Fórum témák
» Több friss téma |
Próbáltad a h.sz-eimet megtekinteni (az egyikben az állandó, a 'k' gépelési hibás, az első 8-as helyén zárójel van!, amit még az egyik 'nagyon hozzáértő' sem ismert fel!). Nem tudom milyen képleteket találtál, de ha mindig más jön ki, akkor Te is csak a rosszakat találod meg. Írd le: mikkel számoltál, mik jöttek ki? Majd megszakértik a hozzáértők.
Üdv!
Lenne egz olyan trafom ami 25-0-25V tud, csak sajnos a teljesitményét nem tudom, olan 12Cm a külsö átmérö és 4,5cm magas.
Mérd meg a szekunder kivezetés átmérőjét, abból következtetni lehet.
A kivezetés az licás vezeték, s hogy mérni tudjak lekel bontsam a szigetelést, s gondoltam bontás nélkül is meghatározhato.
Meghatározható. Megméred az üres-járási áramfelvételét. Ezután terheled, míg kb a 20x-osát eléred. Ha még ekkor sem melegszik jelentősen, akkor addig terheled, míg erős kéz-melegre be nem áll (nem melegszik tovább). Vagy: rövidre zárt szekunderrel addig növeled a primer feszültséget, amíg ugyanezt az eredményt eléred. Egyúttal a dropját is meg tudod így határozni. Ha ugyanekkor méred a szekunder áramot, akkor megtudod a max. kivehető sec. áramot is. Vagy addig terheled a szekundert, amíg viszonylag hirtelen elkezd esni a sec. fesz., ez alatt 15-20%-kal van a max. Isec.
Sziasztok!
Debrecenben tud valaki bevált, nem túl drága, de jó minőségű munkával dolgozó tekercselő céget, vagy magánszemélyt? Csöves erősítőhöz kellene betáp, illetve kimenő transzformátor. (A H&M trafó kft-t néztem ki magamnak, csak nem debreceni cég és így a termék tömegéből adódó plusz költségeket szeretném elkerülni. Arról tudtok valamit, hogy kb milyen árban dolgoznak?)
Üdv!
Van egy Noratel 2x25V 500VA toroidom. A primer oldal 2x115V, (Piros-Fekete,Kék-Barna) ezért a fekete és a kék vezetéket összekötöttem, és a piros meg a barna vezetékre kötöm a hálózatot. A gondom az, hogy leveri a 16A biztosítékot. Próbáltam lágyindítóval is, de sajna akkor is ugyanez a helyzet. A két primer ellenállása 1-1Ohm, a két szekunderé 0,1-0,1 Ohm. A trafó amúgy még nem volt használva, a vezetékeket én blankoltam. Mi lehet a gond?
Szia! Az a gond, hogy nem kötöttél sorba izzót a primerrel! Ha lecsapja a biztosítékot nem tudsz mérni semmit.
Az egyik primer vezetékpár felcserélése valószínűleg megoldja a problémádat, kösd össze a kéket a pirossal például.
Szia!
Ismét köszönöm a segítséget. A vezeték csere megoldotta a problémát. Esetleg egy kis elméleti magyarázattal tudnál szolgálni?
Tételezzük fel, hogy fentről nézel egy olyan toroid trafót, amelynek egy primer tekercse van. A váltakozó feszültség első periódusában pozitív irányba mutat a kialakult mágneses tér. Ha mellétekersz egy másik primer tekercset úgy, hogy a tekercselés fordított legyen az elsőhöz képest, akkor az negatív irányú mágneses teret hoz létre. Ideális esetben a kettő kioltja egymást és ilyen esetben, mint azt tapasztaltad, a tekercsnek csak az Ohm-os ellenállása gátolja a kialakuló áramot, ami 2-3 Ohm esetén 230 V mellett jelentős tud lenni.
Helyes irányban összekötött tekercseknek (amelyek egy vasmagon vannak) frekvenciafüggő ellenállásuk is van, ilyenkor jóval kissebb a felvett áram. A tekercs ellenállása = 2 x pi x f x L A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
A tekercseket úgy kell sorba kötni, hogy az egyik végét, a másik kezdetével kötöd össze. Ha a végcsere megoldotta a gondot, akkor ez nálad felcserélődött az első próbák során.
Reloop, soros izzós javaslata nagyon bölcs tanács egy ismeretlen trafó első indításakor, mert mérhetővé teszi a rendszert. Javaslom a jövőben megfogadni.
Srácok üdv! Megépítettem 2 db tda7294 hídat. Namármost a toroid transzformátorral lenne egy kis nem is annyira probléma talán de megemlítendő. Egyenben pufferelve + - 41-43 V közti feszt mérek,bár a gyártó 40 v ig ajánlja a tápfeszt és ide van írva hogy ők évek óta 44 vdc vel hajtják stb,de nem merem bekötni mivel elég magasnak tűnik ez nekem egy hídhoz.
Esetleg lehet e valamilyen módon csökkenteni a toroid feszültségét anélkül hogy megbontanám? Szimpla tda 7294 et már hajtottam ezzel a fesszel 8-16 ohmon és semmi gond nem volt. Viszont talán a hídkapcsi annyira nem szeretné...
Szia! A kivezérlés hatására fog azért az esni. A híd 16 ohm terhelése esetén pont jó lesz.
Sziasztok
Van egy toroid transzformátorom melynek tömege 0,64 Kg, és 12 kivezetése van. csak annyit tudok róla, hogy egy olyan műszerben üzemelt, amire 150w teljesítmény volt írva. Egy Quad 405 ös erősítőhöz szeretnék belőle csinálni tápegységet. Nem ez lenne a végleges, csak tesztelném a quad nyákot. hova érdemes 220 at kötni , vagy kössem több helyre is? mire figyeljek hogy ne égjen le a ház? hogyan lehet több, vagy kevesebb energiát kinyerni belőle, szóval ilyen alap dolgokra lennék kíván. Köszönem a segítségetek.
Sziasztok!
Nekem van egy 2x41V (üresjárati feszültség, szűrve) toroidom. Hogy tudom meghatározni a teljesítményét p.l. átmérő, magasság, tekercs vezeték átmérő alapján?
Szia!
Leginkább a vezeték-átmérők alapján, mivel nem láthatod mekkora a vastest; a külső méretek csak közelítő saccolásra jók. Terheléses méréssel is, de az bonyi.
Szia!
És valami nekiindulás?
Addig terheled, míg nem melegszik erősen, vagy nagyon erősen leesik a szek. fesz. Kis terheléssel indítasz, ekkor beáll egy ideig viszonylag stabil feszültség, majd esni kezd, az előtt van a határ. Kívül lehet erős kézmeleg a trafó. Persze közben mindent mérsz.
Meg kell mérni a primer tekercs ellenállását. Ebből már közelítően tudni lehet, mekkora teljesítményre lehet számítani. Visszafelé számítva (feszültségesés) meg lehet mondani, 98, 95 vagy 90%-os hatásfoknál mekkora szekunder teljesítményt lehet kivenni belőle. Ezen kicsit ront még a vasveszteség, de elég jó közelítést ad.
Egyetlen ellenállásmérés elegendő. Táplálás nélkül, bármilyen mérési módszerrel. Kisebb értéknél, ~2 Ohm alatt már jó lenne legalább tized Ohm-os közelítés.
Sziasztok. Van egy tekno point 041 TRS P toroid trafóm. 12 voltot ad ki és azt írja 320 wattos. 12 voltos tápegységhez akarom felhasználni majd és arra vagyok kíváncsi, hogy az a 12 volt mennyire fog lecsökkenni a terhelés növekedésével? Hogyan lehet ezt meghatározni? Köszönöm előre is
![]()
Egy transzformátor, normál méretezési elvek alapján, a névleges terhelése mellett adja le a névleges feszültséget, feltételezve a szintén névleges hálózati feszültséget.
Ebből az következik, hogy terhelés nélkül, vagy kisebb terheléseknél magasabb lesz a szekunder feszültség.
Értem, köszönöm a segítséget
![]()
Sziasztok!
Valakinek lenne valami ötlete, hogy a következő toroidokra hol tudnék burkolatot szerezni, vagy miből lehetne csinálni, mivel lehetne beburkolni? Valami ilyesmire gondolok.Bővebben: Link A trafók átmérője*magassága: 2db 100mm*55mm 1db 120mm*70mm A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Nem tudjuk mire gondolsz, nem jön be a linked. A 2 db. 100mm-es, egy db. 1 l-es zöldborsó konzerv dobozából kijön (vagy kutya kajásból). A 120-ashoz kicsit ügyeskedni kell, vagy keresni ekkorát; van.
Köszönöm, de nekem most sem jön be. Passz.
Esetleg a keresett megoldás teljesen transzparans (áttetsző), ezért a róla készült fotón is csak a háttér látszik. Valami technikai újdonság lehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |