilágításként üzemel, és nem kell villanyt kapcsolni, hogy igyon az ember éjjel egy pohár vizet vagy kitaláljon a wc-re. A távszabályozható áramkorlát rajza érdekelne, megköszönném ha megosztanád velem is. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Szia! A labortápod minden bizonnyal feszültséggenerátoros jellegű, erre nem szabad direktben LED-et kötni. Ha a LED elkezd melegedni, csökken a nyitófeszültsége, a rajta átfolyó áram elkezd nőni, ez még jobban növeli a LED chip hőmérsékletét, akár néhány másodperc alatt tönkremegy. Teljesítmény LED-et csak áramgenerátoros jellegű tápról szabad meghajtani, LED-enként külön-külön áramgenerátorral.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |